התחזית הצפויה להיום ׁ(25.6) במקומות נבחרים: החרמון עד 23 מעלות, טבריה (הכנרת) עד 37 מעלות, חיפה עד 28 מעלות, תל אביב עד 28 מעלות, ירושלים עד 29 מעלות, מצפה רמון עד 30 מעלות, ים המלח עד 39 מעלות ובאילת עד 39 מעלות.



איפה מומלץ לטייל בשבת? 

פינת החמד הצלולה בבניאס

מפל הבניאס (צילום: Protasov AN, shutterstock)
מפל הבניאס|צילום: Protasov AN, shutterstock

את נחל הבניאס שנמצא בשמורת טבע נחל חרמון של רשות הטבע והגנים אין כמעט מי שלא מכיר, אך בתוכו, בין המפל הגועש, השביל התלוי והמעיינות ישנה פינת חמד צלולה וחינמית שמעטים מודעים אליה והדרך אליה עלולה לגרום לנו לשכוח לזמן מה את העולם החיצון.

המסלול מתחיל מירידה לאחר סימון השבילים הירוק, וממשיך בפנייה שמאלה עם סימון השבילים השחור. בירידה במדרגות הנמצאות שם, יתגלה בפנינו הטנק ההפוך, טנק סורי מימי מלחמת ששת הימים שלקח חלק במתקפה על קיבוץ דן ותוך חילופי ירי עם הכוח המגן מהקיבוץ נסוג הטנק אחורה ונפל אל ערוץ נחל הבניאס.

כאשר נעלה בחזרה לשביל השחור, נפתח נוף מרהיב של הבריכות הנקוות בנחל עם רחשי מים מפכפכים. בהמשך הדרך ישנו גשר שיוביל אותנו אל גדת הנחל הצפונית, המסלול האדום יוביל לצד ערוץ הנחל בינות לסלעים ותחת צילם של עצי גדות נחלים גדולים כמו הדולב וער אציל הלא הוא התבלין – עלי דפנה

לאחר כרבע שעה של הליכה על השביל השחור, תופיע מצד ימין פניה חזרה אל ערוץ הנחל. נעבור מעל צינור גדול ושלט שינחה אל השביל האדום לעבר היישוב שאר ישוב. נחצה את הנחל שוב, הפעם על גשר ביילי, זהו גשר עשוי מוטות פלדה שהומצא בימי מלחמת העולם הראשונה ויתרונותיו בכך שהוא יביל, למרות שלא זז מכאן מאז שנבנה, כעת נלך על דרך אספלט סלולה עד לשער הצהוב של שאר ישוב, שם חונים את הרכב המאסף.

בווייז: בית העלמין של קיבוץ שניר. הרחבה של בית העלמין היא נקודת ההתחלה, ונקודת הסיום היא ברחבת החניה במושב שאר ישוב. המסלול הוא קווי ובדרגת קושי בינונית


רמות מנשה 

רמות מנשה (צילום: MrYuvos52, shutterstock)
אזור טבעי ומפתיע ביופיו|צילום: MrYuvos52, shutterstock

נסיעה ברכב בדרכי נוף היא הרבה יותר ממה שאתם חושבים וכן, גם בישראל הקטנה עם יערות הקק"ל שלה יש דרכי נוף מפתיעות ביופיין ובשקט סביבן. ללא ספק, אחת מהן היא דרך הנוף במרחב הביוספרי רמות מנשה, שחותכת את אחד מהאזורים הכי "לא ישראלים" בנוף שלהם. 

הדרך עבירה לכל רכב, סלולה ברובה ומתפתלת בין שדות זרועים, עצים, נחלים (נחל השופט, נחל גחר, מפלי נחל רז), חניוני קק"ל, תצפיות, אגמים ומאגרי מים נסתרים (מאגר פירחה/גלעד). גם אם יורדים לאחת מדרכי העפר המשניות אין בעיה לנסוע ברכב משפחתי רגיל והמרחבים הירוקים נפתחים עד האופק מנוקדים באיזה עץ בודד שיכתיב פריים פוטוגני למזכרת. כל דרך שתבחרו בפארק תהיה מוצלחת ופורחת, אבל ההמלצה המרכזית היא להאריך את הנסיעה ליעד שלכם בכוונה תחילה כדי לעבור לפחות בחלקים ממנה (אורכה המלא 27 ק"מ).

דרך הגעה לסיבוב הכי בסיסי: היכנסו לפארק דרך מחלף אליקים (כביש 672), פנו שמאלה לכיוון עין השופט (כביש 6953). מעט לפני הפנייה לג'וערה פנו שמאלה לדרך נוף מסומנת ירוק לכיוון נחל גחר. כדי להגיע לכביש 66 ניתן להמשיך בפיצול בדרך הנוף הירוקה או לעבור לזו המסומנת כחול, שתיהן מגיעות לכביש (בין קיבוץ הזורע למשמר העמק). לתשומת לבכם: בשבתות נחל השופט וגבעת הרקפות ליד קיבוץ גלעד עמוסים במטיילים.


טיול בכרמל

הר הכרמל, חיפה (צילום: Noam Chen, shutterstock)
הטבע הירוק חזר לחיים אחרי האסון |צילום: Noam Chen, shutterstock

כ-12 שנים אחרי השריפה הגדולה שכילתה 25 אלף דונם בכרמל וגבתה את חייהם של 44 אנשים - החורש הטבעי של יערות הכרמל ממשיך להשתקם. ההר הירוק תמיד שנותר אחרי האסון שחור ומפויח מוריק שוב ומציג את כוחו של הטבע. האורנים הצעירים (שגם דוללו באופן מבוקר למניעת שריפות עתידיות ולעידוד צמחייה) גדלו קצת, הצמחים החדשים כבר לא כל כך נמוכים והשטח שגולח מאפשר למינים טבעיים נוספים לצמוח ולגדול לצד ריבוי גדול יותר של חד שנתיים שבהיעדר עצים רואים פתאום את האור.

אם רוצים לצעוד קצת בתוך מרחבי הכרמל, לראות מקרוב את הצמיחה ואת השטח הפתוח (וגם לא להאמין שהכול היה עצים וסבך שנשרפו) אפשר לצאת למסלול הליכה בשביל הבריאות שסומן ופותח בשנת 2015 על ידי קק"ל. השביל מתחיל בחנייה של מלון יערות הכרמל ואורכו 5 ק"מ. תחילתו בכביש סלול שעד מהרה הופך לדרך עפר ואז פוגשים את עמוד הסימון הראשון של שביל הבריאות וממשיכים אתו. השביל מאפשר הצצה אל היער המשוקם, חלקת המחקר של קק"ל בה היערנים בוחנים את תהליכי שיקום היער - ועובר גם באזור של טראסות חקלאיות עתיקות שהשריפה חשפה לראשונה והן שוקמו אחריה.

בווייז: מלון יערות הכרמל. ההתחלה בחניית המלון והשביל הוא מעגלי.


עין חוד וחורבת בית עיתאב

חורבת בית עיתאב (צילום: A.Pushkin, shutterstock)
חורבת בית עיתאב|צילום: A.Pushkin, shutterstock

הטיול מתחיל בחורשת האורנים של חניון נס הרים מערבה לכביש 3866 [1] , מעברה השני של מסעדת בר בהר ותחנת המידע של קק"ל, בין נס הרים ובר-גיורא.  ליד החניון מתחילה דרך עפר מסומנת אדום שכיוונה מערב והיא עוברת בשולי מטעים. רוב המטעים נטושים כיום, ואפשר לראות בהם את תחילת התהליך של כיבוש שטחי החקלאות בידי הצומח הטבעי.

בין העצים יש נבטים רבים של כל מיני עשבים, שיחים צעירים של סירה קוצנית ופריחה שופעת של ציפורני-חתול מצויות. בסוף ינואר תפרח כאן גם ציפורנית מצרית, שיוצרת מרבד פריחה ורוד במטעים. על הרכס מצפון לדרך, נראים הבתים של מושב נס הרים ועל המדרון נטועים כרמים.

אחרי הליכה של כ -1,500 מ', כ-300 מטרים אחרי שרואים את ביתני הלולים מצפון, תגיעו אל עין חוד, מעיין קטן [2] הנובע מניקבה חצובה חבויה בתוך מבנה. השיפוץ שעשתה כאן רשות הטבע והגנים הותיר פינה נעימה עם שוקת הבנויה מעל בריכת האבן, אליה זורמים מים צלולים.

לא רחוק משם תוכלו גם להגיע לחורבת בית עיתאב - שרידים של כפר ערבי נטוש המכונסים בתוך חצר של מבצר רבוע מימי הביניים. כדאי להיכנס לתוך החורבה ולטייל בין חדריה. כדאי גם לטפס על החומות המקיפות את הכפר החרב, או על גגו של אחד המיבנים במקום, וליהנות מתצפית מרהיבה על דרום הרי ירושלים, השפלה ודרום מישור החוף. ביום בהיר תוכלו לראות מכאן את הארובות הגבוהות של תחנת הכוח רוטנברג מדרום לאשקלון, את אשדוד ואת גוש דן.

בווייז: בר בהר. המסלול מתחיל מעבר לכביש. 


גבעות גד

גבעות גד (צילום: עינב לנדאו)
צילום: עינב לנדאו

חבל לכיש הוא אחד האזורים היפים בארץ, ושמורת גבעות גד נמצאת סמוך ליישוב אמציה. השמורה גדולה והפעם נבקר בקבר שייח עלי. אחרי שעברנו את הכניסה לשמורה, יש להמשיך עד שתזהו שלט קטן המורה שמאלה עם סימון כחול, ויש להמשיך עם הרכב עד לראש הגבעה, שם תמצאו חניה מסודרת לרכבים. חוץ ממבנה הקבר תגלו נוף מרהיב של חבל לכיש וכמה שולחנות לפיקניק. מומלץ לשוטט באזור, לטייל ביער הסמוך וליהנות מהטבע והנוף.

בווייז: גבעות גד