ביום השישי למלחמה בישראל, מחאות תמיכה בעד ונגד מתקיימות כל הזמן ברחבי העולם. בין עצרות הזדהות עם הקורבנות הישראלים, בנייני ממשלה ומונומנטים שמוארים בצבעי דגל ישראל ושירת התקווה בערי הבירה הגדולות, יש גם ערים ומדינות שבהן קיימת תמיכה גם בצד השני.
בתוך כך, כבר בסוף השבוע נערכו מספר הפגנות ברחבי ברלין בתגובה למלחמה. ביום ראשון אחר הצהריים הגיעו כ-2,000 בני אדם לשער ברנדנבורג – שהואר בצבעי ישראל – כדי להביע הזדהות עם ההרוגים והפצועים בישראל. ראש עיריית ברלין נשא נאום שגינה באופן ברור וחד את הזוועות, והביע תמיכה בלתי מתפשרות בישראל.
Germany's Brandenburg Gate is lit up with the flag of Israel to show solidarity with the people and State of Israel.
Thank you Germany! pic.twitter.com/IN1oii9A4P
בצד השני של העיר נערכה כבר במוצאי שבת הפגנה ספונטנית בפינת Sonnenallee ו-Reuterstraße של תומכים בצד הפלסטיני. האירוע, ששודר בשידור חי על ידי קבוצת האקטיביסטים Samidoun, ופוזר בשעה 22:30 כשהמשטרה טענה שהוא היווה "איום מיידי על ביטחון הציבור" בשל קריאות "אנטי ישראליות" ו"האדרת אלימות". המשטרה בבירת גרמניה אסרה על עצרות שתוכננו אתמול (רביעי) לתמיכה בפלסטין, מחשש לשימוש בסיסמאות אנטישמיות, האדרת אלימות ואלימות ממשית.
ברחבי ארצות הברית התנהלו עצרות תמיכה בישראל מהרגע הראשון שהחלה המלחמה. בערים הגדולות ניו יורק, מיאמי, לוס אנג'לס ולאס ווגאס, התגודדו אלפים לשירת התקווה והבעת סולידריות בלתי מתפשרת במאבק הישראלי. עם זאת, במספר מוקדים התייצבו גם תומכים פרו-פלסטיניים, כשבהפגנות נאמרו קריאות אנטישמיות חריפות ובניו יורק מפגין אף הציג את צלב הקרס הנאצי. הממשל בארצות הברית מתייצב לצד ישראל באופן חד משמעי עם צבעי כחול-לבן על הבית הלבן, ונכון לעכשיו נראה שגם העם האמריקני מביע תמיכה בלתי מתפשרת בישראל.
The White House is backlit with the colors of the Israeli flag.
“The United States stands with the State of Israel, just as we have from the moment the United States became the first nation to recognize Israel, 11 minutes after its founding, 75 years ago.” - President Biden pic.twitter.com/FA13ie2Jel
בבירת צרפת פריז כ-20,000 אנשים הגיעו למפגן סולידריות עם ישראל. האירוע התרחש באתר הטרוקדרו, המרפסת האייקונית המשקיפה על מגדל האייפל שהואר בצבע דגל ישראל עם סמל מגן דוד במרכזו. הקהל היה בעיקרו יהודי, אך גם מספר נוצרים ומוסלמים השתתפו ואמרו שהם נחרדו מהירי, הרציחות וחטיפת האזרחים על ידי חמאס. בהמשך עצרות התמיכה הגיעו גם מספר איראניים לתמיכה בישראל, והניפו את דגלי איראן לצד דגלי ישראל.
Thank you to our friends in Paris for giving us hope.
We feel your love
merci beaucoup ❤️ pic.twitter.com/sUQJwuzLWu
כמו בברלין, משטרת צרפת אסרה על הפגנות סולידריות עם פלסטינים שהיו אמורות להיערך בהמשך השבוע, כל עוד שהמלחמה בין חמאס וישראל ממשיכה להשתולל. שתי הפגנות הזדהות עם פלסטין - האחת מאורגנת על ידי האגודה לסולידריות צרפת-פלסטין, והשנייה על ידי Collectif National Paix Juste Durable Palestine - היו אמורות להתקיים מוקדם ביום חמישי בערב בפריז ובוטלו. גם הפגנה שהייתה אמורה להתקיים בעיר ליון נאסרה על ידי המשטרה הצרפתית.
בלונדון בירת בריטניה נראה שהמחלוקת גדולה בהרבה. מול עצרות התמיכה בישראל והדלקת נרות לזכר הנרצחים והנופלים, מחאות בעד הצד הפלסטיני התקיימו לאורך כל הימים. חלונות של מסעדה יהודית נופצו, כתובות גרפיטי אנטישמיות רוססו וקריאות אנטי-ישראליות נשמעו בכל עבר ובשונה מברלין וצרפת, המשטרה הבריטית לא עצרה את הפגנות התמיכה בפלסטינים. ובכל זאת, בניין הפרלמנט הבריטי הואר בצבעי כחול-לבן וראש ממשלת בריטניה, רישי סאנוק, הביע תמיכה מובהקת בישראל, ואפילו אמר בעברית "עם ישראל חי" תוך שדגל ישראל הוקרן על מעונו ברחוב דאונינג 10.
ביום שלישי הגיעה ראש ממשלת איטליה, ג'ורג'ה מלוני לבית כנסת ברומא. לאחר שיחות עם הרב הראשי ריקרדו די סגני, מלוני התחייבה להגביר את ההגנה על הקהילה, ואמרה כי המתקפה של חמאס עשויה לעורר התקפות חיקוי אפשריות על שטח איטליה. ביום שני פרסמה מלוני הצהרה משותפת עם מנהיגי ארה"ב, גרמניה, בריטניה וצרפת המגנה את ההתקפות על ישראל ומביעה "תמיכתם האיתנה והמאוחדת" בישראל. בתוך כך שער טיטוס העתיק ברומא הואר בכחול-לבן לאור הזדהות עם ישראל, ועל בניין משרד ראש הממשלה האיטלקי הוקרן דגל ישראל.
Wow, outside the Arch of Titus in Rome now.
The Arch was built to dedicate Roman Victory over Jerusalem and destruction of our Temple, 2,000 years ago.
Try as they might, Hamas will NEVER defeat Israel. We shall prevail! #AmYisraelChai pic.twitter.com/vO3gqgNO8f
גם הונגריה הביעה תמיכה נחרצת בישראל, עם עצרות תמיכה וצבעי כחול-לבן על גשר השלשלאות בבירה בודפשט. הודו הביעה תמיכה במאבק הישראלי במלחמה, כשבהצהרתו של ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, הוא גינה את חמאס והציע תמיכה לישראל. גם יפן מיהרה להוציא גינוי נחרץ בפעולות של חמאס, למרות שכבר שנים היא תומכת במאבק הפלסטיני. באוסטרליה, התמיכה בישראל גם היא איתנה, עם עצרות תמיכה בעד המאבק הישראלי, אך מספר הפגנות פרו-פלסטיניות התקיימו בסידני שבהן נשמעו קריאות אנטישמיות ובהן "גז ליהודים".
למרות התמיכה הרחבה בישראל, יש גם כאלה שהביעו תמיכה בצד הפלסטיני. בבירה האירית דבלין נרשם מפגן תמיכה פרו-פלסטיני, כשמאות יצאו לרחובות העיר עם דגלי פלסטין. לעומת הפגנות תמיכה אחרות ברחבי העולם, באירלנד השתתפו בהפגנה רבים שאינם מוסלמים או ממוצא ערבי. בין המשתתפים גם דייתי דולן, חבר במפלגה האירית הלאומנית Sinn Féin וחבר במועצת העיר של דבלין שאמר "הגיע הזמן להיות אמיצים. הפלסטינים היו אמיצים. תגיד לא לוושינגטון, תגידו לא לתוקפנות ישראלית. אנחנו צריכים לחזור לשולחן המשא ומתן ולדבר על שלום למען פלסטין. אנו אומרים זאת: לתמוך בפלסטין זה לתמוך בשלום".
MORE FROM DUBLIN: Successful protest for Palestine held in Ireland organized by @ipsc48 #World4Palestine pic.twitter.com/ickE1gmKxh
היו גם מקומות שבחרו לא לקחת חלק בעניין או להביע את עמדתן באופן שקט יותר - אך כזה שכולם מבינים את משמעותו. לעומת הפרלמנט הבריטי בלונדון, בסקוטלנד הפרלמנט סירב להניף את דגל ישראל, בייחוד לאור העובדה שמחותניו של מנהיג המפלגה הלאומית הסקוטית, חמזה יוסף, המכהן גם כשר הראשון של סקוטלנד, הם פלסטינים שהיו בביקור בעזה כשהחלה המלחמה וכעת לכודים בה.