אזור גיאוגרפי: חוף הכרמל וקיסריה
משך: 2-3 שעות
עונות שנה: בין אוגוסט לאוקטובר
התניידות: משולב, נסיעה ברכב + סיור רגלי
חניונים, נקודות עצירה: חניון לימור
איך מגיעים: ניסע למחלף עתלית בכביש תל אביב חיפה (כביש מספר 2). במחלף נפנה מערבה, ואחר כך דרומה לכיוון הישוב עתלית. אחרי תחנת הדלק נגיע לחניון לימור וממנו נתחיל את הסיור בשמורה.
יוצאים לדרך:
חרבת קרתא: את מסלול טיולנו בעקבות החצבים נתחיל בשמורת טבע חרבת קרתא, הנמצאת על רכס כורכר בכניסה לעתלית ובעונת פריחת החצבים (בין אוגוסט לאוקטובר) היא עוטה עמודי פריחה רבים, הבוהקים בלובנם ומתנדנדים קלות ברוח. נעלה בשביל במדרגות חצובות מחניון לימור עד מבנה ששימש כבריכת מים. מגג המבנה נפרשת תצפית מרהיבה על הסביבה: רכס הכרמל, שדות ומטעי הישובים של חוף הכרמל הנפרשים למרגלותיו, היישוב עתלית, בריכות המלח שלצידו, חוף הים ומבצר עתלית.
אורוות בסלע: נרד מגג הבריכה ונלך על גב הרכס דרומה כשאנו מפלסים דרכנו בשדה לבן של חצבים. מדרום לנקודת התצפית נמצאות אורוות חצובות בסלע, ששימשו את אבירי המבצר הצלבני. בחדרים ניתן לראות אבוסים וחורים החצובים בסלע, ששימשו לקשירת הסוסים.
גן לאומי קיסריה: מחורשת לימור נחזור לכביש חיפה-תל-אביב וניסע בו דרומה לכיוון קיסריה. נרד מהכביש המהיר במחלף קיסריה, נפנה מערבה ליד תחנת הכוח אורות רבין. בצומת הראשון נפנה ימינה (מזרחה). הכביש מתפתל ופונה צפונה. נעבור עם כביש זה שלוש כיכרות. בכיכר השלישית נפנה מזרחה לעבר גן לאומי קיסריה והעיר הצלבנית שבו.
העיר הצלבנית: ניכנס לקיסריה דרך השער המזרחי של העיר הצלבנית. השרידים המרשימים ביותר שנותרו מהתקופה הצלבנית הם חפיר, קטעי חומה ושערים מפוארים. כל אלו הם הביצורים שנעשו על ידי לואי התשיעי מלך צרפת. על גבי הגבעה נבנה מקדש שהוקדש לקיסר אוגוסטוס ולאלת העיר רומא. על חורבות מקדש זה הוקמה כנסיה ביזנטית. גם היא נחרבה ועליה הוקם מסגד מוסלמי. כשזה חרב הוקמה על חורבותיו כנסיה צלבנית. מבימת המקדש ישנה תצפית יפה על נמל קיסריה.
הנמל בעיר העתיקה: אם תרצו לראות כיצד נראה הנמל בעת העתיקה אתם מוזמנים לעלות אל ראש המצודה הבולטת על המזח החדש. בראש המצודה נמצא מגדל הזמן, שהוא אחד משלוש אטרקציות חדשות בנמל קיסריה (בתשלום נוסף) שנפתחו בימים אלו לקהל. במגדל הזמן יוכל המבקר לחזות במיצג ולהבין כיצד נראו האתרים השונים בגן לאומי קיסריה, כיצד פעל ההיפודרום וכיצד נראה התיאטרון והנמל העתיק. האטרקציה השנייה היא חווית קיסריה – מסע קולנועי אל העבר המרתק של קיסריה, באמצעות קטעי אנימציה והדמיה ממחושבים בטכנולוגיות המתקדמות ביותר. האטרקציה השלישית היא פגישה עם גיבורי העבר, כוכבי קיסריה, שהטביעו את חותמם בתולדות קיסריה.
הטיילת: מהעיר הצלבנית נצא דרך השער הדרומי ונלך לאורך הטיילת לכיוון דרום. לעינינו נגלה ההיפודרום – זירה המתאימה למרוצי סוסים. עם סיום בניית קיסריה נערכו בעיר חגיגות מפוארות שכללו מירוצי סוסים, הצגת חיות פרא, התגוששות של גלדיאטורים ותחרויות אתלטיקה ומוסיקה.
ארמון השונית: מההיפודרום והטיילת אפשר להמשיך לארמון השונית, אותה רחבה מוקפת בעמודים ושרידים מארמון מפואר שרובו נהרס במהלך השנים. בין ארכיאולוגים ישנו ויכוח האם זהו ארמונו של הורדוס או ארמון הנציבים ששלטו בארץ אחריו. מכאן נמשיך בשביל דרומה ומזרחה ונסיים בביקור בתיאטרון המפואר, ששימש להצגת קומדיות, דרמות ועוד.
מה המצב, חצב? כאשר תש כוחה של החמה ומתחילים הימים להתקצר, מופיעים בשדות עמודי פריחה לבנים, המבשרים על סיומה של שנה ותחילתה של שנה חדשה. מתוך האדמה היבשה והקשה חוצב לו החצב דרך יציאה אל אוויר העולם. עמוד תפרחתו יגיע לעתים עד שני מטר ועליו עד 250 פרחים לבנים, בוהקים. לא כל הפרחים יפרחו יחדו. בטבע יש סדר, וכל יום יפרחו כ-30 פרחים בלבד. הפריחה תתחיל בתחתית עמוד הפריחה ותעלה אט אט לראשו. הפריחה נועדה ליצור זרעים והחצב נוקט במספר שיטות המתאימות לטווח רחב של מאביקים וצורות האבקה. הפרחים פתוחים לאורך כל היום ובהם אבקה וצוף זמינים, דבר המאפשר לחרקים להאביק את הפרח. אם נתבונן בפרחי החצב נוכל לראות מינים רבים של חרקים המבקרים בו כגון: דבורי דבש, צרעות, נמלים ועוד. אך החצב אינו מחכה לנסים, צורת פריחתו מתאימה גם להאבקת רוח של עמודי הפריחה הגבוהים המיטלטלים ברוח.
טיולים נוספים בסביבה: חוף הבונים ונחל תנינים, זיכרון יעקב, טיול אופניים בדרום- מערב הכרמל
המסלול באדיבות רשות הטבע והגנים. למידע נוסף היכנסו לאתר או חייגו ל- 3639*