כבכל שנה, שיא נדידת הציפורים כבר, כאן ואם במקרה לא ידעתם על כך, זה הזמן להצטרף לחגיגה המרשימה. "ישראל היא אחד המקומות הטובים בעולם לצפייה בפלא הנדידה", אומר ירון צ'רקה, הצפר הראשי של קק"ל. "עכשיו זה הזמן לצאת ליערות, לשטחים הפתוחים ולמוקדי כנפי קק"ל ברחבי הארץ כדי ליהנות מהעושר של הצבעים, הקולות והריחות שהעופות הנודדים והטבע כולו מזמנים לנו בעונה המדהימה הזו."
צ'רקה מסביר ש"הציפורים הנודדות מנסות להימנע ממעבר מעל מקווי מים גדולים כמו הים התיכון, ורבות מהן עוקפות אותו ממזרח. ממזרח לישראל משתרעים מדבריות ערב שגם בהם אין נקודות עצירה אטרקטיביות והציפורים הנודדות מעדיפות שלא לעבור מעליהן. כך, נשארת רצועה צרה למדי על חופו המזרחי של הים התיכון שהופכת לנתיב הנדידה המרכזי עבור ציפורי מזרח אירופה ומערב אסיה. זהו ציר הנדידה השני בגודלו בעולם כולו."
מתי עונת הנדידה התחילה ומתי היא צפויה להגיעה לשיאה?
"עונת הנדידה של הסתיו ארוכה יותר מזו של האביב. לאחר סיום עונת הקינון ציפורים מתחילות להדרים לכיוון אזורי החריפה שלהן. את ראשוני הנודדים רואים בישראל כבר בחודש יולי. החל מאמצע אוגוסט צוברת נדידת הסתיו תאוצה משמעותית והיא מגיעה לשיאה בחודשים ספטמבר ואוקטובר. הציפורים ממשיכות לנדוד לאפריקה גם במהלך חודש נובמבר, והמאחרים אפילו בדצמבר."
איזה מיני ציפורים ועופות עוברים במהלך הנדידה דרך ארצנו הקטנטונת?
"בישראל תועדו עד היום כ-550 מיני עופות. כ-450 מהם תועדו במהלך מעבר ממקום למקום. מדובר במגוון עצום של מינים עבור יחידת שטח קטנה כמו ישראל. גם כמויות הציפורים החולפות אצלנו גדולות מאוד ומוערכות במאות מיליוני ציפורים בכל עונת נדידה. רוב מיני הציפורים נודדות בלילה, ולכן ההערכות הללו מתבססות בעיקר על דגימות מכ"מ."
איפה ניתן לראות את נדידת הציפורים בארץ בצורה הטובה ביותר?
"ישראל היא מדינה קטנה יחסית. עוף נודד יכול לעבור את ישראל לכל אורכה ביום נדידה אחד ולכן כבר בתחילת עונת הנדידה רואים נודדות בכל הארץ. כמובן שהציפורים מעדיפות לנחות בבתי גידול עשירים המתאימים לעצירת הביניים החשובה שלפני חציית רצועת המדבריות בדרך לאפריקה."
- קרן קיימת פורשת רשת של אתרי כנפי קק"ל מאגמון החולה ועד פארק הצפרות באילת.
- בדרך יכולות הציפורים לעצור למנוחה במוקדי צפרות כמו ראש ציפור – פארק הצפרות של תל-אביב.
- אגמון חפר ומצפור ויקר מארחים בעונה זו שקנאים רבים/
- מוקד כנפי קק"ל בפארק אגם ירוחם ניתן לראות עופות מים שונים אבל גם ציפורי שיר רבות עוצרות בנווה המדבר הגדול הזה.
איזה אירועים מיוחדים יש סביב נדידת הציפורים בתקופה הקרובה?
- העגורים האפורים מתקבצים בעונה זו באגמון החולה – קק"ל. מספרי השיא שלהם צפויים בחודש נובמבר, אבל עד לחודש אפריל הקרוב ניתן יהיה לראות כמויות גדול של עגורים באגמון. כדאי מאוד להצטרף לסיור שקיעה מודרך בעגלת המסתור כדי לראות את העגורים מתקבצים ללינת לילה בגוף המים. פרטים על אירועים וסיורים מיוחדים אפשר למצוא באתר אגמון החולה – קק"ל.
- במצפור ויקר אפשר לצפות באלפי שקנאים. מדי פעם מתקיימת במקום האכלה של השקנאים, אך מועד ההאכלה תלוי בזמינות של דגים וקשה לצפות אותו מראש. עדכונים על מועדי ההאכלה מתפרסמים מדי פעם בדף הפייסבוק של המועצה האזורית עמק חפר.
- בפארק הצפרות ראש ציפור מתקיימים סיורים רבים לציבור הרחב, בעקבות הציפורים הנודדות והטבע העירוני בכלל. ניתן להתעדכן ולהירשם לסיורי צפרות ונדידה רבים המתפרסמים כאן.