בימים האחרונים עלו טענות על כך שחברות התעופה משתמשות בשיטות תמחור שבהן מחירים לזוגות ומשפחות יקרים בהרבה ממחירים לכרטיסים יחידים. בעקבות זאת הוגשה תביעה ייצוגית נגד חברת אל על על כך שהשתמשה בשיטת התמחור הזו. רון כהן, חובב טיסות ומהנדס תוכנה התארח אצל "פאולה וליאון" וסיפר על הרגע שבו הוא הבין כי הכרטיסים המשפחתיים שאותם הוא מזמין, יקרים בהרבה מכרטיסים בודדים שמוצעים לאותה הטיסה, ובעקבות זאת החליט לגשת לבית המשפט.

"לפני מספר חודשים הזמנתי עבורי ועבור בת זוגי כרטיסי טיסה לחופשה השנתית שלנו לכבוד היום הולדת שלה לאמסטרדם, ובזמן רכישת ההזמנה רכשתי שני כרטיסים במחיר של 400 דולר", מספר כהן. "מיד אחר כך חשבתי שאולי נרצה לצרף חברים נוספים ורציתי לבדוק כמה עולה כרטיס נוסף, והופתעתי לגלות שאם אני רוכש כרטיס נוסף אני משלם פחות כסף מאותם כרטיסים שאותם רכשתי.

נוסעים במטוס טיסה (צילום: Matej Kastelic, shutterstock)
החברות מציעות מחירים שונים לכל קבוצת כרטיסים|צילום: Matej Kastelic, shutterstock

"ההפרש אומנם הוא 30 דולר, לא סכום משמעותי אבל מרגיז לגלות שלפני רגע קניתי במחיר של 30 דולר יותר", ממשיך רון ומוסיף, "התחלתי לשחק עם האתר ואמרתי שאולי יש באג ואולי זו תקלה חד פעמית אבל גיליתי שזה לא המצב. שיניתי תאריכים, שיניתי יעדים, מספרי כרטיסים שונים וזה חזר על עצמו. שני כרטיסים יעלו לי 300 דולר וברגע שהקפצתי לשלושה כרטיסים כל אחד יעלה 350 דולר".

בעקבות התגלית הזו של כהן הוא פנה לעורך דין שמתמחה בתביעות ייצוגיות ויחד הם בדקו כיצד עובדת השיטה. הם גילו כי חברות התעופה מחלקות את הכרטיסים לקבוצות ומציעות מחירים שונים לכל קבוצת כרטיסים. "במקרה שנשארו שני כרטיסים אחרונים במחיר של 100 דולר ותרצה לרכוש ארבעה כרטיסים, יעבירו את כל הכרטיסים לקבוצת הכרטיסים עם המחיר הגבוה יותר".

למרות שהמקרה של רון הוא בהחלט מתסכל, הוא לחלוטין לא היחיד והוא קורה כבר שנים. שיטת התמחור של חברות התעופה היא עניין שקשה לפיצוח, עם אלגוריתמים שמזהים את המיקום של הרוכשים כולל המדינה שמהם הם מזמינים את הכרטיס וכך קובע את המחיר. יתרה מכך, גם למכשיר שממנו מבצעים את ההזמנה יכולה להיות השפעה דרמטית על המחיר, כשממצאים מראים כי אלו המזמינים דרך מכשירי אייפון, כנראה ישלמו יותר על הכרטיסים מאשר אלו שמזמינים עם מכשירים אחרים. אך גם את האלגוריתם אפשר לנצח, ויש מספר שיטות שכדאי להכיר.

מה לעשות כדי להבטיח כרטיס טיסה במחיר נוח? 

  • להזמין הרבה זמן מראש כשהביקוש עוד נמוך ונשארו הרבה כרטיסים במחיר נמוך
  • להצטרך למועדון חברים, בעיקר בלואו קוסט
  • עצירת ביניים מאפשרת מגוון חברות טיסה זולות
  • להזמין ישירות דרך חברת התעופה כדי לקבל מענה בעת הצורך
נתב
יש שיטות להילחם במחירי הכרטיסים לפני הטיסה|צילום: יוסי אלוני, פלאש/90

טיפים למתקדמים 

בראש ובראשונה כדאי להזמין כרטיסים דרך מכשיר אנדרואיד ולעשות זאת במהירות, מכיוון שהאלגוריתם מזהה את העיכוב ומעלה את המחיר. במשך תקופה ארוכה ההמלצה הייתה להזמין דרך "גלישה בסתר" (אינקוגניטו), אך השיטה הזו לא לגמרי מוכחת. עם זאת עדיין כדאי להשתמש בגלישה בסתר מכיוון שכך נמחקות העקבות של החיפושים הקודמים. נוספת היא שימוש בטכנולוגיית VPN, שלוקחת את כתובת ה-IP של המחשב ומשייכת אותה למיקום אחר בעולם, וכך המחירים משתנים בהתאם למקום החדש.

תגובת חברת אל על: "באתר מצוין במפורש כי מחיר הכרטיסים שיוצעו בהזמנה אחת, יהיה זהה לכולם וכי ייתכן שקיימים כרטיסי טיסה בודדים במחיר נמוך יותר. על מנת לאתר כרטיסים אלו על הצרכן להפחית את מספר הנוסעים ולבצע הזמנה נפרדת".