המטה לביטחון לאומי (המל"ל) פרסם היום חידודים חדשים המתמקדים בניסיונות איראניים לפתות ישראלים ולפגוע בהם בחו"ל. עם זאת, יש מי שאולי סבורים כי האזורים בהם אין אזהרות מסע או לא התרחשו בהם אירועי טרור הם בטוחים. אולם ההמלצה המרכזית של המל"ל היא להישאר ערניים בכל מקום בעולם – גם אם אתם בטיול במדינה שנראית "שקטה".

בשיחה עם mako, גורם בכיר במל"ל מציין כי "הסיכון נמשך בכל העולם. גם אם לא קיימת אזהרת מסע ליעד כלשהו, הסכנה עלולה להתקיים בכל מקום – איראן יכולה לפעול בכל מקום. אין מקום בעולם שבו הסיכון לא קיים ואנחנו יכולים להצביע על עשרות מקומות ברחבי העולם שבהם קיימת תשתית איראנית עם פוטנציאל לפגיעה בישראלים".

מהו הסיכון האמיתי למטיילים ישראלים בעולם?

בשנים האחרונות, גורמים איראניים הצליחו לבצע מעקבים אחר ישראלים, לאסוף מידע אישי ולבצע פניות מחשידות שמסתירות מאחוריהן מטרות מסוכנות. במקרים רבים, הפניות מגיעות דרך פלטפורמות דיגיטליות, כגון טלגרם, תוך הצגת הצעות שקריות למפגשים שנועדו לשאוב מידע, לסבך את המטיילים ואף לפגוע בהם.

פראג צ'כיה תיירים (צילום: Sergii Figurnyi, shutterstock)
גם אם יעד מרגיש בטוח זה לא אומר שאין בו סכנה|צילום: Sergii Figurnyi, shutterstock

"מומלץ להימנע משיתוף מידע על הטיול שלכם ברשתות החברתיות", אומר הגורם הבכיר. "מומלץ להימנע לא רק משיתוף מידע על היעד, אלא גם על תוכניות עתידיות, צ'ק-אין ברשתות החברתיות במקומות בחו"ל, עם מי נפגשים, לאן הולכים ומה אתם הולכים לעשות. הפניות שמגיעות לעיתים קרובות לא מציינות את זהות השולח או מבקשות שתפנו לאתרים או לינקים חשודים – זהו סימן ברור לניסיון לנצל אתכם לטובת מטרות זרות". הוא מציין כי גם שכאשר לא קיימת אזהרה רשמית, ההמלצה היא להישאר ערניים ולהתנהג בצורה זהירה. כך, תיירים ישראלים אשר אולי לא שמו לב עד כה לסכנות הסמויות, צריכים לשנות את גישתם.

בעוד שברור כי אזורים מסוימים בעולם מהווים מוקדי סיכון גבוהים יותר, כמו במזרח התיכון ודרום מזרח אסיה, המל"ל מדגיש גם את המורכבות של האיום במדינות אחרות. גם במערב אירופה, לדוגמה, קיימת פעילות טרור ברמות שונות. במאי 2024, למשל, פורסם כי חוליות איראניות החלו לפעול באירופה במטרה לבצע פיגועים במוסדות יהודיים וביעדים הקשורים לישראל, כולל אזורים פופולריים בהם ישראלים נוהגים לטייל. כלומר, גם ביעדים שבהם אין אזהרת מסע מפורשת יכולה להתקיים תשתית איראנית.

תיירים כיכר לסטר סקוור לונדון בריטניה (צילום: Jeff Whyte, shutterstock)
יש לגלות ערנות ולא להתפתות להודעות ופניות חשודות|צילום: Jeff Whyte, shutterstock

הגורם מציין מספר צעדים פרקטיים שיכולים להוריד את הסיכון במקרה של פנייה חשודה: "אם אתם מקבלים פנייה לא מוכרת – זה הזמן לשאול את השאלות הנכונות. ודאו את זהות השולח, ושימו לב אם הוא מתעקש שלא לבצע שיחת וידאו או שיחה קולית, ואל תפתחו קבצים לא מזוהים". בנוסף, ההמלצות כוללות שמירה מחמירה על פרטיות ברשתות החברתיות, שמירה על סממנים ישראליים בהציבור, ואי-חשיפת פרטי הטיול בזמן אמת.

בין יתר ההמלצות יש גם את הצורך להימנע מלמסור פרטים אישיים לגורמים לא מוכרים, במיוחד לגבי יעדים תיירותיים ותוכניות עתידיות. "תשמרו על עצמכם ואל תסמכו על התחושות האישיות. לעיתים, תחושת הבטיחות עשויה להסתיר את האיום האמיתי", מדגישים במל"ל.

לפרטים נוספים כגון המלצות לאמצעי זהירות בעת שהייה בחו"ל וברשת האינטרנט ניתן להיכנס לאתר המל"ל.