בעוד שמדינות מסוימות שמחות מההקלות בהגבלות הקורונה, והן מוכנות לקבל כמה שיותר תיירים אחרי שנתיים קשות, מדינות אחרות מתלבטות לגבי מי הן מעוניינות לקבל מעתה והלאה. שר התיירות של ניו זילנד הביע בחודש שעבר רצון למשוך "תיירים איכותיים", ולא את אלה שמשלמים מחירים נמוכים להוסטלים, אוכלים מנות זולות ולא מבזבזים מספיק כסף בזמן הביקור.

איכות לפני כמות

עם תחיית התיירות העולמית, רבות מהמדינות המתויירות מנסות ליישם כעת אסטרטגיה שמשקפת את מטרת "איכות על פני כמות". לבלימת תיירות המונית וזולה יכולה להיות השפעה חיובית על הסביבה והאוכלוסייה המקומית ביעדי תיירות פופולריים, מאחר והיא מורידה את העומס באזורי התיירות. אבל האם זה אומר שטיולים יהיו שמורים מעתה רק לעשירים?

תאילנד 

קופיפי (צילום: Avatar_023, shutterstock)
מחפשים תיירים איכותיים יותר. תאילנד|צילום: Avatar_023, shutterstock

חודשים של הגבלות קורונה בחנו את נכונות המבקרים לשלם עבור אמצעי סגר יקרים. כעת תעשיית התיירות של תאילנד שמתאוששת לאיטה, רוצה לנצל את המומנטום ולהתנער מהתדמית ארוכת השנים של מדינת גן עדן לתרמילאים.

כחלק מהמאמצים החדשים, הממשלה קראה לבתי מלון ועסקים להפסיק לפתות תיירים בהנחות ענק: "אנחנו לא יכולים לאפשר לאנשים לבוא לתאילנד ולהגיד שזה זול", אמר סגן ראש הממשלה אנוטין צ'רנאווירקול באירוע תיירותי ביולי 2022. במקום זאת, הוא הציע שהמדינה תתמקד בהגדלת הערך שלה כיעד תיירותי יוקרתי.

תאילנד גם מקווה למשוך נוודים דיגיטליים עם רווחים גבוהים, עם אשרת "עבודה מתאילנד" החדשה שתקפה ל-10 שנים. הוויזה פתוחה רק למי שמרוויח יותר מ-80,000 דולר בשנה, והיא מדגישה את המאמצים של המדינה למשוך מבקרים עשירים ולוותר על אלו שאינם בעלי אמצעים.

>> רוצים לטייל בתאילנד? היכנסו למדריך המלא

ניו זילנד 

תרמילאים ניו זילנד (צילום: Maridav, shutterstock)
הולכים להיעלם מהנוף לתמיד? תרמילאים בניו זילנד|צילום: Maridav, shutterstock

תוכנית התאוששות התיירות של ניו זילנד לאחר המגפה מכוונת לגמרי עשירים: "אלה לא החבר'ה שקופצים לקמפר וואן ונוסעים ברחבי המדינה שלנו ב-10 דולר ביום ואוכלים אטריות אינסטנט", אמר שר התיירות סטיוארט נאש בכנס השנתי של מועצת התיירות הניו זילנדית באוגוסט 2022 .

במקום זאת, בניו זילנד רוצים למשוך מבקרים ש"מבזבזים קצת יותר כסף ונשארים עוד קצת". המדינה פתחה מחדש את גבולותיה באוגוסט 2022 ומתכננת להפעיל בצורה יעילה יותר את תעשיית התיירות על ידי הימנעות מצפיפות ושיפור הקיימות.

>> רוצים לטייל בניו זילנד? היכנסו לכתבה

 

הוואי

הונולולו הוואי  (צילום: Theodore Trimmer, shutterstock)
לא רוצים יותר הצפה של תיירים. הוואי|צילום: Theodore Trimmer, shutterstock

בשנה שעברה, הוואי נאבקה בזרם של תיירים אמריקאים שנהרו לאי כמקום מפלט ללא סגר. מחסור בעובדים, כבישים פקוקים וזמני המתנה של 90 דקות במסעדות היו רק חלק מהבעיות שהם נתקלו בהן.

תיירות יתר שאיננה בת-קיימא לא רק מעמיסה על התשתיות המקומיות, אלא על המערכת האקולוגית המגוונת של האי. המדינה מקווה כעת להרתיע תיירים מלהציף את האי, ולתמוך במקומיים על ידי העלאת המחירים. העמלות כבר הוכפלו על פעילויות פופולריות לתיירים שמגעים מחוץ למדינה. מועצות מקומיות רבות מציגות את הרעיון של "דמי השפעת מבקר", עבור אטרקציות שהתיירים יכולים לשחוק מעצם הגעתם אליהן.


>> בכמה שקלים: אלו הערים הזולות ביותר בעולם למטיילים

>> תאילנד לעשירים: המדינה האסייתית מעוניינת רק בתיירים מבוססים כלכלית

>> רודוס בראש: לאן יטוסו הישראלים בחגים הקרובים?


איי קיימן 

איי קיימן (צילום: Day2505, shutterstock)
יש לכם כסף? אתם מוזמנים. איי קיימן|צילום: Day2505, shutterstock

איי קיימן בקאריביים, הידועים כמקום מקלט למטיילים עשירים, נאבקים לשמור על תדמיתם היוקרתית. למעשה, הם ממשיכים לפנות לתיירים בעלי תקציב גבוה, אך מעודדים גם תיירים שמעוניינים לעבוד במדינה להגיע אליה וליהנות ממנה, כל זאת בתנאי שהם יוכיחו כי הם מרוויחים מספיק כסף.

"תוכנית הקונסיירז' העולמית של האזרח הגלובלי" (GCCP), שהושקה בשנת 2020, מציעה לעובדים בלתי תלויים במיקום, מה שמכונה "הנוודים הדיגיטליים", את ההזדמנות להפוך את הטריטוריה הבריטית מעבר לים לביתם. כל מי שמרוויח יותר מ-100,000 דולר בשנה יכול להגיש בקשה לוויזה לשנתיים תמורת תשלום שנתי של 1,469 דולר. כחלק מהתוכנית, אתר התיירות הרשמי של המדינה מזמין "אנשי מקצוע ונוודים דיגיטליים ליהנות מהחיים בחו"ל ולהתעמק במלואם ביוקרה, בהרפתקאות, בתרבות וביופי של איי קיימן. האם".

פיג'י

נטודה, פיג'י, חופים לברוח אליהם (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
משנים גישה. איי פיג'י|צילום: אימג'בנק / Thinkstock

פיג'י ביססה את עצמה כמקלט למיליארדרים במהלך תקופת הקורונה. ביוני 2020, המדינה פתחה את "הנתיב הכחול" ל"מלחים המעוניינים להימלט מהמגפה בגן עדן". ראש ממשלת פיג'י פרנק ביינימרמה, הזמין בציוץ בטוויטר מיליארדרים עם מטוסים פרטיים שרוצים לשכור איים פרטיים משלהם.

לפני מגיפת הקורונה, תעשיית התיירות היוותה 38 אחוזים מכלכלת פיג'י. למרות שהיא אחת המדינות האקזוטיות, עם ריזורטים ואיי גן עדן, היא לא נחשבת ליעד יקר במיוחד ברגע שמגיעים אליה, ויש בה לא מעט אפשרויות לצעירים ותרמילאים.

עם זאת, לאחר תקופה הקורונה שבה התיירות למדינת האיים הוכיחה יותר ויותר את נחיצותה, המדינה מתמקדת כעת בתיירות היוקרה, שעל פי התוכנית אמורה להחיות מחדש את כלכלת המדינה. התוכנית של תיירות פיג'י לשנים 2022-2024 היא "למשוך ולפתח פלחי לקוחות בעלי ערך גבוה" ולעודד "הוצאה כספית מוגברת של המבקרים" כדי לתמוך בתיירות בת קיימא.

אינדונזיה

תיירים בבאלי (צילום: Dewi Putra, shutterstock)
מוותרים על התרמילאים. באלי, אינדונזיה|צילום: Dewi Putra, shutterstock

בספטמבר 2021, אינדונזיה הצטרפה לרשימת המדינות המחפשות מבקרים "איכותיים" בעקבות המגיפה. השר לענייני ימאות והשקעות באינדונזיה, לוהוט בינסר פנג'איטן, אמר: "אנחנו נשאף לתיירות איכותית בבאלי, אז לא נאפשר לתרמילאים להיכנס לאחר שתוכנית הפתיחה המחודשת למטיילים בין-לאומיים תיושם באופן רשמי בעתיד הקרוב".

מאוחר יותר הוא הבהיר כי הוא מתכוון לסינון מבקרים שעלולים להפר את כללי הבריאות או ההגירה של המדינה. עם זאת, הגעתם של מותגי יוקרה כמו Banyan Tree ו-Jumeirah לבאלי בשנת 2022, מוכיחה שהאי אכן עולה שלב מעברו כיעד לתרמילאים.