נורווגיה העלתה את רמת הסיכון לטרור לרמה השנייה הגבוהה ביותר בעקבות איום מוגבר על מטרות יהודיות וישראליות במדינה. כמו כן, המדינה הסקנדינבית נאלצה להטיל בדיקות גבול חדשות באופן זמני לאחר שהמשטרה הזהירה מפני "תמונת מצב מאתגרת של איומי טרור". הבדיקות הקפדניות בגבולות של נורווגיה יישארו בתוקף עד ל-22 באוקטובר, כאשר סוכנות הביטחון הנורווגית, PST, העלתה את רמת האיום מ"מתונה" ל"גבוהה". 

נורווגיה אינה חברה באיחוד האירופי, אך היא חלק מאזור שנגן, המאפשר מעבר בין המדינות החברות בארגון ללא בדיקת מקיפות. אזור שנגן נטול הגבולות מאפשר ליותר מ-425 מיליון אזרחי האיחוד האירופי, כמו גם אזרחים שאינם תושבי האיחוד האירופי המתגוררים או מבקרים באיחוד האירופי, לנוע בחופשיות בין מדינות חברות לתיירות, לימודים או עסקים ללא הגבלות.

נורווגיה אוסלו (צילום: Kiev.Victor, shutterstock)
הבדיקות הופכות לקפדניות בהרבה. נורווגיה|צילום: Kiev.Victor, shutterstock

 

המדינה הסקנדינבית היא האחרונה בשורה ארוכה של מדינות אירופיות שהעלו את רמת אבטחת הגבולות שלהן בחודשים האחרונים מחשש לטרור. גרמניה, אוסטריה, דנמרק, צרפת, איטליה, סלובניה, שוודיה ופינלנד, כל אלה החזירו או הגבירו את ביקורת הגבולות. פקידי האיחוד האירופי חוששים שהמהלכים עלולים ליצור שיבושים לוגיסטיים וכלכליים, וקוראים למדינות החברות לעבוד יחד כדי להימנע ממדיניות לא מתואמת שעלולה לשבש הן את הנסיעות והן את הסחר באזור שנגן.

"ניסיונות בקצב ובקנה מידה חסרי תקדים"

גרמניה החלה תוכניות לפיקוח הדוק יותר בכל תשעת הגבולות היבשתיים שלה החל מתאריך 16 בספטמבר. "אנו רוצים לצמצם עוד יותר את ההגירה הבלתי סדירה. לשם כך, אנו נוקטים כעת בצעדים נוספים החורגים מהצעדים המקיפים הקיימים כיום", אמרה שרת הפנים ננסי פייזר בחודש ספטמבר. היא עוד הוסיפה ואמרה כי המדיניות החדשה הוכנסה כדי "להגן מפני הסכנות החריפות הנשקפות מהטרור האיסלאמיסטי והפשיעה החמורה".

ננסי פייזר שרת הפנים של גרמניה  (צילום: Sean Gallup, getty images)
חוששת ממתקפות טרור איסלאמיסטיות. ננסי פייזר, שרת הפנים של גרמניה|צילום: Sean Gallup, getty images

גם בריטניה קיבלה לאחרונה מידע ואזהרות חמורות על אפשרות של פיגועים ואירועי טרור איסלאמיסטיים. ראש סוכנות הביון הבריטית MI5, קן מקאלום, אמר בשבוע שעבר שהממלכה המאוחדת ניצבת בפני סיכון מוגבר לפעולות טרור של דאעש: "ראינו ניסיונות אחרי ניסיונות כאן בבריטניה, בקצב ובקנה מידה חסרי תקדים". מקאלום הוסיף: "ככל שהאירועים מתפתחים במזרח התיכון, נקדיש את מלוא תשומת הלב שלנו להתרבות הסיכונים או להרחבה של תוקפנות מצד איראן בבריטניה". הוא ציין כי 75 אחוז מהפעולות נגד טרור של הסוכנות עוסקות בהתמודדות עם קיצוניות אסלאמיסטית.

אוסטריה החזירה את הבדיקות בגבולותיה עם סלובקיה, צ'כיה, סלובניה והונגריה, תוך ציון לחצים על המערכת ואיומים ביטחוניים הקשורים לסכסוך באוקראינה. ביקורת הגבולות המחמירה צפויה להימשך עד אמצע נובמבר או דצמבר 2024, תלוי בגבול.

ואצי אוצה בודפשט הונגריה (צילום: Resul Muslu, shutterstock)
גם היא מגבירה את הבדיקות בגבולות. הונגריה|צילום: Resul Muslu, shutterstock

צרפת הטמיעה בדיקות גבולות עם מדינות שנגן עד 31 באוקטובר, והאשימה את הלחצים על מערכת ההגירה שלה ואיומי טרור מוגברים, בעוד שאיטליה האריכה את הבדיקות שלה עם סלובניה עד 18 בדצמבר בגלל בעיות הקשורות למלחמה באוקראינה. דנמרק הציגה בדיקות על מעבר יבשתי וימי מגרמניה עד 11 בנובמבר, תוך ציון איומים ביטחוניים הקשורים למלחמה בישראל ולחששות מריגול רוסי.

סלובניה השיקה מחדש בדיקות לאנשים הנכנסים אליה מקרואטיה ומהונגריה עד 21 בדצמבר, תוך ציון איומים ביטחוניים מוגברים מהמזרח התיכון ופשע מאורגן במערב הבלקן.

לובליאנה רחוב (צילום: דניאל ארזי)
חוששת מאיומים שקשורים למזרח התיכון. לובליאנה, סלובניה|צילום: דניאל ארזי

שוודיה הקשיחה את בקרת הגבול שלה עד 11 בנובמבר בתגובה לעלייה בסיכוני האלימות בעקבות המלחמה בישראל. פינלנד סגרה תחנות מעבר בגבולה היבשתי עם רוסיה ללא הגבלת זמן, בטענה לעלייה של מבקשי מקלט שנשלחו על ידי הממשלה הרוסית כדי לפגוע במדינה. הלסינקי גם הגבילה מספר נמלים המקשרים בינה לבין רוסיה.