אזור גיאוגרפי: צפון ים המלח
קושי: קל
משך: כחמש שעות
למי מתאים: למשפחות
עונות שנה: סתיו, אביב
התניידות: רגלי במסלול מעגלי
זהו הזמן לאסוף את השבט למסלול אתגרי המתאים לכל המשפחה: יש בו הליכה קצרה במסלול הטבעתי של שמורת טבע נחל אוג, ופיקניק בשמורת טבע עינות צוקים. מדובר בחמש שעות של הנאה צרופה עם קצת טיפוס והרבה נופים מרהיבים.
יוצאים לדרך:
אל נחל אוג, הנמצא בסמוך לקיבוץ אלמוג, נגיע לאחר נסיעה בכביש מספר 1 מכיוון ירושלים לים המלח. בצומת אלמוג נפנה ימינה לכיוון הקיבוץ. נשאיר את המכוניות בסמוך לשער ונצא לדרך מערבה, במסלול המעגלי, שאורכו שעתיים.
נחל אוג: נפנה שמאלה (דרומה) במקום בו פונה הכביש לכיוון צומת אלמוג ונלך בדרך העפר כ-30 מטר עד לסימון שבילים כחול הפונה מערבה. נעלה על הדרך ונצעד שוב לכיוון מערב. במקום בו הדרך קרובה לגדת הנחל נציץ על הנוף סביבנו ונהנה גם מנוף הנחל וים המלח ומנופי ההרים שממזרח לו. ההר הנמצא מולנו נקרא ראס מוחלחל ולמרגלותיו נפגוש בדרך ג'יפים המסומנת בסימון שבילים שחור ונמשיך בה לכיוון דרום, עד למקום בו היא חוצה את ערוץ נחל אוג. אם אתם מזהים בערוץ גשר מתכת המנסה להסתתר בין אבני הערוץ אתם במקום הנכון. פנו מזרחה אל חלקו התחתון של הנחל. מעט הליכה וכבר אתם נמצאים בתוך ערוץ נחל מדברי-קניוני שקירותיו הולכים ומתרוממים מעליכם ויוצרים מסדרון מרשים וצר.
כמה מאות מטרים לאחר המפל האחרון נגיע לאזור בו נפרד הנחל ממצוקיו הגיריים. מכאן ואילך, מתחפר הערוץ בתוך חומרי סחף, שנרבדו באזור כאשר ימת הלשון שכנה כאן (עד לפני כ-10,000 שנים). הליכה קצרה נוספת ואנו פוגשים את דרך הג'יפים המחברת את הקיבוצים אלמוג וקלייה. נעלה על הדרך לכיוון צפון (שמאלה לבאים ממערב מתוך ערוץ הנחל), ולאחר עלייה קצרה אנו במכוניות שבשער הקיבוץ.
עיינות צוקים: הגיע הזמן למצוא מקום שאפשר יהיה לנוח בו. שמורת הטבע עיינות צוקים (עין פשחה), מושלמת לכך. נחזור לכביש מספר 1 ונמשיך לכיוון צומת הלידו. שם נפנה ימינה לכיוון עין גדי (על-פי השילוט). נמשיך עוד כ- 10 ק"מ ועל-פי השילוט שמאלה נפנה לשמורה. מומלץ להצטרף לאחד הסיורים היוצאים לשמורה החבויה, שם תחוו חוויה מיוחדת במינה, בין סבכי צומח המסתירים אגמים, בריכות ומעיינות, תעלות מים ופלגים, ועולם שלם של צומח וחי.
אשלים רבים מפארים את עיינות צוקים ובה נמצא את ריכוזם הגדול ביותר באזור צפון ים המלח. מיד לאחר שנצא מחלקה החבוי של השמורה, נוכל לטבול בבריכות מי המעיינות הרעננים ולנצל את אחת מפינות החן למנוחה ולארוחת הצהרים.
פינת הגאון בדרכים:
בירידות לים המלח האוזניים נאטמות לוקח להן זמן להסתגל לעלייה בלחץ האטמוספרי. נסיעה איטית יותר בירידות, עם חלון מעט פתוח יכולים להקל או אפילו למנוע את הלחץ באוזניים.
נחל אוג: ההליכה בערוץ נחל אוג מחייבת זהירות, במיוחד לאחר גשמים, משום שאז הכל חלקלק. שווה להתבונן בקירות הסלע, בצורתם שגולפה על ידי השיטפונות במשך מיליוני שנים. הביטו גם בצמחייה שעליהם - צלף קוצני, המנצל סדקים בסלע וריכפתן המדבר עם אשכולות תפרחותיו. את המדרונות המתונים צובעים בחורף בירוק מרבדי דשא ירוקים של צמח הנקרא סיסנית הבולבוסין.
חשוב לזכור! נחל אוג הוא נחל שטפוני ובחורף הוא שוטף בעוצמות אדירות. לא כדאי להיות בתוכו כשהוא זורם, אבל לצפות בשיטפון בו זוהי חוויה אדירה ומומלצת. אז אם החזאי אמר שצפויים שיטפונות בנחלי מדבר יהודה, אל תוותרו על האזור. אם צפוי שיטפון, או אם הוא כבר כאן, נשב על גדת הנחל ונצפה בתופעה הנפלאה ובעוצמתה.
האשלים בעיינות צוקים: האשל עמיד במי השיטפונות ומערך שורשיו העמוק מעניק לו אורך חיים גם בימי הקיץ הלוהטים. קני ציפורים רבים שוכנים בו וגם את הנמלה האורגת נמצא מקננת על ענפיו. האשל משתייך למשפחת האשלים ושורשיו עמידים בפני מים מליחים ולכן מסוגל הוא לקיים עצמו כמעט בכל אזור גידול. שורשי העץ קולטים את המים המליחים ובשעות הלילה נפלטים המלחים מענפיו ועליו של העץ, לכן כל הרוצה לחסות בצל האשל יוכל ליהנות ממנו בשעות האור.
טיולים נוספים בסביבה: צפון ים המלח, עין גדי, מדבר יהודה
המסלול באדיבות רשות הטבע והגנים. למידע נוסף היכנסו לאתר או חייגו ל- 3639*