ביום רביעי שעבר הצטלמה משפיענית הרשת האיטלקייה אסיה ג'יאנסי בתוך מזרקת פונטנה די טרווי המפורסמת ברומא. כעבור כמה דקות הגיעו למקום שוטרים וקנסו את הצעירה. הדוגמנית בת ה-26 כנראה לא התרגשה מהאירוע, והזמינה את 1.7 מיליון העוקבים שלה באינסטגרם לנחש כמה עלתה לה הרחצה האסורה: קנס של 3,000 אירו (כ-12 אלף שקלים), 6 חודשי מאסר או ביטול התואר האקדמי שלה במדעי המדינה. למרות העונשים המוגזמים שג'יאנסי הציגה, השוטרים למעשה הטילו עליה קנס של 450 אירו (כ-1,800 שקלים) כפי שנהוג במקרים אלה.
התעלול של ג'יאנסי לא מצא חן בעיני העוקבים שלה, שהחלו להטיח בה שלל ביקורות שונות ועלבונות: "אני לא יודע מה יותר אבסורד, זה שנכנסת למזרקה או זה שיש לך תואר" כתב הגולש עמנואל. "באותו היום שבו הרשתות החברתיות יבוטלו, את תחזרי לרחוב" כתב מארק, בעוד שאנדראה כתבה: "אני מצטערת שבאיטליה אין חוקים חמורים יותר".
Fontana di Trevi, raffica di multe per i bagni clandestini: fermata anche l’influencer Asia Gianese https://t.co/SjLStq6dtP pic.twitter.com/PERsoWt1pg
>> טסים לאיטליה? היכנסו למדריך המלא
>> יהלום סודי: המקום החבוי האחרון באחת המדינות המתוירות בעולם
>> חצויה: במדינה האירופית הפופולרית יש שני חלקים שונים לגמרי
חלק מהגולשים הפנו אצבע מאשימה לעבר העוקבים של ג'יאנסי ברשתות החברתיות: "הבעיה היא לא בה. היא בכולכם בגלל שאתם עוקבים אחריה (ואני שמגיב, לצערי, ותורם לשקיעת העולם ונותן כסף לאנשים האלה)", כתב אחד הגולשים. מצד שני מגיבה אחרת כתבה למשפיענית: "את גאון שיווקי אסיה, גם כשביקשת מהעוקבים בטלגרם להעליב אותך כדי שהסרטון שלך יהפוך לוויראלי", חשפה אחת המגיבות וטענה כי למעשה ג'יאנסי היא זו שיזמה את הביקורת כדי להעצים את השיח סביבה.
ההשחתה היא מגפה לאומית
בשנים האחרונות איטליה עומדת בפני אתגר הולך וגובר: הגנה על המורשת התרבותית שלה מנזק שנגרם על ידי תיירים ואזרחים שמשחיתים את האוצרות ההיסטוריים שלה. מהקולוסיאום האייקוני ברומא ועד לפסיפסים העדינים בבזיליקת סן מרקו בוונציה, דיווחים על השחתה ונזקים צצים בכל רחבי ארץ המגף. רק לפני מספר ימים נעצר תייר הולנדי שחתם את שמו עם טוש לא מחיק על קיר היסטורי בעיר העתיקה הרקולונאום.
הרשויות באיטליה מיישמות גישה רב-שיטתית כדי להילחם בתופעה עם נוכחות מוגברת של אבטחה באתרים פופולריים, לרבות מצלמות מעקב וסיורים כדי להרתיע עבריינים פוטנציאליים. קמפיינים חינוכיים מעלים את המודעות לגבי כיבוד המונומנטים ההיסטוריים, מכוונים הן לתיירים והן לתושבים המקומיים. הקנסות על ונדליזם הוגדלו באופן משמעותי, וחלק מהערים שוקלות איסור זמני על חזרתם של עבריינים שנתפסו משחיתים אתרים היסטוריים.