אזהרה לפורטוגל ולספרד להכין את עצמן לרעידת אדמה שעלולה להיות הרסנית. לדברי מומחים, קיים סיכון שרעידת האדמה הידועה לשמצה של 1755 בליסבון, שנקבע כי הייתה ברמה 9 בסולם ריכטר, עלולה לחזור על עצמה בקרוב, כך לפי גופי התקשורת בפורטוגל.

מומחי הנדסה וגיאולוגיה קראו לממשלות, בעיקר בפורטוגל, ליצור בדחיפות תוכנית חיזוק לתשתיות ולמבנים. מריו לופש, פרופסור באוניברסיטת Instituto Superior Técnico שבליסבון ומומחה להנדסה סייסמית באימפריאל קולג' בלונדון, מדגיש את הצורך לחזק מבנים שפגיעים לרעידות אדמה, רבים מהם באזור החוף ויכולים להיפגע מצונאמי.

גגות ליסבון פורטוגל (צילום: Sean Pavone, shutterstock)
נמצאת בסכנה לרעידת אדמה אדירה. ליסבון, פורטוגל|צילום: Sean Pavone, shutterstock

על פי מחקרים של המעבדה הלאומית להנדסה אזרחית (LNEC) בפורטוגל, חלק גדול מבנייני המגורים בליסבון רבתי ובאזורים אחרים בדרום המדינה, לא יצליחו לעמוד בפני רעידות אדמה קשות. בליסבון, LNEC העריכה כי מספר רב של מבני ציבור מוכרחים לעבור שיפוץ מיידי, אך יישום השיפורים הללו נבלם בשל מבוי סתום בשיחות מימון הפרויקט בין מועצת העיר לממשלה. על פי הבדיקות, גם רוב בתי החולים הציבוריים לא יוכלו לעמוד ברעידת אדמה חזקה.

לאחרונה העירה רעידת אדמה קטנה את האוכלוסייה הפורטוגלית במהלך הלילה, והציתה מחדש את החשש שהמדינה אינה ערוכה כראוי להתמודד עם רעידת אדמה בקנה מידה גדול. CNN פורטוגל פרסם דוח מיוחד בנושא, בו הזהירו מומחים כי המצב הנוכחי "דורש אמצעים יזומים כדי להגן על אזור אלגרבה הדרומי ואזורים פגיעים אחרים. לדורות הצעירים, שהם העתיד של המדינה, מגיע לגדול בביטחון ובסביבה שערוכה להגיב ביעילות לסיכונים סייסמיים".

נזק למבנים, הפסקות חשמל ומחסור במים

פורטוגל יושבת על קצה הלוח הטקטוני האירו-אסיאתי, לא רחוק מהגבול שבו הוא נפגש עם הלוח האפריקאי. קו שבר זה, הממוקם באוקיינוס ​​האטלנטי מול החוף הדרום מערבי של חצי האי האיברי, הוא מקור לפעילות סייסמית משמעותית. למרות שפורטוגל אינה מועדת לרעידות אדמה תכופות כמו מדינות כמו יפן או צ'ילה, האזור עדיין בסיכון לרעידות אדמה גדולות.

ליסבון  (צילום: Ana del Castillo | shutterstoc;)
רוב העיר נבתנה מחדש, אבל הסכנה עדיין לא חלפה. ליסבון|צילום: Ana del Castillo | shutterstoc;

כאמור, רעידת האדמה המשמעותית ביותר בתולדות פורטוגל התרחשה ב-1 בנובמבר 1755, כאשר רעידת אדמה אדירה בעוצמה של 9 בסולם ריכטר פקדה את ליסבון, ולאחריה צונאמי הרסני ושריפות הרסו חלק גדול מהעיר. באסון נהרגו עשרות אלפי בני אדם כשהאסון הביא לשינויים גדולים בתשתיות ובתכנון העירוני במדינה. הזיכרון של הטרגדיה הזו עדיין חקוק בתודעה הקולקטיבית של פורטוגל, ומדענים מזהירים זה מכבר שהאזור עלול לעמוד בפני רעידת אדמה גדולה נוספת.

בעוד שהסבירות שתתרחש רעידת אדמה במהלך כל ביקור תיירותי נתון היא נמוכה, ההשלכות של רעידת אדמה גדולה יהיו קשות עבור מי שנמצא באזור באותו זמן. ההשפעות יכולות לנוע בין נזק למבנים, גשרים ורשתות תחבורה ועד הפסקות חשמל נרחבות, מחסור במים ותקלות תקשורת. בנוסף, תיירים שאינם מכירים את הגאוגרפיה המקומית ואת נהלי החירום עשויים להיות פגיעים יותר במקרה של רעידת אדמה.

ליסבון מסעדה פורטוגל על המים  (צילום: Video Media Studio Europe, shutterstock)
המומחים חוששים שבעיר יפגע צונאמי אחרי רעידת האדמה|צילום: Video Media Studio Europe, shutterstock

ליסבון, עיר בירה שוקקת עם מרכז היסטורי, נמצאת בסיכון במיוחד בשל קרבתה לקו השבר של רעידת האדמה. מבנים רבים בעיר, במיוחד מבנים ישנים יותר, לא תוכננו מתוך מחשבה על סטנדרטים סייסמיים מודרניים. באופן דומה, מוקדי תיירות פופולריים אחרים, כמו פורטו ואלגרבה, עלולים לחוות דרגות שונות של רעידות, בהתאם לעוצמת רעידת האדמה ולמוקדה.