לפני כמה חודשים טסו איילת ובעלה לחופשה בשווייץ. לאחר שנחתו בשדה התעופה בציריך, הבעל עוכב לכמה שעות, נלקח למשפט מהיר ונדרש לשלם 1,000 פרנק שווייצרים (3,470 שקל) משום שלטענת הרשויות הוא לא שילם קנס על עבירת תנועה שצבר ריבית גבוהה במשך כשש שנים.
"אנחנו משלמים כל דוח תנועה שאנחנו מקבלים בארץ ובחו"ל. הדוח הזה משום מה נשכח מאיתנו. בשווייץ, בניגוד למדינות באירופה, מקפידים שתיירים ישלמו דוחות תנועה שצוברים ריבית והצמדה ואם לא משלמים ומגיעים לשווייץ עוצרים אותך וזה ממש לא נעים", הסבירה איילת.
חוויה דומה עבר גם יחיאל, שלפני כשמונה שנים קיבל דוח מהירות בשווייץ ולא פרע את חובו. כשנחת לפני כשמונה חודשים לחופשה משפחתית באותה מדינה הוא נלקח למשפט מהיר ונאלץ לשלם 1,000 פרנק שוויצרי. "לא ידעתי שבשווייץ יזכרו שהדוח הזה קיים אחרי כל כל הרבה שנים. מתברר שהם לא שוכחים – ולי זה עלה ביוקר", הסביר יחיאל. "קיבלתי דוחות מהירות באיטליה ובגרמניה, ולא שילמתי. כשחזרתי לאותן מדינות לא דרשו ממני לשלם את החוב. נראה שבשווייץ לא מוותרים ואם צריך עוצרים אותך למשפט. את זה למדתי על בשרי".
בנוסף, ל-mako נודע שמאות ישראלים שלא שילמו על עבירות תנועה שביצעו בשווייץ פשוט מעדיפים שלא לטוס לחופשות במדינה מחשש שהשוטרים המקומיים יעצרו אותם והם עלולים לשלם קנס כספי כבד מאוד בגין אי-תשלום. "אני לשווייץ לא מוכן להתקרב. קיבלתי דוח תנועה ואני לא מוכן לשלם את הקנס, שצבר ריבית גבוהה והגיע ל-500 פרנק", הסביר אלי. "שמעתי על ישראלים שנעצרו בשנים האחרונות בגלל שלא שילמו דוחות ואני לא מוכן להיות אחד מהם. הם דחו בקשה שלי לא לשלם את הדוח כי טענתי שלא נסעתי בכביש מסוים, אבל הם התעקשו".
זו הסיבה שסכום הדוח עלה במהירות
גם באיטליה קיימת תופעה דומה: לא מעט ישראלים ששכרו כלי רכב במהלך הטיול וביצעו עבירת תנועה, נדרשו לשלם לאחר כמה שנים סכום גבוה מאוד שצבר ריבית. במקרה הטוב הדרישה לתשלום מגיעה לארץ, ובמקרה הרע מגלים זאת כשנוחתים מחדש במדינה.
באיטליה בפרט ובשאר מדינות האיחוד בכלל, פעמים רבות קורה שתיירים שאינם מודעים לחוקים מקומיים – כמו כיכרות שלא ניתן להיכנס אליהן ברכב, או הגבלת מהירות בכבישים פתוחים – מקבלים קנסות על כך. כמו כן, פעמים רבות אם צולם הרכב פעמים כמה באותה מצלמה, יחויב הנהג בכמה דוחות, מה שיגדיל את הסכום. חברת השכרת הרכב, אשר דרכה מועבר הדוח לנהג, גובה תשלום נוסף ולכן פעמים רבות סכום הדוח גדל ללא פרופורציות, במיוחד, כאמור, אם עובר זמן רב בין זמן העבירה לתשלום.