אקוודור, מדינה קטנה זו בצפון-מערב אמריקה הלטינית, נחשבה עד לפני מספר שנים לבטוחה ביותר ביבשת, וכיום נמצאת על סף מלחמת אזרחים. הנשיא הצעיר שנבחר לאחרונה, דניאל נובואה, בתפקיד מאז 23 בנובמבר, חתם מייד על צו מנהלי והכריז על ארצו במצב של "סכסוך מזוין פנימי" והורה על כוחות הביטחון "לבצע פעולות צבאיות כדי לנטרל קבוצות אלה".
בתהליך החלו הטנקים לסייר ברחובות הבירה, קיטו, וכן בעיר גואיאקיל בדרום-מערב המדינה שהפכה לזירת אלימות אינטנסיבית ובה הותקפו חמישה בתי חולים. דוח ראשוני הציג 13 הרוגים, כולל 11 אזרחים ושני שוטרים, על פי מידע מאתרי החדשות. הנשיא הצהיר כי 22 קבוצות פליליות טרנס-לאומיות הן "ארגוני טרור" ו"שחקנים לא-מדינתיים לוחמניים".
שיעורי רצח שמזנקים על רקע של יערות גשם טרופיים
כאמור, פחות מחודשיים לאחר כניסתו לתפקיד, הבטיח הנשיא הצעיר דניאל נובואה, בן 36, להתמודד עם אלימות הולכת וגוברת במדינה הקשורה לסחר בסמים ועסק בעימות פתוח עם כנופיות פליליות. כך למעשה הוא הכריז מלחמה על ארגונים חזקים ואלימים שלא מתכוונים לוותר בקלות על העוצמה שאותה השיגו בשנים האחרונות. ביום ראשון שעבר אדולפו מסיאס (הידוע בכיונויו "פיטו"), המנהיג המאיים של כנופיית צ'ונרוס, ברח מבית הכלא בגואיאקיל בצעד שהתניע את המשבר הנוכחי והוביל למצב החירום. אבל למרות שסיר הלחץ הגיע כעת לנקודת רתיחה, הוא נמצא על האש תקופה די ארוכה.
בתאריך 9 באוגוסט 2023 נרצח המועמד לנשיאות פרננדו וייאוויסנסיו כשיצא מאירוע פוליטי. ההתנקשות בחייו אומנם הייתה מזעזעת, אך כלל לא מפתיעה מאחר והרצח התרחש בזמן שגל פשע שוטף את המדינה. על פי נתוני מכון Igarape שבסיסו בריו דה ז'ניירו, שיעור הרצח באקוודור גדל פי ארבעה מ-5.8 ל-100,000 איש בשנת 2018 ל-26.7 בשנה החולפת.
שיעור מקרי הירי והרצח העולה משפיעים כמובן גם על התיירים המטיילים ברחבי אמריקה הלטינית. אקוודור מתגאה באתרי חוף מפותחים, יערות גשם טרופיים, עיירות מתקופת הקולוניאליות ותעשיית תיירות אקולוגית המבוססת על מי המים של נהר האמזונס. הפארק הלאומי גלאפגוס דיווח על 267,688 ביקורים לשנת 2022, עלייה שהתקרבה לנתוני השיא של שנת 2019 לפני הקורונה.
תיירים רבים מזמינים את החופשה שלהם באקוודור עם שהות בקיטו וקואנקה, שתי ערים שלרוב מסווגות כבטוחות לזרים עם שיעורי פשיעה נמוכים יחסית לשאר המדינה. שדרת הרי הגעש, מדרום לקיטו, גם היא יעד פופולרי בקרב תרמילאים וקבוצות בהם רבים ישראלים שמבקרים במדינה אחרי השירות הצבאי. בעקבות המצב הוציא המל"ל אזהרת מסע לאקוודור, והרשויות במדינה הדרום-אמריקנית מבקשים מתיירים שלא לעזוב את בתי המלון אלא לנסיעות חיוניות כמו הגעה לנמל התעופה לטיסה יוצאת.
סמים, עוני ומחירים גבוהים
למרות היופי המרהיב של המדינה, אותה פשיעה שהוזכרה ממשיכה לאיים על ענף התיירות באקוודור בפרט ובאזור בכלל. כמו מדינות אחרות שבאזור הרי האנדים, גם לאקוודור יש בעיה עם סם הקוקאין. אומנם הייצור מתרכז בקולומביה ובפרו, נראה כי אקוודור היא מרכז הייצוא ביותר של הסם בעיקר לארה"ב ולברזיל, בעוד שהשוק המקומי לצריכת קוקאין ונגזרותיו צומח גם הוא.
נקודות מרכזיות לסחר בקוקאין כוללות את הנמל של בעיר אסמרלדס (Esmeraldas) ונמל גואיאקיל, העיר המאוכלסת ביותר והשער לגלפגוס עבור מרבית התיירים. כמו במקומות אחרים ביבשת אמריקה, חלק גדול מהסחר קשור לקרטלים מקסיקניים. ישנן גם כנופיות אלבניות שהתבססו באקוודור ושולחות את הקוקאין למדינות אירופה.
מגפת הקורונה הייתה הרסנית לתעשיית התיירות של אקוודור, שתורמת יותר מחמישה אחוזים מהתמ"ג במדינה. למרות שיש בה את אחוזי האבטלה הנמוכים ביותר ממדינות האזור, מחירי הדלק והמזון הגבוהים הם בעיה, ושליש מהאוכלוסייה חיים בעוני.
עבור מרבית האקוודורים, תחושה כללית של חוסר ביטחון היא הנושא ביותר. רחובות הערים שקטים ולא פעם ריקים מאדם, אלה חוששים מתקריות ירי שכיחות שהובילו לסגירה של עסקים ובהם חנויות, מסעדות ומלונות. כמו כן, בעקבות הקושי של משטרת אקוודור להילחם בפשיעה החמורה, בחודש אפריל אישרה המדינה שימוש בנשק אזרחי "להגנה אישית".
המצב הנוכחי באקוודור הוא כנראה אירוע שרחש מתחת לפני הקרקע במשך שנים ארוכות, וכעת התפרץ לאחר שהממשל החדש איים על ארגוני הפשע. תוצאות המשבר יכתיבו את עתידה של אקוודור בשנים הבאות וכך גם את המסלול של התיירים המגיעים לאזור כולו.