בכפר הקרואטי וראניץ (Vranjic) שעל הים האדריאטי, המכונה גם "ונציה הקטנה", מסתתר סוד מסוכן בחוף קוניקה: אזבסט רעיל ביותר. כבר כמה שנים שהאזרחים במקום מזהירים שהחוף הציבורי מזוהם, אך הוא עדיין נגיש באופן חופשי. יתרה מכך, למרות שהרשויות מודעות למצב מזה זמן רב, דבר לא נעשה. וכך נופשים, בעיקר תיירים שמבקרים בעיר המפורסמת ספליט, עדיין ממשיכים להגיע לחוף המסוכן ושוחים במים המזוהמים.
יוזמה אזרחית קוראת לחסימת הגישה לחוף
עוד בחודש מרץ, פורטל החדשות הקרואטי morski.hr דיווח כי התושבים המקומיים במועצה האזורית של סולין שאליה שייך הכפר וראניץ, קוראים לשקם את "החוף הרעיל" ולגדר אותו. לפי הפורטל, הובטח להם פתרון לבעיה מאז 2010, אבל במקום לגדר את החוף המזוהם באזבסט, נופשים הוזמנו להגיע ל"חוף העירוני", כשלמעשה מדובר במים רעילים ומסכני חיים.
>> טסים לקוראטיה? היכנסו למדריך המלא
>> לא מה שהכרתם: אחת המדינות הזולות באירופה מתייקרת בצורה משמעותית
לטענת morski.hr, מזבלה של אזבסט במשך עשרות שנים התנהלה באזור שליד חוף הים מזבלה שהשליכה פסולת ממפעל המלט "סמקס" הסמוך ישירות לים. לבסוף, בהנהגתה של התושבת מריאנה גרוביץ, יצאה לדרך יוזמת האזרחים "מקום שרוצה לחיות", שמתריעה על הבעיה כבר ארבע שנים וקוראת לשפץ ולגדר את השטח. חברי היוזמה כבר כתבו עשרות מכתבים המביעים את דרישותיהם – אך עד כה ללא הצלחה. גרוביץ הביעה את מורת רוחה בפני morski.hr מכך שהרשויות והמשרדים האחראים ממשיכים לעכב את הפתרון.
ראש העיר דוחה את הטענות
ראש עיריית סולין, דליבור ננצ'ביץ', מתנגד לכל ההאשמות ולדבריו גם מזבלת האזבסט וגם חוף הים כבר נוקו. אולם הקרן להגנת הסביבה בקרואטיה רואה את הדברים אחרת. מחקרים שבוצעו בשנת 2019 מצאו כי יש פסולת בניין המכילה אסבסט על כמעט 1.46 דונם ביבשה, ו-4.84 דונם בים, והתושבים נאלצו לחכות זמן רב כדי לקבל אישור לניקוי. תחילת עבודות הניקוי והשיפוץ מתוכננת לעתיד לאחר העברת חוקי הבנייה, אם כי לא נמסר תאריך ספציפי.
עד כמה מסוכן אזבסט?
אזבסט הוא חומר מסרטן בעליל ומאופיין ביכולתו להתפרק לסיבים זעירים הניתנים לשאיפה בקלות. הסיבים הנשאפים יכולים להישאר בריאות לאורך זמן ולגרות את הרקמה, כשסרטן ריאות או גידול עלולים להיות התוצאה של גירוי כזה. בעבר השתמשו בסיבים אלה בעיקר בבניית בתים מכיוון שהם היו אמורים לספק בידוד טוב.