לפחות 48 בני אדם נהרגו לאחר רעידת אדמה חזקה שפקדה את יפן ביום השנה החדשה, כאשר צוותי החילוץ ממשיכים להיאבק בתנאים הקשים במטרה להגיע לאזורים מבודדים שבהם מבנים קרסו, כבישים נהרסו ונגרמו הפסקות חשמל לעשרות אלפי בתים. למרות שכעת נראה שהסכנה חלפה, הרשויות עדיין לא פוסלות לחלוטין את היתכנותו של צונאמי בחלקה המערבי של המדינה.
אזור מרכז יפן נפגע אתמול (שני, 1 בינואר) בסדרה של רעידות אדמה גדולות, כשהגדולה מביניהן בעוצמה של 7.6. הרעידות גרמו לגלי צונאמי שהובילו את הרשויות לפנות מאות אלפי תושבים ולהוציא אזהרה דחופה להגיע למקומות גבוהים, בין אם על מבנים או על ההרים. הסוכנות המטאורולוגית של יפן (JMA) מסרה כי גלי צונאמי בגובה של עד 1.2 מטרים פגעו בנמל וג'ימה במחוז אישיקאווה כ-10 דקות לאחר הרעידה החזקה ביותר.
לפי נתוני שירותים מקומיים, יותר מ-33,000 בתי אב מסביב למוקד הרעש, במחוזות טויאמה, אישיקאווה ונייגהטה סבלו מהפסקות חשמל במשך שעות ארוכות. ממשלת יפן אמרה שהיא עדיין מעריכה איזה נזק נגרם והאם היו נפגעים נוספים שעדיין לא אותרו.
Terrible footage coming as the Earthquake hits Japan #Japan #JapanEarthquake #Tsunami pic.twitter.com/oECGJKoDJJ
צוות חילוץ של 3,000 איש של אנשי צבא, כבאים ושוטרים מרחבי המדינה נשלחו לאתר רעידת האדמה בחצי האי נוטו שבמחוז אישיקאווה. "החיפוש וההצלה של אלה שנפגעו ברעידת האדמה זה קרב נגד הזמן", אמר ראש הממשלה פומיו קישידה במהלך פגישת חירום היום (שלישי), כשהוא לבוש בתלבושת כחולה שנוהגים ללבוש גורמים רשמיים במהלך פעולות סיוע באסונות. קישידה אמר כי המחלצים מתקשים לגשת לקצה הצפוני של חצי האי נוטו שבו מסוקים גילו שריפות רבות ונזק נרחב למבנים ולתשתיות. ישנם כ-120 מקרים של אנשים הממתינים לחילוץ, אמר דובר ממשלתו מאוחר יותר.
שירותי רכבות וטיסות רבות לאזור הושעו. נמל התעופה של נוטו נסגר עקב נזק למסלול ההמראה, הטרמינל ודרכי הגישה שלו, כאשר 500 בני אדם תקועים בתוך כלי רכב במגרש החניה, כך דיווחה סוכנות השידור הציבורית NHK.
בסוזו, עיירת חוף המונה קצת יותר מ-5,000 בתי אב בסמוך למוקד רעידת האדמה, ייתכן שהיו עד 1,000 בתים שנהרסו, כך לדברי ראש העירייה מסוהירו איסומיה שגם אמר כי "המצב הוא קטסטרופלי".
הרשויות אישרו 48 מקרי מוות עד כה, כולם במחוז אישיקאווה, כך דיווחה NHK. רבים מהם נמצאים בוואג'ימה, עיר נוספת שנפגעה קשה בקצה הצפוני המרוחק של חצי האי נוטו. עשרות נוספים נפצעו והרשויות נאבקו בשריפות במספר ערים היום וחילצו אנשים מבניינים שקרסו. "מעולם לא חוויתי רעידת אדמה כל כך חזקה", אמר תושב וג'ימה, שויצ'י קובאיאשי, בן 71, שהיה בבית ואכל ארוחת ערב חגיגית לשנה החדשה עם אשתו ובנו כשהרעידה התרחשה. "אפילו רעידות המשנה הקשו על עמידה ישרה", אמר, והוסיף כי משפחתו ישנה במכונית שלהם מחשש לחזור לבית.
יותר מ-140 רעידות זוהו מאז הרעידה הראשונה שהתרחשה ביום שני, לפי הסוכנות המטאורולוגית של יפן, שהזהירה זעזועים חזקים נוספים עלולים לפגוע בימים הקרובים.
האם אפשר לטייל ביפן עכשיו?
בחודשים האחרונים פרסם המל"ל אזהרות מסע לכמעט מחצית ממדינות העולם בעקבות המלחמה, אך יפן נותרה מחוץ לרשימה. יתרה מזאת, גם עכשיו לאור אסון הטבע ביפן, עדיין לא קיימת אזהרת מסע חריגה ליפן או לחלקים שנפגעו, אך יש לקחת בחשבון כי ייתכנו שינויים בזמני טיסות וברכבות, בייחוד בחלק המערבי של המדינה.
ליפן מגיעים כ-32 מיליון תיירים בשנה, חלקם הגדול מטיילים במדינה בזמן חגיגות השנה החדשה, במיוחד בערים הגדולות טוקיו, קיוטו ואוסקה. כמו כן, מיליוני תיירים קובעים חופשות מראש לחודשי האביב, בעיקר לאפריל, בעקבות זמני פריחת הדובדבן שהופכת את התקופה הזו לפופולרית ביותר בקרב המבקרים. אם המצב יחמיר הדבר יכול להשפיע על תוכניות של מיליוני מבקרים, כולל ביטולי טיסות, ביטולים במקומות אירוח ואטרקציות כמו גם הקצאת משאבים רבים לטובת השיקום.