כשהגיעו החקלאים הראשונים לרמות נפתלי בשנת 1945 הם לא דימו בנפשם שמושגים כמו טרואר, סינגל ויניארד ודילול יבול יהיו מנת חלקם בחקלאות; שטרקטורונים, סוסים ואופניים יהיו קשורים לנופש משפחתי פעיל; ושאקולוגיה תהיה קשורה בחדרי האירוח המפוארים ביישוב.
באוגוסט 1963 עלה לקדש נפתלי גרעין מייסדים חדש, שאנשיו התגוררו בבתים הנטושים והמתפוררים של הגרעין הראשון שבראש ההר. בתוך שלוש שנים נבנו למרגלות ההר בתים חדשים, שזכו עם הזמן להרחבה ביוזמת החברים.
המושב נודע בגידולי תפוחים, אגסים וענבים. ענבי רמות נפתלי נחשבים על-ידי מומחים למשובחים, והם מכורים מראש למיטב היקבים בארץ. במושב הקטן ארבעה יקבי בוטיק: יקב עמרם, יקב רמות נפתלי, יקב שלושה גפנים ויקב נעמן. המשותף לכולם, ונתון קריטי ביצירת יין איכות, הוא הקרבה המקסימלית לכרמים. הענבים נבצרים בשעות הבוקר המוקדמות בבציר ידני, ומכלי הענבים מוכנסים מיד לחדרי הקירור ביקבים. בשעות הערב מועברים הענבים למערך ידני הממיין את אשכולות הענבים, לאחר מכן למכונת ההפרדה והריסוק, ומשם למכלי התסיסה מבוקרי הטמפרטורה. בעלי היקבים מקבלים מבקרים ומעבירים להם סיור וטעימות.
יקב נעמן
בסלון ביתו של רמי נעמן ישנה תמונה קבוצתית של כל המשפחה במדים. האהבה לארץ והלוקאל פטריוטיות ניבטים מכל פינה בבית שמעל ליקב. היקב הוקם על-ידי רמי ובטינה נעמן, שעברו לשם מרמת השרון ב-2001, והקימו לצדו מתחם הכולל בית גלילי מאבן עתיקה, סטודיו לאמנות ושתי סוויטות אירוח. רמי נעמן, במאי ותסריטאי קולנוע בעברו, עבר לייננות וערך את הבציר הראשון שלו ב-2004 (כאלף בקבוקים). מאז גדל היקב בהדרגה והגיע לכעשרת אלפים בקבוקים ב-2009. היקב מפיק סדרה של שבעה יינות המבוססים על הרכב בורדו מהכרמים ששתל בעמק קדש ובהרי נפתלי.
חלק הארי של תוצרת היקב מכונה סדרת ה"רוק אנד רול": Deep Purple 2007 - יין הדגל, בלנד בורדו המורכב מארבעה זנים (110 שקלים); King Crimson 2007, בלנד קלאסי של קברנה ומרלו (90 שקלים); Pink Floyd 2008, רוזה מבוסס בלנד בורדו שרכש לו אוהדים רבים (65 שקלים).
המלצה למבקרים: צאו לגינת הגפנים עם כוס יין והשקיפו על נוף עוצר נשימה שנפרס מעמק החולה ועד רמת הגולן.
משק 90, רמות נפתלי, טל' 04-6944463
יקב רמות נפתלי
לפני שבועות אחדים השיק איציק כהן את מרכז המבקרים החדש של היקב. אחרי שנים של ייצור ושל מכירה מגיע לו להתהדר במקום מצוחצח עם רחבה ממוסגרת בעמודי עץ, חביות עץ דקורטיביות וכלי עבודה עתיקים. במבנה עצמו ניצבים בר רחב ידיים וספריית יינות מזמינה, חפצי אמנות מקומית, ודלפק טעימות שעליו מוגש לצד היין גם מבחר חריצי גבינה. כהן עוסק שנים רבות בחקלאות ובתפקידי ניהול שונים בתנועת המושבים. במרוצת השנים הוא זיהה את הפוטנציאל הטמון באדמות עמק קדש, והניע קבוצת חברים לטעת כרמים נוספים. כפועל יוצא מנטיעת הכרמים הוקם היקב, שמשתלב בעסקי התיירות המתפתחים באזור. יקב רמות נפתלי מהווה עוגן לחלק מיקבי היישוב - אולם הייצור המבריק בניקיונו משמש את היקבים האחרים בקבלת הענבים, התסיסה והייצוב. מרגש לראות פרגון בעבודה המשותפת ובסיוע שמגישים הייננים זה לזה, בדומה לחלוצים של פעם. בכל יקב שתבקר בו ימהרו לשלוח אותך לחבר מעבר לכביש.
יקב רמות נפתלי מייצר יינות מ-2003, ומתגאה במגוון יינות איכותי: קברנה סובניון 2006 המתיישן עשרים חודשים בחביות עץ (115 שקלים), דואט - בלנד מענבי מרלו וקברנה המתיישן בחבית עשרה חודשים (85 שקלים), קברנה סובניון המתיישן בחבית עשרה חודשים (95 שקלים), יין מענבי ברברה המתיישן בחבית עשרה חודשים (130 שקלים), ויין מענבי סירה המתיישן בחבית עשרה חודשים (95 שקלים).
המלצה למבקרים: ללגום יין לצד כמה גבינות איכות משובחות במרכז המבקרים החדש והנוצץ.
משק 30, רמות נפתלי, טל' 054-7983100
יקב עמרם
אווירה כפרית ופסטורלית עוטפת את יקב הבוטיק של משפחת אזולאי, ותיק היקבים במושב. ב-2001 הפיקו ביקב כ-800 בקבוקים, וכיום מייצרים בו כ-6,000 בקבוקים בשנה. לפני הקמתו הרשמית של היקב, ייצרו במשך שבע שנים יין לצריכה משפחתית בלבד. עניין המשפחתיות נשמר גם כעת, כשהיקב גדל - העבודה נעשית בידי כל בני המשפחה, כולל הנכדים.
עמרם אזולאי משמש ככורם במושב רמות נפתלי זה 25 שנה. ב-1993 החליט עמרם להתחיל לייצר יין כתחביב. היין שהפיק זכה לתשבחות ולהתלהבות רבה בקרב חברים, בני משפחה ומכרים. משנה לשנה השתבחו יינותיו, עד שהגיע להחלטה, יחד עם בנו אוהד, להפוך את התחביב לעסק ולהקים יקב בוטיק. ב-2006 סיים אוהד בהצלחה את לימודי המגמה במכללת תל חי במסלול "מתמחה בייצור יין".
ליקב שתי סדרות: סדרת הרי נפתלי, יינות ממסך (בלנד) כקברנה סוביניון, שירז וקברנה סנג'יובזה (70 שקלים הבקבוק), המתיישנים תקופה קצרה בחביות ונחשבים ליינות הצעירים של היקב; יינות זניים כקברנה סובניון ומרלו (60 שקלים); סדרת בראשית: יינות המתיישנים כשנה בחביות עץ אלון איכותיות, כקברנה סובניון ומרלו (110 שקלים).
המלצה למבקרים: חפשו את יין הפרימיום, המתיישן 18 חודשים, של קברנה סובניון (140 שקלים).
משק 45, רמות נפתלי, טל' 050-5222901
יקב שלוש גפנים
בכל פעם שאני נפגש עם יוסי בן-ברק הוא מחייך. ברק בן 63 אבל נראה בן פחות מ-50, שיערו שחור ומלא, ידיו אמיצות, פניו עגלגלות וחיוכו רחב. הוא חקלאי המגדל ארבעים דונמים של ענבי יין מזן מרלו וקברנה סובניון בעמק קדש. רוב התוצרת נמכר ליקב תבור, ושניים-שלושה דונמים הוא שומר לעצמו. אחרי שכבר עסק בגידול גפנים, החליט גם ללמוד ייננות במכללת תל חי. היקב שלו ממוקם למרגלות ביתו החדש, מפרידה ביניהם רק גינה מסולעת.
בן-ברק צנוע בהילוכו ובדיבורו על יינותיו. מכל מבקר שמגיע הוא לומד עוד דבר או שניים על מה שהציבור מבקש ביין שלו. טעימה של יינות מוכיחה עד כמה הוא עניו, וכי כבר עכשיו יינותיו ראויים לשבח. בתחרות היין הבינלאומית "טרה וינו" של שנת 2008 זכה הקברנה סובניון מבציר 2003 במדליית זהב כפולה. עם התחלה כזו - הדרך קדימה נראית מבטיחה.
היקב מייצר מגוון מצומצם אך איכותי של יינות: עמק קדש 2006 עשוי 75% קברנה סובניון והשאר מרלו ושירז (100 שקלים); מרלו 2005 (100 שקלים); קברנה סוביניון 2004 (100 שקלים).
המלצה למבקרים: נסו גם חלק מהמתיישנים של היקב - צפויה לכם חוויה אמיתית.
משק 107, רמות נפתלי, טל' 052-2660933
מסעדה באזור: ג'סקלה בג'יש
כל מי שאני שואל על מקום טוב לארוחת ערב מצביע מיד על מסעדת ג'סקלה ביישוב ג'יש (גוש חלב). לפני ארבע שנים לקח שארבל סלימאן את המסעדה תחת ניהולו, ומאז לא מפסיקים להלל ולשבח אותה. באולם גדול ורחב בכניסה לכפר המרוני מגישים אוכל ביתי ממיטב מטעמי העדה. הניחוחות והצבעים מלאי החיים של הכפר מיוצגים במנות המוגשות על צלחות לבנות, ואליהם מצטרף הנוף הגלילי הנשקף מבעד לחלונות הענקיים. הניסיון הגסטרונומי של שראבל עובר דרך מטבח אמו, שם למד לבשל עם תבלינים כמו בהרט, קינמון ואגוז מוסקט, ועד להתמקצעות בבית הספר לבישול של הולידי אין בטבריה. אף שיש בה מגוון בשרים מרשים, המסעדה היא מעוז לצמחונים: דווקא המנות הצמחוניות הן המוצלחות ביותר: שיח' על מחשי (מלך הממולאים), שיש ברק - כיסונים ממולאים בפטריות יער ובבצל מטוגן עם יוגורט מעל (מן גרסה מקומית לניוקי), עקוב, פרפחינה, מלוחייה, ובאביב גם חובזה ועולש ומה לא - מכל טוב השדה.
ג'סקלה בג'יש, בכניסה הראשית לגוש חלב,
טל' 04-6987762, פתוח: מדי יום 10:00-22:00
לילה ליד היקב
בשנים האחרונות התפתח באזור ענף התיירות הכפרית, ועשרות צימרים הוקמו לרווחת המטיילים הרבים המגיעים לאזור והנהנים מטיולים באתרים כמו קניון נחל קדש, נחל דישון, מצפור קרן נפתלי, עמק החולה ועוד. מושב רמות נפתלי נמצא בקצהו הצפוני של עמק קדש, הקרוי על-שם עיר המקלט המקראית קדש, ופזורות בו לא מעט יחידות אירוח. הנה הצעה אחת מיני רבות:
קו הנוף: שתי יחידות האירוח של משפחת נעמן בורכו בנוף משכר ובמיקום פסטורלי. היחידה הראשונה, המכונה בית האמן, עשויה אבן גלילית עתיקה, מעשה ידי אומן, והיא למעשה סוויטה רחבת ידיים בת שני חדרים. בצימר יש מטבח מאובזר בכל טוב, ממכונת אספרסו ועד לפותחן יינות, כמובן. יש גם סלון מפנק עם מסך גדול, וספה שנפתחת למיטה זוגית נוספת בשעת הצורך. גם בחדר השינה יש מסך פלזמה, וחדר רחצה נוסף על זה שבכניסה. מרגישים בכל פינה את מגע ידה של האמנית בטינה, אשתו של רמי.
היחידה השנייה, המכונה הסוויטה הכחולה, היא למעשה בית עץ מרווח, עם מרפסת מקורה, חלונות שצופים לנוף, סלון גדול, פינת "זולה" אינטימית, ג'קוזי ענקי בחדר אמבטיה מרווח, מטבח מצויד ומאובזר, עם מערכת קולנוע ביתית ועוד. ליחידות יש שתי מרפסות נוף, חדר יצירה, חצר פרטית עם ספסל נוף בין עצי זית, וג'קוזי חיצוני במבנה אבן עגול הצופה אל הנוף המרהיב. ציורים של בטינה מעטרים את קירות הצימרים.
יחידות האירוח של בטינה ושל רמי קיבלו גם את "אות תיירות אקולוגית", לאחר שעמדו בקריטריונים מחמירים של איכות הסביבה, המוכרים על-ידי משרד התיירות והמשרד להגנת הסביבה. הם דואגים להפריד את האשפה לסוגיה, כמעט שלא משתמשים בחומרי ניקוי מזהמים, והשימוש בחשמל חכם וחסכוני.
איך מגיעים: נוסעים צפונה בכביש לקריית שמונה, פונים שמאלה בצומת כוח, שוב שמאלה לכיוון צפת, ולאחר כמאה מטרים נכנסים לרמות נפתלי. שמאלה אחרי השער, בצמוד לגדר היישוב, עד שמתגלה יקב נעמן. יחידות האירוח נמצאות מעל היקב.
קו הנוף, טל' 050-3201111, מחיר: 750 שקל לזוג ללילה באמצע שבוע, 1,000 שקל לזוג ללילה בוסף שבוע. eshkolot@bezeqint.net