מרוקו, בדגש על מרקש וטיולים מאורגנים ברחבי המדינה, הייתה אחד היעדים החמים ביותר של התייר הישראלי עד המלחמה.
> זה היעד שיכול להחליף בעתיד את מרוקו
לפני כשלוש שנים, לאחר החתימה על הסכם נורמליזציה בין ישראל למרוקו, מאות אלפי ישראלים הגיעו לטייל במדינה. העיר מרקש הפכה ליעד הכי חם והשווקים, בתי המלון והאתרים היו מלאים בעיקר בתיירים ישראלים, שעל הדרך גם יצאו מחוץ לעיר לטיולי טרקטורונים והמראות בכדור פורח או ביקורים בכפרים ברבריים בהרי האטלס.
"הישראלים הציפו את מרוקו ובעיקר את מרקש והשאירו שם מידי חודש מיליוני שקלים. הם קיבלו יחס ביתי והמקומיים אהבו אותנו כי בניגוד לתיירים האירופאים הם נחשבים לבזבזנים מאוד", הסביר מדריך טיולים ישראלי במרוקו. "בכל מקום קיבלנו אירוח כיד המלך, כאילו נולדנו במדינה. זו תחושה שאני לא זוכר בשום מדינה אחרת שהייתי בה בעולם".
לפני כחודש הכול השתנה מהקצה לקצה בבת אחת. מתקפת מחבלי החמאס והג'יהאד האיסלמי על יישובי עוטף עזה והטבח הנוראי שביצעו במאות תושבים, גרמה לישראלים רבים לבטל מיד את הטיסות למרוקו. בנוסף, כחודש לפני המלחמה התרחשה רעידת האדמה במרקש ובסביבה שגבתה את חייהם של אלפי אזרחי מרוקו, מה שגרם לישראלים לבטל או לדחות טיסות לכמה שבועות קדימה. פתיחת המלחמה גרמה לרבים לבטל טיסות לתאריכים נוספים.
"זה היה חוסר מזל לגמרי. רעידת האדמה גרמה כמעט לכל הישראלים לדחות טיסות לחודש אוקטובר ואז פרצה המלחמה וטרפה את כל הקלפים ובמל"ל אף הוציאו אזהרת מסעי למדינה. אנשים ראו את ההפגנות ברחובות מרוקו של המון זועם שורף דגלי ישראל וקורא להשמדתה והחליט שוב להישאר בבית ולבטל את הטיסות מחשש לביטחונם", הסבירה מדריכת טיולים. "אלפי ישראלים ביטלו את הטיסות ובתי מלון ורובם הפסידו את כספיהם".
"אני נולדתי במרוקו וכשראיתי את העם במרוקו, וזה לא משנה אם זה חלקו הקטן או הגדול, יוצא לרחובות ושורף דגלי ישראל, קורא להשמדתנו ותומך בחמאס, החלטתי שלמרוקו אני לא חוזר יותר בחיים. אני לא אחזור לממן מדינה שאזרחיה שורפים דגל ישראל ומבזים אותו", קבל דוד.
גם חנה ובעלה החליטו שלמרוקו הם לא חוזרים יותר: "העם לא מגנה את ההפגנות הפרו-פלסטיניות, חברי פרלמנט תומכים בגלוי בחמאס. נבזבז את הכסף שלנו במדינות ידידותיות לישראל שמגיע להן שנשאיר אצלם את הכסף", הסבירה חנה. "כף רגלנו לא תדרך יותר במרוקו".
"משבר אמון קשה"
המלחמה בעזה פגעה גם בקהילה היהודית הקטנה במרוקו, שמונה כיום כ-4,000 איש בלבד בכל רחבי המדינה. כמה עשרות משפחות מתכוונות לעלות לארץ. "אנחנו מסתגרים ברוב היום בבתים. פוחדים לצאת החוצה לרחובות. יש אנשים שמעדיפים להתפלל בבית ולא להסתכן בהליכה לבית הכנסת. במבצע 'צוק איתן' היו יהודים שהותקפו על ידי מקומיים", סיפר יהודי תושב קזבלנקה שהעדיף להישאר בעילום שם. "המצב במדינה מתוח מאוד. התמיכה בחמאס וההפגנות ברחובות בעד ארגוני הטרור בעזה ונגד ישראל רק החמירו את המצב. חלק מחברי הקהילה מיגנו את בתיהם ואחרים מתכננים לעשות עלייה כבר בקרוב".
גם ההצהרות של גורמים המקורבים לבית המלוכה המרוקני, המגנים את המלחמה ברצועת עזה ופגיעה בחפים מפשע בניגוד לחוק הבינלאומי, רק מתדלקת את הצעירים ברחובות לצאת ולהפגין נגד ישראל. וכעת שאלת השאלות היא האם הישראלים יחזרו למרוקו לאחר המלחמה בעזה?
מדריך טיולים וותיק מעריך שהישראלים לא ימהרו לחזור למרוקו מבלי לקבל הבטחה מגורמי השלטון לאבטח אותם ולהגן עליהם במהלך הטיולים במדינה. "להערכתי התיירות מישראל למרוקו תפגע קשות. כלכלת מרוקו נשענת בעיקר על תיירות וייצוא של פוספטים. להערכתי התייר הישראלי לא ייקח סיכון ולא ימהר לחזור למרוקו. יש משבר אמון קשה. מרוקו תצטרך להשקיע לא מעט כסף בשיווק כדי להחזיר אליה את התיירים הישראלים".
לעומת זאת, סוכנת נסיעות המשווקת חבילות למרוקו טוענת כי הזיכרון של התייר הישראלי קצר. "להערכתי הישראלים יחזרו למרוקו וישכחו את ההפגנות. גם במבצע 'צוק איתן' היו הפגנות ברחבי מרוקו נגד ישראל והישראלים חזרו לטייל בה. אין הרבה מדינות כאלה אותנטית, אקזוטיות שהן זולות ואהובות כמו מרוקו".