תעשיית הנסיעות והתיירות של אפריקה אמורה להוסיף מיליארדים לכלכלת היבשת, בעוד שהמטיילים ממשיכים לנהור אל הפארקים הלאומיים, חיות הבר המלכותיות והנופים המדהימים של היבשת. התחזיות מראות שתיירות החופים לבדה תכניס מעל 100 מיליארד דולר (כ-370 מיליארד שקל) עד 2030 ותיצור 28 מיליון מקומות עבודה, לפי ESI Africa.
למרות שההערכות משתנות, מה שנראה ברור הוא שיש אופטימיות רבה לתעשיית הנסיעות והתיירות של אפריקה. על פי ארגון התיירות העולמי של האו"ם, התיירות הבין-לאומית ברחבי אפריקה התאוששה ב-96 אחוזים מהרמות שלפני המגפה בשנת 2023. נסיעות ותיירות תוארו כ"מגזר עוצמתי" עבור היבשת, שקיבלה בברכה 84 מיליון נוסעים בין-לאומיים בלבד בשנת 2019, על פי מועצת הנסיעות והתיירות העולמית (WTTC).
>> טסים לאפריקה? היכנסו למדריך המלא
>> לחשב מסלול: האם אפריקה יכולה להיות הטרנד הבא של הישראלים?
>> ג'יבוטי: המדינה היקרה ביותר למטיילים ב-2024 – והיא אחת העניות בעולם
לפי Travel and Tour World, את הצלחת המגזר מובילים היעדים קניה, זימבבואה, ג'יבוטי, בוטסואנה, נמיביה, מאוריטניה, מדגסקר, גאנה וניגריה. רוב המטיילים נמשכים לחיות הבר, התרבות והנופים הטבעיים של היבשת, והיו דיווחים על צמיחה "שוברת שיאים" במדינות המפורטות לעיל.
מדיניות ההקלה בקבלת הוויזות עזרה להגביר את מספר המבקרים בקניה, זימבבואה, גאנה ואחרות. למרבית התיירים שמגיעים לזימבבואה, למשל, ניתן בדרך כלל להעניק ויזה ל-30 יום עם ההגעה, עם אפשרות להגיש בקשה לוויזה אלקטרונית לפני הנסיעה.
קניה מפעילה תוכנית לבקשת ויזה מקוונת, שבמסגרתה ניתן להגיש בקשה לאישור נסיעה מקוון לפחות שבועיים לפני היציאה. המדינה שנמצאת במזרח אפריקה נהנתה משנת שיא בנסיעות ותיירות ב-2023, עם הכנסות של טריליון שילינג קנייתי (28 מיליארד שקלים) לכלכלתה. לפי WTTC, אחת מכל 13 משרות בקניה קשורה למגזר תיירות. ג'וליה סימפסון, נשיאה ומנכ"לית WTTC אמרה: "ההתאוששות של מגזר הנסיעות והתיירות בקניה היא עדות לחוסן שלה. הצמיחה שוברת שיא בתרומה כלכלית, מקומות עבודה והוצאות מבקרים מדגישה את התפקיד החיוני של המגזר בכלכלת המדינה".
המאבק של אנגולה בתיירות: ירידה בביקוש למרות הפוטנציאל הגדול
למרות שתחום התיירות באפריקה חווה תחייה מחודשת, אנגולה נאבקת עם ירידה בביקוש, אפילו עם החופים היפים וציוני הדרך שלה. אנגולה נמצאת בחוף המערבי-מרכזי של דרום אפריקה, והיא גובלת בנמיביה בדרום, רפובליקה הדמוקרטית של קונגו בצפון, בזמביה במזרח ובאוקיינוס האטלנטי במערב. במדינה קווי חוף ציוריים, שמורות חיות בר וציוני דרך היסטוריים, ויש לה פוטנציאל להפוך לאחד מיעדי התיירות המובילים ביבשת.
המדינה מתמודדת עם אתגרים מבניים שהפריעו לצמיחתה. מגזר התיירות שלה מתמודד עם אתגרים משמעותיים מאז שנת 2000, כשהביקוש ממשיך לרדת ב-5 אחוזים מדי שנה. בשנת 2023, אנגולה רשמה 169 אלף כניסות תיירים, אך התחזיות מצביעות על ירידה ל-99 אלף מבקרים עד 2028.
התקבולים מתיירות צפויים לרדת מ-667 מיליון דולר (2.5 מיליארד שקלים) ב-2023 ל-654 מיליון דולר (2.4 שקלים) עד 2028. הממשלה מתמקדת כעת בחידוש אסטרטגיית התיירות שלה כדי להפוך מגמה זו. תעשיית התיירות של אנגולה מבוססת על הנהרות, המפלים וקו החוף שלה. מפלי קלנדולה הם ביתם של מפלים בגובה 105 מטרים על נהר לוקלה, בעוד שהפארקים הלאומיים הם ביתן של חיות בר טורפות כמו נמרים, אריות וצבועים.
מהלך אחד שביצעה אנגולה הוא לפתוח את גבולותיה לאזרחים מ-97 מדינות, להציע כניסה ללא ויזה או קבלת ויזה בעת הגעה, בצעד נועז למשוך יותר תיירים בין-לאומיים, לקדם מסחר ולתמוך בכלכלה הצומחת שלה. רפורמת הוויזה מציבה את אנגולה כאחד היעדים הנגישים ביותר באפריקה, ומאפשרת לנוסעים מאפריקה, אסיה, אירופה, אמריקה ואוקיאניה להיכנס למדינה בקלות. המהלך מתרחב גם לכלכלות גדולות באסיה כמו יפן, סין, הודו, סינגפור, דרום קוריאה ואיחוד האמירויות - שהן קריטיות לשותפויות סחר ותיירות. מדינות אירופה בולטות ברשימת המדינות שלא צריכות ויזה לאנגולה, כולל אזרחים מבריטניה, גרמניה, איטליה, צרפת וספרד.