החל מאתמול (יום שני, 2 בדצמבר), ספרד החלה באופן רשמי את מרשם התיירים החדש שלה, מערכת שתוכננה על ידי משרד הפנים. רישום זה מחייב עסקים בתחום התיירות, לרבות בתי מלון, שירותי השכרת רכב, סוכנויות נסיעות וכל שאר ספקי האירוח, לאסוף ולשלוח מידע אישי נרחב על האורחים שלהם. הנתונים הנדרשים חורגים מעבר לזיהוי בסיסי וכוללים פרטים רגישים כמו הקשר בין מטיילים לקטינים, כמו גם דרכי התשלום שלהם.

הרגולציה, שתוארה במקור בצו המלכותי 933/2021 ב-26 באוקטובר, נתקלה בעיכובים מרובים עקב חששות בתעשייה. עם זאת, משרד הפנים, בראשות פרננדו גרנדה מרלסקה, נחוש ליישם אותו החל מהשבוע. הממשלה עומדת על כך שהרישום חיוני לשיפור האבטחה ולמלחמה בטרור ובפשע מאורגן, שלדברי גורמים רשמיים קשורים יותר ויותר לגורמים בין-לאומיים.

אנשים תיירים מדריד ספרד (צילום: Travel-Fr, shutterstock)
תיירים שיגיעו לכאן ייצטרכו להעביר מידע אישי לממשלה. מדריד, ספרד|צילום: Travel-Fr, shutterstock

ההצדקה הרשמית לרישום מדגישה את תפקידה של לוגיסטיקת הלינה והשכרת רכב בפשעים אלה. עם הזמנות רבות שנעשות באופן מקוון, המשרד טוען כי הפרטיות בעסקאות אלו הקשתה על מעקב אחר פעילויות שעלולות להיות מסוכנות. לפיכך, המרשם נתפס ככלי חיוני לשמירה על ביטחון הציבור.

למרות כוונות הממשלה, השיטה החדשה עוררה תגובה משמעותית מצד מגזר התיירות, כאשר עסקים קטנים ובינוניים רבים הביעו דאגה מהיתכנותה. הפלטפורמה המיועדת לאיסוף הנתונים, SES.Hospedajes, דורשת מעסקים להיות בעלי תעודה דיגיטלית או להיות רשומים ב-cl@ve, מערכת הזהות הדיגיטלית של ספרד. לאחר הזנת הפרטים הדרושים, עליהם להשלים את התהליך עם חתימה דיגיטלית, אשר עסקים קטנים רבים טוענים כי אינם מצוידים בה.

אילו פרטים ספרד דורשת כעת?

  • פרטי חברת ההשכרה: שם העסק ושם הבעלים, מספרי זיהוי, מיקום, פרטי התקשרות ואתר.

  • מידע על מקומות האירוח: סוג העסק, שם המקום, כתובת מלאה ומיקוד.

  • מידע על התייר: שם פרטי, שם משפחה, שם אמצעי, מין, מספר זהות, סוג מסמך זיהוי, לאום, תאריך לידה, מקום מגורים, כתובת מלאה, מספר טלפון, דואר אלקטרוני, מספר התיירים בקבוצה, הקשר שבין התיירים (במידה שאחד מהם קטין).

  • נתוני עסקה: פרטי עסקה כולל מספר חוזה, תאריך וחתימה, פרטי מקום האירוח כולל כתובת מלאה, מספר חדרים, תאריכי  צ'ק-אין וצ'ק-אאוט והאם יש חיבור לאינטרנט. נוסף על אלה גם סוג התשלום (מזומן, אשראי, העברה) ופרטים על אמצעי התשלום: סוג כרטיס האשראי ומספרו, תאריך תפוגת כרטיס האשראי, תאריך העסקה, חשבון בנק IBAN, פרטי תשלום בנייד ועוד. 

החברות מחויבות לאסוף את כל הנתונים הללו ולשתף אותם עם משרד הפנים הספרדי באמצעות הפלטפורמה החדשה, דבר שלטענת עסקים רבים במגזר התיירות מרתיע את הגעת מטיילים, מעמיד אותם בנחיתות לעומת יעדים אחרים ומעמיס על הענף בביורוקרטיה. הנטל ייפול באופן לא פרופורציונלי על עסקים קטנים, המהווים 95 אחוזים ממגזר התיירות במדינה.

ברצלונה ספרד (צילום: Kevin Hellon, shutterstock)
בתי המלון כאן יעבירו את המידע ישירות לרשויות. ברצלונה|צילום: Kevin Hellon, shutterstock

התקנות נתקלו בהתנגדות משמעותית, במיוחד מצד CEAV (הקונפדרציה הספרדית של סוכנויות נסיעות) ו-Cehat (הקונפדרציה הספרדית למלונות ולינה לתיירים). שני הארגונים טוענים שהמערכת החדשה לא רק מתנגשת עם תקנות האיחוד האירופי אלא גם מטילה עומס מנהלי מופרז על עסקים שכבר נאבקים בהתאמה טכנולוגית.

Cehat הזהירה כי השינויים יהפכו את תהליך הלינה למסורבל יותר הן עבור מבקרים בין-לאומיים והן עבור אזרחים ספרדים, אשר יתמודדו כעת עם הליכים מורכבים יותר עבור נסיעות פנים. "הרגולציה החדשה הזו היא העמסה בלתי מתקבלת על הדעת", אומר חורחה מרישאל, נשיא Cehat. "זה יסבך את חווית הלינה לכולם, לא רק לתיירים זרים".

שני הארגונים בוחנים דרכים משפטיות כדי להגן על האינטרסים של בעלי עסקים ומטיילים. למרות חודשים של בקשה להידברות עם הממשלה, הם טוענים כי לא קיבלו מענה וכעת הם מרגישים שהם נאלצים לחפש פתרונות משפטיים כדי לטפל בבעיה. ככל שהממשלה הספרדית תתקדם עם יישום הרישום, הוויכוח על השפעותיו הפוטנציאליות על ענף התיירות וההשלכות המשפטיות שלו צפוי להימשך.