אמרו שהם שבעים ומדושנים ובאו לחפש הרפתקאות כלכליות. הציניקנים גיחכו וטענו שהם באו לדוג דגים במדבר אבל לא יודעים שים תטיס כבר התייבש לפני אלפי שנים. והם? הם רק חשבו שזו השקעה נדל"נית טובה וראו כאן את ארסוף של המדבר. "היינו חבורה של אנשים מבוגרים ומבוססים, שעשו משהו בחיים שלהם, ורצינו לבנות מקום לעצמנו", אמר אחד מהמייסדים, והוסיף: "מאסתי במרדף הבלתי נגמר אחרי צבירת הממון ומצאתי במדבר את המפתח לחיים פשוטים ושלווים, שמחים ואותנטיים. עברתי מחיים באטרף למשהו רגוע יותר".

אחר הוסיף בהתרגשות: "המדבר מפגיש אותך עם עצמך. הייתי בטוח שישעמם לי אבל אף פעם לא נמאס לטייל פה, בכל פעם אני מופתע מהאקשן שיש כאן". אז נכון, שהכל מתנהל אצלם בנינוחות של גמל מנומנם, אבל בסופו של יום יש המון מה לעשות, אם רוצים, ואם לא ממש רוצים אפשר לחילופין להשתחל לערסל, להתמכר לשקט ולנוף ולשכוח שצפונה משם משתוללת הקורונה.

הם עלו על הקרקע ב-2004 והגשימו את הציונות המודרנית – הפרחת השממה והקמת ישוב קהילתי, אקולוגי, תיירותי, הראשון בארץ, שיתבסס על אירוח, הסעדה ואטרקציות, בדגש על חיבור לאזור ושמירה על ערכי הטבע, הסביבה והמדבר. 17 שנים אחרי והם הפכו לתפארת הערבה התיכונה, כשהחזון התיירותי התגשם הרבה יותר מהר ממה שבכלל הספיקו לחלום ולתכנן. הם לא חשבו שבמהירות האור תתפתח בחצר האחורית שלהם סצנה כזו תוססת שתעפיל על המשבר החקלאי של השכנים.

צוקים בשנת 2007 (צילום: Gidi Epstein, ויקיפדיה)
צוקים בשנת 2007|צילום: Gidi Epstein, ויקיפדיה

הם קראו ליישוב הקהילתי "צוקים", ויקום מי שלא שמע עליו בשנת הקורונה וחיפש חבר טלפוני שמכיר מישהו שמכיר מישהו שיוכל לסדר לו צימר פנוי לחופשה זוגית או גרעינית בריחוק חברתי, גם אם מדובר במדבר, קיץ וחם למות.

מה עושים ואיפה מטיילים בצוקים?

היום צוקים הוא מושבת צימרים ואמנים עם מאפיינים של חיבור לטבע ולסביבה. הוא ממוקם במקביל לכביש 90, כ-100 ק"מ צפונית לאילת, וגם אם לא תגיעו לנפוש בו קבלו המלצה חמה לאתנחתא מעניינת על אם הדרך.

כפר של אמנים

טרום עידן צוקים הקימו במקום את מחנה בלדד והיאחזות נח"ל צופר. בשנות ה-70 החיילים עזבו, המקום ננטש, וב-2015, לאחר ארבע עשורים, הוחלט להחיותו ולפתוח כפר אמנות. לצד התיירנים מתגוררים ביישוב הרבה אמנים ששמחו להעביר את הסטודיו הביתי למתחם שמוקדש לאמנות, יצירה ויזמות. לאחרונה עבר הכפר פיתוח ושדרוג בעלות של 10 מיליון שקלים, שהפכו אותו למתחם תיירותי שמזמין לראות את האמנים במלאכתם, לשמועה את סיפורם ולהצטרף אליהם לסדנאות חווייתיות. ולמי שחייב, יש גם שופינג מרחיב לב ונשמה.

בכפר 25 חדרי סטודיו של ציירים, פסלים, אמני עץ וקרמיקה, תכשיטנים, מטפלים (כולל טיפולי מים), רוקחות סבונים וקוסמטיקה טבעית, סטודיו לפיות, אולפן מוזיקה, חנות טבע, חנות יד שנייה, גלידרייה ובית קליית קפה. במסגרת השדרוגים השיקו את עשוש – קפה-גלריה המציגה תערוכות מתחלפות לצד מכירה מיצירות האמנים. עד אוקטובר מציגים בגלריה את "תלכיד", תערוכה קבוצתית שמספרת את סיפור האמנים באמצעות יצירותיהם האותנטית, האותנטיות, המבוססות בחלקן על חומרי גלם שנאספו במדבר בהם חולות, אבנים וסנסנים. בצמוד לגלריה בית קפה שבסופשבוע עורך אירועי אמנות, הרצאות, מופעי מוזיקה וערבי בירה.

כפר האמנים (צילום: אריאלה אפללו)
כפר האמנים|צילום: אריאלה אפללו

 בסיור בכפר פגשנו את רוית רוזן, המוכרת יותר כטינקרבל – שחקנית, אושיה ובת חסותו של האמן דודו גבע, שחשף את האמנות שלה. היא נטשה את שנקין, התנחלה בערבה והפכה לציירת אוטודידקטית, אינטואיטיבית, שלא אוהבת להיכנס לתבניות ויוצרת, לדבריה, כמו מעיין שפורץ במדבר. 'טינקר' כפי שקוראים לה כולם, מתגוררת בצוקים עם שלושת בניה ובן-זוגה אייל שיראי, בימאי ומפיק סרטים, ומי שיזם ומפיק את פסטיבל הסרטים בחיפה. כאן ניהלו בעבר את מתחם האירוח של מדברא, יזמו ומפיקים את פסטיבל הסרטים בערבה, שיתקיים ב-4-13.11.21 והיום אייל מנהל את כפר האמנים ולה יש סטודיו.

הסטודיו של טינקר צבעוני ומעניין ואם תתפסו אותם ביום טוב תספר בפתיחות על חייה הפרועים בתל אביב, על זכייתה בפרס אופיר לשחקנית הטובה בסרט "ההסדר", על המעבר למדבר ועל אמנותה הייחודית. "עבורי תהליך היצירה הוא חלל מקביל, מקום בו אני חוצה את ממד המציאות פנימה אל השתקפותו של התת מודע", היא אומרת ומשאירה אותנו סקרנים יותר.

טינקרבל (רוית רוזן), כפר האמנים (צילום: אריאלה אפללו)
טינקרבל (רוית רוזן), כפר האמנים|צילום: אריאלה אפללו

חיים חזן הוא מהאנשים הכי צבעונים ומקסימים שתפגשו בכפר האמנים. הוא תזונאי, נטורופת והרבליסט קליני ובסטודיו-מעבדה הייחודי שלו, הצמוד לחצר טרופית עם מפל ובריכונת, הוא רוקח קוסמטיקה טבעית משמנים אתריים ו"צמחי מרפא לחיים", כמו שהוא מכנה אותם. המפגש איתו היא חוויה מלאת הומור ומעשירה בידע, ולצד הרצאות על סגולותיהם של השמנים והצמחים הוא עורך סדנת טיפול באמצעות צמחי מרפא שמתמקדת, בין השאר, בסכרת, תזונה, השמנה, אלרגיה והכנת סירופ טבעי, סוכריות בריאות וערכת עזרה ראשונה. סדנה נוספת, אותה חווינו, ולא הפסקנו לצחוק ולהצטלם, היא סדנת קוסמטיקה במהלכה מיצינו שמנים בכדי נחושת, התמרחנו בפילינג ומסכות שרקחנו, הנחנו אצות ירוקות על הפנים ולמדנו להכין ג'ל רחצה וקרם לחות מצמחים שזמינים בכל גינה.

חיים חזן, כפר האמנים (צילום: אריאלה אפללו)
חיים חזן, כפר האמנים|צילום: אריאלה אפללו

מחיר הסדנה: 600 שקלים ל-2-6 משתתפים ו-100 שקלים לכל משתתף נוסף. 

מתי? כפר האמנים פתוח בשישי, בסופי שבוע, בחול המועד ובפסטיבלים. בשאר השבוע בתיאום מראש.

לפרטים: 052-4073078 או באתר


בירה ערבה

הדס ואוהד כץ הגיעו לצוקים לפני 15 שנים, היא טכנולוגית מזון והוא היה אגרונום בחממות הפלפלים בערבהבאחד מהטיולים שלהם ברמת הגולן הגיעו לבזלת, מבשלת בירה בקצרין, ונדלקו.  הדס קנתה לאוהד מתנה - ערכה להכנת בירה ביתית, ומתחביב זה צמח לעסק ולפני שבע שנים פתחו מבשלת בוטיק משפחתית בכניסה לישוב. אוהד התמקצע, הפך לבורמייסטר ומייצר בירה טרייה בשיטה מסורתית בעלת ארומה עשירה ומרירות עדינה. הוא מייצר בירות עונתיות וכן את קָצְרָה – סדרת בירות שנקראת על שם נחל קצרה, מהנחלים היפים בערבה שבערוצו עוברת דרך הבשמים הנבטית. הסדרה כוללת בירה בלונדית, בטעם פירותי עם ארומה של דבש, ענבר מעוננת וקצרה כהה ולא מסוננת. הסדרה מיוצרת מסוגים שונים של לתת שנטחנת במקום בתוספת מי בארות זכים ומזוקקים.

אפשר לעשות סיור מודרך במבשלה, לשמוע על תהליך הייצור ולקנח בסדרת טעימות, להצטרף לסדנת הכנת בירה, לקנות בקבוק או כוס חצי ליטר (20 שקלים), לשבת בחוץ ולהתענג על הבירה והבריזה המדברית המנשבת בערב.

 אוהד כץ, בירה ערבה (צילום: אריאלה אפללו)
אוהד כץ, בירה ערבה|צילום: אריאלה אפללו

מתי? בערבי חמישי בקיץ, שישי בבוקר בחורף, ובראשון-חמישי בתיאום מראש.

לפרטים: 052-7202301 או באתר


בין מואה לעשוש

צוקים ממוקמת למרגלות שרשרת ההרים שגולשת לנחלים צופר ועשוש. בסמוך לישוב מסלולי טיול ברגל ובאופניים, בהם שביל ישראל וסינגל צוקים, שעוברים בין נופי מדבר פראיים.

כדי להכיר גם את השטח הצטרפנו אל איתי אמיר, מורה דרך ממושב ספיר, שביחד עם רעייתו טלי, שגם  היא מורת דרך, הקימו עסק משפחתי לטיולים בארץ, בדגש על טיולי ג'יפים בערבה. יצאנו לדרך בשעת הדמדומים, שהעצימו את יופיים של המדבר והמצוקים של שמורת נחל עשוש. לאיתי ידע נרחב בהיסטוריה וטבע והוא ליווה את הטיול בהסברים וסיפורים על המסלול, על הצומח, בעלי החיים ועל ההתיישבות בערבה.

השמורה ממוקמת מערבית לצוקים והכניסה אליה מכביש 90, בפניה למואה, במעבר בין שני קירות חומים עליהם נכתב דרך הבשמים ומתחתם ציור של שיירת גמלים. הנסיעה עוברת בתוך נחל עומר, בין נופי מדבר ומצוקים אדירים. התחנה הראשונה היא בחורבת מואה, ששימשה כתחנה מנוחה לשיירות על  דרך הבשמים הנבטית. בראש התל שרידי חאן, אמת מים, בריכת אגירה, בית בד ותצפית החולשת על האזור. מהחאן המשכנו דרומה בדרך המעיינות, בה נוסעים בתוך ערוץ נחל עשוש ולאורך השמורה המרהיבה ביופייה ובצבעיה, המתעצמים על רקע השקיעה. עצירה נוספת בצל עצי שיטה סוככנית הנדירים, ולמרגלות המצוק המסולע של הר נשפה, המחורץ והמרשים בגובהו ועוצמתו. איתי שלף מהבגאז' מחצלת, סלסלה עם סלטים וכריכים מעולים, שאסף ממעדניית כביש 90, הוסיף יין מיקב מואה ופרס לנו פיקניק מדברי כהלכתו.

איתי אמיר, שמורת נחל עשוש (צילום: אריאלה אפללו)
איתי אמיר, שמורת נחל עשוש|צילום: אריאלה אפללו

שמורת נחל עשוש (צילום: אריאלה אפללו)
שמורת נחל עשוש|צילום: אריאלה אפללו

לפרטים: איתי אמיר, 054-5818272

 

איפה ישנים בצוקים?

הקורונה עשתה טוב לתיירות המדברית וחשפה אותה בפני מי שלא ידע את הערבה בכלל ואת צוקים בפרט - המקום המושלם להתנתק ולחוות שקט אינסופי. בטבעת החיצונית של היישוב הקימו שמונה מתחמי אירוח ברוח המדבר, החל מלינה בחאן, באוהלים, בבקתות בוץ, בצימרים ובסוויטות צמודות בריכות טבילה. אלה מציעים חופשה מושלמת לחובבי השלווה המדברית שעיקרה טבע, נוף ומרחבים שעושים טוב לגוף ולנפש. חלק מתחמי האירוח מתאימים גם למשפחות והמוצר המשלים להם, במידת העניין, הם המתקנים שביישוב – בריכה, גן שעשועים ומגרשי ספורט.

בין מתחמי האירוח בצוקים בולטים מדברא – עם הבקתות האקולוגיות, המבודדות; ימי מדבר – מתחם אירוח משפחתי עם בקתות בוץ, חאנים צמודי מטבח פתוח ושתי בריכות מחוברות; זמן ערבה – שבע בקתות צמודות בריכונת ומוקפות בבוסתנים וגינון מטופח. לרשות האורחים מטבח פתוח מאובזר לעילא וכולל מדורת בישול וכן אולם התכנסות בו מוגש מגש עם ארוחת בוקר אישית ונהדרת; ארץ ערבה – מהאלגנטיים והיוקרתיים והיקרים הכולל שש סוויטות מעוצבות בקפידה עם מרפסות ובריכות טבילה מרוצפות בחלוקי נחל.

ימי מדבר (צילום: אריאלה אפללו)
ימי מדבר|צילום: אריאלה אפללו

נוף צוקים

ממתחמי האירוח הכי מרגשים, ולא רק בגלל הבקתות והסביבה הייחודית, היפה, שעוטפת אותם, אלא, ובעיקר, בשל משפחת לינצנברג, שכל אחד מבניה הוא סיפור, והשראה ומודל להערצה. ודי אם נציין שהם נמנים על מלאכי השביל, האנשים הטובים שמסייעים ומארחים את ההולכים והרוכבים בשביל ישראל.

נוף צוקים (צילום: אריאלה אפללו)
נוף צוקים|צילום: אריאלה אפללו

בקתת השביליסטים, נוף צוקים (צילום: אריאלה אפללו)
בקתת השביליסטים, נוף צוקים|צילום: אריאלה אפללו

ראשית דבר בהורים, דורית ותומר, שגרו בקיבוץ קטורה, עסקו בחקלאות ובשלב מסוים רצו שינוי בחייהם, אז הצפינו מעט על כביש 90, התיישבו בצוקים והגשימו חלום, הקמת מתחם אירוח מדברי. ברזומה שלהם גם הדרכת טיולים ונושא התיירות אינו זר להם. לפני שבע שנים פתחו את קומפלקס האירוח שלהם, המשתרע על 60 דונם וכולל בקתות אבן שנטועות על מורדות הגבעות, משתלבות בטבעיות בסביבה ומשקיפות לנוף, ובקרוב יוסיפו גם אוהלי גלמפינג שימוקמו בוואדי.    

מתחם האירוח הוא אופרציה משפחתית, כשהילדים מסייעים  להורים בניהול ובתפעול. מעבר לאירוח יש בו הרבה שליחות ותרומה לקהילה וכל ילד שהשתחרר מהצבא לקח על עצמו פרויקט שעיקרו קירוב לבבות וחשיבה על צרכי החברה. כך למשל, נעמה הגתה את בקתת השביליסטים ושחר גייס כסף במימון המונים ובנה את בקתת האבן הגולה בעזרת מתנדבים. הבקתה פתוחה לאירוח ללא תשלום, היא מותאמת לשישה מטיילים וכוללת מבנה חיצוני עם מקלחות, שירותים, מטבחון, מרפסת, ערסלים ופינת מדורה. פרויקט נוסף של נעמה היה בניית "מרכז מדבר לשלום", בקתת עץ ענקית עם חלונות פנוראמיים וגג מחודד עם חלון עגול בראשו, המשקיף לשמיים. הבקתה מתפרשת 230 מ"ר וכוללת מבואה עם מטבחון, שירותים, מקלחות, מערכת מולטימדיה ואולם מרכזי בגודל 120 מ"ר. רעיון הבקתה הוא לקדם פרויקטים בנושא שלום ולארח כנסים, הרצאות, סדנאות ותרגול יוגה. פרויקט משפחתי נוסף הוא מדבר בריחה, משחק חשיבה המתבסס על יכולת ניווט ומשימות בשטח וכולל תחנות אליהן מגיעים בעזרת מפה. לצד ההנאה, המשחק משלב ערך מוסף והיכרות עם החי, הצומח, הסלעים, השיטפונות וההתיישבות במקום.

נוף צוקים (צילום: אריאלה אפללו)
נוף צוקים|צילום: אריאלה אפללו

בשטח 12 בקתות המותאמות לזוגות ולמשפחות. בכל בקתה סלון, חדר שינה, מטבחון מאובזר היטב (כולל מכונת קפה), מרפסת עם ג'קוזי זוגי וחצר עם פינת בישול הכוללת מנגל, פויקה, מעגל מדורה ואזור ישיבה.  הבקתות סובבות שטח מרכזי הכולל מאנז' עם שתי סוסות, בוסתן עונתי, אופני הרים להשאלה, גן שעשועים אקולוגי, חדר אוכל עם מרפסת פנורמית, בריכה, אוהל ספא וספסל מנעולי אהבה, הממוקם בראש הגבעה, והכי רומנטי לשעת השקיעה. כדי להעצים את החוויה והחיבור למקום תביאו מנעול מהבית, או תרכשו במקום עם חריטה אישית, תנעלו ותזרקו את המפתח לבור הצמוד.

נוף צוקים (צילום: אריאלה אפללו)
נוף צוקים|צילום: אריאלה אפללו

מרכז מדבר לשלום (צילום: אריאלה אפללו)
מרכז מדבר לשלום|צילום: אריאלה אפללו

לפרטים: 08-6584748 או באתר

 

מה אוכלים בצוקים?

פרם אורסולה

בראשית הייתה אוסי ויטנר שפתחה את פאב אורסולה על טהרת האוכל הגרמני האותנטי, המוכר לה מבית. האוכל כלל הרבה נקניקיות, כרוב כבוש ושטרודל תפוחים. הפאב הצליח מאוד, אך אוסי, שהיא גם מזכירת צוקים, התקשתה לנהל את שניהם ומכרה אותו לשרדהה וזוגתו ניצן, שהחליפו את המטבח הגרמני לטובת מסעדת פיוז'ן כפרית. הם מנהלים את המקום באווירה נינוחה וידידותית, כשניצן מנצחת במקצועיות על השף והטבחים ומתפקדת גם כקונדיטורית ומלצרית בשעת לחץ.

התפריט שלהם אינו גדול אך הכל, כמעט, מעולה ומתבסס על התוצרת העונתית של הערבה. התפריט כולל מנות אקלקטיות מהכפר הגלובלי: חריימה טורקי עם רוטב חריף ונהדר; מלפוף מהמטבח הערבי; לבנה קרמית ומעודנת במיוחד, ומעליה חורטה – תבשיל יווני של עלי תרד, מנגולד, קייל ובצל ירוק, ושקדים קלויים מעל; נקניקיות ברוקלין עם כרוב שבושל בבירה; ירקות קלויים עם פריקי וג'עלה; סטייק חציל צרוב עם טחינה וסלסה של זעתר טרי, ומנה ממכרת, שבשבילה היינו חוזרים היום, - נוקדלי תרד הונגרי מוקפץ בחמאה, שום ופרמז'ן ופירורי לחם קריספיים מעל. ומנגזרת ישראל - סלט חממה עם ירקות גינה, במיה טרייה וגבינה מלוחה מעל. כמה פשוט ככה טעים.

מסעדת פרם אורסולה (צילום: אריאלה אפללו)
מסעדת פרם אורסולה|צילום: אריאלה אפללו

מסעדת פרם אורסולה (צילום: אריאלה אפללו)
מסעדת פרם אורסולה|צילום: אריאלה אפללו

לפרטים: 08-6444421 או באתר


המעדנייה - route 90

המעדנייה של שחר ויריב איתני ממוקמת בכניסה לצוקים ומציעה גודיס כמותם תוכלו להשיג במעדניות במרכז, רק שכאן הם מבוססים על חומרי גלם טריים מתוצרת הערבה. יריב הוא שף שבישל בטובות המסעדות בארץ ובעולם, והבעלים לשעבר של בר סמילנסקי המצליח מבאר שבע. אחרי 15 שנה מאס בטירוף המסעדנות וחיי הלילה, חיפש שקט ורוגע, עבר עם משפחתו למושב צופר וגידל פלפלים ומג'הולים. אחרי ארבע שנים דגדג לו באצבעות וב-2017 פתח את המעדנייה במבנה של המכבסה המקומית. בהמשך הוסיף גם גריל והפך לתחנת חובה קולינרית לעצירה על כביש 90.

אחד מהדליקטסים של המעדנייה הם הכריכים הנהדרים, בהם אלה המבוססים על הנקניקים, הבשרים המעושנים (נסו את הקורנביף והרוסט עגל) וההרינג הכבוש, שמונחים על ירקות ומטבלים סודיים. כאן תוכלו להצטייד בגבינות בוטיק, נקניקיות ונקניקים מעולים, סלטים, טאפסים, מטבלים, בירות ויינות, לארוחה בצימר או לפיקניק באחד מהלוקיישנים הרומנטיים, וגם בבשר משובח מחוות צוק לשים על המנגל. ואם במנגל עסקינן, נסו את ההמבורגרים מדיום רייר שהוא צולה במקום, ואם תגיעו בסופ"ש תזכו למנות ספיישל של תבשילים ביתיים שהוא רוקח. עוד בתפריט: שקשוקה קלסית, בלקנית וספרדית, פסטות ופלטות של גבינות ונקניקים.

מעדניית כביש 90 (צילום: אריאלה אפללו)
מעדניית כביש 90|צילום: אריאלה אפללו

לפרטים: 08-9398886 או באתר