כשתצעדו בין עשבים יבשים ועצי האורן, פתאום תמצאו את עצמכם מול דרקון מעופף. רגע, אולי בעצם זה יהיה סוס טרויאני שייקח אתכם לסירת המפרש העוגנת על הסלע? המפגשים הבלתי צפויים האלה יכולים לקרות גם לכם אי שם ביער הקיבוצים שבלב רמות מנשה. השנה היער כבר לא מארח את פסטיבל יערות מנשה, שלרגל שנת העשור נדד ליער שכן, ליד צומת מגידו, אבל הפך לבית למה שהוא היום מוזיאון היער היחיד בישראל. הז'אנר של אמנות אדמה פחות מוכר בישראל, אבל הוא צמח בפסטיבל שזכות הקיום שלו היא על שילוב ייחודי בין מוזיקה, מרחב מקומי, אמנות וסביבה. מאחורי תערוכת היער הנוכחית (בשמה המסורתי "חיבורים במרחב") פעלו השנה 14 אמנים מהארץ ומהעולם שהגיעו ליער למשך כשבוע אחרי פסח ובזמן שהייתם יצרו 13 מיצבי אמנות (פרטיים ושיתופיים) על בסיס חומרים זמינים כמו ענפים ואבנים. המיצבים נשארים ביער ומזמנים את הטבע לעשות בהם את שלו. האמנים השנה עבדו תחת הנחייתו של ספנסר ביילס, אמן אדמה בריטי מהמובילים בעולם. ביילס גם הוביל בנייה של פסל משותף - שמש ענפים או עין גדולה באחת מפינות היער (כל המיצבים במרחק הליכה).

מוזיאון היער (צילום: נגה משל)
מוזיאון היער |צילום: נגה משל

מוזיאון היער יער הקיבוצים (צילום: נגה משל)
מוזיאון היער ביער הקיבוצים|צילום: נגה משל

>>לעוד עדכונים היכנסו לעמוד הפייסבוק של mako חופש

שווה להגיע ליער הקיבוצים. דרך היער בין הגבעות הרכות - תמיד יפה ובדיוק עכשיו גם השלימו את סלילתה המלאה עד לאנדרטה לחללי התנועה הקיבוצית ממנה נשקף נוף מרשים של עמק יזרעאל. זה מקום נהדר לפיקניק בין עצים ולשוטטות חופשית בחיפוש אחר הפסלים המתעתעים שביער – חלקם שריד במצבי צבירה שונים מתערוכות קודמות, חלקם חדשים וחלקם עברו שיפוץ וחיזוק לקראת התערוכה השנה (כמו למשל כיפת הענפים היפה שנבנתה לראשונה ב-2016).

טיול קצר בנחל קיני

המעבר של פסטיבל יערות מנשה מיער הקיבוצים ליער הקיני ליד צומת מגידו מאפשר היכרות אינטימית ומפתיעה עם פינת יער אחרת במרחב. מצד אחד היער קרוב מאוד לכביש (תחנת הדלק בצומת מגידו) ומצד שני יש תחושת הפתעה כשפוגשים בנחל שלא מצפים שיזרום במקום כזה, מאגר מים ופינות מוצלות תחת עץ תות ענק, שבימים אלה נותן את פירותיו האחרונים. על ענפיו של אותו תות תראו שק גדול ועליו הכיתוב 'מהפח' – יוזמה התנדבותית של קבוצת פעילים מהאזור שדואגת להציב צוברי אשפה במעיינות ובפינות חמד בהם העם נוטה להשאיר הרבה זבל - ולפנותם.

נחל קיני (צילום: נגה משל)
נחל קיני - פינת יער מפתיעה|צילום: נגה משל

נחל קיני (צילום: נגה משל)
מראה מסתורי ופסטורלי|צילום: נגה משל

הלוקיישן החדש של הפסטיבל נמצא בסמוך מאוד למאגר מים, שנראה כמו בריכת יער טיפוסית. הכניסה למים אסורה וגם לא מפתה במיוחד, אבל כשיש פרות בסביבה והאחו רוגע – יש משהו במראה הזה שמרגיש קצת מסתורי ולכל הפחות פסטורלי. המסלול של נחל הקיני עובר ממש שם. מדובר במסלול קצר, מוצל שיכול להיות מעגלי או הלוך חזור ועד לפני 3 שבועות זרימת המים בו חייבה דילוג ספורטיבי על אבנים. בדרך תפגשו עצים גבוהים, גזעי עצים שקרסו ומזמנים ישיבה או טיפוס, מעיינות וגם שאריות פחות מסבירות פנים של כאלה שפיקנקו והלכו.

עץ התות בנחל קיני (צילום: נגה משל)
עץ התות בנחל קיני|צילום: נגה משל

את המסלול אפשר להתחיל מתחנת הדלק בצומת מגידו ולצעוד צפונה לעבר חורשת אקליפטוסים וברושים המסמנת את תוואי הנחל. המים, העצים והצל יוצרים אווירה נעימה ומפתיעה ואחר כך מגיעים עצי פרי כמו תאנה, תות ושיחי פטל. אפשר לעקוב אחר סימון השבילים האדום, אבל הוא קצת מזגזג ולכן מומלץ להמשיך צפונה עם הערוץ עד שמגיעים לשרידים של טחנת קמח עתיקה ומעברה עץ תות שנראה כמו שתול על אי ולצדו מים מפכים ושרידי טחנת קמח נוספת. מכאן אפשר לצאת ולהמשיך צפונה, להקיף את בריכת המאגר ולחזור אל עבר תחנת הדלק דרך הגדה השנייה של הנחל. ניתן גם לשוב באותה הדרך.

איפה אוכלים?

הכי מומלץ להתפנק ולאכול טוב אצל השף דורון בר און במושב היוגב. בר און פותח רק בסופי שבוע וביום שישי מגיש ארוחת בראנץ' מקורית, טרייה, המבוססת על תוצרת מקומית עונתית. הארוחה יכולה גם להיות ארוחת צהריים קלה בהתחשב בכך שהיא מסתיימת ב-15:00 עמוק בתוך צהרי שישי (עלות 90 ש"ח). אל השולחן מוגשות 9-12 מנות פתיח ועיקרית לבחירה, למשל שקשוקה עם טוויסט, פולנטה מתירס מתוק או בורקס תרד מיוחד. כדאי מאוד לבקר בשירותים שבמבנה הסילו בחוץ (ששימש לשימור מזון בהמות) ולקחת שם את הזמן כי על הקירות מוצג הסיפור ההיסטורי של משפחת בר און והתבססותה כאחת המשפחות הראשונות במושב. זו חוויה נעימה לשבת במסעדה שהיא גם מתחם סדנאות ומטבח פתוח בלב שדות היישוב קרוב לאדמה ממנה מגיעים כל הדברים הטובים שבצלחת. מומלץ להזמין מקומות מראש.

המסעדה של דורון בר (צילום: מתוך אתר המסעדה)
המסעדה של דורון בר|צילום: מתוך אתר המסעדה

המסעדה של דורון בר (צילום: מתוך אתר המסעדה)
מסעדה שזו חוויה לשבת בה|צילום: מתוך אתר המסעדה

אם כבר אתם במושב היוגב מומלץ גם לקפוץ לחנות של כרמל יבולים (סגור בשבת) ולהצטייד בחסה סלנובה, נבטים וגם תירס מזן מתוק סטייל אמריקה – היבול החדש והטעים של כרמלים. לא רחוק משם תמצאו את דוכן הירקות של הקרקס החקלאי בו נמכרים בשקיות עודפי התוצרת של השדות האורגניים של המיזם המיוחד הזה. התשלום בשיטת שלם בעצמך לפי מה שמצוין על התוצרת. וזה אפילו עובד.

חקלאות, קרקס ומגלשת אבובים

הקרקס החקלאי של נטלי והילל פרץ הוא מיזם מקורי, ציוני מודרני אם תרצו, שלא מפסיק להתפתח בשדה הפתוח והגדול שסמוך לבית המשפחה. בני הזוג פרץ הופיעו בעולם במשך שנים עם מופעי קרקס מקוריים ואז חזרו לארץ והקימו כאן משהו חדשני שמשלב בין טבע, גידול חקלאי וקרקס. הם רכשו משק ומאז כבר כמה שנים מזמינים בשבתות ובחגים לבילוי בסדנאות קרקס ובין אטרקציות, ירקות, חיות במשולב עם מופע מתחלף. ניתן להגיע לפני המופע ולהישאר אחרי. בין הפעילויות: התנסות ב-7 אביזרי קרקס כולל מסלול חד אופן לימודי, האכלת חמורים ועזים ננסיות, כתב חידה בגן הירק, בועות סבון ובדיוק עכשיו נפתחו מגלשת מים אבובים באורך 25 מטרים, ריצה בין ממטרות ונוסף מתקן מים חדש בשם מים משמיים הכולל משאבות מים, מסלולים ודליי מים שנשפכים בהפתעה מלמעלה. לאחר מופע הקרקס ניתן לערוך גם קטיף עצמי בגינה האורגנית בתשלום נוסף על פי שקית. המתחם גדול ומזמין, יש המון צל, פינות פיקניק, מרחבי חופש מקסימים שיעבירו לכם בכיף לפחות חצי יום של בילוי משפחתי איכותי. כניסה: 46-51 ש"ח כולל מופע ופעילויות (קטיף עצמי בתוספת תשלום).

הקרקס החקלאי (צילום: מתוך הפייסבוק)
הקרקס החקלאי|צילום: מתוך הפייסבוק

אבובים בקרקס החקלאי (צילום: נגה משל)
מגלשת האבובים - באורך 25 מטרים|צילום: נגה משל

קורה עכשיו – פסטיבל יערות מנשה בלוקיישן חדש ליד מגידו

 פסטיבל יערות מנשה חוגג השנה 10 שנות פעילות בלוקיישן חדש ומציע במשך יומיים וחצי עשרות מופעי מוזיקה, תיאטרון ושירה ב-4 במות שונות. ההופעות מתקיימות במקביל ויש גם מופעים מיוחדים לילדים, סדנאות, שיחות ומתחם אוכל, קרקס, ילדים וקמפינג (השנה הקמפינג בשדה פתוח ולא מתחת לעצים כך שמומלץ להביא ציליות). למי שלא מכיר, הפסטיבל החל את דרכו ב-2009 עם כמה חבר'ה מקיבוצי מועצה אזורית מגידו שרצו לחבר בין אמנות רב תחומית, בית וסביבה ולפתח תרבות עכשווית אזורית במקום מגוריהם. חלקם מובילים את הפסטיבל בשיתוף מועצה אזורית מגידו גם היום ומחלום מקומי הפך הפסטיבל ב-9 שנותיו לאירוע ארצי. הפסטיבל הוא אירוע ללא מטרת רווח ולכן מחירי הכרטיסים ידידותיים וילדים עד גיל 12 נכנסים חינם. בין המופעים המרכזיים השנה: רמי פורטיס, אהוד בנאי (30 שנה לאלבום אהוד בנאי והפליטים), טונה, נגה ארז, ישראלים/פעולה/סקס (מאור כהן) , הקולקטיב, דניאלה ספקטור עם איה זהבי פייגלין, סולידריות- עלמה זהר, לירון עמרם, שאנן סטריט, סיסטם עאלי ולונה אבו נאסר במופע מיוחד, שטובי ועוד עשרות מופעים מהארץ ומחו"ל. יש גם מופעי מקור חד פעמיים, מחול ותיאטרון.

תאריכי הפסטיבל: 31.5-2.6 ביער הקיני ליד מגידו. כרטיסים ומידע: www.yearot.com