כוחות הביטחון של ונצואלה נלחמים במפגינים שקוראים תיגר על הניצחון המחודש של הנשיא ניקולס מדורו בבחירות. אלפי אנשים הציפו אתמול במהלך כל היום והלילה את הרחובות של כמה שכונות בעיר הבירה קראקס, בקריאות "חופש, חופש!" ו"הממשלה הזו הולכת ליפול!". חלקם קרעו פוסטרים של קמפיין הבחירות של מדורו מעמודי רחוב ושרפו אותם.

בסוכנות הידיעות הצרפתית AFP מדווחים כי אנשי המשמר הלאומי כאמור ירו גז מדמיע וכדורי גומי לעבר מפגינים, חלקם חובשים קסדות אופנוע ובנדנות קשורות על פניהם להגנה, ומספר לא מועט הגיבו בזריקת אבנים לעבר כוחות הביטחון. ברשתות החברתיות התפרסמו סרטונים של אנשים מפילים פסל של קודמו של מדורו, הוגו צ'אבס, בעוד שכמה מפגינים דופקים בסירים ובמחבתות במחאה. רחובות וכבישים נחסמו בצמיגים שעלו באש וכוחות המשטרה ירו גז מדמיע כדי לפזר מפגינים שמתקרבים לארמון מיראפלורס, מעונו של הנשיא. 

אזרחים ונצואלה הפגנות  (צילום: JUAN CARLOS HERNANDEZ , getty images)
אזרחי המדינה יצאו לרחובות למחות על תוצאות הבחירות. קראקס |צילום: JUAN CARLOS HERNANDEZ , getty images

שעות בלבד לאחר שניצחונו של מדורו אושר על ידי רשות הבחירות שבשליטת הממשלה, מנהיגת האופוזיציה מריה קורינה מצ'אדו הכריזה על המועמד שלה, אדמונדו גונזלס, כמנצח האמיתי, עם 6.2 מיליון קולות לעומת 2.7 מיליון למדורו, על סמך נתונים שלדבריה הושגו על ידי האופוזיציה מ-73 אחוז מתחנות ההצבעה. "אני מדבר אליכם ברוגע ובאמת", אמר גונזלס בזמן שעשרות תומכים הריעו לו מחוץ למטה הקמפיין בבירה קראקס. "יש בידינו את דפי הסיכום שמדגימים את הניצחון הברור והבלתי הפיך שלנו מבחינה מתמטית".

פוסטר מדורו נשרף ונצואלה הפגנות  (צילום: YURI CORTEZ, getty images)
מפגינים שרפו את פוסטר הקמפיין של מדורו|צילום: YURI CORTEZ, getty images
ניקולס מדורו ונצואלה הפגנות בחירות (צילום: FEDERICO PARRA, getty images)
ניצחון שלישי ברציפות. ניקולס מדורו, נשיא ונצואלה הנבחר|צילום: FEDERICO PARRA, getty images

"נמאס לנו. אנחנו רוצים שינוי", אומרת ליידיס מוחארס, בת 33, שהשתתפה בהפגנות בעיר הבירה. "אנחנו רוצים חיים טובים יותר עבור הילדים שלנו. מדורו הוא לא הנשיא שלנו יותר. התוצאה הייתה כל כך מאכזבת. בכיתי וצרחתי. ראיתי את בתי, בת 13, בוכה. שאלנו אחת את השנייה 'כמה זמן זה יימשך?'".

מדורו, בן 61, השתתף ביום שני בפגישה שבה אישרה מועצת הבחירות הלאומית (CNE) את בחירתו מחדש לכהונה שלישית ברציפות לכהונה של שש שנים עד 2031. הוא דחה את הביקורת הבין-לאומית ואת הספקות לגבי תוצאת ההצבעה שהתקבלה ביום ראשון, וטען כי ונצואלה היא יעד של ניסיון "הפיכה" בעל אופי "פאשיסטי ואנטי-מהפכני". בעלות בריתו הקרובות של מדורו – רוסיה, סין, איראן וקובה – בירכו על ניצחונו, בעוד שארה"ב, האיחוד האירופי, קנדה, בריטניה והאו"ם דורשים לראות נתונים מפורטים של ההצבעות. כעת המעצמה האזורית ברזיל מנסה לתווך בין מדורו לאופוזיציה.

"עימותים אלימים, חסימות וירי"

ונצואלה היא מדינה עם היסטוריה ותרבות עשירה, אבל היא גם מדינה עם שיעורי פשיעה גבוהים. ברבים מהמקרים, ולעתים קרובות, הפושעים בוונצואלה מתמקדים בתיירים, בין שמדובר בפשיעה אלימה כמו שוד וחטיפה ובין שמדובר במעקב אחריהם למקומות מגוריהם וניסיונות סחיטה.

כבר בחודש מאי האחרון פרסם משרד החוץ האמריקני אזהרת מסע ברמה 4 (הגבוהה ביותר) לוונצואלה, ודרש מאזרחים אמריקאים שלא לנסוע למדינה הדרום-אמריקנית עקב רמות גבוהות של פשיעה ותסיסה אזרחית תחת הדיקטטורה הסוציאליסטית של נשיא ונצואלה ניקולס מדורו. "אל תיסעו לוונצואלה עקב פשע, תסיסה אזרחית, חטיפה ואכיפה שרירותית של חוקים מקומיים", נכתב בהודעה באתר משרד החוץ. "שקלו מחדש נסיעות עקב מעצרים לא חוקיים, טרור ותשתית בריאות לקויה".

כוחות ביטחון ונצואלה הפגנות  (צילום: YURI CORTEZ, getty images)
לתיירים מומלץ שלא להגיע לוונצואלה|צילום: YURI CORTEZ, getty images

במשרד החוץ הקנדי, בנוסף לדרישות לחשיפת נתוני הבחירות, פרסמו אזהרת מסע חדשה לוונצואלה. "הפגנות ספונטניות מתקיימות ברחבי ונצואלה, כולל קראקס, בעקבות ההכרזה על תוצאות הבחירות לנשיאות", נכתב בהצהרה. "ישנם דיווחים על עימותים אלימים בין מפגינים לכוחות הביטחון, חסימות דרכים, ירי ופציעות. הפגנות עלולות להוביל להפרעות בתנועה ובתחבורה ציבורית. הגישה לנמל התעופה הבין-לאומי סימון בוליבר עשויה להיות משובשת והרשויות רשאיות להטיל עוצר ולהגביל את התנועה ללא הודעה מוקדמת והמצב הביטחוני עלול להידרדר ללא אזהרה מוקדמת".

אזהרת המסע ממשיכה ומבקשת מתיירים במדינה "להגביל את התנועה, להימנע מאזורים סביב בנייני ממשלה ולהימנע מאזורים שבהם מתקיימות הפגנות והתכנסויות גדולות". כמו כן, במשרד החוץ הקנדי אומרים כי יש לצפות לאמצעי אבטחה כבדים ונוכחות מוגברת של כוחות ביטחון. "עקבו אחר התקשורת המקומית כדי להישאר מעודכנים על המצב המתפתח ופעלו לפי הנחיות הרשויות המקומיות".

אזרחים מפגינים בונצואלה (צילום: RAUL ARBOLEDA, getty images)
האזרחים טוענים שהבחירות זויפו|צילום: RAUL ARBOLEDA, getty images
מפגינים בונצואלה הפגנות  (צילום: RAUL ARBOLEDA , getty images)
מדורו ממשיך את הקו האנטי-ישראלי של קודמו|צילום: RAUL ARBOLEDA , getty images

ישראל וונצואלה לא מנהלות קשרים באופן רשמי כבר מראשית שנת 2009 בזמן מבצע "עופרת יצוקה". נשיא ונצואלה דאז, הוגו צ'אבס, שנחשב לעוין לישראל בשל התמיכה שהיא מקבלת מארצות הברית, קרא אז לפעולות ישראל "שואה והפרה של החוק הבין-לאומי". למרות ניסיונות מאז לשקם את היחסים בין המדינות, ונצואלה וישראל עדין לא מנהלות קשרים רשמיים, והנשיא הישן-חדש מדורו המשיך את הקו הקיצוני נגד ישראל, וכינה את פעולות ישראל במלחמה ברצועת עזה כ"טבח", והוסיף כי "זהו רצח העם הנורא ביותר שהאנושות הייתה עדה להם מאז תקופת היטלר".

חשוב להדגיש כי ישראלים אינם יכולים להיכנס לוונצואלה עם דרכון ישראלי, אלא רק עם דרכון זר. יחד עם זאת, לא מומלץ לישראלים לבקר במדינה הדרום-אמריקנית בתקופה זו בפרט או בכלל, בשל החשש מפני התבססות של תנועות פרו-איראניות במדינה, כולל פעילי ותומכי חיזבאללה. לפי המל"ל, למדינה קיימת אזהרת מסע צהובה (רמה 2) ולנקוט אמצעי זהירות מוגברים בוונצואלה.