קצת קשה להאמין, אבל באזור הר הכרמל הסתובבו עד לפני 150 שנה נמרים, דובים, ושאר בעלי חיים שהיום ניתן למצוא רק בגני החיות. בחי-בר כרמל עורכים מדי פעם סיורים לקהל הרחב בנושא השבת בעלי חיים לטבע. אתם יכולים לקרוא לזה צדק היסטורי. מסיבות מובנות, את הנמרים והדובים לא מחזירים לטבע, כי הפיקניק התמים שתעשו עלול להזמין אורחים לא רצויים. אבל נשרים, יחמורים צבאים ארצישראליים ושאר מינים המצויים בסכנת הכחדה – משיבים לביתם הטבעי, ובהרבה אהבה.


עושים: לאחר הכניסה לשמורה, והסבר קצר שקיבלנו, התחלנו לרדת בשביל תלול, ממנו נשקף נוף מדהים של יערות הכרמל. התחנה הראשונה הייתה כלוב הנשרים. שלא כמו הסיפור של נוח והתיבה, לא מספיק להתחיל מזוג בודד מכל מין. ישנם מינים שרק מספר פרטים גדול יחסית יביא לתוצאות רצויות: רבייה אמיתית ומשגשגת. הנשר, סמל העוצמה והעליונות, הוא בעצם עוף אוכל נבלות, וככזה, עלול להיפגע מפגרי חיות מורעלות. גם כבלי המתח הגבוה וציד בלתי חוקי, לא ממש עושים טוב לאוכלוסיית הנשרים, ההולכת וקטנה. הנקבה מטילה ביצה אחת בשנה, אבל אם קורה לה משהו, היא מסוגלת להטיל ביצה נוספת (מה שמכונה "ביצת מילואים"). פה נכנסים לפעולה אנשי החי-בר: את הביצה הראשונה שהוטלה לוקחים ושמים באינקובטור. נקבת הנשר תטיל ביצה נוספת, כך שהמשפחה לא ממש נפגעת.

 

אטרקציות לילדים: עדר יעלים בחי בר כרמל (צילום: איל שפירא)
"יאללה, לכו הבית"|צילום: איל שפירא

 לאחר כ-55 יום בוקע הגוזל, שהבעיה החמורה ביותר שלו היא המחשבה שבני האדם הם בעצם בני משפחתו. ואנחנו הרי לא צריכים שנשרים ינחתו לנו פתאום על הכתף באמצע הטיול, כדי לקבל ליטוף אוהב. הפתרון: המטפלים עוטים על עצמם מסיכה של נשר, ובעזרתה מאכילים את הגוזל. כמו במקרים רבים, זה נשמע מגוחך, אבל עובד לא רע.
לאחר סיפורי הנשרים, טיפסנו והגענו אל היחמורים. לא, שמם לא בא להם בגלל הדמיון (שלא קיים) לחמור, אלא בגלל הגוון החום-אדמדם שלהם, המזכיר אדמת חמרה. הם עצמם שייכים למשפחת האיילים. היחמורים נעלמו ממחוזותינו לפני כ-100 שנה בגלל ציד לא מבוקר והיעדר מקורות מים. כאן בחי-בר גרים עשרות רבות של יחמורים, שמשוחררים בהדרגה באזור נחל כזיב שבגליל העליון. מצמידים להם קולר עם משדר, כדי שיהיה ניתן לעקוב אחריהם, ולעזור אם צריך. מה עוד יש פה? צבי ארץ ישראלי, רחם, עיט ניצי, עז בר, כבש בר איראני ואייל הכרמל. ועל כולם, כמובן, יש המון סיפורים. פשוט תגיעו.

אוכלים: אם כבר הגעתם לאזור, סעו לדליית אל-כרמל או לעוספייה, ותאכלו כמו שצריך.

מגיעים: החי-בר נמצא כ-300 מטר מדרום לכניסה לאוניברסיטת חיפה, על כביש חיפה - עוספייה (672). הפנייה למקום נמצאת מול "חורשת הארבעים".

ברוכים הבאים: חובבי טבע ואנקדוטות זואולוגיות, משפחות עם ילדים, ואנשים שאוהבים להציק למדריכות בשאלות מיותרות.

פתוחים: סיורים מודרכים נערכים בשבתות. יש להתקשר ולוודא.

מדברים: טלפון 04-8320648.

גולשים: דרך אתר רשות הטבע והגנים

משלמים: כן.