מאז פרוץ המלחמה אזור הגליל המערבי, אשר היה רגיל להיות מלא בחיים ובמבקרים, עבר תקופה קשה של ריקנות כלכלית ותרבותית. המלחמה שיבשה את חיי היום-יום וכתוצאה מכך כמעט כל פעילות תיירותית ועסקית חדלה להתקיים. הערים והכפרים הפכו למבודדים, והעסקים המקומיים שהיו תלויים בתיירות מצאו את עצמם עומדים בפני אתגרים כלכליים עצומים.

המצב המאתגר בא לידי ביטוי בירידה דרמטית במכירות: בתי הקפה, המסעדות, החוות, האטרקציות ועסקי התיירות שהיו מרכיב חשוב בכלכלה המקומית סבלו מהירידה החדה בתיירות הפנים. אך מאז שהושגה הפסקת האש, ובמיוחד בתקופה האחרונה, נראה שהגליל המערבי והיישובים השונים שבו, חוזרים לאט לאט לחיים. למרות האתגרים בעלי העסקים והקהילות המקומיות לא ויתרו, והם עושים מאמצים רבים כדי להחזיר את הצבע ואת החיים לאזור.

עבור מי שמתכנן לבקר בגליל המערבי, זוהי לא רק הזדמנות להתרשם מהמראות הפסטורליים והמרהיבים של האזור, אלא גם לתמוך בעסקים המקומיים. העסקים, שחלקם פתחו את דלתותיהם מחדש, מציעים לא רק חוויות מגוונות, אלא גם הזדמנות לעזור לאנשים שחוו משבר כלכלי ממושך. טיול בגליל המערבי לאחר הפסקת האש הוא הזדמנות נדירה להכיר את האזור היפה הזה מחדש, לגלות את העסקים המקומיים שמחכים לאורחים, ולהעניק חיבוק לתושבים ששוקדים על שיקום.

> לפרטים על האתרים והפעילויות באתר "זמן גליל מערבי"

קיבוץ הרדוף: קפה, אומנות וקהילה

קפה קמה הרדוף  (צילום: דניאל ארזי)
קפה קמ"ה משלב אוכל טוב ועזרה לקהילה|צילום: דניאל ארזי

את הטיול בגליל המערבי שווה להתחיל בקיבוץ הרדוף, מקום שבו אפשר לחוות שילוב ייחודי של אומנות, קפה וקהילה. המקום, שנראה על פניו כבית קפה רגיל, הוא למעשה סיפור חיים מרתק. קהילת קמ"ה (קהילה מרפאת הרדוף) מעניקה תעסוקה לבני נוער וצעירים עם מוגבלויות, ומאפשרת להם לא רק למצוא מקום עבודה, אלא גם להרגיש חלק מקהילה תומכת. בעבודות יד, קרמיקה, אריגה ויצירה, תמצאו כאן לא רק מוצרים ייחודיים ומרשימים, אלא גם את הסיפור האנושי של כל אחד מהמעורבים בפרויקט. כל אחד מהמוצרים מלווה בסיפור אישי – סיפור של מאבק, יצירה והתחדשות. כאן, בין קירות בית הקפה והגלריה, אפשר לשתות קפה משובח ולהתרשם ממגוון עבודות יד מקומיות.

קפה קמה הרדוף אוכל  (צילום: דניאל ארזי)
תמצאו כאן אוכל עם מצרכים מקומיים. קפה קמ"ה|צילום: דניאל ארזי
יציאות קפה קמה הרדוף  (צילום: דניאל ארזי)
בבית הקפה תמצאו גם יצירות ומלאכות עבודת יד|צילום: דניאל ארזי

הקפה בבית הקפה של קיבוץ הרדוף מוגש עם מבחר מטעמים ביתיים, כאשר הרבה מהירקות והפירות מגיעים מהגינה האורגנית של הקיבוץ. בית הקפה ממוקם בתוך מבנה רחב ידיים כשצמחים ירוקים מסביב מגבירים את תחושת השלווה והחיבור לטבע. אם תגיעו בשעות הבוקר, תזכו לטעום מהמאכלים הטריים והטעימים ובהם גם מאפים, כריכים, סלטים וגרנולה אורגנית מצוינת. בית הקפה, המסעדה והגלריה הם מקום שבו יש שילוב מדהים של אוכל, יצירה, קהילה וחיבור לאדמה, מקום שמזכיר לכל אחד את החשיבות שבסולידריות המקומית.

במקום ניתן לתאם אירועים פרטיים, ארוחות בוקר וצהריים לקבוצות, להגיע לסיורים מודרכים ולקיים כנסים וישיבות בחדרי ישיבות המיועדים לכך | ראשון – חמישי 8:00-15:00 שישי 8:00 – 13:00

חוות רום –  חקלאות אורגנית וגבינות

אמפי חוות רום (צילום: דניאל ארזי)
הנוף מתחבר עם השקט של המקום. חוות רום|צילום: דניאל ארזי

נמשיך אל חוות רום, אחת מהחוות הייחודיות ביותר באזור. החווה, הממוקמת במעלה הר כמון שליד כרמיאל, מציעה מבט פנורמי עוצר נשימה על רכס המירון ומראה מרהיב של הגליל המערבי וביום טוב אפשר גם לראות את הכנרת והרי הגולן. כאן תיהנו מטיול בין גני הירק האורגניים והבוסתנים, ותוכלו להתרשם מהחיבור המיוחד בין האדם לאדמה. החווה מתמחה בחקלאות בת-קיימא ובגידול עיזים המסתובבות חופשי ברחבי ההר, מה שמוביל לייצור גבינות איכותיות. את הגבינות תוכלו למצוא במעדנייה המקומית וגם בתפריט החדש של מסעדת השף של החווה "מסעדת חוות רום מהשדה לצלחת". את התפריט החדש, שכולל את מיטב חומרי הגלם מהחווה ומהסביבה, מוביל השף רונן וולדמן, שהצטרף לאחרונה לצוות.

מסעדה חוות רום (צילום: דניאל ארזי)
למסעדת השף יש נוף מהיפים בארץ. מסעדת חוות רום מהשדה לצלחת|צילום: דניאל ארזי

בנוסף לכך, מאז הקמתה, החווה מפעילה מפעל מוגן, שמספק תעסוקה עבור אנשים המתמודדים עם קשיים נפשיים. המשתתפים מגדלים תבלינים, מכינים מוצרי עץ ומשתתפים בסדנאות יצירה – פעילויות המייצרות קשר ישיר עם האדמה ומאפשרות לאנשים להרגיש שייכות ותועלת. עבור המבקרים, חוות רום מציעה חוויות בלתי שגרתיות, כמו סדנאות, סיורים חקלאיים ואפילו לינה במקום.

דיר עיזים חוות רום (צילום: דניאל ארזי)
החווה מחברת את האנשים לאדמה ולטבע של הגליל|צילום: דניאל ארזי
אירוח חוות רום (צילום: דניאל ארזי)
בחווה יש מתחם אירוח וספא מפנק|צילום: דניאל ארזי

בחוות רום תוכלו למצוא חופשה אידיאלית עבור משפחות, זוגות או כל מי שמחפש חיבור מחודש לטבע ושהות רגועה ומפנקת. במקום מוצעים ארבעה סוגי אוהלים מפוארים, המתאימים ללינה של עד חמישה אורחים, בהם מיטה זוגית, ספה שנפתחת למיטה, מזגן, פינת תה, פינת ישיבה חיצונית עם נוף פנורמי קסום, ומתחם משותף הכולל שירותים ומקלחת פרטיים, תלוי בסוג האוהל. האוהלים ממוקמים באזורים מבודדים, שמספקים פרטיות ושלווה, וכוללים חוויות נוספות כמו דיר עיזים חמודות, גינה אורגנית עם ירקות, פירות ועשבים, וספא קטן. האורחים יכולים גם ליהנות ממטבח פתוח, מרכז מבקרים, ואסם שמתפקד כמסעדה בסופי שבוע. כל אלה יוצרים אווירה קסומה שמאפשרת להתנתק מהשגרה ולהתחבר מחדש לטבע.

לפרטים נוספים בטלפון: 072-3971468

אוהל אל עין בכמאנה – מאכלים בדואים מסורתיים

אוהל אל עין בכמאנה (צילום: דניאל ארזי)
חוויה מסורתית ואותנטית. אוהל אל עין בכמאנה|צילום: דניאל ארזי

בכפר כמאנה, במרחק של כמה דקות נסיעה מחוות רום, ניתן למצוא את אוהל אל עין – מתחם אירוח בדואי המציע חוויה מסורתית ואותנטית, עם טקס קפה מסורתי וטעימות של אוכל בדואי כשר וטרי. כאן, עיד ואח’לאס, בעלי המקום, מקבלים את המבקרים במאור פנים ומציעים להם טעימות מאכלים מסורתיים ובהם סלטים עם עולש וחובזה, מנסף עוף ועז\ פריקה, ממולאים וכמובן – קפה חזק ותה מתוק. 

אוהל אל עין בכמאנה קפה (צילום: דניאל ארזי)
באוהל יש גם טקס קפה בדואי|צילום: דניאל ארזי
אוהל אל עין בכמאנה שטח (צילום: דניאל ארזי)
אפשר להגיע לאוהל לאירועים ולסיורים בכפר כמאנה|צילום: דניאל ארזי

מעבר לאוכל, אוהל אל עין מציע למבקרים גם סיורים מודרכים בכפר ואל המעיין הסמוך, וגם אירועים פרטיים ותרבותיים שמחברים את התרבות הבדואית עם האזור כולו. המקום עצמו מספק למבקרים חוויית אירוח מקומית עם מסורת שורשית, ומארח את המבקרים באווירה חמה וביתית. הכפר כמאנה שוכן באחת הפינות היפות ביותר בגליל, מה שמוסיף למקום קסם ייחודי. מעבר לאוכל הטעים והמסורתי, האורחים יכולים לשמוע סיפורים מקומיים ולהתנסות במנהגים הדתיים והחברתיים של אנשי המקום.

לפרטים נוספים בטלפון: 072-3941094

סלון מלכה בתפן – בירה עם נוף

סלון מלכה תפן (צילום: דניאל ארזי)
הסיפור מתחיל כאן ומתפשט לכל הארץ. סלון מלכה, תפן|צילום: דניאל ארזי

לאחר ארוחה מושחתת ומפנקת, נמשיך לסיור בתפן, שם נמצא אחד המקומות המיוחדים ביותר בגליל – סלון מלכה. מבשלת בירה "מלכה" הפכה לאחת מהמובילות בתחום בירות האייל בישראל, ולסלון מלכה בתפן, הממוקם בתוך המפעל עצמו, יש קסם מיוחד. כאן תוכלו ליהנות מטעימות בירה במרפסת בסגנון "סלון ביתי", עם אווירה אינטימית ורגועה, לצד סיפור מרתק על תהליך ייצור הבירה המקומית. כל בירה בסלון מלכה מספרת סיפור של עבודה קשה ויצירתיות, ומתאימה באופן מושלם להשלמת הביקור בגליל המערבי. כאן אפשר לשבת בשעות הערב, לטעום בירה בגרסה הכי אותנטית שלה ולהתמזג עם המקום.

סלון מלכה תפן מפעל (צילום: דניאל ארזי)
האורחים מוזמנים לצאת לסיור ולשמוע על הסיפור של בירה מלכה|צילום: דניאל ארזי

המקום פתוח בימי חמישי בשעות 18:00–24:00 | האפי האוור בשעות 18:00–20:00 | ניתן לערוך סיור מודרך במבשלה בתיאום מראש | לפרטים נוספים בטלפון: 072-3971214

השאטו במעיליא

שאטו דה רואה (צילום: אריאלה אפללו)
המסעדה יושבת בתוך מבצר עתיק. שאטו דה רואה, מעיליא|צילום: אריאלה אפללו

"שאטו דה רואה" בכפר מעיליא הוא מתחם יוקרתי הממוקם בגבעה שבלב הכפר, והוא מציע חוויית אירוח ייחודית ומפנקת בסגנון אירופי קלאסי. המבנה הראשי, בעל מגדלים וחומות גבוהות, הוקם במאה ה-12 כמבצר צלבני, ולאחר שנים ארוכות של שיפוצים על ידי הבעלים סלמה עסאף ובעלה לביב עסאף (ז”ל), הוא מקבל את האורחים שלו בשיא הפאר. המתחם מציע לאורחיו חדרים מעוצבים בקפידה, המשלבים בין יוקרה למודרניות, ומצוידים במיטב האביזרים המפנקים, כמו חדרי רחצה מפוארים, מיטות נוחות, טלוויזיה עם מסך שטוח, אינטרנט אלחוטי ושירותים נוספים לשהות נעימה.

שאטו-דה-רואה5 (צילום: דניאל ארזי)
השיפוץ ערך שנים ארוכות אבל המקום חזר לתפארתו|צילום: דניאל ארזי
שאטו דה רואה גתות  (צילום: דניאל ארזי)
במרתף יש שתי גתות יין עתיקות ולצידן באר רומית |צילום: דניאל ארזי

בנוסף לאירוח המפואר, המתחם מציע חוויות גסטרונומיות ברמה גבוהה במסעדה הממוקמת בו. המסעדה מגישה מנות עם חומרי גלם מקומיים ועונתיים, ויש בה מבחר רחב של מנות בשריות, צמחוניות וטבעוניות, לצד קינוחים יצירתיים, כולן בהשראת המטבח הגלילי עם שילוב של מטבח איטלקי. אחת מגולות הכותרת של המסעדה היא רצפת זכוכית החושפת מרתף עם שתי גתות יין עתיקות שהתגלו ולצידן באר רומית בת כ-2,000 שנה.

ימי פעילות המסעדה: רביעי-שישי בשעות 17:00–23:00, שבת בשעות 12:00–23:00 | לפרטים נוספים והזמנות בטלפון: 072-3971618


פסטיבל חורף גלילי: חוויות תרבותיות וקולינריות בגבעתיים לתמיכה בעסקים הצפוניים

פסטיבל חורף גלילי יתקיים השנה בתיאטרון גבעתיים, בין ה-1 ל-4 בינואר, במטרה להציג את התרבות, הקולינריה והאומניות של הגליל, ולתמוך בעסקים הצפוניים שנפגעו מהמלחמה. הפסטיבל נערך בשיתוף פעולה עם עיריית גבעתיים, תיאטרון גבעתיים, עמותת "זמן גליל מערבי" וארגון הג'ואיש נשונל פאנד ארה"ב, אשר תורמיו ומתנדביו סייעו לעסקים בגליל במהלך תקופת המלחמה. האירוע יכלול מגוון פעילויות, הופעות תרבות, סדנאות יצירה ויריד איכרים, המאפשרים לתושבי המרכז להכיר מקרוב את המיטב של הגליל, תוך תרומה לשיקום עסקים קטנים שנמצאים במצוקה.

בין האירועים המרכזיים בפסטיבל יתקיים יריד איכרים צבעוני, שבו ימצאו המבקרים תוצרת גלילית איכותית כמו גבינות עיזים, תבלינים, תה מעשבי תבלין, דבש, שוקולד בעבודת יד, אוכל דרוזי, אוכל בדואי ועוד. המבקרים ייהנו גם ממופעי תרבות כמו ME של להקת המחול הקיבוצית, אשר תציג הופעה אנרגטית וסוחפת. בנוסף, ייערכו סדנאות רבות, כולל סדנאות פיסול, מדיטציה, יצירת פעמוני רוח מזכוכית, סדנאות יצירה לילדים ועוד, שמבליטים את תרבות הגליל ומאפשרים חוויות מעשירות לכל הגילים.

אחד מאירועי הסיום של הפסטיבל יהיה מפגש אינטימי עם השף ברק יחזקאלי, שיתאר את סיפורו האישי ויציע טעימות של תוצרת גלילית ויינות בוטיק. ברק, שעזב את העיר הגדולה והעתיק את משפחתו לגליל, יספר על חייו בגליל ועל הקהילות החקלאיות המקומיות. בנוסף, יהיו מופעים מוזיקליים ושיתופי פעולה עם אומנים כמו איתי ארמון מ"פילהרמוניה בכפר", אשר יציג מופע מוזיקלי שמשלב מסורות וצלילים אקזוטיים, ועם מורת הדרך כרמית ארבל, שתעלה מופע משולב עם סיפורים גליליים.

פסטיבל חורף גלילי ה-12, בתאריכים 1-4.1 בתיאטרון גבעתיים | לפרטים והרשמה באתר