בריטניה "זכתה" בתואר המדינה הכי אומללה באירופה והשנייה הכי אומללה בעולם, בסקר שנערך על ידי Sapien Labs, קרן למדעי המוח. על פי הסקר, בריאותם הנפשית של הבריטים ירדה מאז מגפת הקורונה, ללא סימנים להחלמה בקרוב.
הדוח שכותרתו "המצב הנפשי של העולם", פורסם בתחילת החודש, והעריך את הרווחה הנפשית של 419,175 משתתפים דרך האינטרנט ב-71 מדינות. התוצאות ציירו תמונה עגומה של מדינות העולם דוברות האנגלית: מתוך 71 מדינות שנסקרו, המדינות האנגלו-פוניות של בריטניה, אירלנד, אוסטרליה וניו זילנד יושבות ברבע התחתון, כאשר תושבי בריטניה יכולים להתנחם בעובדה שהם קצת יותר מאושרים מתושבים אוזבקיסטן.
הסקר מדרג את בריטניה שמונה מקומות אחרי תימן ו-12 מקומות אחרי אוקראינה מבחינת הבריאות הנפשית הכללית של אוכלוסייתה. כ-35 אחוזים מהבריטים אמרו ל-Sapine Labs שהם "במצוקה או נאבקים", נתון שנמצא בירידה של 0.7 אחוזים בלבד מאז השנה שעברה, כאשר בריטניה הגיעה למקום האחרון בדירוג.
כדי לקבוע את הבריאות הנפשית הכוללת של כל מדינה, הקרן שאלה אנשים 47 שאלות על "מצב הרוח והשקפה", "העצמי החברתי", "הדחף והמוטיבציה" ו"הסתגלות והחוסן", בין קטגוריות אחרות. בעוד ש-Sapien Labs ציינה שהתשובות לשאלות אלו הן סובייקטיביות מטבען, רבים מהמשיבים דיווחו על תשובות דומות.
Sapien Labs ציינה כי רמות הרווחה הנפשית ברחבי המדינות דוברות האנגלית צנחו במהלך מגפת הקורונה, וכי המגמה הזו נמשכת ללא שינוי גם אחרי שהמגפה כבר הסתיימה. יתרה מכך, הדוח מצא שהרווחה הנפשית נמוכה יותר במדינות שבהן אוכלים אוכל מעובד בדרך כלל, ילדים קיבלו סמארטפונים בגיל צעיר יותר, והיחסים בין בני המשפחה היו רחוקים יותר. מדינות עשירות ודוברות אנגלית קיבלו את הציון הנמוך ביותר בכל שלושת המדדים הללו.
אושר לאו דווקא קשור לעושר
הרפובליקה הדומיניקנית עומדת בראש הרשימה כמדינה המאושרת בעולם, אחריה סרי לנקה במקום השני וטנזניה במקום השלישי. כל עשר המדינות המובילות הן מדינות באפריקה, אסיה או אמריקה הלטינית. לפי מחברי הדוח, העובדה שהמדינות המאושרות בעולם הן לא עשירות, לא מעידה בהכרח על רמות הסיפוק והאושר של תושביהן: "התוצאות מזהירות מפני התמקדות רק במדדים כלכליים כמדדים להתקדמות אנושית ולרווחה. יש להקדיש תשומת לב לאופן שבו עושר נוצר ומשמש לדרך של שגשוג כללי של המדינה והתושבים המותאם לרווחת האדם".
למי שתהה, מדינת ישראל נמצאת גם היא ברשימה בפעם הראשונה מאז שהחלו הסקרים לפני ארבע שנים. ישראל ניצבת במקום ה-18 מתוך 71, כלומר במקום יחסית טוב בין המדינות המאושרות של העולם, כשהנתונים שנאספו לקחו בחשבון את שנת 2023 כולה.
האם אושר של מדינה משפיע על התיירות אליה?
באופן עקרוני התשובה היא כן, רמת האושר של מדינה בהחלט יכולה למשוך, או לדחות, את התיירים מהגעה אליה. מקום שנתפס כשמח וידידותי נוטה לקבל תדמית חיובית יותר, המושך תיירים המחפשים חוויה נעימה ומעשירה.
למקומיים שמחים יש סיכוי גבוה יותר לספק שירות טוב וליצור אווירה מסבירת פנים, מה שמוביל לשביעות רצון תיירים גבוהה יותר. זה יכול להוביל לביקורות והמלצות חיוביות, ולהגביר עוד יותר את התיירות. כמו כן, התיירים עצמם עשויים לחוות עלייה בתחושת האושר רק מעצם היותם במקום שמח, ולקדם את התפיסה החיובית שלהם על היעד. מצד שני, תפיסה של יעד כשמח יותר ממה שהוא באמת, יכולה להוביל תיירים למשבר שבתורו יכול להוביל לאכזבה כמו במקרה של סינדרום פריז הידוע. חשוב גם לציין כי המדינות שצוינו כמאושרות ביותר בדוח לא ערוכות לקבל את מספר התיירים שרבות מהמדינות שצוינו כאומללות מקבלות בכל שנה.