יעדי התיירות הפופולריים של דרום מזרח אסיה, חוזרים להיפתח מחדש, ומקלים את מגבלות הקורונה כדי למשוך יותר מבקרים ולחזק את הצמיחה בכלכלותיהם הנתמכות בתיירות. זאת בעקבות נכונותן של מדינות רבות באסיה לאמץ כעת את גישת "לחיות לצד הנגיף".
הטיסות למדינות אסיה יעשו קלות יותר, מאחר והונג קונג תחזור לאפשר לנוסעים לעבור דרך נמל התעופה שלה החל מה-1 באפריל. עד היום הונג קונג הטילה כמה מהגבלות הנסיעה הקשות בעולם במסגרת מדיניות "האפס תחלואה" שלה. אחד הצעדים הללו הוא "מנגנון ההשעיה הספציפי לנתיב", שאסר על חברת תעופה לטוס בקו מסוים למשך 14 ימים אם נמצאו שלושה מאומתים או יותר בקרב נוסעי הטיסה. היום (א') הודיעה הממשלה שתקופת ההשעיה תקוצר מ-14 ימים לשבוע, החל מה-1 באפריל.
ביום שני שעבר, הונג קונג עשתה את הצעד הראשון שלה בהקלה על הגבלות הנסיעות, והודיעה שתבטל את איסור הטיסה מתשע מדינות מחודש אפריל וביניהן אוסטרליה, קנדה, צרפת, הודו, נפאל, פקיסטן, הפיליפינים, בריטניה וארצות הברית. אמנם הונג קונג ברובה עדיין סגורה, בעיקר לתיירים, אך היא מהווה נמל תעופה מרכזי עבור יעדי המשך ברחבי אזור אסיה-פסיפיק. נכון לעכשיו מצב התחלואה בהונג קונג נמצא בירידיה חדה, כאשר רק בתחילת החודש ממוצע המאומתים השבועי עמד על שיא של כ-66 אלף אנשים.
כחלק מהפתיחה המחודשת של מדינות אסיה, לפני כשבועיים הודיעה תאילנד כי היא תקל עוד יותר על כללי הכניסה למבקרים מחוסנים החל מה-1 באפריל. תיירים זרים לא יידרשו עוד להחזיק בבדיקה שלילית שהונפקה בתוך 72 שעות מהעלייה לטיסה כפי שהיה נהוג, אך הם יצטרכו לבצע בדיקה עם ההגעה ובדיקת אנטיגן עצמית ביום החמישי לחופשה. ממוצע המאומתים השבועי בתאילנד עומד כעת על כ-25 אלף אנשים, ועדיין נראה שהמדינה מתמודדת עם גל התחלואה הנוכחי.
וייטנאם ביטלה את חובת הבידוד לכל הנוסעים הבינלאומיים, תוך התבססות על מאמצים קודמים, כולל התרת סיורים קבוצתיים מוגבלים לאחר שנתיים של הגבלות מחמירות, כאשר ממוצע התחלואה השבועי במדינה עדיין גבוה מאוד ועומד על כ-160 אלף, אך הוא נמצא בירידה. גם קמבודיה הודיעה על הקלות, כאשר היא מורידה את דרישות הבדיקות לפני ההגעה ועם ההגעה למדינה, כאשר אצלה ממוצע המאומתים השבועי נמוך, והוא עומד על כ-70 חולים. גם בפיליפינים, שבה ממוצע המאומתים בירידה חדה ועומד על כ-420, תתאפשר כניסה ללא צורך בבידוד לכל הנוסעים המחוסנים לחלוטין החל מה-1 באפריל.
אחת המדינות האסיאתיות המחמירות ביותר בכל הנוגע לניהול המגיפה, דרום קוריאה החלה גם היא בתהליך הפתיחה המחודש שלה, לאחר שנתיים שבהן מנעה מרוב המבקרים הבינלאומיים להיכנס, זאת על אף נתוני התחלואה הגבוהים במיוחד במדינה. החל מ-1 באפריל, תיירים מחוסנים בעלי תעודת חיסונים תקפה, שעדכנו את היסטוריית ההתחסנות שלהם במערכת ההגנה מפני הקורונה (Q-Code) לא יצטרכו עוד להיכנס לבידוד עם ההגעה. נכון להיום, הממוצע השבועי של המאומתים בדרום קוריאה גבוה במיוחד ועומד על כ-350 אלף חולים.
גם הודו הודיעה כי מהיום (א') תתחדש פעילות הטיסות הבינלאומיות בשטחה לאחר פער של שנתיים. המהלך הגדול נעשה על רקע התרחבות מבצעי החיסוניים העולמיים, אמרה הממשלה בהודו. כבר לפני שבוע, הודיעה ממשלת כי היא החליטה להחזיר את כל הקטגוריות של אשרות תייר לאזרחים זרים וכן להנפיק ויזות חדשות בתוקף מיידי. ההחלטות מגיעות גם על רק ממוצע המאומתים השבועי הנמוך במדינה, שעומד על כ-1,659 אנשים.
ביקושי החופשות עדיין נמוכים באופן יחסי
על פי נתוני אתר השוואת המחירים Travelist, ישנה מגמת ירידה תלולה בביקושים למדינות מזרח אסיה, שאותן מובילה באופן טבעי על רקע ההגבלות הקיימות הונג קונג, עם ירידה של 95 אחוזים בחיפושים בהשוואה למרץ 2019. אחריה נמצאת הפיליפינים עם ירידה של 70 אחוזים, ולאחר מכן הודו עם ירידה של 56 אחוזים, ויאטנם - ירידה של 50 אחוזים ותאילנד עם ירידה של 20 אחוזים בהשוואה למרץ 2019.
על פי זיו רוזן, מנכ"ל גוליבר: "הביקושים לחופשה בחו"ל משקפים את הרצון של הישראלים להשתחרר משגרת הקורונה ולהמשיך לחיות. בשונה מהעלייה בביקוש לנופש ברוב אירופה, צפון ודרום אמריקה, יעדי המזרח נמצאים בירידה משמעותית של עשרות אחוזים כשחלק מהמדינות עדיין סגורות בפני תיירים. הונג קונג, סין, ויאטנם והפיליפינים נמצאות בירידה חדה בביקושים, דבר שעשוי להוביל למחירים אטרקטיביים בהמשך".
"בחודש מרץ אנחנו רואים ירידה של כ-45 אחוזים בחיפוש חופשות ליעדי אסיה לעומת החודש הקודם" אומר עוז גור, מנכ"ל holiday finder, "אך חשוב להדגיש כי כבר תקופה ארוכה שיעדים אלו אינם נמצאים 'על הראדר' של התייר הישראלי. זאת למעט יעדי תאילנד, יעד אהוב במיוחד על הישראלים, שאליהם אנחנו רואים ביקוש יציב ואף עליה קלה בחיפושים ליעדים של בנגקוק ולאיים ובמיוחד לפוקט".