ישראל מתייבשת, כך שמענו אינספור פעמים. ולמרות החינוך הקפדני שקיבלנו בנושא משמעת מים, הצריכה שלנו רק הולכת וגדלה. עפ"י מקורות, ביחס לעשור הקודם, חל גידול של כ- 23.3% בצריכה הכללית של המים. הגידול המשמעותי ביותר היה בצריכה הביתית – גידול של כ- 95% בעוד שהצריכה התעשייתית גדלה ב- 4.3% בלבד ואילו הצריכה החקלאית קטנה ב- 9.4% , עקב הקיצוץ בהקצבות המים לחקלאות.

רשות המים היא האחראית לחלק את משאבי המים לשימושים שונים: צריכה ביתית, חקלאית ותעשייתית. רק הטבע, כצרכן מים, נשכח מאחור, ואיתו כל הנחלים, המעיינות, בתי הגידול הטבעיים צמחי המים ובע"ח המימיים. המצב הגיע לידי כך שמקורות מים טבעיים רבים התייבשו, או על סף התייבשות. בשנה האחרונה, חברו רשות הטבע והגנים  עם המשרד להגנת הסביבה ורשות המים לגיבוש תכנית העוסקת בהשבת המים לטבע. התהליך רק החל ולפניהם כברת דרך ארוכה שתארך שנים רבות. אז איך מחזירים את המים לטבע?

גם הציבור סייע לשיקום

מקורות המים העיקריים בישראל נמצאים באזור הצפון: מקורות הירדן, עמק החולה, גליל ודן, וככל שמדרימים כך הם הולכים וקטנים. "כמובן שלא ניתן להחזיר את המצב שהיה כאן לפני 100 שנים, אבל עם תכנון נכון, אפשר שכל הצרכים יקוימו: הטבע, הבית, החקלאות בייחוד כשיש מתקני התפלה", אומר ניסים קשת, מנהל אגף סביבה וחטיבת מדע ברשות הטבע והגנים, ומספר שלמעשה, המעורבות וההתעניינות הציבורית בתהליך הייתה קריטית, והיא זו שהביאה את מקבלי ההחלטות להבין שגם הטבע זכאי למים.

"לפני 10 שנים היה רק בסיס של רצון טוב והסכמות", מוסיף קשת, "שצריך מים בטבע, אבל לא מחויבות שלטונית, מאז התפכחנו. לא רק חובבי טבע הציבור, אלא הציבור כולו הבין שכשהוא מסתובב בטבע, הוא רוצה לראות את הנחלים נקיים, את המעיינות זורמים, ואת הטבע היפה של ישראל". כמובן, שכל אחד ואחת צריכים להמשיך את השליחות הזו, לדאוג ולשמור על מקורות המים הטבעיים, לא ללכלך או לזהם אותם, ובעיקר לזכור שהטבע הזה שייך לכולנו והאחריות לשמר אותו נמצאת בידנו.

תלות גדולה במי גשמים

"בעבר לא הכירו בטבע כגורם לגיטימי שרשאי לקבל מים", אומר קשת. "לפני 10 שנים היה תיקון לחוק המים, בו הכירו בטבע כצרכן לגיטימי, הזכאי למים". משמעות התיקון לחוק היא שההקצאות של כמות המים הארצית השתנו.

בישראל, המשקעים בחורף דלילים, ואין זה מקרי כאשר יש רצף של שנות בצורת. כאשר משאבי המים הטבעיים תלויים בעיקר בגשם, עתידם אינו אופטימי. אבל לא רק בגשם הם תלויים, אלא גם באדם. גם אם ירד הרבה גשם, האדם ישתמש במים אלו לקידוחים או לשימושים אחרים, וללא בקרה וסדר, האדם ייבש את כל המקורות הטבעיים.

"כשהבינו שהצריכה הרבה יותר גבוהה ממה שהטבע יכול לתת, החלו ליצור מתקני התפלה שמייצרים כמות מים, המגשרת על החסרים, במיוחד בשנים שבהם הגשם לא מספיק", אומר קשת.  

צריכת המים הביתית גדלה, משום הגידול באוכלוסייה ובגלל השימושים השונים, אך גם הקריטריונים לאיכות המים השתנו. המים, שהציבור מקבל, צריכים להיות ברמת האיכות שמשרד הבריאות קובע כמים בריאים לשתייה, והקריטריונים כל הזמן ממשיכים לעלות. 

תהליך שיימשך שנים רבות

"התהליך של השבת מים לטבע הולך להימשך הרבה מאוד שנים", אומר קשת, "התכנית שנקיים היא רב שנתית, ולמעשה, בכל מקום שהיה בו מקור מים טבעי, בין אם הוא זוהם או רוקן, או אם בית הגידול שהיה סביבו נפגע, אנחנו נמצא לזה פיתרון". אחד מהנחלים שמצאו להם פיתרון הוא הירקון, שבמימיו נעשה שימוש, כדי להשקות את הנגב ולצריכת מים ביתית בגוש דן, התוצאה הייתה שהוא התייבש. בתהליך של השבת המים לירקון, הוציאו ממנו את מי הביוב וסיפקו לו מים בצורה מלאכותית. בתהליך של השבת המים לטבע, פועלת רשות הטבע והגנים ורשות המים על מנת למצוא לצרכני המים מקור מים חלופי, כמו ערים מסוימות בהן מתקבלים מים ממתקני התפלה, במקום לשאוב אותם ממי התהום. רשות הטבע והגנים, רשות המים והמשרד לאיכות הסביבה, מקבלים תקציב של 10 מיליון ₪ בשנה כדי לשקם את בתי הגידול, וכדי להחזיר את המצב לקדמותו.

מסלול 1: נחל עיון

נחל עיון הקניוני חוצב את דרכו העקלקלה במסלע קשה בין בקעת מרג' עיון ובין עמק החולה. הנחל מרהיב ביופיו במיוחד ועתה הודות לפעילות משותפת של רשות הטבע והגנים, נציבות המים והמשרד לאיכות הסביבה, הושב לו נוף נחל האיתן גם בחודשי הקיץ היבשים. מפעל השיקום והזרמת המים לנחל, החל בחודש תשרי הנוכחי וכבר מניב פירות.

החי והצומח שהיו עד כה מושפעים משאיבה עונתית בידי הפלחים הלבנונים, זוכים עתה לעדנה מחודשת. שאיבה והזרמה בערוץ בעונת היובש מרווה את ארבעת המפלים השוצפים ואת בריכות המים בשפעה מלבבת. הנחל שב לזרום ומרנין את העין והלב של חובבי הטבע. המים אינם מבוזבזים שכן מכאן הם זורמים לחצבאני לירדן ולכינרת. 
 
המגיע בנסיעה משאון הערים לא יוכל שלא להבחין בשינוי המיידי באווירה - אוויר צלול וקריר נושב מהחרמון המושלג, בתי מטולה הציוריים, והמטעים הנשירים שנצבעו זה מכבר בשלכת אדמדמה, מעניקים ליום הטיול תחושה של חו"ל.
המסלול המוצע כאן כולו בירידה קלה ונוחה לכל הגילאים. תחילתו בחורשת וייס שבחלקה המזרחי של מטולה, וסיומו בכניסה הדרומית לנחל -בסמוך למפל התנור.
 
המפל הראשון במסלול הוא מפל עיון. מעליו עבר גשר שפוצץ ב"ליל הגשרים" (1946). בנקודה זו עברו מעפילים יהודים את הגבול, בדרכם לישראל. על מנת להסוות את המעבר היו עורכים תושבי מטולה מסיבות חתונה מאולתרות שבסיומם היו מסיעים את ה"אורחים" לפיזור בביתם החדש בקיבוצים ובמושבים.
 
מכאן ואילך ניתן לחזות בצמחיית נחלים שופעת של עצי ערבה ושיחי הרדוף. ומיני פרחי העונה. בעונת הגשמים נפגוש את נץ החלב, הרקפת, העירית הגדולה ואולי גם את הדודא הרפואי. בעונות גשומות במיוחד מגוון המינים עשיר פי כמה ומהווה חוויה ייחודית לעיני המטייל.
 
המפל השני שנפגוש יהיה מפל הטחנה על שום טחנת קמח ששרידיה עדיין ניכרים. המים במפל נופלים מגובה של כ- 15 מטרים. הטחנה שימשה את תושבי מטולה והסביבה עד שנת 1920.

נמשיך דרך שביל חצוב. שימו לב ליוני הסלע ולשאר הציפורים המקננות במצוקי הסלע. עין סוכרה הוא מעיין ששימש לכל תצרוכת תושבי המושבה עד 1957.
מפל האשד מצוי בחלקו הקניוני ביותר של הערוץ, מכאן השביל מטפס על כתף הנחל ועובר בסמוך לבית הקברות של המושבה שדפי היסטוריה רבים נקשרו עם דמויות הקבורות במקום זה.

השטח הפתוח שנלך בו מכונה "גבעת החצבים" על שום הפריחה היפה של החצבים בסתיו. מדרום לנו מורדותיו של תל אבל בית מעכה, המוכר אף הוא ממקורות יהודיים ולא פעם נקשר בתנ"ך עם סיפורי קרבות ומרידות. מכאן תצפית מרהיבה על מפל התנור. מפל זה הנו הגבוה והמרשים מבין ארבעת המפלים. שמו ניתן לו עקב היותו סגור בחלקו העליון כמו ארובה של תנור בישול מקומי (הטאבון) אחרים יאמרו שצורתו היא כ"תנורה" כינויה של החצאית הערבית המסורתית. על כל פנים המפל מרהיב בעוצמתו ומתיז רסס וטיפות מים על כל מי שמעז להתקרב אליו. מתחת למפל בריכות המשמשות כבית נאמן לדגי הנחל ולשאר מיני רכיכות.
מכאן הדרך קצרה לחניון כלי הרכב ושביל נוסף מתפצל ממנה המוביל לעמדת תצפית יפיפייה למפל -לאילו שעוד לא תש כוחם, מומלץ בהחלט.
רשות הטבע והגנים, מפל 2 (צילום: ארכיון רשות הטבע והגנים)
נחל עיון|צילום: ארכיון רשות הטבע והגנים

מסלול 2: חוף בית ינאי, גן לאומי נחל אלכסנדר

מוקדם בבוקר, בשקיעה, בשבת חורפית, רגע אחרי סערה, לאור הירח. כל רגע יש לו את החוף, הנוף והסוף שלו. בניגוד לנאמר בשירה של עופרה חזה, לאורך החוף המיוחד הסמוך למושב בית ינאי, דווקא יש גלים וגם יש עולם, הגלים נשברים לרסיסים על המזח והעולם בא להסתכל וליהנות. 
 
בכביש החוף נעלה למחלף בית ינאי ונפנה לכוון מערב (הים) עד לצומת T . נפנה ימינה ומיד שוב ימינה לחניית חוף בית ינאי (לא רצוי לחנות במושב בית ינאי עקב גרירת רכבים).
חוף בית ינאי הוא אומנם חוף רחצה אך הוא חלק ממכלול גן לאומי נחל אלכסנדר ולו ערכי הטבע, המורשת והנוף היחודיים שלו. בטיולנו נכיר את הצדדים הפחות מוכרים שלו.
 
מהחניה של החוף נחליט לאן נשים פעמינו. המסלול שאנו מציעים ניתן להתאמה לכל גיל ומטרה. הוא קל, ואם נפעיל את חושינו הוא גם מרתק.
מדרום למסעדות נטפס על מצוק הכורכר ונגיע למצפה העפלה, ובו מונצחות אוניות המעפילים שהגיעו לחופי עמק חפר בשנים 1934 - 1939. מנקודת התצפית נביט בחוף היפה ביותר בארץ (בצורה אובייקטיבית אני אומר זאת) וכשפנינו מצפינות לאט נראה את מזח העפלה, שפך נחל אלכסנדר ותל מכמורת.
 
נרד לחוף ונתחיל לטייל לכיוון צפון. כמה מטרים מסוכת המציל בולטים שרידי מזח שניבנה בשנות ה- 40 על ידי ראשוני כפר ויתקין, באמתלה של יצוא פרי הדר ויבוא דשנים, אך למעשה נועד לקלוט את הניצולים מאירופה העשנה. בפועל לא היה שימוש למזח. מרחיקי הראות יוכלו להסתכל אל הים ולדמיין את האונייה אלטלנה מנסה לנחות בחוף, אך מגורשת לחופי תל אביב. נמשיך לאורך החוף צפונה עד שנגיע לחוות קינון צבי הים הנמצאת כמאה מטרים צפונית למזח.
צב הים הירוק וצב הים החום, הינם צבי ים הנמצאים בסכנת הכחדה. בעבר היו צבות הים מטילות ביצים לאורך כל חוף הים של הארץ, אך פיתוח החופים, המרינות, ונוכחות מתרחצים רבים, השאירו נקודות בודדות לאורך החוף שאליהן עולות צבות הים להטיל את ביציהן. כדי להגן על המין הנכחד, שריד לתקופות קדמוניות, אוספים פקחי רשות הטבע והגנים את ביצי הצבים ומעבירים אותם לחוות קינון הנמצאת מצפון לסלעים, להמשך תהליך הדגירה.
לאחר 45 עד 60 יום בוקעים הצבונים ולפני שיתפסם זד ואויב הם ממהרים אל קצף הים ונקלטים בתוכו. המעוניינים לשמוע את סיפורם של צבי הים יוכלו להצטרף להדרכות הנערכות במרכז ההצלה לצבי ים שמפעילה רשות הטבע והגנים בבית הספר הימי "מבואות ים" שבמכמורת.
 
נצפין לאורך החוף עד לשפך נחל אלכסנדר. רוב ימות השנה הנחל אינו מגיע עד הים מאחר והוא נחסם על ידי החולות. על מחסום החול הזה עברו גדודי הצלבנים, ובראשים ריצ'ארד לב הארי, במסע הצלב השלישי ב- 1191. ב- 1799 עבר כאן צבא נפוליאון לאחר תבוסתו בעכו.
 
בין בית ינאי למכמורת נעלם רכס הכורכר, ובמקומו ישנה פירצה שאורכה כ - 2 ק"מ. פירצה זו נוצרה בתקופה בה נחל אלכסנדר היה נהר, באותן תקופות גשומות שלפני כ - 20 אלף שנה. נהר זה השאיר בים מניפת סחף המגיעה עד 26 ק"מ מהחוף. חול הים המגיע מדרום, מהנילוס, דחק את הנחל אל פינתה הצפונית של הפירצה. געו בגרגירי החול ודמיינו את מסעם מהרי אתיופיה הרחוקים ועד לכאן.
 
מעניין מאוד להגיע לאיזור השפך בזמן שיטפון, ולראות את הנחל פורץ את מחסום החולות. בזמן שכזה אסור כמובן לנסות לחצות את הנחל בשום דרך, ברגל או ברכב. אבל מומלץ לטייל על החוף
לאחר הסערה אז אפשר יהיה למצוא הרבה דברים מעניינים שנסחפו עם הנחל אל החים, ונפלטו אל החוף על ידי הגלים.
 
נמשיך צפונה לכיוון תל מכמורת, הליכה שנמשכת כ - 15 דקות לכל כיוון מהשפך. מפרץ טבעי זה הוא הנוח ביותר בין יפו לדור וממוקם כחצי ק"מ מצפון לשפך נחל אלכסנדר. בפי הערבים נקרא מינת אל בטיח - נמל האבטיחים. שיאו של סחר האבטיחים היה ערב מלחמת העולם הראשונה, כששליש מיצוא האבטיחים מהארץ עבר דרך נמל זה. הובלה ימית בסירות מפרש הייתה זולה יותר מהובלה יבשתית על גמלים, ומנמל זה נשלחו במפרשיות אבטיחים ומלונים גם לטורקיה ולבנון, אך עיקר היצוא נשלח למצריים, מרחק שלושה ימים, בעיקר לאחר פתיחת תעלת סואץ והתפתחות הערים לאורכה. אל הנמל הגיעו האבטיחים על גבי שיירות גמלים או בסירות דרך נחל אלכסנדר. הנמל משמש כיום את ביה"ס הימי מבואות ים ונמצא בתחומו. נשמו נשימה ארוכה, חישבו על פלח אבטיח עסיסי וחיזרו דרומה לאורך הדיונה לכיוון החניה.
 
נלך לאורך גן הצמחים החופיים הנושק למושב בית ינאי, נחצה את הכביש ונעבור אל עולם שכולו יופי. באמצע הארץ, יתגלה לעינינו אגם חבוק בקנה מצוי. נפסע מעדנות על רציף עץ לתוך הסבך ונשקיף על עופות מים החורפים באגם, אגמיות, סופיות ושחפים. אם לעת שקיעה באנו עם בן זוגנו אזי זה הזמן לאמר מלים שאמרנו פעם כשרצנו אחד אחרי השני ולא אחר עצמנו, ואם הילדים עימנו נוכל להסתפק בשרידי נוסטלגיה.
 
לסיום ניתן לחזור לחוף הרחצה המוכרז לרחצה מהנה ובטוחה (בעונה) ולחילופין לעלות על הרכב לנסוע לחורשת נחל אלכסנדר לטייל ולפקנק לאורך הנחל, או להמשיך לגשר הצבים (הכניסה מתוך מושב כפר ויתקין) ולסייר לאורך הגדה ששיפרה פניה להולך הרגל על ידי מועצה איזורית עמק חפר.
 
* סיורים מודרכים בגן לאומי נחל אלכסנדר, בחוף הים (שקיעה ואור ירח) ובמרכז ההצלה לצבי ים אפשר לתאם בחוף בית ינאי טל' 8666230 - 09 ובמרכז הדרכה ירקון וחוף טל' 9033130- 03