אינדונזיה העבירה בשלישי שעבר (6 בדצמבר) חוק חדש ושנוי במחלוקת הכולל בתוכו מספר איסורים על הטחת עלבונות כלפי השלטון וקיום יחסי מין מחוץ לנישואים, בשינויים שלטענת המבקרים עלולים לערער את חירויות הפרט במדינת האיים בדרום מזרח אסיה.

החוק החדש, שאושר פה אחד על ידי הפרלמנט האינדונזי, מחליף מסגרת שהייתה בשימוש מאז יום עצמאותה של המדינה ב-1946, והייתה שילוב של חוק הולנדי, משפט מסורתי וחוק אינדונזי מודרני. החוקים החדשים חלים על אינדונזים וזתיירים כאחד, ובנוסף לאיסור להטחת עלבונות כלפי הנשיא, מעתה אסור כעת להעליב את מוסדות המדינה או האידיאולוגיה הלאומית של אינדונזיה הידועה בשם "פנקסילה" (Pancasila).

על פי החוק החדש, יחסי מין בין אנשים שאינם נשואים גם הם עבירה פלילית כעת, והכוונה היא ליישם זאת גם כלפי התיירים שפוקדים את הארכיפלג. גם יחסי מין לפני נישואין וגם ניאוף יכולים לגרור איתם עונשים של עד שנת מאסר או קנס.

הורים או ילדים יוכלו לדווח כעת למשטרה על זוגות לא נשואים אם הם חושדים שהם מקיימים יחסי מין - דבר שמהבקרים של החוק אומרים שהוא מהלך לקראת שיטור מוסרי אגרסיבי, ועשוי לשמש גם כדי להתמקד בסופו של דבר בחברי קהילת הלהט"ב.

תיירים בבאלי (צילום: Dewi Putra, shutterstock)
החוק החדש עלול לאיים על התיירים במדינה|צילום: Dewi Putra, shutterstock

מה יכלול החוק החדש באינדונזיה?

על פי החוק החדש, חילול הקודש יכול להוביל לחמש שנות מאסר, השמצת הנשיא המכהן או סגן הנשיא יכולה להוביל לארבע שנות מאסר, העלבת הממשלה יכולה להוביל לשלוש והפצת פייק-ניוז דינה בעונש של עד שש שנות מאסר. חיבור עם ארגון העוקב אחר אידיאולוגיה מרקסיסטית-לניניסטית יכול להוביל לעונש חמור של 10 שנים. סביר להניח שהמגבלות האלה יצמצמו את חופש הביטוי בכל רחבי המדינה.

יחסי מין מחוץ לנישואין יכולים כאמור להוביל לעונש של עד שנת מאסר אחת; מגורים עם אדם ללא נישואין יכולים להוביל לשישה חודשים. ההאשמות חייבות להתבסס על דוחות משטרה שהוגשו על ידי הורים, ילדים או בני זוג.

תיירים בבאלי אינדונזיה (צילום: ChameleonsEye, shutterstock)
העוברים על החוק עלולים למצוא את עצמם בכלא האינדונזי|צילום: ChameleonsEye, shutterstock

איום על חזרת התיירות לבאלי

הארכיפלג של דרום מזרח אסיה, הידוע בחופי החול הלבנים של באלי והרי הגעש הפעילים של סומטרה, ציפה לראות את התיירות מגיעה לרמות של טרום-מגפת הקורונה עד 2025. מדובר בדחיפה כלכלית נחוצה לאחר שנים שבהן התיירות במדינה כמעט נעצרה לגמרי. אבל כעת עם החקיקה, המדינה צפויה לחוות ירידה משמעותית במספר התיירים הנכנסים, רובם מגיעים ממדינות סובבות כמו אוסטרליה וסין.

"אנו מצטערים מאוד שהממשלה עצמה את עיניה. כבר הבענו את דאגתנו בפני משרד התיירות לגבי הנזק של החוק הזה", אמרה מאולאנה יוסראן, סגנית ראש מועצת תעשיית התיירות באינדונזיה, לסוכנות הידיעות רויטרס. לפי יוסראן, החוק החדש מניף דגל אדום לא רק עבור תיירים זרים המבקרים במדינה, אלא עבור עתיד הדמוקרטיה של אינדונזיה.

נוסה דואה באלי אינדונזיה (צילום: Andrey Shapovalov cit, shutterstock)
המקומיים בבאלי מצפים למספרים גבוהים של תיירים|צילום: Andrey Shapovalov cit, shutterstock

לעומת זאת, יש כמה באינדונזיה שלא מודאגים מהחוק החדש, ורוצים להרגיע את התיירים המתכננים להגיע למדינה. "אלה שמבקרים או מתגוררים בבאלי לא יצטרכו לדאוג לגבי כניסתו לתוקף של החוק האינדונזי. לא תהיה בדיקה לגבי מצב משפחתי בעת ביצוע הצ'ק-אין בכל מקום אירוח תיירותי, כגון מלונות, וילות, דירות, בתי הארחה, אכסניות וספא", אמר אתמול (11 בדצמבר) וואייאן קוסטר, מושל מחוז באלי. 

וואייאן גם הכחיש את מה שלדבריו הם "דיווחים כוזבים" על ביטולי של טיסות וחדרי בבתי מלון, והוסיף כי נתונים מסוכני נסיעות, מפעילי טיולים ולינה, כמו גם חברות תעופה, הראו צמיחה במספר התיירים שאמורים לבקר בבאלי מדצמבר 2022 ועד מרץ 2023.