פסח הוא זמן מצוין לטיולים, לא רק מבחינת מזג האוויר האביבי, הנעים בדרך כלל, אלא גם ובעיקר בגלל חופשת בתי הספר, שמתחילה כידוע כבר שבוע לפני החג ומאתגרת את ההורים ואת הסבים למציאת "פתרונות לילדים". וכך צומחות בתקופה זו של השנה יוזמות תיירותיות שונות ומשונות. אחת הנחמדות שבהן היא כפר קדם, כפר גלילי משוחזר ברוח ימי קדם, שנמצא במצפה הושעיה.
כבר ברגע הראשון נכנסים לאווירה, כשכולם מולבשים בגלימות תנ"כיות (לילדים זוהי חגיגה של ממש), ומאמצים מקצועות ברוח התקופה. מי שרוצה, יכול להיעשות רועה צאן ליום אחד, לחרוש את אדמתו ולהכין מחיטה קמח (הדרכה במקום חובה). קטנים וגדולים יכולים להתנסות ברכיבה על חמורים, בחליבת עזים, בהכנת גבינה ובשאר מלאכות.
בשבוע שלפני הפסח ובחג עצמו יצאו מהכפר טיולים, מעין מסעות נדודים המשחזרים את יציאת מצרים. המבקרים יעמיסו את מיטלטליהם על חמורים ויזדרזו לצאת לדרך, מאימת המצרים הרודפים. המסע ייערך בנופי האזור הטובלים בירק, ובשטח - על כוס תה ממדורה - יסופר על יציאת מצרים ועל משמעותה. לקראת הפסח יאפו הנודדים פיתות, ובחג עצמו ילמדו כיצד גוזזים את הצאן. מי שעמל השדה מעורר את רעבונו יוכל ליהנות כאן ממגוון סעודות חלביות או בשריות (כשר).
מאחורי כפר קדם (04-6565511, סגור בשבת! במקום מתקנים לנכים) עומד מנחם גולדברג, הוגה האתר ומנהלו, שהחזון שלו הוא לקרב את המבקרים אל החיים היהודיים בגליל לפני הגלות. בפיו הסברים קולחים, הנשמעים כחידוש גם למי שמכיר את תולדות הארץ, על-אודות חורבן בית המקדש וחידושיו האמיצים של רבי יהודה הנשיא בציפורי הסמוכה. "את כל זה סיפרתי למנהל הבנק שלי כשביקשתי ממנו הלוואה", הוא משחזר את ימיו הראשונים והקשים במקום.
בין השאר, מנחם הוא חבר פעיל באיגוד יוני הדואר הישראלי. בכפר שובך גדול של יוני דואר (המחיה את סיפורי "יונה ונער" של מאיר שליו, למי שקרא, ועושה חשק לקרוא למי שעוד לא). המעוניינים יוכלו, תמורת תשלום, לקחת עמם יונת דואר להמשך מסעם, להתקין על רגלה תותב ובתוכו פתק ולשלחה. כשהיונה שבה לשובך נשלחת ההודעה עם הפתק למשלחים (במהלך הפעילויות בפסח תשולח יונת דואר בכל "מסע נדודים").
סביב כפר קדם רבות האטרקציות, במיוחד בעונה זו, כשהחורש הפתוח נמצא בשיא הלבלוב. אלון התבור על עליו הירוקים והאלה הארץ-ישראלית עם ענפי הארגמן מכשפים ממש. בין העצים ותחתיהם משתרעים מרבדים של ירק המשובץ במה שנשאר מהפריחה. אם אתם כבר בסביבה, אפשר לבקר בפארק הלאומי ציפורי, ולספר לילדים על רבי יהודה הנשיא, מי שהיה נשיא הסנהדרין וערך את המשנה במאה השנייה לספירה.
בציפורי אפשר גם לראות פסיפסים מרהיבים במורכבותם (ביניהם הדיוקן המפורסם המעטר את כריכת ספר אחר של מאיר שליו, "עשיו") ואת מפעל המים הרומי המרשים. כדאי לטפס לגג המצודה וליהנות מתצפית רחבה הנשקפת לכל עבר. הילדים יוכלו להלך על מרצפותיו של רחוב קדום, ולמדוד את החריצים שהותירו בהן גלגלי עגלות שנסעו כאן לפני מאות שנים רבות.
למי שלא מפחד מקצת טיולי הליכה בטבע, במורד נחל ציפורי ישנם קטעי הליכה ונסיעה מרהיבים. ניתן לנסוע מעל הערוץ בדרך הנופית מצפון לו. הדרך מתחילה באלון הגליל ומסתיימת בקריית אתא, והיא טובה לכל כלי הרכב וגם לאופניים (סימון שבילים ירוק). דרך הטובה לאופני שטח או לרכבי שטח נמשכת לאורך הערוץ עצמו, וכדי להגיע אליה יש לפנות מכביש 79 לעבר גבעת שמשית, וכעבור פחות מקילומטר ימינה בדרך עפר מסומנת סימון שבילים כחול.
אל הדרך הזו ניתן להתחבר גם מהכפר כעביה. המעוניינים לעשות את הדרך במעלה הערוץ יכולים להתחילה בירידה מהכביש המחבר בין צומת יגור לצומת סומך. הקטע הראשון של הדרך טוב לכל כלי הרכב, ומוביל אל הכפר הציורי ראס עלי, הבנוי על גבעה קטנה ותלולה שאותה מקיף הנחל בפיתול גדול שכמעט סוגר עליו. מעט אחרי הכפר נמצאת טחנת הנזירים - טחנת קמח שהוקמה במאה ה-19 על-ידי בני המסדר הכרמליתי הנוצרי. שנים עמדה בשיממונה, ועתה היא מושכרת לזוג ישראלי שעורך כאן ארוחות לקבוצות מעל 25 איש (יהודית ועומר, טל' 052-04802786).
המעוניינים לשכור אופני שטח יוכלו לעשות זאת במרכז השטח באלון הגליל (04-9869888), שבו מרכז מידע לטיולי אופניים, חנות תיקונים ונקודת שטיפה לאופניים. מדי סוף שבוע יוצאים מכאן טיולים ללא תשלום, למתחילים ולמתקדמים. בנוסף, ניתן לקבל ייעוץ על טיולים באזור, וגם מפות. המקום פתוח בכל ימות השנה למעט יום כיפור, ובסמוך נמצא חניון של הקק"ל ושירותים.
למי שרוצה ויכול להישאר ללון באזור, הנה המלצה על מקום ייחודי הצופה על מרחבי נחל ציפורי והכרמל: חמדולילה (טל' 052-8797066, 052-6941141), שבפאתי הכפר כעביה-טבאש. בכפר חיות בסמיכות שתי משפחות יהודיות שבחרו לחיות בכפר כדי לא לעבור את כל ועדות הקבלה למצפים. "אנחנו לא בראש של ייהוד הגליל, אלא של ייעוד הגליל", אומר יזהר, אבי אחת המשפחות. במקום אוהל אירוח גדול, שבו לינה על מזרנים.
השירותים והמקלחות בחוץ, אך יש אח גדולה במרכז האוהל וחלונות שקופים הצופים אל הנוף. המעוניינים יכולים להזמין כאן ארוחות פויקה עשירות, ולערוך כאן חניה בטיול ג'יפים גם בלי ללון במקום. מי שרוצה פינוק רב יותר, יכול לבחור באחוזת ציפורי הגלילית (טל' 04-6468317, 04-6464575), שבה חדרים מפנקים ושפע טיפולי ספא, שבחלקם עושים שימוש במוצרי הקוסמטיקה המיוצרים במקום.
עונה מומלצת: כל השנה. התאמה: כל המשפחה. קושי מסלול: קל. אורך מסלול: כמה הצעות שונות - ברכב, ברגל, באופניים. משך מסלול: משתנה בהתאם למסלול הנבחר. מפה: נחל ציפורי מתפרש על-פני שתי מפות: מפת סימון שבילים מס' 3, "הגליל התחתון, העמקים והגלבוע" (מהדורה אחרונה הודפסה ב-2006) ומפת סימון שבילים מס' 4 "כרמל" (מהדורה אחרונה הודפסה ב-2005). למסלול האופניים: מצומת אלונים ממשיכים מזרחה בכביש 75, עד צומת רמת ישי, שבו פונים שמאלה (צפונה) בכביש 77 לעבר צומת המוביל. בצומת המוביל פונים ימינה בכביש 79, לעבר נצרת. בפנייה הראשונה ימינה פונים אל עבר הסוללים וגבעת שמשית. בפיצול פונים שמאלה לשמשית, וכעבור פחות מקילומטר מגיעים אל פנייה ימינה של דרך עפר מסומנת כחול. זו נקודת ההתחלה. הערות: חלק מהמסלולים אינם מעגליים, ונדרשת הקפצת רכבים.
ציפורי הוא גן לאומי; נוהלי הכניסה ושעות הפתיחה כפופים לתקנון רשות שמורות הטבע והגנים הלאומיים.
איך מגיעים לכפר קדם: מצומת המוביל ממשיכים בכביש מס' 77 לכיוון צומת גולני (טבריה). כעבור שישה קילומטרים פונים ימינה למצפה הושעיה ועוקבים אחר השילוט. לראס עלי ולטחנות הנזירים: נוסעים מצומת יגור צפונה בכביש 70. כעבור חמישה קילומטרים, בקילומטר ה-49, פונים ימינה בדרך עפר טובה (סימון שבילים כחול).