לאחר שבסגר הקודם, שהיה במזג אוויר חם, כולם התחילו לגלוש בים, הפעם, עם הכניסה לסגר מספר 3 והתקנות שאינן מאפשרות להתרחק יותר מ-1,000 מטר מבית, יותר אנשים התחילו לרכוב על אופניים. מזג האוויר הנעים והפריחה שהגיעה אחרי הגשם, הובילו לא מעט לנצל את העובדה שניתן לרכוב כספורט יחידני ולהגיע למקומות מדהימים בטבע.

אם גם אתם רוצים להצטרף לטרנד ריכזנו עבורכם מספר המלצות למסלולי רכיבת אופניים שניתן לצאת אליהם ממקומות מיושבים המתאימים לרכיבה בסיסית, או בסיסית עד בינונית. שימו לב! התקנות לא מאפרות יציאה עם הרכב לנקודות רכיבה אלה, לכן מי שגר בסביבה הרוויח, ומי שלא ייאלץ להמתין ולנצל את החורף (עם מזג האוויר הקיצי) אחרי הסגר. שימו קסדה ובואו נצא לדרך.

סימון שביל אופניים (צילום: מירב טלמור-קשי)
סימון שביל אופניים|צילום: מירב טלמור-קשי

צפון

סינגל מצובה (קק"ל)

סינגל מצובה, מקיף את קיבוץ מצובה בגליל המערבי וכולל חורש ים תיכוני, יער מיוחד ופריחה נפלאה, בעיקר כמובן בחורף ובאביב. המסלול מיועד לרוכבים ברמה בסיסית ובינונית (ישנם קטעים קשים יותר בחלקים של המסלול, חשוב לקרוא היטב את הפירוט המלא טרם יציאה לשטח). ישנה אפשרות לרכוב רק בסינגל מצובה, או להמשיך גם לסינגל יער חניתה וסינגל כברי וכך לייצר מסלול ארוך ומקיף יותר.

פרטים טכניים: סינגל מצובה – אורך 12 ק"מ | גובה מצטבר 250 מטר | רמת רכיבה: נחשבת קלה, אולם קחו בחשבון שישנם קטעים קשים יותר וכדאי להתייחס לכך כרכיבה קלה עד בינונית | הסינגל מסומן על ידי טיפות צהובות ובתוכן רוכב אופניים בצבע שחור. שפיץ הטיפה מצביע על כיוון הרכיבה ויש להקפיד על כך (נגד כיוון השעון).

דגשים למסלול ונקודות חשובות בדרך: הסינגל מתחיל מיד לאחר בית העלמין של קיבוץ מצובה. חשוב לשים לב לסימוני הסינגל, כפי שציינתי ולהיות מצוידים בכל מה שצריך לרכיבה. זכרו כי יש להגיע רק על ידי רכיבת אופניים ולא באמצעות רכבים לנקודת ההתחלה.

טיפ למשקיענים: כאמור, תוכלו להמשיך לסינגל יער חניתה וסינגל כברי – אבל זה כבר הופך את המסלול לרכיבה ברמת בינונית ויש להיערך לכך. כמו כן, אם יש לכם אפשרות, תוכלו לקחת פק"ל קטן ולעצור להפסקה קטנה בשטח, בדיקת ציוד והסדרת נשימה.


סינגל קצרין ( קק"ל)

סינגל קצרין מקיף את המועצה המקומית כך שניתן להגיע אליו מתוך היישוב, ללא צורך ברכבים. הסינגל עצמו משלב רכיבה בנופי רמת הגולן ודרכים עירוניות ומיועד לרוכבים החל מרמה בסיסית-קלה.

פרטים טכניים: אורך 18.5 ק"מ | גובה מצטבר 250 מ' | רמת רכיבה קלה. הסינגל מסומן בשטח על ידי טיפות צהובות עם רוכב אופניים בתוכן, כאשר השפיץ של הטיפה מצביע על כיוון התנועה.

דגשים למסלול ונקודות חשובות בדרך: גן מיקולוב, פארק קצרין העתיקה, פסלי גן הפסלים "בזלת", בריכת מים יפה עין שקף וכל זאת ברכיבה קלה יחסית המתאימה לרכיבה משפחתית, ליום טיול התאווררות מהסגר בבתים והזום.

טיפ למשקיענים: בריכת המים אמנם אינה מיועדת לרחצה, בטח בחורף כשקר, אבל בהחלט תוכלו לעצור בה להפסקת קפה או תה נחמדה, ואם יש מזג אוויר חמים ונעים, אף לטבול רגליים. מכיוון שאתם ביישוב קצרין, תוכלו להמשיך ולרכוב ברחבי העיר וליהנות מנוף אורבני ואוויר פתוח, כל זאת תחת המגבלות של רכיבה בלבד.


שביל אופניים שמשית ( קק"ל)

סינגל יפהפה ביער ציפורי ובסמיכות ליישוב הקהילתי שמשית, שהוכשר בזכות שיתוף פעולה בין קק"ל (שהחליטה לייצר פתרון הולם לרוכבי האופניים), מועצה אזורית עמק יזרעאל, רשות ניקוז ירקון וקהילת רוכבי אופניים מקומית "אריות שמשית". הסינגל שהוקם מתוך שיתופי פעולה והרבה מוטיבציה ואהבה לרכיבת האופניים, ראוי לפירגון.

פרטים טכניים: אורך 12 ק"מ | גובה מצטבר של כ-200 מטר ( עלייה ואז ירידה) | רמת רכיבה בסיסית .

דגשים למסלול ונקודות חשובות בדרך: הסינגל מתחיל מהיישוב שמשית בגליל התחתון, לאחר רכיבה קצרה מגיעים ליער של אלון מצוי ואלון התבור, רכיבה אשר בפני עצמה מיוחדת מאוד. ממשיכים ומגיעים לנחל ציפורי, כאשר החצייה נעשית במעבר בקר שמותאם גם לרוכבי אופניים, ביוזמת קק"ל. הרכיבה מהנה בעיקר בחורף, במידה וירדו מספיק גשמים הכל ירוק ונחל ציפורי זורם במלוא העוצמה. ניתן להתחיל את המסלול גם ביישוב שמשית וגם במרכז שטח אלון הגליל.

טיפ למשקיענים: במידה ותרצו להאריך את המסלול ולהוסיף עוד סינגלים מעניינים, תוכלו להמשיך לסינגל אלון הגליל וסינגל הסוללים. לא חסרים מקומות יפים לעצירה להפסקה, לנשום אוויר ולהמשיך ברכיבה חזרה הביתה.

שרון ומרכז

סינגל יער חוף הכרמל (קק"ל)

סינגל חוף הכרמל (צילום: מירב טלמור-קשי)
צילום: מירב טלמור-קשי

הסינגל נמצא בחוף הכרמל ותחילתו ביישוב כרם מהר"ל, כך שנוח להגיע ישירות עם אופניים. הכניסה נוחה ורחבה והשילוט מאוד ברור. הסינגל מתאים גם ליישובים הסמוכים לכרם מהר"ל, דבר המאפשר להגיע ברכיבה ולחבור לסינגל הזה. בכניסה תוכלו לראות את כל המסלולים באזור על פי דרגות קושי.

פרטים טכניים: הסינגל המלא הוא כ-42 ק"מ | טיפוס מצטבר של 1,040 מטר | אמנם הסינגלים ביער חוף כרמל הם ברמת רכיבה בינונית ומעלה, אבל בהחלט ניתן לעשות חלק מהמסלולים ברכיבה נינוחה יותר. אחת מהאופציות ללולאה קצרה יותר, היא סובב כרם מהר"ל - אורך 15 ק"מ | גובה מצטבר 435 מ' | רמת רכיבה בינונית. משולש בצבע אדום. חיבור הסינגל הראשי למבואות וכן החיבור של הלולאות הקצרות יותר מסומן על ידי טיפה בצבע אדום עם רוכב אופניים בצבע לבן.

דגשים למסלול ונקודות חשובות בדרך: יער חוף הכרמל הוא חלק מהכרמל וככזה, הוא שופע חורש ירוק כל השנה. כמובן שבמהלך החורף והאביב, ניתן ליהנות גם מפריחה יפה של רקפות, כלניות, אירוסים ושלל חגיגה צבעונית ורעננה. ניתן להנות הן מנופי הכרמל והן מתצפיות ונוף אל הים. שניים במחיר אחד.

טיפ למשקיענים: תוכלו להמשיך לרכוב בעוד סינגלים באזור. בעלי יכולות גבוהות וכוח סיבולת יוכלו להמשיך גם לאזור בת שלמה, בתנאי שיצאתם מוקדם מהבית, כן?


מסלול נחל אלכסנדר ואגמון חפר ( עין החורש)

מסלול נוח לכל המשפחה, כמובן שאפשר לבחור איזה חלק מהמסלול לעשות ומאיזה יישוב אתם מגיעים. המסלול בעמק חפר, כך שנוח למרבית יישובי הסביבה.

פרטים טכניים: במידה ואתם רוכבים במסלול נחל אלכסנדר, אורכו כ 15 ק"מ, מסלול משופץ ונוח | במידה ובחרתם באגמון חפר, הכניסה היא חופשית , המסלול חשוף ועל כן מומלץ לרכוב בו בשעות הבוקר. אלא כמובן אם יש מזג אוויר חורפי, כפי שאמור להיות בינואר.

דגשים למסלול ונקודות חשובות בדרך: בנחל אלכסנדר תוכלו לרכוב לאורך הנחל, עצירה בגשר הצבים, חשוב לא להאכיל את הצבים ובכלל את בעלי החיים. במידה ותרכבו באגמון חפר, תוכלו להקיף את בריכות הדגים עם אופניים וליהנות מבעלי החיים, ציפורים, צמחייה ונקודות תצפית שונות, המאתגרות את הסקרנות של בני המשפחה.

טיפ למשקיענים: מומלץ להביא משקפת לצפייה בציפורים לאגמון חפר, וגם לצבים בנחל אלכסנדר. עמק חפר שופע מסלולי אופניים נוספים, תוכלו לרכוב בדרכי העפר, רק שימו לב לא להיכנס לשדות ושטחים חקלאיים, כולל פרדסים ומטעים.

 


מסלול עירוני לגרים באזור רעננה-הרצליה

חיפשנו מסלול שיתאים גם לעירוניים והרי לכם אפשרות לרכיבה קלה ומשפחתית, למתגוררים באזור רעננה והרצליה.

פרטים טכניים: המסלול המוצע הוא מפארק רעננה ועד להרצליה, רכיבה דרך הפרדסים והחולות, כביש אספלט ושביל אופניים. רכיבה נוחה של כשעה לערך. כמובן יש לקחת בחשבון עצירות ועזרה לרוכבים מתחילים.

דגשים למסלול ונקודות חשובות בדרך: פארק רעננה עצמו מאפשר רכיבה נוחה ומתאימה לכל גיל, כך גם פארק הרצליה אם תרצו להגיע גם אליו. המסלול עובר באזורים חקלאיים, פרדסים ואדמות חוליות, אנא היו זהירים מאוד באזורי מסילות הרכבת. קחו בחשבון שהכל מתבצע ברכיבה, אז ייתכן ותחליטו לקצר ולעשות רק חלק מהמסלול.

טיפ למשקיענים: אם תרצו לשלב ספורט נוסף ברכיבה, תוכלו לעצור באחד מהפארקים ולשלב גם הליכה או ריצה, לבד או יחד עם המשפחה הגרעינית. בשטח הפתוח, הרבה יותר בטוח.


סינגלים פארק עדולם (קק"ל)

אחד האזורים היפים לטיול בכל ימות השנה ובוודאי בתקופת החורף והאביב, הוא אזור שפלת יהודה. הבחירה בפארק עדולם נבעה מהאופציות והסינגלים שיש בו, במספר רמות שונות. נמצא בסמיכות למושב צפרירים, כך שניתן לרכוב למתגוררים ביישוב או באזור.

פרטים טכניים: ישנן מספר אופציות למסלולים בפארק עדולם, שהוא כולו ירוק ופורח בעונה הזו, כולם מתחילים בקטע משותף באורך כ-3 ק"מ, אשר יאפשר לכם להחליט מה מתאים לכם לאותו יום. נחל שועה: אורך 7 ק"מ | כ-100 מ' טיפוס אנכי מצטבר | הרכיבה במסלול נגד כיוון השעון. נחל חכליל: אורך 11 ק"מ | כ-150 מ' טיפוס אנכי מצטבר | הרכיבה במסלול עם כיוון השעון.

דגשים למסלול ונקודות חשובות בדרך: במהלך הרכיבה תפגשו שרידים של יישובים קדומים, מערות שנחצבו מתחת לפני האדמה, מרבדים ירוקים בעונת החורף, פרחי חורף וממש עוד רגע גם פריחת שקדיות. פארק עדולם שופע אתרים ארכיאולוגיים מיוחדים, ניתן לעצור בחלק מהם כדוגמת: חורבת עתרי, חורבת בורגין וחורבת מדרס, שם גם תוכלו לראות מערת קולומבריום מרשימה.

טיפ למשקיענים: אם חשקה נפשכם לרכוב בין מערות המסתור והשרידים המרתקים של הישובים שהתקיימו באזור, ממליצה להביא גם פנסים (עדיפות לפנסי ראש, גם בהליכה רגלית יש לכך יתרון שמשאיר את שתי הידיים פנויות). השטחים רחבים ומאפשרים רכיבה בטוחה בשטח פתוח, במגוון מסלולים.

דרום

בארי – המסלול הכתום (קק"ל)

הנגב המערבי משגע בעונה הזו ועל כן המסלול, שמתאים לכל המשפחה, מומלץ במיוחד. הרכיבה הינה נוחה ולא ארוכה, כמובן מתאימה למי שגר בקיבוץ בארי, או באזור ויכול להגיע עם אופניים.

פרטים טכניים: המסלול הקצר ביותר ביער בארי כ-9 ק"מ | טיפוס מצטבר כ-70 מטר | הרכיבה עם כיוון השעון | שביל הרכיבה מסומן בעמודי שילוט המקלים על ההתמצאות, שימו לב לכך.

דגשים למסלול ונקודות חשובות בדרך: יער בארי מרשים מאוד בעונת החורף כאשר כולו מוריק ומתחילה פריחת הכלניות האדומות, או בשמו המוכר - "פסטיבל דרום אדום". השנה בעקבות הקורונה, סביר להניח שלא יתקיימו אירועים המוניים, אבל עדיין ניתן להגיע ברכיבה יחידנית, או משפחה גרעינית וליהנות מכל הטוב שיש לנגב המערבי להציע.

טיפ למשקיענים: תוכלו להמשיך ולרכוב גם במסלול האדום וגם במסלול הכחול ביער בארי, דרגות קושי גבוהות יותר, או להמשיך ליער שוקדה לסינגל נוסף. הכל תלוי ביכולות המקצועיות ובזמן הרכיבה מהבית וחזרה. אל תשכחו לרכוב בזהירות ועל פי החלטות הסגר.


שביל ישראל לאופניים מקטע תמנע-אילת

מדובר בפרויקט לאומי שהמטרה שלו היא לייצר שביל רכיבה רציף לאופני הרים, שיחצה את הארץ (בדומה לשביל ישראל המוכר) ויחבר בין החרמון, ללאילת. מובילי הפרויקט הם רשות הטבע והגנים, בסיוע משרד התיירות ומשרדי ממשלה נוספים. שביל ישראל לאופניים מחולק למקטעים, ונכון לעכשיו ישנם הרבה מקטעים בתכנון, אולם באזור הדרום יש בחירה מגוונת של מסלולים.

המקטע האחרון שבו, בין תמנע לאילת עומד בקריטריון הקרבה למקום יישוב ורכיבה ללא צורך בהקפצת רכבים. חשוב להדגיש שאומנם זה המקטע האחרון בשביל, או הראשון אם יוצאים מאילת, אבל כדאי לדעת שיש בו קטעים לא פשוטים לרכיבה ועל כן, זוהי רמת רכיבה בינונית ואפילו בחלקים מסוימים רמת רכיבה קשה. חשוב להיכנס לאתר של שביל ישראל לאופניים ולהתעדכן בכל הפרטים.

פרטים טכניים: אורך המסלול 29 ק"מ, מהאגם בפארק תמנע ועד חוף החשמל באילת | טיפוס מצטבר 580 מטר | דרגת קושי בינונית.

דגשים למסלול ונקודות חשובות בדרך: רכיבה מדברית שעוברת בפארק תמנע, נחל עברונה, רכיבה בסמיכות לעמודי עמרם (השביל לא מגיע ממש עד לעמודים, אבל שווה להשקיע ולהגיע עד לשם), נחל שחורת, הר שחמון שממנו תצפית נפלאה למפרץ אילת והגעה לאילת.

טיפ למשקיענים: ייתכן ובגלל מגבלות הסגר לא תוכלו להגיע עד לפארק תמנע, כך שתוכלו לבצע רק חלקים מהמסלול. ניתן להיכנס למפות ולהמלצות באתר של שביל ישראל לאופניים ולבנות מסלול חלופי.

מירב טלמור-קשי, מתכננת טיולים בארץ ובחו״ל, מומחית בתחומי תקשורת ויחסי ציבור ונותנת שירותי ייעוץ בנושאים אלו. כתבת תיירות ובעלת הבלוג "חלומות ומסעות" גם בפייסבוק ובאינסטגרם