משרד התובע הפדרלי בגרמניה עצר אתמול חשוד שמשתייך לארגון הטרור דאעש בחשד שתכנן פיגוע בשגרירות הישראלית בברלין. כך דיווח העיתון הבילד הגרמני, שם נכתב כי החשוד הינו מבקש מקלט מלוב בן 28 בשם עומאר, שהיה בקשר בצ'אט עם פעילים בארגון דאעש בנוגע לתוכניות הפיגוע בברלין. דוברות שגרירות ישראל בבירה הגרמנית אישרה גם היא כי היו תוכנית לתקוף את הנציגות הדיפלומטית.
שגרירות מדינת ישראל בברלין ממוקמת ברובע שמרגנדורף. זוהי הנציגות הדיפלומטית השנייה בגודלה של ישראל בעולם, והיא למעשה רכשה את הנכס, כולל וילה, ברחוב Auguste-Viktoria-Strasse בדרום מערב ברלין בשנת 1998. השגרירות ובית השגריר נחנכו ב-9 במאי 2001, יום העצמאות ה-53 של מדינת ישראל.
לפי משרד התובע הכללי הפדרלי, החשוד "התכוון לבצע תקיפה מתוקשרת עם נשק חם על שגרירות ישראל בברלין לכל המאוחר באוקטובר 2024". כוחות ביטחון נשלחו לדירתו של החשוד, מתחם של מבקשי מקלט בעיר ברנאו בסמוך לברלין. במהלך החיפוש בדירה לא נמצאו כלי נשק, אך לפי מידע שהיה בידי המשטרה הגרמנית נערך גם חיפוש בביתו של דודו של החשוד בעיר בסנט אוגוסטין ליד בון, לשם התכוון להגיע החשוד לאחר הפיגוע ולאחר מכן לטוס לחו"ל.
>> צעד חריג: בעקבות ריבוי מקרי טרור - המדינה האירופית סוגרת גבולות
בנוסף לנתיב האפשרי של החשוד מלוב לגרמניה ולמעמדו במדינה, עדיין לא ברור עד כמה קרובים קשריו של האיש עם דאעש. כמו כן, טרם ידוע עד כמה קונקרטית הייתה תוכניתו של האיש לפיגוע בשגרירות. לא ברור עדיין מה מצאו השוטרים במהלך החיפושים בדירה או אם קיבלו מידע חשוב בתשאול. משרד התובע הפדרלי בדרך כלל אינו מספק מידע על כך, אך חשוב לציין כי בדיקה של טלפונים סלולריים ומחשבים ניידים נמשכת לרוב זמן רב.
SEK access in Brandenburg and NRW
Libyan planned attack on Israel's embassy in Berlin
The Israeli embassy in Berlin is protected by the police around the clock
The Israeli embassy in Berlin is protected by the police around the clock
Photo: Olaf Selchow
Frank Schneider
October… pic.twitter.com/qbWG4oJbCP
לפי משרד התובע הפדרלי, האיש שנעצר יובא היום בפני שופט של בית המשפט הפדרלי לצדק (BGH) בעיר קרלסרוהה. השופט יחליט אם האיש יובא להארכת מעצר, ומשרד התובע הפדרלי מתכנן להכריז על פרטים נוספים על הרקע למעצרו. בתקשורת הגרמנית מציינים כי המידע אודות אותו חשוד הגיע משירותי ביון זרים, אך לא פירטו מעבר לכך.
"התוכניות המסוכנות של שונאי ישראל ואנטישמים לא יצליחו"
בתחילת ספטמבר חמוש פתח באש ליד הקונסוליה הישראלית במינכן, בקרבת מוזיאון השואה. ההסלמה של המלחמה בישראל ממשיכה להשפיע על המצב הביטחוני בגרמניה, שבה מספר הפשעים האנטישמיים זינק במהלך השנה האחרונה. תנועות קיצוניות שונות משתמשות באנטישמיות ובעוינות כלפי ישראל, ובגרמניה רשויות הביטחון מתמקדות בארגונים ובתנועות איסלאמיסטיות.
בחודש שעבר אמרה שרת הפנים הגרמנית ננסי פזר כי "שנה אחת לאחר 7 באוקטובר, אנו אבלים על הקורבנות ועדיין חוששים לחייהם של חטופים רבים. אנחנו שולחים חיזוק גם לקרובים שאיבדו בנים, בנות, הורים, סבים וחברים בפיגוע הנורא הזה או אלה שעדיין חוששים לגורל האהובים שלהם – אנו עומדים לצידם בתקופה הקשה הזו. הפיגועים של חמאס בישראל היו הפיגועים החמורים ביותר בחיי היהודים מאז השואה", אמרה והוסיפה, "לאור הגידול הדרסטי בפשעים האנטישמיים בגרמניה, באחריותנו לעשות כל שביכולתנו כדי להגן על יהודים. האיום הנשקף מאלימות איסלאמיסטית, אנטישמית ואנטי-ישראלית הוא גבוה. אנחנו נלחמים נגד זה בכל הכוח".
רון פרושאור, שגריר ישראל בברלין מאז אוגוסט 2022, הודה לרשויות הגרמניות על הטיפול באירוע האחרון ואמר: "אנטישמיות מוסלמית אינה מוגבלת לרטוריקה מלאת שנאה, אלא מקדמת טרור עולמי. עובדי השגרירות נמצאים בסיכון מיוחד מכיוון שהם בחזית הדיפלומטיה".
שר המשפטים הגרמני, מרקו בושמן, התייחס למקרה והזהיר מפני הטרור האיסלאמיסטי בגרמניה. "ההגנה על המוסדות הישראלים בגרמניה חשובה במיוחד בזמנים אלה שבהם השנאה הפנאטית לישראל והאנטישמיות גוברת ברחבי העולם – והטרור האסלאמיסטי מוצא כל הזמן תומכים חדשים", אמר. "נמשיך לעשות כל שביכולתנו כדי שהתוכניות המסוכנות של שונאי ישראל ואנטישמים לא יצליחו". שר הפנים של מחוז נורדריין-וסטפאליה, הרברט ראול, אמר לבילד כי "ביטחון המוסדות היהודיים הוא בראש סדר העדיפויות. זוהי אזהרה למי שרוצה לאיים על החיים היהודיים בגרמניה – אנחנו נגיע אליך" אמר ראול.
במהלך השנה האחרונה העלו הרשויות ברחבי אירופה את רמת האבטחה מחשש לפיגועי טרור נרחבים. בתוך כך גרמניה ממשיכה לאבטח מוסדות וישראלים ויהודים, ומדגישה כי על תיירים מישראל להישאר ערניים בזמן השהות במדינה. גם צרפת העלתה בשנה שעברה את רמת האבטחה שלה לרמה 3, הגבוהה ביותר, מחשש לפיגועים במדינה, בעיקר באזורים תיירותיים, זאת בזמן שבבלגיה הרשויות מצביעות על אפשרות של פעולות טרור שעלולות להתרחש בזמן הקרוב, במיוחד בעיר הבירה בריסל.