האדם מייצר מגוון כה גדול של זיהומים ובכך פוגע בסביבה, בחי ובצומח. אחד מהם, פחות מוכר לקהל הרחב, הוא זיהום אור. מדובר בעודף של אור מלאכותי בשמי הלילה - עוד תוצר לוואי של העידן התעשייתי שלנו. במאה השנים האחרונות התגברו ההיקף והעוצמה של תאורת הלילה המלאכותית לממדים שיש להם השפעה מכרעת על הביולוגיה והאקולוגיה של בעלי החיים בטבע.

חשוב להבחין בין זיהום אור אסטרונומי, שמעלים את המראה של הכוכבים בשמי הלילה, לבין זיהום אור אקולוגי, המשפיע על בתי גידול של בעלי חיים. הראשון הוא מפגע אסתטי, כזה הפוגע בהנאה שלנו, מחשכת הלילה, המביאה עמה עושר של כוכבים מנצנצים, שנראים באופן קלוש למדי מהערים ובקרבתן.

הזיהום מהסוג השני מביא עמו נזק של ממש לחיי הטבע, מאחר שפעילות רבה מאוד של בעלי חיים מתרחשת דווקא בשעות הלילה. וכך, ציפורים נודדות המנווטות לפי אור הכוכבים בלילה מסתנוורות מתאורת הלילה הבוהקת בערים, סוטות ממסלולן ומתנגשות בבניינים, צבי ים שזה עתה בקעו נמשכים אל אורות העיר הסמוכה במקום אל הים המנצנץ, ויונקים גדולים הסובלים מחוסר התמצאות במרחב או משינויים ב"שעון הביולוגי" שלהם, נדרסים בכבישים.

עטלפים אוזנן (צילום: ד
היונקים היחידים שמעופפים ויודעים לנצל עולם תלת מימדי. עטלף אוזנן|צילום: ד"ר בני שלמון

השפעת תאורת כבישים על חיות הבר

העטלפים הם הראשונים שנפגעים מזיהום האור. בין השאר, בשל העובדה כי ליד עמודי תאורה מתקבצים חרקים רבים המשמשים להם מזון. באזורים אלו, מיני עטלפים מסוימים, דומיננטיים יותר, עשויים לדחוק את רגליהם של מיני עטלפים אחרים, ובכך לגרום אף להכחדתם. זאת ועוד: המינים ש"זכו" להתבסס ומשחרים לטרף באזורים המוארים, עלולים להיטרף בעצמם על ידי עופות דורסים.

צמצום זיהום האור בישראל- זיהום האור במדינה צפופה כישראל הוא גדול משום הימצאותם של תשתיות רבות, המוארות בלילה, בשטח מוגבל. זיהום האור משמעותי בישראל דווקא בשטחים הפתוחים, ביתם של חיות הבר, בהם עוברים תשתיות של כבישים ומתקנים שונים. רשות הטבע והגנים פועלת לצמצום הנזק על ידי עבודה עם גופים העוסקים בתשתיות. תכנון חכם ויעיל יותר של תאורות רחוב וכביש בשטחים הפתוחים, באופן שאינו מסכן את בני האדם, מצמצם במידה רבה את חשיפת בעלי החיים לזיהום האור

ד"ר נעם לידר, מנהל אגף אקולוגיה ברשות הטבע והגנים מסביר כיצד העטלפים חשובים למערכת האקולוגית "בין היתר, עטלפים הניזונים מחרקים משמשים להדברה ביולוגית המהווה תחליף לחומרי הדברה רעילים.  כמו כן, עטלפים הניזונים מפירות עוזרים בהפצת זרעים באופן יעיל ומהיר, בזכות העובדה הפשוטה כי הם עפים למרחקים. הסיבה היחידה שעדיין קיימים מעט יערות גשם באזורים הטרופיים היא כי עטלפים עוזרים להפיץ את זרעי היער ולחדשו".

עטלפים דבוקת נפשון (צילום: ד
העטלפים חיים במערות|צילום: ד"ר בני שלמון

כל מה שרציתם לדעת על עטלפים ולא העזתם לשאול:

1. הם היונקים היחידים שמעופפים ויודעים לנצל עולם תלת מימדי.

2. הם בעלי חושים שאינם מוכרים לנו- כמו סונאר – חוש התמצאות מדהים שאת סודותיו מנסים לחקות למטרות האדם.

3. תרומתם האקולוגית בחיסול חרקים מזיקים היא אדירה. עטלף חרקים ששוקל 5 גרם וכל גודלו כקופסת גפרורים מחסל 1000 יתושים בלילה, והם נעים להקות של מאות או אלפים. בארה"ב כימתו את תרומתם של העטלפים לחסכון של כ-4 מיליארד דולר בשנה בצמצום שימוש בחומרי הדברה קטלניים שמגיעים למזון, למים ולאוויר שאנו נושמים.

4. לעטלפי פירות יש תרומה חשובה בהאבקה ובהפצת זרעים.

5. רשות הטבע והגנים עורכת פעילויות מחקר כדי לעקוב אחר מצבם של עטלפי החרקים בארץ ולהגן על מקומות המחייה שלהם.

6. מידי שנה, רשות הטבע והגנים סוגרת בפני מבקרים מערות עטלפים שונות ברחבי הארץ החל מחודש נובמבר עד לתחילת אפריל וזאת בכדי לאפשר לעטלפים שנת חורף. ההפרעה ליונקים הללו מניסה אותם, גורמת להם לבזבוז קטלני של אנרגיה, ואף פוגעת בהריון התקין של הנקבות.

7. בישראל ניתן לראות עטלפים בין היתר  במערות לוזית, מערת התאומים, מערת עלמה, מערת שרך, מערת נמר, מערת ברניקי, מערת הוטה 6 שבשמורת הר מירון, ומערת אורנית.

עטלפים פרסף גדול (צילום: ד
אם נכנס עטלף לביתכם בטעות, אנא כבו את האורות ופתחו את החלונות. פרסף גדול|צילום: ד"ר בני שלמון

מהם עטלפי חרקים

​עטלפי חרקים הם יונקים (ממליטים ומיניקים), והם ניזונים מחרקים, אותם הם תופסים תוך כדי מעוף.

העטלפים קטנים מאוד, אורכם סנטימטרים בודדים בלבד, ומשקל הגדול שבהם מגיע עד 30 גרם.

חוש השמיעה שלהם מפותח מאוד, והם מבחינים בעצמים לפי הדי הקולות המוחזרים אליהם (אקולוקציה). העטלפים פעילים בלילה.

בחורף מרבית המינים נכנסים לתרדמה עד בוא האביב.

בקיץ ממליטות הנקבות גור אחד, בדרך כלל, והן מיניקות אותו עד גיל חודשיים.

איפה הם גרים?

העטלפים חיים במערות. לעתים רחוקות הם בוחרים לגור בבתים, בדרך כלל בפתחים נטושים או בסדקים חיצוניים.

האם הם מסוכנים?

עטלפי החרקים אינם מסוכנים לבני אדם! הם אינם תופסים שערות ואינם מוצצים דם, ואינם מסכנים את בריאות (האדם). נהפוך הוא, עטלפים אילו מנקים את הסביבה מחרקים, מיתושים וממזיקים מעופפים אחרים. מעניין ומיוחד לצפות בעטלפים היוצאים עם לילה לעבודתם (למצוא מזון) ושבים עם הזריחה למשכנם.

עטלפי החרקים מוגנים על פי חוק, רובם מצויים בסכנת הכחדה בשל פעילות האדם. אין לפגוע בהם בשום דרך. 

מה לעשות אם העטלפים מטרידים?

אם בחרו העטלפים בביתכם למשכן, אנא דווחו על כך לרשות הטבע והגנים. אין לפגוע בעטלפים או במקום משכנם. הטיפול בהרחקתם ייעשה אך ורק על ידי פקח רשות הטבע והגנים. אם נכנס עטלף לביתכם בטעות, אנא כבו את האורות ופתחו את החלונות. הוא יצא במהרה.

כיצד אתם יכולים לסייע? 

סגרו אור שאינו נדרש, השתמשו בנורות בעלות גוון צהבהב כאשר זה ניתן ומקדו את גופי התאורה בבית ובחצר כך שיאירו את המטרה במקום סתם להפיץ אור למרחקים. אל תתביישו להתריע בסביבתכם כאשר תאורה ברשות הציבור אינה ממוקדת נכון וגורמת לזיהום אור מיותר.