אחרי שנה וחצי בהן כיהן יואל רזבוזוב כשר התיירות, היום (1.1) ב-12:00 יתקיים טקס חילופי השרים במשרד התיירות והשר חיים כץ ייכנס לתפקידו.

בפני השר כץ, עומדים לא מעט אתגרים, במיוחד אחרי שהקורונה כבר לגמרי מאחורינו, ביניהם החזרת התיירים לארץ, לאחר שנת שיא ב-2019 וטיפול בבירוקרטיה במלונות בארץ, מה שגורם בין השאר ליוקר הלינה בישראל. "התיירות בישראל טרם התאוששה ממגפת הקורונה", אומר ד"ר ערן כתר, מרצה בכיר במחלקה לניהול תיירות ומלונאות, המכללה האקדמית כנרת. "מול כ-80 אחוזים התאוששות באירופה (ואף למעלה מכך ביעדים כגון יוון וספרד), בישראל חזרו רק כ-60 אחוזים מהיקף התיירות הנכנסת ביחס לשנת 2019.

"גם יוקר המוצר התיירותי של ישראל בו אנו מדורגים במקום השני בעולם מבחינת יוקר המוצר התיירותי, דורש טיפול. השר החדש יהיה חייב לפתח פתרונות אפקטיביים ויצירתיים להתמודד עם הבעיה. בשנת 2023 צפויה האטה כלכלית באירופה וארה"ב והשיקול הכלכלי מהווה כיום גורם מפתח בבחירת יעד נסיעה".

בתי מלון על קו חוף הים באילת (צילום: פלאש 90, משה שי, חדשות)
יוקר המלונות בארץ זו צרה של ממש. מלונות באילת|צילום: פלאש 90, משה שי, חדשות

ד"ר כתר מציין גם את הקיימות כמוקד לטיפול: "ישראל מפגרת אחרי מרבית מדינות אירופה ביישום של מדיניות קיימות והפיכת ענף התיירות לירוק יותר. ולסיום, שער הכניסה התיירותי לישראל סתום מעודף ביקושים. ממשלת ישראל גוררת כבר שנים ארוכות את הפיתוח של שדה תעופה בינלאומי משלים לנתב"ג".

"אנחנו ענף שמתנהל כקבצנים"

ביקשנו ממספר בכירים בענף התיירות בארץ, לציין מה מבחינתם הדברים הבוערים שיש לטפל בהם:

בהתאחדות המלונות בישראל ציינו 4 אתגרים מרכזיים: 1. הגברת פעילות השיווק של ישראל בעולם על מנת להחזיר את התיירים לישראל בהיקפים שידענו ערב הקורונה ומעבר לכך (יעד של מעל 5 מיליון תיירים). 2. תוספת של עשרות אלפי חדרי מלון, כדי לעמוד ביעדי הגידול בתיירים. לשם כך, יש להגדיל את תקציב הסיוע למלונות חדשים מכוח חוק עידוד השקעות הון, לזרז את הליכי התכנון והבניה להקמת מלונות חדשים וקיצור משך התהליך מ-8 שנים כיום, להסיר חסמים ברגולציה כדי לאפשר תחרות הוגנת מול שווקי חו״ל ולשדרג ולהתאים את נוהל התקנים הפיסיים של המשרד למציאות בשטח. 3. השקעה בתשתיות תיירותית בארץ. 4.סיוע למצוקת המחסור בעובדים בענף.

תיירים בארץ (צילום: נאוה מרקו)
בהתאחדות המלונות מציינים שחייבים להחזיר את התיירים וזה דורש הרבה עבודה|צילום: נאוה מרקו

יוסי פתאל, מנכ"ל לשכת מארגני תיירות נכנסת לישראל, מוסיף: "אנחנו מברכים את השר ועל זה שהוא בחר להיות במשרד, זה דבר לא ברור מאליו. אנחנו חושבים שהמשימה החשובה ביותר של השר ושל המשרד זה לדאוג קודם כל שהתיירות הנכנסת לישראל תקבל את המקום שהיא ראויה לו על פי משקלה וחשיבותה הכלכלית, דבר שלא קורה היום ואנחנו ענף שמתנהל כקבצנים. התיירות הנכנסת לישראל היא ענף הייצוא השישי בגודלו, היא מכניסה מט"ח למדינת ישראל כמו התעשיות הביטחוניות. כעשרה אחוז ממקומות התיירות בפריפריה תלויים בתיירים שמגיעים לישראל. מול הנתונים האלה, סביב שולחן הממשלה הדבר הזה לא מקבל את החשיבות בהתאם, ולדעתנו זה הדבר החשוב ביותר – שנמדד על פי משקלנו ולא על פי קשרינו וכו'.

"הדבר הנוסף, זו תוכנית אב לנושא של ניהול תנועת התיירות בארץ, רמת תחזוקת ניהול האתרים ורמת השירות. היום הדבר הזה בעוכרינו, אין פרופורציות בין הציפיות לבין רמת השירות שניתנת והדבר הזה מביך אותנו בחו"ל. יש ביקושים גדולים מאוד לישראל והבעיה שלנו בעיקר היא היכולת שלנו לקלוט את הביקושים האלה ורמות המחירים".

קובי קרני, יו״ר התאחדות משרדי הנסיעות, אומר: "הדבר החשוב ביותר להצלחה כשר תיירות הוא ההבנה כי תיירות ישראלית מורכבת מתיירות יוצאת ותיירות נכנסת, אלו שלובות זו בזו ומבוססות על הדדיות בין מדינות. כשמטוסים ממריאים מלאים הלוך וחזור התיירות היא הדדית ומחזקת את הקשרים בין המדינות. כל מדינה רוצה לאפשר לאזרחיה לבקר בעולם ובאותה מידה לעודד את התיירות אליה. בהקשר זה, מבחינתנו האתגר החשוב ביותר הוא כמובן השלמת כניסת התיירות היוצאת ומשרדי הנסיעות תחת אחריות משרד התיירות, מקומנו הטבעי ואני מאמין שהשר יפעל להשלמת משימה זו. במקביל קיים אתגר חשוב נוסף והוא הגדלת מספר התיירים המגיעים לישראל וזאת ניתן ליישם גם באמצעות הרחבת שיתופי הפעולה עם גורמים רבים לרבות משרדי ממשלה נוספים המייצרים אירועים מעודדי תיירות נכנסת. אני מאחל לשר כ״ץ הצלחה רבה בתפקיד וכמובן שהתאחדות משרדי הנסיעות נכונה לסייע לו בכל דבר ועניין".

נתב
תיירות יוצאת ונכנסת קשורות זו בזו|צילום: דניאל ארזי

שרון אלון, מנכ"ל מלונות אפריקה ישראל (רשת vert, קראון פלזה,ֶ אינדיגו ועוד): "אני מברך את שר התיירות הנכנס. לישראל יש פוטנציאל עצום בתחום התיירות ואני מקווה שהשר הנכנס יפעל להגברת התיירות הנכנסת לישראל לרמות שלפני מגיפת הקורונה. ענף התיירות זקוק לפתרון לבעיית המחסור בעובדים ולהקלות ברגולציה, המקשות על הענף לגייס עובדים ולהתפתח. כמו כן, יש צורך בהגדלת תקציב המשרד, ובהשקעה מסיבית בשיווק תיירות נכנסת, הגדלת המענקים להקמת ובניית בתי מלון מכוח חוק עידוד השקעות הון והשקעה בתשתיות".