אתם אוהבים לשחות בים ולהשתזף? נהניתם מהבירה ששתיתם על החוף אבל אין באמת סיבה מבחינתכם לקחת אותה חזרה אתכם לאוטו? אם אתם רוצים להמשיך ליהנות מחופי הארץ עוד זמן רב ולא להצטרך לדבר עליהם בלשון עבר, רצוי שתתחילו להתעניין בנעשה סביבכם לשיפור מצבו האקוטי. הכירו את תוכנית "ידיד החולות" של רשות הטבע והגנים אשר נועדה לשנות את התפיסה שלנו בנוגע לסביבה וליצור סביבה טבעית נקייה ונעימה ביותר כמו גם להציל ולשמר את החופים.
שמירה על ערכי טבע, מורשת ונוף כדרך חיים
התכנית מתרכזת במרחב השרון שהינו המרחב המאוכלס ביותר בארץ בו מרוכזים כמחצית מתושבי הארץ. המרחב, המשתרע מנחל חדרה ועד אשדוד ובמזרח עד לגבולות הקו הירוק, נתון להשפעה כבדה של לחצי פיתוח, בנייה ותעשייה סביבו אשר משפיעים על הטבע שבו. אין פלא אם כן שהחזון של התכנית הינו "אוכלוסיה, ובראשה בעלי עניין קבוע במרחב שרון ובערכיו, שומרת על ערכי טבע, מורשת ונוף כדרך חיים".
במהלך השנים, עם התפתחות התעשייה והמסחר ועם העלייה ברמת החיים, נפגעו בתי הגידול הייחודיים שבחוף הים וסביבתו ורבים ממיני הצמחים ובעלי החיים בהם הפכו למינים בסכנת הכחדה. השטח הפתוח ממנו נשקף נוף מעורר השראה, צומצם באופן קיצוני ולחצי העיור והפיתוח ממשיכים ומאיימים עליו, היום יותר מתמיד.
הפגיעה בחופים היא אמנם תוצר של הזנחה ארוכת שנים, אבל גם של חוסר מודעות מצד המבקרים והמשתמשים בחוף שאינם ערים לתוצאות ההרסניות של מעשיהם. בשל כך הגדירה רשות הטבע והגנים את חוף הים, רכסי הכורכר והחולות הנודדים כבתי גידול שיש להגן עליהם בעדיפות עליונה ובשל כך חברה יחד עם גופים נוספים לתכנית "ידיד החולות".
מטרת העל של התכנית היא להגן, לשמר ולשקם את מערכת החוף בארץ תוך העלאת המודעות לערכי שמירת הטבע ויצירת מעורבות מצד הקהילות היושבות לאורך החופים לשמירה על החוף כדרך חיים למעננו ולמען הדורות הבאים. כדי לעשות זאת, התכנית תשולב במערכות החינוך בבתי הספר, יחול שינוי סדר היום הסביבתי תוך רתימת אנשי מפתח ביניהם מורים, רכזי נוער, מנהלי אגפי חינוך ברשויות המקומיות ועוד וכן ייבנו מערכי הכשרה והפעלה של מתנדבים בקהילות הקרובות לחוף. נכון להיום, התוכנית, אשר החלה בשיתוף עם חברת החשמל לישראל, פועלת בקרב קהילות הסמוכות לחוף הים ביניהן בתי ספר, קבוצות נוער, קבוצות מבוגרים, בסיסים צבאים.
תכנית המשלבת בין המגזר היהודי-ערבי: דו קיום בין הטבע וכן בין בני אדם
בדומה למודל של תכנית "ידיד החולות", החלה להתגבש תכנית נוספת בשם "קהילה שומרת טבע" בגנים לאומיים ושמורות טבע אשר אינן צמודות לחוף הים. במסגרתה, הקהילה המאמצת פועלת בשטח האתר לאחר שקבלה הכשרה, ליווי והנחיה מקצועית המועברת על ידי אנשי מקצוע מטעם רשות הטבע והגנים. הפעילות כוללת לרוב קורס הכשרה ראשוני, פעילות הכשרה לאורך השנה, פעילות אקטיבית והסברה והדרכה בשטח האתר כאשר כל קבוצת "נאמנים" מלווה על ידי מנחה מטעם מרכז חינוך והסברה שרון.
קהל היעד של שתי התכניות הוא בתי הספר היסודיים מכתבה ד'-ו' וחטיבות הביניים. הפעילות משלבת היכרות עם בתי גידול, עבודה שטח בליווי פקח האזור על פי צרכי השטח ופגישה עם אותו המדריך במשך שלושה מפגשים לאורך השנה. בנוסף לכך ואולי גם בהתאם עם מצבנו הביטחוני כרגע, ישנה תכנית נוספת אשר משלבת מגזר יהודי-ערבי ונועדה ליצור דו קיום בין הטבע וכן בין בני אדם. תכנית קלנסואה חפר בגן לאומי נחל אלכסנדר משלבת היכרות בין בתי ספר משני המגזרים באתר מסוים המקשר בין שתי הקבוצות כאשר הפעילות מתמקדת בהיכרות וגיבוש בין התלמידים. מודל הפעילות כבר החל בשנת 2003 בין בית ספר "רמות חפר" לבית ספר "אבו סינא" מקלנסואה סביב נחל אלכסנדר.
בשל העובדה שהוא זורם בין שני יישובים אשר כל כך שונים זה מזה, נחל אלכסנדר מתפקד בתור "המקשר הסביבתי" בין שני המגזרים ומתוך כך מהווה את הבסיס ללמידה ולהידברות בין שתי הקבוצות. לתוכנית מורים מלווים משני בתי הספר ומשתתפים בה מספר זהה של יהודים וערבים, כ-50 תלמידי בסך הכל. במהלך השנה עורכים התלמידים 4 מפגשים להכרת השטח מנקודות מבט שונות ולפעילות בשטח ובסיום התכנית מתקיים יום כיף לקבוצה.
פעם הבאה שאתם בחוף קחו רגע לחשוב מה היה קורה אילו היה נעלם
תכנית פעילות נוספת מיועדת לקהל יעד של מבוגרים המתגוררים או עובדים בסמוך לאתר. התכנית "נאמני אתר" כוללת הכשרה של חברי הקבוצה, שותפות בשמירת טבע ותחזוקות האתר וכן הסברה והדרכה באתר. כמו כן, בתי עסק המעוניינים להרחיב את פעילותם בתחום החברתי וב"תרומה לקהילה" לוקחים חלק כעמיתות "מדד מעלה".
בנוסף לכך ואולי באופן לא כל כך מפתיע, אחד הגורמים המשמעותיים אשר משתפים פעולה עם רשות הטבע והגנים הוא צה"ל אשר פועל במרחב השרון בשתי מסגרות. האחת, בסיס צבאי המאמץ אתר הסמוך לבסיס כאשר הפעילות כוללת הכשרה בתחום ההדרכה לצוות החינוך ולמפקדים, פעילות אקטיבית בשטח בליווי פקח אזורי, ניקיון השטח, הסדרת שבילים ועוד. המסגרת השנייה בה צה"ל לוקחים חלק היא פעילות חד יומית בה חל קשר יומי עם יחידה צבאית וזו שולחת קבוצת חיילים ליום פעילות בשטח הכולל ניקיון חופים, עקירת מינים פולשים, הסדרת שבילים, גיזום צמחיה ועוד.
כל שאם אתם מגיעים לחוף הים בסוף השבוע, קחו רגע וחשבו מה היה קורה אילו היה נעלם. אין ספק שהוא היה חסר לכם מאד וזאת סיבה מספקת להתחיל להתייחס אל הסביבה שלו ואל הים עצמו כמו שצריך, בעיקר משום שאתם רוצים שהנכדים העתידיים שלכם גם הם יוכלו ליהנות מהים ומחופי ישראל עוד הרבה שנים.