פעם נסיעה בכביש 1, בין יפו לירושלים, הייתה אורכת כ-36 שעות וכרוכה בסוס ועגלה. כיום, תוך כשעה מתל אביב, תגיעו לקצהו השני של הכביש, זה שלא מתזמנים ברדיו, ותגלו את חלקו המדברי והנסתר של הכביש.

תוכלו להיחשף למנזרים בני אלפי שנים, ללכת בין פלגי מים, להיכנס לקניון צר ומוצל ולתצפת על ים המלח מתוך מרפסת מיוחדת. אלה המקומות שאסור לפספס:

ארז דגן - טייל ויזם, הקים את אתר הטיולים "ארץ דגן", המנגיש טיולים ואטרקציות לכל מי שמעוניין לצאת החוצה ולעשות הפסקה מהנטפליקס. להמלצות נוספות עקבו אחריו גם בפייסבוק ובאינסטגרם         

מנזר מרסבא

התגלית של שנת 2021 נמצאת בנחל קדרון שבצפון מדבר יהודה, לא רחוק מכביש 1. מנזר המרסבא הוא מנזר יווני אורתודוכסי, שנבנה לפני 1500 שנה ופעיל ברציפות גם היום, לכן הוא נחשב ובצדק, למנזר הפעיל העתיק בעולם.

מנזר מרסבא (צילום: יאיר פז)
צילום: יאיר פז

במקום מתגוררים-12 נזירים ממזרח אירופה ושגרת יומם הסגפנית כוללת כ-10 שעות תפילה, ארוחה אחת ביום, התנזרות מנשים, בשר ותפוחים (נשבע לכם). אם חשבתם שפה זה מסתיים, כשתגיעו לשם תראו שאין במנזר חשמל, מים זורמים, סלולרי ובטח שלא WIFI.

המנזר פתוח לגברים בלבד כל יום בין השעות 09:00-14:00, מלבד ימי רביעי ושישי המשמשים כימי מנוחה לנזירים.

לפני המנזר עצמו, מגיעים לתצפית מהיפות בארץ, המשלבת קניון צר ובו מערות שנחצבו ע"י נזירים קודמים, פריחה עונתית וצבעונית ומים זורמים (אך לא נקיים) בלב המדבר. מראה המנזר מנקודה זו עוצר נשימה ומעלה שאלות קיומיות באשר לבנייה במקום שכוח אל שכזה.

מרסבא (צילום: אדר מרטיארנה)
צילום: אדר מרטיארנה

מרסבא (צילום: ארז דגן)
צילום: ארז דגן

איך מגיעים?

ווייז: מנזר מרסבא (דרך כביש 1).

בעקבות עבודת תשתית נוצרה דרך כורכר שמתאימה לכל רכב ומגיעה עד לעליה חדה, מרחק של 20-30 דקות הליכה לתצפית על המנזר. לאחר שחניתם לפני העליה, מומלץ להיעזר בבדויים המתגוררים בסמוך לשמירה על הרכבים. כדאי להגיע בסופ"ש וחגים, אם בחרתם להגיע באמצע שבוע תדעו שנדרש תיאום עם צה"ל, כיוון שהדרך עוברת בשטח אש של נבי מוסא- 02-5305042.


מנזר סנט ג'ורג

כמו המרסבא, גם הוא מנזר יווני אורתודוכסי, בנוי בתוך ערוצו של נחל פרת, סמוך ליישוב מצפה יריחו.
כפי שתראו, המנזר עומד יציב בתוך הוואדי וכיום חיים בו עשרות נזירים. בעבר הוא נחרב מספר פעמים ובכל פעם שוקם מחדש.

מי שעמד מאחורי השדרוג שבוצע במאה השישית היה הנזיר ג'ורג (קיצור של גיאורגיוס), אך לרוע מזלו הגיעו הפרסים והחריבו את המנזר. במאה ה-19 הוא נבנה מחדש ואני מציע לכם להחזיק אצבעות שזו תהיה הפעם האחרונה.

סנו ג'ורג (צילום: ארז דגן)
צילום: ארז דגן

סיפור דרך 

מהחניה יוצא שביל של 200 מטר עד לפרגולה לבנה שצופה מלמעלה על המנזר. קראתי לתצפית הזו "תצפית הרוכלים", כי כבר מהחניה יתנפלו עליכם קבוצת רוכלים מקומיים ויאיצו בכם לקנות כאפיה או מיץ תפוזים סחוט.

אם תרצו, תוכלו לרדת לנחל פרת דרך שביל גישה שאורכו כ-20 דקות הליכה ומי שהתעייף בעליה חזרה יכול להשכיר חמור שיסייע לו להגיע למעלה.

סנו ג'ורג (צילום: גל טוויג)
צילום: גל טוויג

איך מגיעים?

וויז: מנזר סנט ג'ורג'.

בתקופת הקורונה, ניתן להגיע עד לפתח המנזר ואף להסתובב סביבו, אך לא ניתן להיכנס פנימה.


אגמון מצפה יריחו

הבריכה היפהפייה שנמצאת באמצע שום מקום, נוצרה על ידי בני הנוער של היישוב מצפה יריחו, שהיו הראשונים לזהות את עודפי המים של חברת מקורות ולבנות סביבם בריכת בטון נאה במיוחד.

במקום בזבוז מים נוצרה בריכה אליפטית, שמזמינה מאוד בימי האביב והקיץ החמים. מסביב לבריכה יש עץ השיטה שתחתיו ספסל ישיבה וכמה פינות זולה ארעיות. הכניסה למים מדורגת ויש להיזהר מפני החלקה בזמן שנכנסים אליה. גובה הבריכה מגיע לכ-1.70 מטר וסביבה צמחיית קנים נהדרת, שמעצימה את החוויה בנווה המדבר היפה הזה.

תשמחו לדעת שהזרמת המים לבריכה מתבצעת בכל יום חמישי, אז הכי טוב להגיע בסופ"ש.

אגם מצפה יריחו (צילום: גל טוויג)
צילום: גל טוויג

אגם מצפה יריחו (צילום: גל טוויג)
צילום: גל טוויג

איך מגיעים?

וויז: מצפה יריחו, בצומת T אחרי הפניה מכביש 1, פנו שמאלה ותמשיכו עם השלט למנזר סנט ג'ורג'.

אחרי 5 דקות של נסיעה בין כבישים מפותלים, תראו מתקן מקורות בצד ימין בצבע אפור כחול, תפנו אחריו ימינה לרחבת העפר והירידה לאגמון תהיה מולכם.


נחל פרת

שמורת טבע נחל פרת היא מהיפות בארץ ולשמחתנו עשירה במים טבעיים הזורמים בה. אפרט פה על שני מסלולים מומלצים שיוצאים מתוך הישוב נופי פרת.

סיפור דרך

מסלול באורך 2 ק"מ:

סימון שבילים: ירוק, כחול בנחל וירוק בחזרה באותה דרך.

מהחניה יורדים במשך 20 דקות בירידה תלולה, עד שנגיע לנחל הזורם. מבחינתכם הגעתם ליעד ונשאר רק לבחור לאיזו בריכה להיכנס.

תוכלו להיכנס לבריכה הראשונה שתראו ותהיה בצד ימין שלכם, או לבריכת הנקיק שתהיה בהמשך ובה חלקים רדודים בהתחלה ועמוקים בהמשכה.

נחל פרת (צילום: ארז דגן)
צילום: ארז דגן

מסלול באורך 5 ק"מ:

סימון שבילים: ירוק, כחול ושחור בסדר הזה.

נתחיל לרדת במשך 20 דקות בירידה תלולה, עד שנגיע לנחל הזורם, שצמחיית קנים ומרוות נחלים עוטפות אותו מכל כיוון. בנחל נפנה שמאלה על השביל הכחול ואחרי 10 דקות הליכה, נגיע לבריכת החרוב הנהדרת, נרד לבריכה במדרגות שבנה לנו הטבע ונוכל לשחות בה.

לאחר שנהנינו, נחזור חזרה על השביל הכחול ונמשיך כפי שבאנו ותוך דקות נגיע לבריכת הנקיק הצרה והעמוקה שאליה יורדים באמצעות מעקה. הסימון הכחול ממשיך צמוד לנחל ומדי פעם תצטרכו להיכנס למים רדודים ולדלג לגדה השניה.

נחל פרת (צילום: ארז דגן)
צילום: ארז דגן

אחרי דקות בודדות תגיעו לגב סרטן - בריכה נהדרת עם שני מפלים קטנים. משם תמשיכו על השביל ואחרי 2 דקות תגיעו לפיצול שבילים כחול ושחור. הסימון הכחול ממשיך לעין מבוע, סמוך ליישוב אלון והשביל השחור מוביל לכפר אדומים סמוך למקום בו חניתם. הדרך למעלה בסימון השחור קשוחה ואחלק אותה ל-3 קטעים:
1.עליה תלולה ומסולעת- 10 דקות
2.עליה מתונה- 10 דקות
3.עליה תלולה, אך כבר רואים את הסוף- 10 דקות
אם שרדתם את זה והגעתם לכביש, שימו לב שהרכב שלכם נמצא 500 מטר מצד ימין על הכביש הראשי, אך אחרי כל זה, מה זה בשבילכם עוד 500 מטר הליכה.

איך מגיעים?

וויז: נופי פרת, יש לחנות בצידה הימני של הכיכר.

סימון שבילים: ירוק, כחול ושחור.

אין צורך להירשם בשמורה.


נחל אוג

הטיול המעגלי בנחל אוג הוא אחד המומלצים למשפחות, ומשלב טיפוס על שלושה מפלים בעזרת סולמות, הליכה בקניון צר ומוצל ותצפית נהדרת על כל המסלול.

סיפור דרך

מהחניה סמוך לכניסה לקיבוץ אלמוג נתחיל לרדת לנחל בסימון שבילים ירוק. בנחל תפנו מערבה (ימינה) ותתקרבו לפתח הצר של הקניון וכבר אחרי דקות הליכה בודדות, תגיעו לאתגר הראשון שלכם - טיפוס על סולם למפל שגובהו 9 מטרים.

הטיפוס נוח, אך סופו מאתגר ולכן אני ממליץ שמבוגר אחראי יעלה ראשון ויסייע לכולם לעבור את החלק הזה.
מיד אחריו מגיעים למפל השני שגובהו כ-8 מטרים.

נחל אוג (צילום: ארז דגן)
צילום: ארז דגן

נחל אוג (צילום: ארז דגן)
צילום: ארז דגן

אחרי שכבר טיפסנו שני מפלים, פרץ האדרנלין בשיאו ותחושת ההצלחה שילדיכם ירגישו היא נדירה ומיוחדת ובדיוק בגלל סיבה זו, יש לשמור עליהם גם בהמשך. בסולם השלישי והאחרון, יש מדרגה גבוהה בתחילתו, דחיפה קלה למעלה מאוד תועיל, אך גם פה מומלץ להשאיר מבוגר אחראי בסוף המפל שיעזור.

אחרי שלושת הסולמות, נגמר החלק המאתגר ומתחילה הליכה רגועה של כ-20 דקות בנחל. אם עוד לא עצרתם להפסקה, זה המקום המומלץ, לפני שנצא מהנחל אל המדבר הפתוח. זכרו, בנחל אתם הולכים על שביל ירוק ומיד כשתצאו ממנו תראו סימון שבילים שחור בדרך ג'יפים, זו נקודת היציאה שלכם שבה תפנו ימינה.

אחרי כ-10 דקות בשביל השחור בהליכה חשופה לשמש, תפנו מזרחה (ימינה) אל הסימון הכחול שיקח אתכם בהליכה נהדרת וקלילה אל החניה.

איך מגיעים? 

וויז: אלמוג, מחנים את הרכב בחניה המסודרת מימין לכניסה לקיבוץ אלמוג.

סימון השבילים: ירוק, שחור וכחול.

אורך המסלול: 3 ק"מ מעגלי. זמן הליכה ממוצע הוא כ-3 שעות, אך בימים עמוסי מטיילים יכול להיווצר פקק בסולמות הראשונים.

דרגת קושי: בינוני-קשה.

מומלץ להגיע מוקדם | אין צורך להירשם.


מרפסת ים המלח

בקצה של מצפה יריחו הוקמה מרפסת ללא גג, שפונה לנוף המדברי והמרהיב של ים המלח. המרפסת שנחנכה ב- 2014 ועוצבה ע"י האדריכל עוזר שטול, יוצרת פה משהו חדש. במקום מרפסות שגרתיות בהן כל הנוף נחשף בהתחלה, פה תבחינו באלמנט נוסף של גילוי והסתרה ותגיעו למקומות החשובים בדרך טבעית מבלי שתרגישו בכך.

המרפסת נמצאת בקצה הימני של המבנה. אין לי ספק שתמצאו את המקום כשתזהו פתאום חלון מלבני וארוך שצופה לישובי הסביבה: אלמוג, בית הערבה, יריחו, וגשר אלנבי שמקשר בין ישראל לירדן. במרפסת יש מסבירן קולי שייסיע לכם להבין היכן אתם נמצאים ומהו המבנה עליו אתם עומדים.

מרפסת ים המלח (צילום: אדר מרטיארנה)
צילום: אדר מרטיארנה

מרפסת ים המלח (צילום: סהר קרט)
צילום: סהר קרט

המרפסת הוקמה לזכרם של שלמה קרויזר, ישי קרויזר, איתן אורנבך ואחיה חורי שנהרגו בתאונת דרכים בדרכם לישוב.

טיפ: בקצה הצפוני של המרפסת תבחינו בירידה תלולה של כ-100 מטר לתצפית נוספת, שבה מתנופף לו בגאווה דגל ישראל ולידו ספסל ארעי.

מרפסת ים המלח (צילום: ארז דגן)
צילום: ארז דגן

איך מגיעים?

וויז: מרפסת ים המלח. לאחר שתכנסו בשער היישוב מצפה יריחו, פנו שמאלה בכיכר לפי השילוט בנסיעה של כ-7 דקות עד לחניה מסודרת.

אין להגיע בשבתות וחגים.

*כל המקומות בכתבה נמצאים מעבר לקו הירוק, שטח שבו שליטה אזרחית ובטחונית ישראלית.

 

ארז דגן - טייל ויזם, הקים את אתר הטיולים "ארץ דגן", המנגיש טיולים ואטרקציות לכל מי שמעוניין לצאת החוצה ולעשות הפסקה מהנטפליקס. להמלצות נוספות עקבו אחריו גם בפייסבוק ובאינסטגרם