הנסיעה הארוכה לאילת יכולה להיות מעניינת וחווייתית אם רק יודעים היכן לעצור בדרך. לאחרונה נסעתי לשם ואספתי כמה המלצות אגמים מוצלים, תצפיות לא שגרתיות ואגם נעלם אחד שנשאר בגדר תעלומה, שאפשר לעצור בהם בדרך. בין אם בחרתם לנסוע דרך כביש 40 (מצפה רמון) או דרך כביש 90 (הערבה), פינות הטבע מחכות לכן ויכולות להפוך את החופשה שלכן למוצלחת יותר

 

ארז דגן - טייל ויזם, הקים את אתר הטיולים "ארץ דגן", המנגיש טיולים ואטרקציות לכל מי שמעוניין לצאת החוצה ולעשות הפסקה מהנטפליקס. להמלצות נוספות עקבו אחריו גם בפייסבוק ובאינסטגרם     

 

כביש 40:

אגם ירוחם

בין הגבעות המדבריות של הר הנגב שוכן לו פארק ירוחם שמהווה נקודה ירוקה ורעננה בלב המדבר. מיקומו של האגם על כביש ראשי, מהווה נקודת עצירה שכדאי לשים לב אליה כשמתכננים את הנסיעה.

אגם ירוחם מלא מים בכל השנה ומקבל את מימיו ממי שיטפונות, שזורמים מנחל רביבים ומצטברים באגם, הודות לסכר שנבנה בשנות ה-50 של המאה הקודמת ומטרתו היתה לאגור את המים להשקייה חקלאית. כדי שהאגם לא יתייבש בימים בהם אין שיטפונות, חברת מקורות, בשיתוף עיריית ירוחם, מזרימה מי קולחין באופן קבוע, ולכן הרחצה באגם אסורה בהחלט.

אגם ירוחם (צילום: ארז דגן)
צילום: ארז דגן
אגם ירוחם (צילום: ארז דגן)
צילום: ארז דגן

אגם ירוחם (צילום: Alon Adika, shutterstock)
צילום: Alon Adika, shutterstock

גודלו של פארק ירוחם כ-4,000 דונם וסביב האגם חורשה ענקית של עצי אורן, שמצלה על פינות הישיבה הרבות הפזורות בפארק. תשמחו לדעת שיש מתקני משחקים לילדים, שבילי אופניים סביב האגם, מבנה שירותים וחניית נכים. בקצה המזרחי של החורשה ישנה רצפת דק גבוהה שממנה תצפית נפלאה על הברווזים השוחים באגם.

דרכי הגעה ופרטים נוספים

וויז: פארק ירוחם (204)

ניתן להקים קמפינג במקום.


קבר בן גוריון ותצפית נחל צין

באחד המקומות הירוקים ביותר בנוף המדברי קבור ראש הממשלה הראשון של מדינת ישראל ואשתו פולה.

דוד בן גוריון, שהנהיג את המדינה כמעט עשור וחצי לאחר הקמתה, שימש דוגמא אישית כשבחר לוותר על חיי הנוחות במרכז הארץ ולעבור לגור בנגב שהיה שומם באותה תקופה, כדי להביא לצמיחתו של אזור זה. בזכות חזונו הוקמו בהר הנגב יישובים רבים, ובדרככם לפה אף תבחינו בהרחבה של קיבוץ שדה בוקר, דוגמא להתיישבות הענפה בדרום הארץ ובנגב בפרט.

הדרך לקברו של בן גוריון היא כ-300 מטרים של שביל הליכה נגיש בתוך גן ירוק ומוצל, שממשיכה לתוך עדרי יעלים המסתובבים חופשי ורק מעצימים את הנוף הפראי של הנגב. ההליכה בשביל מישורית ורגועה וככל שמתקרבים למצוקי נחל צין מתגלה נוף בראשית שמשדרג כל ביקור במקום. נחל צין, שנמצא למרגלות הקבר, מתחיל במצפה רמון ונשפך לים המלח והוא נחל האכזב השני בגודלו בנגב (אחרי נחל פארן) ואורכו כ- 120 ק"מ.

קבר בן גוריון (צילום: ארז דגן)
צילום: ארז דגן
קבר בן גוריון (צילום: ארז דגן)
צילום: ארז דגן

תצפית על נחל צין מקבר בן גוריון (צילום: נגה משל, mako חופש)
תצפית על נחל צין מקבר בן גוריון|צילום: נגה משל, mako חופש

דרכי הגעה ופרטים נוספים

וויז: רחבת קבר דוד ופולה בן גוריון

הכניסה חינם

אין להאכיל את היעלים

מי שרוצה להגיע ישירות לקבר ללא הליכה, ימשיך ישר בכיכר הכניסה לשדה בוקר ואז ימינה עד האמפי שצופה על נחל צין.


גן הפסלים במצפה רמון

במצפה רמון, על שפת המכתש, כמה ק"מ צפונה ממלון בראשית, נמצאת אחת התצפיות הרומנטיות באזור (כבר חזיתי בכמה הצעות נישואין במקום, הן תמיד נגמרו ב"כן" נלהב).

התצפית בגן הפסלים צופה על המכתש הגדול בעולם- אורכו כ-40 ק"מ, רוחבו כ-10 ק"מ ועומקו כ-350 מטרים. מהתצפית תראו בקלות את הר ארדון המשונן, שצלעותיו הצפוניות מהווה את פתחו של המכתש ולמרגלותיה תזהו רכבים נוסעים באיטיות בפיתולים של כביש 40.

גן הפסלים (צילום: שרי צור)
צילום: שרי צור

בדרך לאילת (צילום: גל טוויג)
צילום: גל טוויג

אורכו של גן הפסלים כמה ק"מ בודדים וישנן שתי דרכי גישה שאני ממליץ לקחת:

  1. חניה ראשית שתוביל אתכם לאמפי קטן שצופה על המכתש.
  2. להמשיך בדרך העפר צפונה עוד כ-10 דקות, עד שתזהו שתי שדרות של סלעי ענק מקבילים זה לזה, שם תחנו ותצעדו לשפת המכתש.

לא משנה במה תבחרו, הנוף מגן הפסלים מרהיב וישאיר אתכם פעורי פה.

דרכי הגעה ופרטים נוספים

וויז: גן הפסלים מצפה רמון

יש להיזהר עם ילדים בהליכה על שפת המצוק


כביש 90

פארק ספיר

במרכז הערבה, על כביש 90, קיים נווה מדבר ובו נחל זורם מתוך מפל לאגם נחמד, מדשאה גדולה ומלא פינות נסתרות ושקטות. נקודת עצירה מושלמת במרחק שעה וחצי מאילת.

פארק ספיר פותח ע"י קק"ל, גודלו כ-150 דונם, והאטרקציה המרכזית שבו היא אגם שחלקו טבעי, שנובע ממי התהום של עין ויבה (ממנו נגזר השם עין יהב). סביב האגם שולחנות פיקניק ופינות ישיבה נוחות ומוצלות ויש גם פינות נסתרות שצריך לגלות לבד כמו הביתן התאילנדי, מטוס הפייפר או החורשה הקטנה של עצי הבאובב שהובאו מאפריקה.

פארק ספיר (צילום: ארז דגן)
צילום: ארז דגן
פארק ספיר (צילום: ארז דגן)
צילום: ארז דגן

פארק ספיר (צילום: ארז דגן)
צילום: ארז דגן

לסקרנים שבינכם, דעו שבקצה המערבי של הפארק נמצא "העמק הנעלם" ובו מעיין קטן עם שני מפלונים שזורמים לאגם. הפארק מומלץ מאוד כנקודת עצירה בדרך לאילת ואם תהיו ממש עייפים מהדרך, תוכלו להקים בו קמפינג ללא עלות.

שימו לב כי הרחצה באגם אסורה, אך ניתן להשתכשך במי הנחל שזורמים אליו ("העמק הנעלם").

דרכי הגעה ופרטים נוספים

וויז: פארק ספיר (ליד צופר)

ניתן להקים מנגלים, קמפינג ללילה ואף לדוג באגם

בפארק שירותים מונגשים בכניסה.


מצפור פארן

הביקור במצפור פארן הזכיר לי את רמת הגולן: מוצב שמירה, תצפית על מדינה אחרת, בונקר עם מבוכים ונוף פתוח לחקלאות האזורית. התצפית שנבנתה ע"י קק"ל מספקת לנו נוף מרהיב עם הרבה היסטוריה. כשנסתכל מזרחה להרי אדום שבירדן, נבחין בכיפה הלבנה של המבנה המזוהה במסורת עם קבר אהרון שקרוי גם ג'אבל הארון.

מתחת לג'אבל הארון נמצאת "העיר האבודה" פטרה שנמצאת במרחק של 20 ק"מ בלבד מפארן. כשנביט דרומה נזהה מוצב נטוש, ששימש את צה"ל לפני עשרות שנים בהגנה על האזור. במוצב יש חדרים חשוכים וניתן להיכנס ולטייל בהם, אך מומלץ לעשות זאת עם מבוגר.

מצפור פארן (צילום: ארז דגן)
צילום: ארז דגן
מצפור פארן (צילום: ארז דגן)
צילום: ארז דגן

מצפור פארן (צילום: ארז דגן)
צילום: ארז דגן

מהמוצב ניתן להבחין בהר בולט שנמצא דרומית אלינו וצופה על מושב פארן ועל כביש 90 ששמו "כיפת עשת".סמוך לחניה תזהו כמה פסלי לבבות מאבן, שכל אחת נתרמה על ידי מדינה שונה, ידידת ישראל.

דרכי הגעה ופרטים נוספים

וויז: מצפור פארן


האגם הנעלם במחצבות תמנע

זה מקום שלא צריך באמת סיבה להגיע אליו, הוא פשוט שם וכל ביקור בו מלהיב מחדש. האגם הנעלם נמצא במחצבות תמנע ואל תתבלבלו עם האגם שבפארק תמנע, זו אטרקציה אחרת.

האגם שנמצא דרומית לפארק תמנע, נוצר בהפתעה ע"י מחצבות נחושת שהיו רווחיות מאוד בישראל בשנות ה-60 וה-70 של המאה הקודמת. האגם נוצר כתוצאה מחציבות בקרקע, כאשר מי התהום שנאגרו במשך שנים וחיכו להזדמנות לצאת לאוויר העולם, פרצו החוצה והציפו את אחת המחצבות וכך יצרו אגם טורקיז רחב ומרהיב שסביבו הרים אדומים.

בשנת 1983 מכרות הנחושת של תמנע נסגרו סופית כתוצאה מהפסדים שנבעו מירידת מחירי הנחושת בעולם ולנו נשארה מזכרת מדהימה ביופייה.

האגם הנעלם (צילום: גל טוויג)
צילום: גל טוויג

דרכי הגעה ופרטים נוספים

וויז: האגם הנעלם בתמנע

לבאים מצפון על כביש 90, 2 ק"מ אחרי קיבוץ אליפז פונים ימינה לשלט "מכרות תמנע", נוסעים על כביש משובש ואחרי כ-500 מטר פונים ימינה בדרך עפר, נוחה יחסית.  אחרי נסיעה של דקה, תבחינו בסוללת עפר וגדר בצד שמאל. כאן תחנו את רכבכם ותתקדמו בזהירות רבה לתצפית על האגם.

התצפית מהמצוק היא מהיפות בארץ.

למי שמעוניין לרדת למטה, ניתן לעשות זאת ברגל דרך שביל תלול בחלק הצפוני (צד ימין) שיקח אתכם אל האגם הנעלם.

האגם לא מומלץ לרחצה כלל!

 

ארז דגן - טייל ויזם, הקים את אתר הטיולים "ארץ דגן", המנגיש טיולים ואטרקציות לכל מי שמעוניין לצאת החוצה ולעשות הפסקה מהנטפליקס. להמלצות נוספות עקבו אחריו גם בפייסבוק ובאינסטגרם