המצב באקוודור ממשיך להסתבך: הממשלה הכריזה מלחמה על ארגוני הפשע במדינה ולהגדיר אותם כטרוריסטים. זאת בעקבות החלטתם של ארגוני הפשיעה לחסל שוטרים וחיילים בעקבות הרעת תנאיהם בכלא. אחת התקריות המפורסמות בימים האחרונים היתה פריצת חמושים רעולי פנים לתחנת טלוויזיה בשידור חי בעיר גוויאקיל.
לתיירים באקוודור נאמר להישאר במלונות שלהם כמה שניתן והם מתבקשים לשהות בעוצר יומי בין השעות 11 בלילה ועד חמש בבוקר, כשהחריגים היחידים כוללים נוסעים שצריכים להגיע אל או מנמל התעופה, ויצטרכו להציג דרכונים או תעודה מזהה, כרטיס עלייה למטוס או הזמנת הטיסה הרלוונטית שלהם בפני כוחות הביטחון.
במטה לביטחון לאומי עדיין לא הוציאו אזהרת מסע למדינה, והיא עדיין מוגדרת ברמה 1 המינימלית, אך ציינו ש"לאור החמרה משמעותית בעימותים בין הצבא לבין ארגוני פשיעה במדינה, משרד החוץ ממליץ לשקול הגעה למדינה זו בעת הקרובה".
"ברחנו מהמצב בארץ ומצאנו את עצמנו בתוך מלחמת אזרחים"
המהומות ברחבי אקוודור והעוצר ברחבי המדינה תפסו את 1,000 היהודים שגרים בה ואת עשרות המטיילים שנמצאים בה, בהפתעה גמורה. "חלק מאיתנו עזבו את יישובי הדרום והעוטף כדי לנקות את הראש באקוודור ופתאום מצאנו את עצמנובתוך המלחמות בין המאפיות לבין הצבא והמשטרה", סיפר אורי ישראלי, שהגיע לפני כחודש וחצי לעיר גוגאיאקיל באקוודור. "ברחנו מהמלחמה בארץ וקיבלנו מלחמה פה, כמה אבסורד. אנחנו נשארים בדירות ולא יוצאים החוצה. יש שעות שיש קרבות של יריות ברחובות, האוכל אזל בחלק מהסופרים. אנשים קונים מכל הבא ליד כדי לאגור מזון, לא יודעים מתי יסתיימו הקרבות".
גם אבי ברמן, הנמצא בגואיאקיל, סיפר למקורביו כיצד הוא צילם בטלפון הסלולרי שלו תמונות ברחובות במהלך הקרבות והשוטרים התנפלו עליו, הצמידו לו אקדח לראש ומחקו לו את כל התמונות שצילם. "זה הרגיש כמו פיגוע בירושלים או תל אביב. כולם נמלטים, מנסים להגיע לבתים, אין מוניות פנויות ואין 'אובר'. סגרו את התחבורה הציבורית. מאות שוטרים, אנשי צי וצבא התפרסו בנשקים שלופים ברחובות ובטיילת", סיפר אבי. "אותי הורידו על הרצפה באיומי אקדח ומחקו לי את התמנות. הספקתי לשלוח כמה תמונות לחברים. יש בעיות של תקשורת, העיר סגורה לחלוטין, אין שום מקום לאכול ולא סופרמרקט. אתמול התחילו לפתוח מכולות והחזירו קצת התחבורה הציבורית".
חלק מהישראלים החליטו לברוח לארגנטינה עד יעבור זעם. הרב של חב"ד, תומר רותם, שיחזר כיצד שלשום נורו יריות בסמוך לשגרירות הישראלית בקיטו והישראלים והיהודים בעיר קיבלו הוראה שלא לצאת מהבתים. "יחסית עכשיו רגוע בעיר. השלטונות עושים הכול להשתלט על הקרטלים והחיילים שלהם. נשיא המדינה, דניאל נובואה, החליט לחסל את הפשע במדינה, להקים בתי כלא חדשים שבהם אסירים לא ישלטו בהם כפי שהיה עד היום. כלומר, ללא אמצעי נשק, טלפונים ולנתק אותם מהעולם ובתגובה פרצו המהומות במדינה", הסביר הרב רותם. "האג'נדה שלו היא להילחם בכל מחיר בפשע ובשחיתות במדינה. יחד עם זאת, מצבם של הישראלים והיהודים במדינה טוב יחסית ורובם שוהים בקיטו".
לדבריו, ביממה הראשונה היה מפחיד להסתובב ברחובות. "יש מעט מכוניות שנוסעות בחוץ, הסופרים פתוחים. הנשיא החליט שהעבריינים הם טרוריסטים והוא נלחם בהם. הוא ביקש את עזרתה של ישראל, פרו, ארגנטינה וישראל לסייע לו", הסביר הרב רותם.