צפון
עין פוריה – יער שוויץ
עין פוריה נמצא מעל המושבה כנרת, מעט מדרום ליער שוויץ. כשאומרים את המשפט "קסם על ים כנרת" מתכוונים למקום הזה - מי מעיין הזורמים לבריכה קטנה, עצי דקל ואשלים מסביב, בצל הפרגולה הסמוכה למעיין מוצבים שני שולחנות הצופים על הירדן, החרמון, הרי הגולן והגלעד וכמובן על הכנרת שנמצאת השנה בשיאה. קק"ל דאגה לארגן כאן תפאורה מושלמת לפיקניק בטבע.
כחצי ק"מ מצפון למעיין מתנוסס תל קדש, המקום מזוהה עם קדש נפתלי המקראית, אחת מערי המקלט של ישראל ועירו של השופט ברק בן אבינעם, שיצא מכאן עם 10,000 איש למלחמה ביבין מלך חצור.
בסמוך למעיין נערך בראשית שנות ה-20 של המאה ה-20 ניסיון התיישבות של קבוצה שקראה למקום 'הר כנרת'. החלוצים, צעירי ציון משפטובקה שבאוקראינה, עסקו בעיקר בסיקול השדות בהר ובעקירת סדריות (עצי שיזף). תמורת עבודתם קיבלו שכר מקק"ל, אך תנאי החיים הקשים הביאו לנטישת המקום.
איך מגיעים? הכניסה לדרך המובילה למעיין נמצאת בכביש 7767, כ-900 מטר ממערב לכניסה הדרומית ליער שווייץ. דרך סלולה ברובה ומשולטת חושפת את נופי דרום הכנרת ומגיעה למעיין לאחר 1.6 ק"מ. הדרך עבירה לרכב פרטי.
פארק עמק התכלת - צפת
פארק עמק התכלת משתרע על כ-580 דונם במבואות הצפוניים של צפת, בפארק תוכלו למצוא מעיינות ובוסתנים מול נופו של הר מירון הנשקף כמעט מכל פינה בפארק. המקום זכה לכינוי 'טבע בראשית' ובצדק – כי בין שביליו רועים איילים ויעלים ובברכותיו רוחצים עופות מים. קק"ל בשיתוף עם עיריית צפת, הכשירה בפארק שבילים, שיקמה את המעיינות, יצרה בריכות מים וטיפחה את הבוסתנים. האתרים המיוחדים בפארק הם פארק החי, נחל ביריה, עין חסיל, מעיין התכלת, עיין אל עפיא ועין סיס.
לבחירת המטיילים בפארק שני מסלולי טיול: המסלול הקצר: ליד הבריכות הכשירה קק"ל מסלול מעגלי שחלקו מונגש ובצדו ספסלים ופינות ישיבה. המסלול מתאים לכל המשפחה. אורכו של קטע זה כ-800 מטר. המסלול הארוך: אורך מסלול ההליכה משער הפארק ועד הבריכות התחתונות (מסלול הלוך וחזור) הוא כקילומטר אחד בלבד. המסלול תלול ובו 160 מדרגות, ואינו מתאים לעגלות ילדים וכיסאות גלגלים.
איך מגיעים? נכנסים בכניסה הראשית לצפת ונוסעים לכיוון התחנה המרכזית. כ-500 מטר מצומת הכניסה הראשית פונים ימינה לרחבת החניה של הפארק.
*הפארק פתוח בין השעות 7:30-15:30, ונדרשת הגעה מול תורן קק"ל בטלפון: 053-926-3106
עין עקוב (עין תואפיק) – יער מבוא חמה רמת הגולן
עין עקוב הוא מעיין קטן הנובע בלב יער מבוא חמה. האתר פותח בסיוע ידידי קק"ל בגרמניה, קק"ל שיפצה את סביבת המעיין, שמימיו זורמים עתה בתעלות בנויות. סמוך למעיין נמצאים חניון נופש וחניון לילה שמשרתים את מטיילי שביל הגולן.
השם עין עקוב נגזר מפונדק דרכים קדום ששרידיו נמצאים כקילומטר מערבה מכאן, למרגלות הכפר הסורי הנטוש תואפיק ומוצב סורי בשם זה. שמו הערבי של הח'אן היה אל-עקבה, כלומר, ח'אן המעלה. המקום נודע גם בשם ח'אן אל-אחמר (הח'אן האדום). הח'אן נבנה במאה ה-13 על יסודות של מבנה רומי ושירת את אנשי השיירות שעשו את דרכם בדרב אל-חווארנה ('דרך החורנים').
איך מגיעים? מצומת צמח נוסעים לכיוון מזרח בכביש 92 ובצומת מעגן ממשיכים ישר לכביש 98 ומשם מטפסים לכיוון מבוא חמה. פונים שמאלה לכיוון דרך עפר ליער מבוא חמה, בין סימני ק"מ 13-12.
מרכז
עין קובי בפארק בגין שבהרי ירושלים
מעיין עין קובי הוא חלק מפארק בגין שנמצא במורדות המערביים של הרי ירושלים. המעיין הוא שני דברים במקום אחד, גם אתר ארכיאולוגי וגם מעין שופע – בירידה לתוככי העמק בשביל הצופה אל עבר עמק נחל שורק עם תצפיות מרהיבות על יישובי הרי ירושלים. האזור משופע בפריחה הררית ובצמחייה עבותה האופיינית להרי ירושלים.
עין קובי מהווה פארק בפני עצמו ובו נובע אחד ממעיינות הנקבה היפים בהרי ירושלים. מי המעיין זורמים בנקבה תת-קרקעית שאורכה כ-12 מ' אל בריכת איגום תת-קרקעית גדולה, שעליה מכסה מבנה אבן. מבריכת האיגום המשיכו המים לזרום בנקבה שאורכה 17 מ' אל בריכה חיצונית, ומהמאגר נהגו להעביר את המים בתעלות לחלקות השלחין.
קק"ל, בשיתוף עם רשות העתיקות, שיקמה את מערכת המים ופתחה אותה לציבור, נטעה במקום עצי בוסתן והוסיפה חניון נופש וחניון לילה קטן ממזרח לדרך הפארק. אפשר לרדת בזהירות לבריכה התת-קרקעית בגרם מדרגות מתכת. מי שמחפש להגיע לבריכה בדרך הרפתקנית יותר מוזמן לרדת בסולם ברזל מאובטח דרך פיר שיורד לנביעה ונמצא כ-20 מ' מדרום לבריכה. זחילה קצרה ורטובה במורד הנקבה מגיע אל הבריכה התת-קרקעית ואל סיפון ברזל שמוביל למדרגות וליציאה. יש להצטייד בפנסים, בנעליים להליכה במים וברוח נעורים.
ספיקת המעין היא בירידה מתמדת בשל מיעוט המשקעים הפוקד בשנים האחרונות את ישראל וגם בגלל הפסקת העיבוד והחריש המסורתי של הטרסות הישנות, פעולה שהגבירה את חידור המים לקרקע ולאגן הניקוז של המעיין.
איך מגיעים? עין קובי, בתוך פארק בגין (אפשר להזין ב waze ) הכניסה משער מבוא ביתר, כ-700 מ' ממזרח לכניסה ליישוב מבוא ביתר, כביש 375.
נחל השופט
טיול בנחל השופט הוא חוויה מהנה לכל המשפחה. הנחל עובר בנוף של שדות ויערות ובגדות הנחל צומחים עצי ערבה, בוקיצה (אולמוס) שעירה ושיחי פטל המעניקים בקיץ פרי עסיסי וטעים. לאחר הסופה האחרונה שהשאירה הרס רב, קק"ל פינתה את המפגעים שנוצרו בעקבותיה. המים בנחל זורמים בדרך כלל עד ראשית הקיץ.
ההגעה לאתר היא דרך כביש יקנעם- מגידו, הדרך הסלולה נמשכת במעלה הכביש. נחלוף על פני "דרך הפארק", הפונה שמאלה לכיוון ג'וערה וחוצה את רמת מנשה. הכביש מתעקל כאן בעיקול חד ימינה ומגיע לאחר כ-600 מ' לצומת דרכים: היישר לפנים – חניוני הזורע; שמאלה – הדרך היורדת צפונה לנחל השופט. אנו בלב יער הזורע המכסה כ-30 אלף דונם. היער שקק"ל נטעה בו עצי מחט ועצים רחבי עלים, הוא מוותיקי היערות הנטועים בישראל. נרד בדרך המגיעה לעמק של נחל השופט, נפנה שמאלה בדרך היער כדי לחצות מיד את הנחל ונחנה בחניון חרובים, המקום שבו מתחיל ומסתיים השביל הרגלי.
מחניון חרובים נרד לכיוון נחל השופט ולמרפסת הצופה על מפל הנחל שיוצר כאן בריכה נאה. הספסלים בפינה זו מוצבים בצל עצי בוקיצה שעירה (אולמוס שעיר) – עץ נדיר בישראל הצומח רק בקרבת מים. השביל חולף על פני סכר קטן המשמש את התחנה למדידת זרימת המים בנחל ועל פני שתי מערות קטנות ומגיע לחורשה יפה ובה שרידי טחנת קמח. אפשר לחצות את הנחל למערה גדולה. כל המערות כאן נחצבו ביד אדם. טחנת הקמח מציינת את קצה המסלול של כ-750 מ'. משם חוזרים באותה הדרך לרחבת החניון.
איך מגיעים? ההגעה לנחל השופט הינה מכביש יוקנעם–מגידו (כביש מס' 66), כששלטי "פארק רמת מנשה" ו"נחל השופט" מכריזים על המקום. בכניסה פונים דרומה בדרך סלולה ולאחר כ-100 מ' יקבלו את פנינו שלטי הכניסה לפארק.
דרום
חוות מרשם
יער מורן, השוכן באזור הדרומי של שפלת יהודה, סמוך ליישובי לכיש, מציע למבקרים והמטיילים באזור מפגש עם ההיסטוריה של ארץ ישראל כמעט מכל תקופה. במקום תוכלו לראות נופים עתיקים מתקופת התנ"ך, אתרים ארכיאולוגיים מתקופת בית ראשון, ומנהרות מסתור מתקופת יהודה המכבי ומרד החשמונאים. קק"ל הכשירה במקום שבילי הליכה ביער המחברים את המטיילים מהחניון המרכזי אל האתרים השונים הפזורים באזור._
הטיול באזור מתחיל עוד בדרך ליער מורן. כביש הגישה עובר בין גבעות השפלה וישובי לכיש. באזור זה מתרחשת תופעת טבע ייחודית בה נפגשים מדרונות סלעי הגיר של הר חברון עם סלעי הקירטון הרכים של השפלה. מפגש זה יוצר עמק צר וארוך ובמקרה זה קל לראות אותו בשטח בצורת גדר הביטחון המלווה את כביש 358. המבקרים ביער מורן יכולים ליהנות ממסלול טבעתי העובר בין כל האתרים הארכיאולוגיים באזור, כאשר השיא הוא בית החווה עצמה שקיבל את השם "חוות מרשם" על שם הישוב הערבי שישב באזור בעבר, מירסים. בנוסף במקום קיים חניון מסודר של קק"ל עם שולחנות פיקניק ופחי אשפה לטובת המטיילים.
איך מגיעים? חוות מרשם נמצאת בצד כביש 358, בין קיבוץ להב ליישוב נטע. שרידי החווה והחניון שביער קק"ל נמצאים כ-4 ק"מ מדרום לכניסה לנטע, כ-200 מ' ממזרח לכביש.
בריכת צאנן
יער מראשה של קק"ל הסמוך לכביש 35 מציע למבקרים באזור מגוון רחב של מסלולי טיול בין כפרים עתיקים, פינות שקטות ונופים המשקיפים על כל האזור. בין כל האטרקציות ביער, רבים מהמטיילים לא מכירים את בריכת צאנן הנסתרת בין העצים ומציעה בחודשי הקיץ מים צלולים קרירים ונעימים.
בריכת צאנן יושבת סמוך לדרך הצנובר שהכשירה קק"ל העוברת צמוד לנחל גוברין. בירידה מכביש 35 לכיוון דרום, נוסעים על הדרך המסומנת בסימון שבילים כחול. מעט לאחר הירידה מהכביש לדרך העפר עוברים בוסתן שנטעה קרן קימת לישראל בו ניתן למצוא עצי מאכל כמו חרובים, זיתים ועוד. ממשיכים עוד כ-250 מ' עד שמגיעים לשביל שיורד אל הבריכה. הבריכה באורך 10 מ' ובעומק של כחצי מטר, יושבת בין סלעים טבעיים התוחמים אותה בתוך סבך קנים. הבריכה מלאה מים עד סביב חודש ספטמבר.
איך מגיעים? בצומת בית גוברין פנו לכיוון מזרח עם כביש 35. אחרי כ-5 קילומטר היכנסו ימינה (דרומה) אל שביל עפר מסומן אדום. סעו בו כ-200 מטר. פנו שמאלה אל השביל המסומן כחול. סעו בו כ-1 קילומטר עד לשילוט המורה שמאלה- אל בריכת צאנן.