דיווחים אחרונים מכלי תקשורת ישראלים עוררו גל של תגובות בין-לאומיות לאחר שעלו טענות לפיהן ניו זילנד דורשת מאזרחי ישראל לחשוף פרטים רגישים על שירותם הצבאי לפני כניסתם למדינה, בדומה לטענות שעלו נגד אוסטרליה בסוף השנה שעברה. המחלוקת, שעלתה לכותרות ב-28 בינואר 2025, הסלימה במהירות בעקבות מעורבותם של שדמויות בעלות פרופיל גבוה כמו הסנאטור האמריקני טד קרוז שמתח ביקורת על מה שלדעתו מבטא יחס מפלה לישראלים.
הדיווחים המקוריים טענו כי אזרחים ישראלים המבקשים אשרת כניסה לניו זילנד מתבקשים לספק מידע נרחב על שירותם בצה"ל: מספר אישי, דרגות, היחידות והבסיסים הצבאיים הספציפיים בהם שירתו, וכן האם הם השתתפו אי פעם בפשעי מלחמה, פשעים נגד האנושות או הפרות זכויות אדם. המתיחות עלתה עוד יותר כאשר התברר כי קבוצות פרו-חמאס אפילו פתחו בקמפיינים כמו "קו חם" של ארגון הסולידריות עם הפלסטינים בניו זילנד (Palestine Solidarity Network Aotearoa), וקראו לניו זילנדים לדווח על חיילים ישראלים הנופשים במדינה.
>> לא מפחדים: למרות אזהרות הטרור - הישראלים ממשיכים לטוס לתאילנד
>> "אי אפשר לשתוק יותר": אחרי עלייה במקרי האנטישמיות - באוסטרליה התקיימה הפגנת ענק בעד ישראל
ביום שישי התייחס הסנאטור האמריקני טד קרוז לדברים בחשבון ה-X שלו וכתב כי "קשה להתייחס לניו זילנד כבעלת ברית נורמלית בתוך מערכת הברית האמריקנית כאשר הם מבזים ומענישים אזרחים ישראלים על כך שהם מגינים על עצמם ועל ארצם מפני טרוריסטים שבשליטת איראן. חמאס לא רצח רק ישראלים ב-7 באוקטובר, אלא גם אזרחים אמריקנים, והצעד של ישראל לחסל לחלוטין את חמאס היא באופן ישיר ועמוק חלק מהאינטרסים הביטחוניים הלאומיים של אמריקה. ניו זילנד צריכה לשתף פעולה עם ישראל בקמפיין שלה במקום לעסוק בהתקפות השמאל המפנקות האלה".
שר החוץ של ניו זילנד, ווינסטון פיטרס, הגיב במהירות וקבע כי מדובר ב"פייק ניוז". פיטרס הצהיר אתמול בנחרצות שישראלים לא צריכים ויזת ביקור כדי לנסוע לניו זילנד, וגם הבהיר כי אין דרישה מישראלים לחשוף את שירותם הצבאי בתהליך הגשת בקשת הכניסה: "ישראלים מוזמנים מאוד לבקר בניו זילנד", אמר פיטרס, והדגיש כי הדיווח מבוסס על מידע מוטעה. "גם נציב זכויות האדם הראשי של ניו זילנד וגם אני – כשר החוץ – הבהרנו שמה שמכונה 'הקו החם לרצח עם' הוא שטות אנטישמית מסוכנת". הוא גינה את התפשטותם של נרטיבים כוזבים, שלטענתו פוגעים בצורה בלתי הוגנת במוניטין של ניו זילנד. למרות ההפרכה הרשמית הזו, המחלוקת המשיכה להתגלגל כמו כדור שלג, מה שעורר שורה של הבהרות. מספר דיפלומטים מניו זילנד פנו היום (ראשון) ישירות לקרוז כדי לתקן את אי ההבנה.
This @haaretzcom story is fake news, Senator @TedCruz. We are demanding it be corrected.
Israelis do not need visitor visas to travel to New Zealand, let alone have to declare their military service.
And both New Zealand’s Chief Human Rights Commissioner and I - as Foreign… https://t.co/mhrx9pwHyw
התגובה של הרשויות בניו זילנד מציינת שעשויות להיות בקשות מזדמנות למידע נוסף במהלך תהליך הבקשה לכניסה למדינה – כגון פרטי שירות צבאי – אך לא מכל מטייל ישראלי. עד כה לא נרשם סירוב רשמי ומפורש לכניסה של אזרחים ישראלים לניו זילנד על סמך שירותם הצבאי. אומנם בדיווח אחד הוזכר כי בקשת הכניסה של חייל ישראלי אחד נדחתה, אך הרשויות לא חשפו את סיבת הדחייה. למרות ההתנערות של ניו זילנד מההאשמות כלפיה, כעת טוענים המבקרים כי ניו זילנד לא שינתה באופן דומה את הנוהל שלה בחיפוש אחר אותה רמה של פרטים באמצעות שאלון דומה לאזרחים שמגישים בקשה מסוריה, סודן או מדינות אחרות שנמצאות בסכסוך או מלחמה פעילה.
מאז פרוץ המלחמה בישראל ועד סוף השנה שעברה, ניתנו 5675 אישורי כניסה אלקטרוניים לישראלים, ובחודש שעבר הוגשו 69 בקשות כניסה של תיירים ישראלים לניו זילנד. כמו כן, מאז אוקטובר 2023 הוגשו 259 בקשות וויזה של פלסטינים – שאינם פטורים מוויזה לניו זילנד, מתוכן אושרו 177.