מדיניות הדיכוי של הטליבאן באפגניסטן והפרות זכויות האדם שלו, הפכו את ממשלתו של ארגון הטרור לבלתי מקובלת עבור הקהילה הבין-לאומית. כדי לקדם תדמית חיובית, הארגון האיסלאמיסטי מנסה כעת לחזר אחר תיירים זרים, שתפקידם יהיה לפרסם מידע חיובי על המדינה, או לחזור לארץ המוצא שלהם כ"שגרירים" וליפות את המציאות העגומה ששוררת בה.

"הטליבאן מקדם תיירות כי יש לענף יתרון תעמולתי אדיר עבור ממשלתו", אומר סמי יוספזאי, עיתונאי ופרשן אפגני ותיק שעוקב אחר התפתחות ארגון הטרור בשלושת העשורים האחרונים. "הטליבאן רוצה להרוויח כסף מהעניין בתיירות כדי להקרין תדמית חיובית על המדינה שבה הוא שולט", הוא מוסיף.

למרות שתיירות באפגניסטן לא נשמעת כמו משהו שיכול לעבוד, מספר התיירים המבקרים באפגניסטן גדל ברציפות בשנים האחרונות. בשנת 2021 הגיעו למדינה רק 691 זרים, בשנת 2022 גדל מספר זה ל-2,300, ובשנה שעברה, היו 7,000 תיירים, לפי גורמים בטליבאן. פקידי טליבאן גם נוהגים להדגיש כי תיירות זרה מספקת דחיפה כלכלית לאפגנים, שרבים מהם נאבקים לשרוד את האבטלה ההמונית והעוני הגובר. כמובן שמדובר בשימוש ציני בעובדות, שהרי הטאליבן עצמו הוא שהוביל לרבות מהצרות שמהן סובלת המדינה.

הטליבאן גם דואג לנצל את מצג השווא של המדינה המוצגת בסרטונים ובתמונות שצולמו על ידי תיירים זרים, כולל יוטיוברים. "הטליבאן יודע שהיוטיוברים האלה לא מעוניינים לעורר מחלוקות", אמר יוספזאי. "אז הם מתכננים לשלוח את היוטיוברים ויוצרי התוכן ברשתות החברתיות למקומות שבהם הם יכולים לעשות את הדיווח ה'חיובי' שלהם".

סרטוני יוטיוב רבים שהופקו על ידי תיירים זרים מציגים את הטליבאן באור חיובי, ומציגים אותם כמארחים מסבירי פנים. הסרטונים גם מציינים כי המדינה בטיחותית וטוענים שהאפגנים מאושרים תחת שלטון הטליבאן. הטליבאן, שבעצמו פעיל ברשתות החברתיות, מקדם את הסרטונים בפלטפורמות השונות. ארגון הטרור גם החליט לבצע חריגות עבור אותם תיירים לביקור באתרים היסטוריים ופארקים לאומיים שאסורים לביקור עבור נשים אפגניות.

"זה מסוכן ומעוות את האמת", אומרת נזיפה הקפאל, חוקרת אפגנית שבסיסה כעת בבריטניה. "האמת תחת השלטון האכזרי של הטליבאן היא אפלה, עגומה ומכוערת", היא אומרת. "בניגוד לעיתונאים, יוטיוברים אינם מחויבים להציג אמת או לעמוד בנוהלי אתיקה מקצועית, מה שמקל על הטליבאן לתמרן אותם".

חוקים מחמירים שמזעזעים את אפגניסטן

על אף הניסיונות של הטאליבן להציג את שלטונו ככזה שמאפשר חיים תקינים, המציאות במדינה הופכת לקשה יותר מיום ליום. הטליבאן ניסה לשלוט בהופעות החיצוניות וההתנהגות הפומבית של מיליוני אפגנים, בעיקר נשים, מאז שתפס את השלטון ב-2021, אחרי הנסיגה האמריקנית מהמדינה. אבל האכיפה של כללי המוסר של הארגון הקיצוני, לרבות קוד הלבוש האסלאמי המחמיר שלו וההפרדה המגדרית בחברה, הייתה ספורדית ולא אחידה – עד עכשיו.

כעת, הקבוצה האיסלאמיסטית קבעה רשמית מערך הגבלות דרקוניות ארוך במיוחד, מה שעורר בקרב האפגנים חשש מאכיפה קפדנית ואף אלימה, כשהעונשים נעים מקנסות ועד הוצאה להורג. "חוק הפצת מידות טובות ומניעת רשעות", שהוכרז ופורסם רשמית ב-21 באוגוסט, מטיל הגבלות חמורות על מראה, התנהגות ותנועה של נשים. החוק גם אוכף מספרות הגבלות על גברים.

תיירות אפגניסטן (צילום: סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים)
החוקים החדשים הופכים את החיים באפגניסטן לקשים עוד יותר|צילום: סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים

חוק המוסר החדש מורכב מ-35 פרקים, רבים מהם מכוונים לנשים. על פי החוקים החדשים, נשים נדרשות לכסות את פניהן וגופן לחלוטין כשהן נמצאות בפומבי ואסור להן ללבוש בגדים "שקופים, צמודים או קצרים". החוק גם אוסר על נשים להרים את קולן או לשיר בפומבי. נשים חייבות להיות מלוות בגבר כשהן עוזבות את בתיהן ואינן יכולות להשתמש בתחבורה ציבורית ללא ליווי של גבר. יתרה מכך, החוק אוסר על גברים ונשים בוגרים שאינם קשורים להסתכל זה על זה בפומבי. גברים חייבים גם להתלבש בצניעות, אפילו כאשר הם עוסקים בפעילות גופנית. נאסר עליהם לגלח או לקצץ את זקנם, והם נאלצים גם להשתתף בתפילות ולצום על פי חוק במהלך חודש הרמדאן.

נאסר על אפגנים "להשתמש או לקדם" צלבים, עניבות וסמלים אחרים הנחשבים כמערביים. יחסי מין לפני נישואין והומוסקסואליות אסורים בחוק, וכך גם שתיית אלכוהול, שימוש בסמים אסורים והימורים שנחשבים לפשעים חמורים. נאסר לנגן או להאזין למוזיקה בפומבי, וגם חגיגת חגים לא מוסלמיים, כולל נורוז, ראש השנה הפרסי, אסורה.

טאליבן אפגניסטן נשים (צילום: MOHSEN KARIMI, getty images)
האיסורים החדשים ייאכפו ביד קשה|צילום: MOHSEN KARIMI, getty images
לוחמי טאליבן (צילום: MUSTAFA NOORI , getty images)
הטאליבן מנסה לצייר תמונה חיובית בפני העולם. לוחמי טאליבן|צילום: MUSTAFA NOORI , getty images

משטרת המוסר של הטליבאן היא אחראית לאכיפת חוק המוסר. הארגון אייש אלפי שוטרים לטובת הכוח שיפוקח על ידי המשרד לקידום המידות הטובות. במסגרת החוק החדש הורחבו סמכויות משטרת המוסר, וחבריה ייפרסו ברחבי המדינה כדי לפקח על הציות, כשחברי משטרת המוסר מונחים לפרסם אזהרות לעבריינים.

חוק המוסר של הטליבאן זכה לגינוי נרחב על ידי אפגנים, מדינות מערביות וארגוני זכויות אדם. באופן טבעי הטאליבן הגן על החוק, שלטענתו "מושרש עמוק בתורה האסלאמית". "החוק החדש הזה מזיק מאוד", אמרה הת'ר בר, מנהלת האגף לזכויות נשים בארגון זכויות האדם של האו"ם. "הוא מייצג הקשחה ומיסוד של הכללים הללו על ידי כך שהוא נותן להם מעמד חוקי". 

כישלון הקהילה הבין-לאומית

למרות האופן הברור שבו פוגע הטאליבן בזכויות אדם, ובעיקר בזכויות הנשים, הקהילה הגלובלית שוב מציעה לא יותר מאשר תגובה רפה לאפרטהייד המגדרי של ארגון הטרור. תוך הוספת חטא על פשע, מועצת הביטחון של האו"ם הצביעה בעד אישור שלושה פטורים חדשים לאיסור הנסיעה הקודם למנהיגי הטליבאן, וכעת הם יכולים לנסוע לרוסיה, אוזבקיסטן, קמרון וטורקיה בחופשיות. בנוסף, איחוד האמירויות וקזחסטן הכירו לאחרונה בדיפלומטים של הטליבאן כנציגיה הרשמיים של המדינה – מגמה מדאיגה במיוחד שהחלה עם ההכרה של סין בשגריר הטליבאן מוקדם יותר השנה.

תיירים באפגניסטן (צילום: WAKIL KOHSAR, getty images)
למרות הזוועות התיירים מגיעים|צילום: WAKIL KOHSAR, getty images

האומות המאוחדות ושחקנים בין-לאומיים אחרים מערערים באופן קבוע את העמדה שלהם מול הטליבאן באמצעות סלחנות, מציאת פרצות והעדר אכיפת סנקציות. באופן לא מפתיע, הסטטוס קוו ממריץ את תעמולת הטליבאן ומגביר את הניצול לרעה של כוחו ומובילי ישירות לחתירה לרווח אישי, כשאף אחד לא משלם מחיר גבוה יותר מהנשים והילדים של אפגניסטן.

פליי דובאי אפגניסטן קאבול  (צילום: AFP, getty images)
חברות תעופה שהפסיקו לטוס לאפגניסטן חזרו לפעול במדינה|צילום: AFP, getty images

בדיוק לסביבה הבעייתית הזו נכנסים המבקרים הזרים, שנמשכים בעיקר להיסטוריה העתיקה ולנוף המרהיב של המדינה. התיירים הסינים מהווים את קבוצת המבקרים הגדולה ביותר באפגניסטן, וחברות תעופה גדולות שהפסיקו לטוס לאפגניסטן לאחר 2021 כבר חידשו את הטיסות אליה. התיירות הבין-לאומית עדיין מעוניינת לגלות את הסודות של המדינה המסתורית הזו, גם אם המחיר האנושי גבוה מנשוא, במיוחד נוכח העובדה שהעולם מעדיף להעלים עין מהזוועות.