החלטת הוועדה לסיווג מדינות במשרד הבריאות לעדכן את רשימת המדינות שיהפכו לאדומות בימים הקרובים, מעוררת סערה רבה בקרב 3 מדינות מרכזיות ברשימה - איחוד האמירויות, צרפת וספרד. ההחלטה החדשה צפויה להיכנס לתוקף בשבוע הבא בחצות הלילה שבין יום ראשון לשני בתאריך ה-19 בדצמבר 2021. משמעות הדבר היא שיציאה למדינות אלו תהיה אסורה, אלא באישור ועדת חריגים. ישראלים בעלי תו ירוק שיבקשו לחזור ארצה ידרשו להיכנס לבידוד ביתי עד לתוצאות בדיקת PCR ובדיקה נוספת לאחר שבוע. נוסעים מאומתים או שלא בעלי תו ירוק ידרשו להיות בבידוק קצר במלונית עד לקבלת תשובה מבדיקת ה-PCR שערכו בנתב"ג.
צרפת הינה אחת המדינות שיהפכו לאדומות בלילה שבין ראשון לשני, כאשר בימים האחרונים נרשמות עליות חדות במספרי הנדבקים בה. ישראלים רבים שהתכוונו להגיע לצרפת בקרוב, כעת חשים שהמצב הכאוטי משאיר אותם תלויים באוויר: "ביטלנו כרטיס מהארץ ואין כל התחשבות מצד חברות התעופה", אומרת ישראלית שהייתה אמורה להגיע לצרפת בקרוב. כמו כן, ישראלים רבים ביטלו או דחו את הטיסות שלהם, כאשר חלקם טוענים שחברות התעופה הן דווקא אלו שמבטלות את הטיסות באופן יזום.
שרון היינריך, מדריכת סיורים קולינריים בפריז אומרת ל-mako כי "אנחנו מלאים חודשיים קדימה וכמובן שעכשיו מתחילים ביטולים. ישראלים שהחליטו כמובן לא להגיע לאור המצב החדש. חזרנו אחרי שנה וחצי ללא תיירות, התחלנו לעבוד באוקטובר, נובמבר ודצמבר עם רשימות המתנה ועכשיו שוב סוגרים הכל ומפילים הכל וכמובן שאין כרגע שום עזרה מהמדינה פה (צרפת) כי זו בעצם החלטה של ישראל, אז זה משאיר אותנו תלויות באוויר. אנשים מתחילים לעכל ולהבין מה לעשות. יש קצת כאוס", אמרה.
היינריך מוסיפה כי בעקבות ההחלטה בישראל היא תקיים סיורים וירטואלים בין עצי האשוח והאורות הצבעוניים של חג המולד בשידור לייב בפייסבוק שיהיה פתוח לכולם. "זה גם עוזר לנו וגם מאפשר לאנשים להיות בפריז מרחוק", היא מסכמת.
המצב דומה גם בספרד, שהצטרפה כעת לרשימת המדינות האדומות, למרות שבה יותר מ-80 אחוזים מהאכלוסיה מחוסנת. "כל החבר'ה שעובדים פה בתיירות בהלם כי זה לא היה צפוי. ספרד אחת המדינות המחוסנות באירופה ויש תורים ארוכים לחיסון השלישי", אומרת ליאנה, מדריכת טיולים בחברת "ברצלולה" בברצלונה. "התחלנו כבר לקבל מיילים על ביטולים או כאלה שלא יודעים מה לעשות ומפחדים להיתקע בספרד בגלל שחברות התעופה יבטלו להם את הטיסות. זה נפל עלינו בשוק, גם ככה אנחנו שנה וחצי בלי עבודה. יש חוקים של העולם ויש חוקים של ישראל. ברצלונה מלאה בתיירים, במיוחד בחג המולד. הכל בשליטה וזאת הזיה. נמשיך לצאת לסיורים וירטואלים דרך הפייסבוק". אמרה ליאנה.
דובאי: הרכבת האווירית נעצרת
כ-10,000 ישראלים היו אמורים לטוס בשבוע הבא לדובאי ברכבת אווירית של כ-85 טיסות, זאת למרות שנתוני התחלואה במדינה הם מהנמוכים בעולם ואחוז המתחסנים בה עומד על מעל ל-90 אחוז. "מקבלים החלטות בשלוף מבלי לבדוק נתונים", אומר אביגדור הראל, מדריך תיירות ישראלי המתגורר בדובאי וטוען כי "אין פה שום התפרצות של נגיף האומיקרון. זו החלטה טיפשית והיסטרית שפוגעת באלפי ישראלים שרכשו כרטיסי טיסה וחבילות נופש לחגוג פה את חג המולד".
דובאי ואבו דאבי נחשבים ליעדים הכי חמים של הישראלים בשבועות האחרונים בעיקר לאור העלייה הדרמטית במספר החולים באירופה מנגיף האומיקרון. על פי נתוני השלטונות בדובאי, 2,860 בני אדם חולים בנגיף הקורונה, כאשר 2,151 אנשים מתו מהמחלה. פחות ממאה איש מאומתים ליום מהנגיף.
בעל חברת תיירות אומר כי ישראלים כעת מנסים להקדים טיסות לארץ לפני ה-19 בדצמבר וחברות התעופה מנצלות את המצב. "הסיטואציה מורכבת למול חברות התעופה", הוא מוסיף, "הן מנצלות את הסיטואציה ומוסיפות טיסות חזרה אבל במחירים של טיסות לארצות הברית".
אודליה, שרכשה כרטיסי טיסה לה ולבעלה לדובאי זועמת וכמוה גם ישראלים רבים שחוששים מכך שלא יקבלו החזר כספי עבור הטיסה וחבילות הנופש שרכשו: "זה לא הגיוני שברגע האחרון יחליטו שדובאי אדומה. הייתי שם כמה פעמים עם בעלי, הם הכי מקפידים בעולם על הנחיות הקורונה הרבה יותר מישראל זה בטוח. אנשים שם מתורבתים מאוד לא כמו בארץ", זועמת אודליה, "אין היגיון בהחלטה הזו בכלל. יש שם פחות ממאה חולים חדשים ליום. אז למה להרוס לנו את החופשה ככה סתם בלי שום סיבה? על מה משרד הבריאות בארץ הסתמך?".
"מה נעשה עכשיו? שוב נרדוף אחרי סוכני הנסיעות וחברות התעופה שיחיזירו לנו את הכסף? לא בטוח שנקבל החזר כספי. חבל מאוד שהממשלה מקבלת החלטות מבלי לבדוק את הנתונים בדובאי", זועם בן שהיה אמור לטוס לדובאי ביום ראשון עם חברתו, "זו תחושה קשה. מילא אם הנתונים שם היו קשים אני יכול להבין אבל זה בכלל לא המצב".
איזו מדינה נוספת עלולה למצוא את עצמה ברשימה האדומה?
בנוסף למדינות החדשות שנכנסו לרשימה, ישנן עוד מדינות שכרגע נבחנות ונמצאות על הכוונת, כאשר מסתמן כי הסיכויים שיסווגו גם הן כאדומות עולים. בין המדינות ניתן למצוא את ארה"ב, שבה רמת התחלואה גבוהה מאוד, כך גם גרמניה, פורטוגל, טורקיה, הונגריה ועוד.
לדברי ניר מזור סמנכ״ל קשרי תעופה: ״ההודעות החוזרות ונשנות על הכנסת עוד ועוד מדינות לרשימה האדומה הביאה לביטולים, דחיות ובעיקר רצון של ישראלים השוהים בחול, להספיק לחזור לפני כניסת מועד ההחלטה לתוקף. עם זאת ישנן מדינות שעדיין ניתן לטוס אליהן יחסית בבטחה כמו יוון, בחריין וקפריסין שנמצאות בטווח טיסה יחסית קצר וניתן לטוס אליהם בטווח החלטה מהירה".