שירן שלם, תושב פרדס חנה-כרכור, הגיע בשבוע לחניון נחל אלכסנדר הסמוך לקיבוץ מעברות ועיניו חשכו. כל החניון היה מלא בזבל, בעיקר שאריות אוכל וכלים חד פעמיים שהשאירו אחריהם המטיילים. חלק מהזבל גם נסחף עם הרוח לתוך הנחל

"אנשים יצאו מהסגר הקורונה והחלו להתנהג כמו ברברים", אומר שלם בעצב. "הורסים את הטבע, את פנינות החמד שעוד נותרו בארץ. באתם, נהניתםאכלתם, קחו שקיות ותנקו אחריכם. למה להחריב את אתרי הטבע? זה עצוב ומבאס להיתקל בדבר כזה. בתמונות כאלה. היה עדיף שאנשים לא ייצאו מהבתים ויישארו בסגר העיקר לא לפגוע בטבע".

חזרו ללכלך (צילום: שירן שלם)
צילום: שירן שלם

חזרו ללכלך (צילום: שירן שלם)
צילום: שירן שלם

לדבריוצריך להילחם בתופעה של מטיילים המשאירים ערימות זבל באתרי טבע. "אי אפשר לעבור על זה לסדר היום. במקום לשמור על הטבע הורסים אותו", ציין שלם. "לצערי גם בסוף חג השבועות שמאות אלפים יטיילו באתרי טבע כנראה שנראה תמונות דומות".

הקנס על השארת זבל בחופים ובאתרי טבע בארץ נע בין 500 ל-750 שקל. למרות זאת, לא מעט מטיילים מצפצפים על החוק ולא מנקים אחריהם.

גם קובי שקד, מירושלים, שהגיע לבלות במעין קטן ומדהים ביופיו, שנמצא בסמוך לבירה, נתקל בזבל שהשאירו המטיילים. החל מקליפות גרעינים, דרך חתיכות אבטיח וכלים חד פעמים ועד שקיות ריקות שהתעופפו במקום. "זו תחושה נוראית. עצוב לראות זבל במקום יפה כזה", סיפר שקד. "הרגשתי שאנשים מנצלים את הטבע ולא יודעים להחזיר לו".

"אין מספיק פקחים. צריך לאתר את כל המטיילים שמשאירים זבל באתרים השונים  ולקנוס אותם", טוען רמי מטייל ותיק. "יש פנינות חמד בארץ כמו מעיינות סודייםבריכות מדהימות וקסומות שנוצרו ממי גשמים, אבל אי אפשר להציב בכל אתר פקח ולהתקין מצלמות שיתעדו את המטיילים שמשאירים זבל, זה בלתי אפשרי, כל אחד צריך לקחת אחרות על עצמו. יש מעיינות שאי אפשר לטבול בהם בגלל שהם מלאים בזבל, בבקבוקי פלסטיק, שאריות מזון ומה לא. חבל שסגר הקורונה  לא נמשך עוד הרבה זמן כך הטבע בארץ היה ניצל מהרס של בני אדם. עוד כמה שנים אנשים יוותרו על התענוג ולא יגיעו למקומות האלה והם ייהרסו ויהפכו לאתרי פסולת לצערי".

רמי יעקב, מחולון, טייל השבוע עם בני משפחתו בנחל חצבני והבחין בשאריות מזון שהשאירו המטיילים. "פשוט כואב הלב לראות תמונות כאלה. הטבע פה יפה כל כך, אנשים נהנים ממנו ובמקום לשמור עליו משאירים אותו מלוכלך ומוזנח", סיפר יעקב. "זו תחושה של ניצול. שהמטיילים מנצלים את הטבע אבל לא דואגים לשמור עליו". 

חזרו ללכלך (צילום: רמי יעקב)
צילום: רמי יעקב

חזרו ללכלך (צילום: רמי יעקב)
צילום: רמי יעקב

אורי כהן, מהיישוב דולב, הגיע לרחוץ במעיין דולב הסמוך לביתו ונדהם לגלות במקום אשפה בכמויות גדולות  שהשאירו המטיילים שהיו יום קודם במקום. "האמת זה מבאס. לא יכולתי להיכנס למים בגלל הזבל הרב שהיה במקום. המבקרים השאירו זבל על השולחנות, בתוך הנחל וסביבו. הנחל הזה נפתח רק לפני יומיים", סיפר כהן. 

ערימות זבל רב נמצאו גם באתרי טבע בירדן, בגליל, בכנרת וסביבותיה, בחוף ניצנים, בחופי בת ים ותל אביב. "צריך להטיל על המטיילים עונשים כבדים יותר על הזבל שהם משאירים באתרי טבע", הסביר גורם ברשות שמורות הטבע והגנים. "צריך להעלות את גובה הקנסות כולל הגשת כתבי אישום. זה אולי יעזור קצת לצמצם את התופעה הנוראית הזו. השארת זבל לא רק מזהמת את המעיינות, החופים ואתרי הטבע, היא גם גורמת למותם של בעלי חיים".