נתחיל בהרגעה בכך שהקיץ הקרוב לא עתיד להיות כאוטי כמו הקיץ שעבר. עם זאת, מומחי תחבורה אווירית מצפים לצרות, עם עליית שיא של נוסעים לאירופה בקיץ 2023, מה שהופך אותה לעונת הנסיעות הגדולה ביותר בשנים האחרונות בדיוק בזמן שחברות תעופה וארגוני עובדים נמצאים בעיצומם של סכסוכי עבודה רציניים.

על פי סקר של יאט"א (ארגון חברות התעופה הבין-לאומי) שנערך בקרב מטיילים מ-11 מדינות, הביקוש לטיסות גדל ב-35 אחוז השנה לעומת השנה שעברה. מכירת כרטיסים כה חזקה מדגימה את הלהיטות של אנשים לנסוע, אך גם מעלה מספר שאלות: האם שדות תעופה וחברות תעופה תיקנו את הטעויות של השנה שעברה כשכאוס היה הכלל? ועם הגדלת הביקוש לנסיעות, האם קווים, עיכובים וביטולים ישלטו בקיץ 2023?

לאירופה הייתה שנה להתאושש מהכאוס במהלך עונת השיא של קיץ 2022. "תעשיית הנסיעות והתיירות רשמה שיפור משמעותי לאחרונה, ובכך התאוששה מהמצב ההרסני שנגרם על ידי נגיף הקורונה והגרסאות החדשות שלו", על פי הדוח של יאט"א.

חוף הים רומניה (צילום: Photografiero, shutterstock)
ביקוש קיצוני ועומס ברחבי היבשת|צילום: Photografiero, shutterstock

גם אם לא סביר שהכאוס של השנה שעברה יחזור, עדיין יהיו שיבושים, עם עיכובים וביטולים רבים, כאשר נמלי התעופה וחברות התעופה ממשיכים להתייחס לעומס על תשתיות באירופה בתוספת גידול הנוסעים כבעיות שלא נפתרו עדיין. במקביל, החברות צריכות להגביר את הגיוס כדי לחזור לפחות לרמות התעסוקה שלהן ב-2019 תוך התמודדות עם סכסוכי עבודה חמורים. נמלי התעופה מנסים להילחם בבעיות של מחסור בכוח אדם באמצעים כמו מכסות נוסעים, בתקווה להפחית את הסיכון לתורים ארוכים באבטחה, בצ'ק אין ובביקורת דרכונים.

ביקוש קיצוני ומחירים גבוהים

נציבות הנסיעות האירופית (ETC) צופה ביקוש חזק לחופשות באירופה ב-2023, כשהזינוק הזה בביקוש מעלה את המחירים של כרטיסי טיסה, לינה, סיורים ופעילויות.

עם הגידול הנרחב של הנסיעות הצפוי לתקופת הקיץ הקרובה, יאט"א אומרת כי "צפויים אתגרים נוספים, לרבות אילוצי מרחב אווירי מתמשכים עקב המלחמה באוקראינה, שיבושים פוטנציאליים משביתות עבודה, ועיכובים מתארכים באספקת מטוסים".

עומס בשדה התעופה בבריטניה (צילום: CNN)
צפי לתמונות דומות גם בקיץ הקרוב. נמל התעופה הית'רו, לונדון 2022|צילום: CNN

התעבורה הבינלאומית עלתה ב-68.9 אחוזים, כאשר כל השווקים ברחבי העולם רשמו "צמיחה בריאה". הטיסות הטרנס-אטלנטיות מככבות בקיץ הזה, כשהביקוש עולה על התחזיות האופטימיות ביותר, ויש לזה יש מחיר. לצד השביתות, מומחים חוזים עלויות גבוהות במחירים ואומרים כי "חופשת הקיץ מגיעה. תתכוננו לרוקן את הארנק שלכם", מזהיר הוושינגטון פוסט. "זה הולך להיות חם, צפוף ויקר".

השביתות לפי מדינה באירופה

צרפת

המחאות בצרפת הן אלה שעתידות להשפיע הכי הרבה על התיירים במדינה, עם אירועי מחאה המוניים וסיגרה של אתרים פופולריים. הצרפתים ממשיכים להפגין נגד העלאת גיל הפרישה, וקוראים למחאה ארצית נוספת ב-6 ביוני, כאשר האספה הלאומית של הפרלמנט הצרפתי מתכנסת ב-8 ביוני. טיסות מסוימות ברחבי אירופה עשויות להתבטל, בעוד שכמה יעדי תיירות ייסגרו מסיבות ביטחוניות.

ההפרעה האחרונה לנוסעים התרחשה כאשר בקרי התנועה האווירית הצטרפו לגל חסר תקדים של מחאות עובדים נגד הרפורמות הלא פופולריות של הנשיא עמנואל מקרון שהעלו את גיל הפרישה מ-62 ל-64. בנוסף, עשרות אלפי אנשים שובתים בערים שונות בצרפת כחלק מאיגודי העובדים שלהם, הכוללים נהגי רכבות, מטרו ואוטובוסים.

 פריז הפגנה צרפת (צילום: Thibault Camus, ap)
ההפגנות נמשכות ברחבי המדינה עם אתרים שייסגרו. פריז, צרפת|צילום: Thibault Camus, ap

חברות תעופה אירופאיות הזהירו כי הדבר עלול לעכב את נחיתת המטוסים, ההמראה או הטיסה מעל המרחב האווירי של צרפת. בעוד שהחוק הצרפתי מכתיב שטיסות פנים חייבות להימשך במהלך שביתות, טיסות בין-לאומיות הנכנסות למרחב האווירי הצרפתי אינן מוגנות באופן דומה. ריינאייר מבקשת מלקוחות לחתום על עצומה הקוראת לנציבות האירופית לשמור על השמיים בצרפת פתוחים.

בריטניה

בבריטניה יתקיימו שביתות כלל ארציות שישפיעו על רוב חברות הרכבות ב-2 וב-3 ביוני. הנוסעים מוזהרים לצפות להפרעה משמעותית שכן היא צפויה לגרום לשירותים מועטים או למחסור בהם באזורים רבים.

בעוד שכמה נמלי תעופה אמרו שהם גייסו מספיק אנשי צוות כדי לענות על הביקוש, שביתות עדיין עשויות להתקיים עקב מחסור בכוח אדם. נמל התעופה הית'רו ביקש מחברות התעופה להפסיק להוסיף טיסות ללוחות הזמנים שלהן במהלך עונת השיא כדי למנוע כאוס בקיץ הקרוב. נמל התעופה הגדול בבריטניה ראה יותר צמיחה מכל שדה תעופה אחר בעולם בעקבות חזרת הנסיעות, אך כבר הזהיר כי זה "מאתגר מבחינה תפעולית".

הית'רו לונדון (צילום: Frank Augstein, ap)
שביתות עשויות להתקיים בחודשים הקרובים. הית'רו, לונדון|צילום: Frank Augstein, ap

בלגיה

בלגיה צפויה להיות מוצפת על ידי עובדים שייצאו לרחובות כדי למחות בעד זכויות העובדים לשביתות ונושאים חברתיים אחרים. לפי המוחים, מעסיקים משתמשים בכוח עבודה זול יותר ממה שהוא זמין על מנת להפחית עלויות. הדבר צפוי לגרום לשיבושים באוטובוסים, החשמליות והמטרו, לפי מפעיל התחבורה הראשי של בריסל STIB-MIVB.

איטליה

עקב שיטפונות במחוז באמיליה-רומאניה, שביתות איגודי העובדים נדחו ל-4 ביוני. עם זאת, שני איגודים, CUB ו-USB, המשיכו במחאתם ב-19 במאי, מה שגרם לחברת התעופה האיטלקית ITA לבטל 113 טיסות פנים, מה שאילץ את הנוסעים להזמין מחדש טיסות אחרות. ה-USB מפגין נגד חוזי עבודה קשים ומשכורות נמוכות.

על פי הדיווחים, תתקיים שביתה של 24 שעות בשדות התעופה האיטלקיים ב-4 ביוני. העובדים מוחים על חוזי ההעסקה שלהם, כשהאיגודים אומרים שהשכר והתנאים לא השתפרו בשש השנים האחרונות. מכיוון שלפחות ארבעה מאיגודי עובדי התחבורה הגדולים באיטליה ישתתפו בשביתה, המחאה צפויה לגרום לשיבושים בכל נמלי התעופה הגדולים באיטליה, במיוחד בדלפקי הצ'ק-אין ובאזורי איסוף המזוודות.

 נמל תעופה רומא איטליה עומס (צילום: Andrew Medichini, ap)
עיכובים בדלפקי צ'ק אין ובאיסוף המזוודות. רומא, איטליה|צילום: Andrew Medichini, ap

ספרד

איגוד טייסי התעופה הספרדי (SEPLA) קורא לגל חדש של ימי שביתה לטייסים באייר אירופה. הם כבר יצאו למחאה מ-22 עד 26 במאי ו-29 עד 30, ואז שוב מ-1 עד 2 ביוני. אלה יתקיימו בכל בסיסי הפעילות ומקומות העבודה של חברת התעופה בספרד. האיגוד הזהיר כי השביתות "יוארכו בחודשים הקרובים אם החברה תסרב לנהל משא ומתן על הסכם הוגן".

טייסים בחברות תעופה אחרות בספרד, כולל ריינאייר ואיזי ג'ט, שוקלים גם הם שביתה בקיץ הקרוב. בקרי תעבורה אוויריים, דיילות ואנשי צוות אחרים עשויים להצטרף למחאות. העובדים מוחים נגד משרד התחבורה הספרדי, שיישם חוק המחייב לקיים לפחות 90 אחוז מהטיסות ללא קשר למחאות העובדים המתמשכות.

גרמניה

כאמצעי זהירות, חברת התעופה הגרמנית לופטהנזה הודיעה כי בכוונתה לבטל 34,000 טיסות בקיץ הקרוב. קווים מפרנקפורט וממינכן יושפעו מאלפי הביטולים. לופטהנזה טוענת כי המחסור בכוח אדם הוא האשם בקיצוצים בלוח הזמנים של בקיץ. שניים מהאיגודים הגדולים במדינה פתחו בשביתה בחודש מרץ כדי לדרוש שכר גבוה יותר בשדות תעופה, נמלים, רכבות, שירותי רכבת תחתית ואוטובוסים.