הייתי בטוח שאני מכיר את הבולענים בים המלח, אך לאחר שנצמדתי למומחה לעניין - גיא גולן, בעל MA בקרקע ומים, הבנתי שהידע שלי היה מאוד קטן. במהך הטיול ב"ארץ הבולענים" גיא הוביל אותנו בדרך בטוחה לבולענים היפים בארץ, סיפר על רקע היווצרותם ולמה אנחנו צריכים לדאוג בעוד 20 שנה.
ארז דגן - טייל ויזם, הקים את אתר הטיולים "ארץ דגן", מוציא טיולי לוקיישנים למקומות נסתרים בארץ. לעדכונים בזמן אמת, אתם מוזמנים לעקוב בעמודי האינסטגרם והפייסבוק של ארז
אל הטיול יצאתי עם קבוצת בלוגרים בהובלת חיים חבשוש, מהמטיילים המנוסים בישראל מ"קבוצת אוהבי הארץ". בשעה 05:30 בבוקר פגשנו כאמור, את המדריך גיא גולן, מייסד הטיול "ארץ הבולענים", שעבר לגור בחוף ים המלח, שינה את סגנון חייו, שינה מקצוע והכל מתוך אהבה, מטרה ואמונה שהוא עושה משהו טוב לקידום התיירות באזור.
לקראת הזריחה התחלנו לצעוד אל עבר הבולענים שעל שפת החוף, כשגווני השמיים מבשרים על זריחת השמש. גיא לקח אותנו למספר בולענים וסיפר על תהליך היווצרותם, על הקרקע שמשנה את פניה ועוד עובדות מרתקות על האוצר הלאומי שלנו. ראינו בולענים במגוון צבעים וצורות, חמים וקרים ובחלקם אפילו שחינו.
החלק הכי מיוחד היה ה"בודי רפטינג" - שיט עצמי, ללא כל ציוד, בעזרת זרמי המים בלבד. לא צריך לחשוש, פשוט צריך להתמסר לזרימת המים שתעשה את העבודה ותשיט אתכם לחוף מבטחים. בפעם הראשונה לא לגמרי "תפסתי" את זה, אבל אח"כ נהייתי "מומחה" ועשיתי את זה שוב ושוב, עד שגיא ביקש ממני להפסיק. באסה.
בהמשך הגענו לחוף נסתר ומלא "יהלומים" שנמצאים באדמה. ההסבר המדעי של גיא לקובייה המדויקת, הוא שעל כל יון של נתרן (חיובי) יש יון של כלור (שלילי), והמבנה הזה יוצר "אריג יוני" של קוביה, כי כל 6 יונים של נתרן מקיפים יון של כלור וההפך.
10 דברים שגיליתי על הבולענים ביום הזה?
רק לפני 200 שנה גילו שים המלח הוא המקום הנמוך בעולם בעקבות בדיקה שעשו, במהלכה הבחינו שהמים שם רותחים בטמפרטורה של 104 מעלות, מה שאומר שככל שיורדים טמפרטורת הרתיחה עולה, וכן בהר האוורסט טמפרטורת הרתיחה היא 70 מעלות צלסיוס.
יש חוף בישראל שנקרא "חוף הכספומטים", שקיבל את שמו בעקבות תשלומים שנהגי הג'יפים נאלצים לשלם אחרי שנתקעו עם רכבם על חוף הים. יש כלים כבדים שלא הצליחו לחלץ ואם תראו דחפור על חוף הים יש מצב שהוא ישאר שם לנצח.
האוויר בים המלח מפחית מחלות מודרניות וסטרס כתוצאה מכמות גבוהה יותר של ברום ולחץ חמצן גבוה יותר.
בולען נוצר כתוצאה מהזנה של מים מתחת לאדמה וקריסה של האדמה. די פשוט, אם אין הזנה של מים אין בולענים פעילים.
ראינו בולענים שהיו פעילים בעבר, עד שהמים חלחלו למקום אחר והבולען נשאר לא פעיל. כלומר, אתם עדיין תראו בור בקרקע, אך האדמה שסביבו יציבה.
אם תראו בולען שסביבו צמחיית קנים, תבינו שמימיו מתוקים ואפשר לשחות בו, אך יש בולענים שאסור להיכנס אליהם, כדי לא לפגוע בבתי קינון של עופות מים.
יש "יהלומים" שגדלים באדמה, אך מקומם נסתר מהעין.
יש בולענים קטנים שהתאחדו לבולען ענק, שמכיל זרמים שונים של מים חמים וקרים במקביל, וזה ממש מגניב.
בכל שנה מפלס המים של ים המלח יורד במטר ו-20 ס"מ ובכל שנה נחשפות תופעות חדשות.
אם מסתכלים על שכבות האדמה בים המלח, אפשר לדעת כמה גשום היה בחורף (צבע חום) או כמה צחיח היה הקיץ (צבע לבן) לפי זרימת החרסית שנסחפת אל החוף.
היה טיול מיוחד, שונה ומרתק. מומלץ בחום לכל חובבי הטבע וההרפתקאות.
ארז דגן - טייל ויזם, הקים את אתר הטיולים "ארץ דגן", מוציא טיולי לוקיישנים למקומות נסתרים בארץ. לעדכונים בזמן אמת, אתם מוזמנים לעקוב בעמודי האינסטגרם והפייסבוק של ארז