אחת הבקשות הכי נפוצות שאני מקבל היא: "תמליץ לנו על יקב קרוב למרכז", אז התמזל מזלנו ואזור מטה יהודה נמצא 45 דקות מת"א. בנוסף להיותו קרוב למרכז, הוא אפלאסיון רשמי ויחידי בארץ, אז החלטתי לקפוץ לבקר את היקבים הבולטים באזור, ולכם יוצא מזה מסלול מדהים לסוכות או כל חגיגה אחרת.

אפלאסיון היא הגדרה למוצרים שמאופיינים לפי האזורים הגיאוגרפים שלהם. בתחום היין, ההגדרה האזורית קובעת אילו ענבים ניתן לגדל, איפה אפשר לשתול ואיך להכין את היין. כל החוקים יוצרים מעין "תו תקן" שרק מי שעומד בהם יכול לקרוא ליין תחת שם האפלאסיון. לדוגמא, על מנת שיין יקרא שמפניה, הוא חייב להגיע מגבולות מחוז שמפיין בצרפת, מורכב רק מהענבים המקומיים והמאושרים לכך ונעשה בשיטה המסורתית. דוגמא נוספת מגיעה מטוסקנה, יקבים שרוצים לקבל את הסמל האזורי של התרגול השחר והמפורסם (קיאנטי) חייבים לעמוד בכל דרישות המועצה המקומית.

נתי נעים הוא מנהל קבוצת יין יקבים ומה שביניהם ובעל חברת היין MyYain
פרטים נוספים בעמוד
 הפייסבוק והאינסטגרם
 

מה קורה בארץ?

ב-2015 מטה יהודה החליט להרים את הכפפה ולהפוך את האזור לאפלאסיון הראשון (והיחידי) בארץ. לאחר עבודה מאומצת של אנשים כמו ניב ויזל ראש המעוצה, ברק כץ רכז התיירות, ובעלי היקבים, נחתם לפני כשנה ההסכם שמגדיר את האזור כאפלאסיון רשמי: "יהודה".

סימן המסחר המאשר את היינות, יוכל להופיע על כל תווית של יין מיקבי האזור, אשר לפחות 85 אחוזים מהענבים שבו גדלו בגבולותיו. היקבים המעוניינים בכך ושעומדים בקריטריונים שהוגדרו, יוכלו לפנות לוועדה ייעודית שהרכבה הוגדר בתקנון, ובמידה ויעמדו בתנאים, ישולב הסימן המאשר על גבי הבקבוקים. הסימון הינו מטבע שהתגלה בחפירות באזור. חפשו אותו על גבי יינות בחניות אפילו עוד השנה.

אפילסיון יהודה (צילום: יחצ)
האזור היחיד בארץ שזכה לתואר אפלאסיון|צילום: יחצ

אז מה שותים?

הבנו שיש פה תו תקן לייצור יין אזורי ואיכותי, אבל איפה מומלץ לבקר? תחת האפלאסיון יש כ-50 יקבים, למעשה זהו אחד האזורים העמוסים ביקבים ומרכזי תיירות. בכתבה החלטתי להתמקד ביקבים הגדולים שהובילו את המהלך ונמצאים באזור מעל ל-20 שנה וחוקרים אותו יום יום בגישה של התמקדות באזור והטרואר.

יקב קלו דה גת 

עשיה לפי האמת הפנימית: ללא פשרות

קלו דה גת (צילום: יואב אלון)
מביאים את צרפת למטה יהודה. יקב קלו דה גת|צילום: יואב אלון

נתחיל בפירוש השם. קלו היא חומת אבנים שמקיפה כרם (במקרה שלנו מדובר בחומת סברסים), וגת – על שם הגת ההיסטורית שנמצאה בסמוך ליקב ובה הפיקו יין לפני אלפי שנים. השילוב בין צרפתית לעברית הוא לא מקרי. המקום הוא שותפות בין היינן אייל רותם, לקיבוץ ולמשפחת וויט (מחברת מייזון סיישל הצרפתית).

היקב הוקם בשנת 1998 ושוכן במבנה ישן ששימש כמפקדתו של יצחק רבין במבצע הראל, סביבו נטעו הכרמים ונבנה מבנה היקב. היקב מוגדר אסטייט - יקב שמגדל לעצמו את הכרמים, וכך משיג שליטה מלאה בתוצר. העשייה ביקב מרתקת, ישנה השתדלות להתערבות מינימלית והרצון לתת לפרי המדהים "לדבר". התסיסה עצמה נעשית על ידי שמרי הבר של הענב, מה שמבטיח טעם מקומי, אותנטי וייחודי ליקב.

במקום מתקיים סיור, אשר לוקח את המבקרים לאורך המסלול אותו עוברים הענבים ומספר את הסיפור ההיסטורי של היקב. לאחר הסיור ישנה טעימה של 4 יינות (2 אדומים ו-2 לבנים) בליווי כיבוד טבעוני. באופן אישי, אם לא היו מגלים לי שמדובר בגבינות טבעוניות, לא הייתי מנחש, וגם יינות היקב הם טבעוניים. חווית הביקור ביקב אישית ואינטימית, לכן אין להגיע למקום ללא תיאום. היקב לא כשר.

קלו דה גת (צילום: יואב אלון)
היקב מגדל בעצמו את הכרמים. קלו דה גת|צילום: יואב אלון
קלו דה גת (צילום: יואב אלון)
כדאי גם להשתתף בסיור ביקב|צילום: יואב אלון

חובה לנסות: הראל סירה - סירה אלגנטית, מלאה בטעמים ופלפל שחור עם סיומת ארוכה, זהו היין שגרם לי להתאהב ביקב לפני כ-7 שנים.

מיקום: יקב קלו דה גת, קיבוץ הראל | שעות פתיחה: ראשון-שישי 10:00-16:00, בתיאום מראש | מחיר: סיור וטעימות של כשעה וחצי – 150 שקל | פרטים נוספים באתר או בטלפון: 02-9993505

יקב פלם

למידה והתמקצעות תמידית

יקב פלם (צילום: טל סיוון ציפורי)
התמקצעות ברמה הגבוהה ביותר. יקב פלם|צילום: טל סיוון ציפורי

יקב פלם הוקם בשנת 1998 על ידי גולן וגלעד פלם ואימם קמי, וכעבור 7 שנים האב ישראל הצטרף לאחר שעזב את יקבי כרמל מזרחי. סיפורו של יקב פלם הוא סיפורה של משפחה שחיה, נושמת ומייצרת יין כבר מעל ל-50 שנה. מדובר במשפחה שמחפשת שיפור תמידי והתמקצעות בתחום במטרה לייצר יין ישראלי ברמה הגבוהה ביותר.

החתימה הייננית של היקב מתבטאת ביינות אלגנטיים ונעימים מאוד. ניתן לתאר את היינות כ-"משי" ו"קטיפתי" בזמן השתייה. השיפור המתמיד והרצון להתמקצע קיים בכלל התחומים וגם בתוויות, שחלקן עוברות מתיחת פנים וחלקן תוויות חדשות ונקיות יותר כמו הפלם ווייט לייבל, שמציג תווית אחרת, נקייה  ומינימליסטית. לא להתבלבל - מדובר ביין גדול המבוסס סירה וקברנה.

יקב פלם התווית החדשה  (צילום: נתי נעים)
ההשקעה ניכרת אפילו בתוויות|צילום: נתי נעים

היקב ממוקם בליבם של הרי יהודה, מוקף בכרמיו, אל מול הנוף המרהיב של הרי ירושלים. היקב עבר שיפוץ לאחרונה וניתן לראות את החנות החדשה, חדר הטעימות המשודרג, הישיבה בכרמים והמרפסת המושלמת לנוף. מומלץ להזמין מקום מראש, אך במידה ואין מקום ישנה אופציה לסלסלת פיקניק שאפשר לקחת.

חובה לנסות: פלם קלאסיקו – הבלנד שעבר שינוי ושיפורים לאורך השנים (החל כבלנד 50/50 קברנה סוביניון ומרלו והיום הוא בלנד בורדו: קברנה סוביניון, מרלו, קברנה פרנק, פטי ורדו וסירה). נפלא בשתייה מיידית ואידך ניתן ליישון. יין שמספר את השיפור התמידי של היקב.

מיקום: יקב פלם, יער הקדושים, צומת אשתאול | שעות פתיחה: ראשון 11:00-17:00, שני-חמישי 10:00-17:00, שישי 10:00-16:00, שבת סגור | מחיר: טעימות 95 שקלים, מתוכם זיכוי 20 שקלים לרכישת יין | פרוטים נוספים בטלפון: 054-2133102

יקב צרעה

האזוריות במרכז

יקב צרעה  (צילום: אילן נחום)
מביאים את האזור לתוך היין. יקב צרעה|צילום: אילן נחום

את היקב הקים רוני ג'יימס ז"ל בשנת 1993. רוני קיבל את הכינוי אבי הטרואר, משום שתמיד שם את האזוריות בקדמה, וכך גם עושה היום ערן פיק היינן. ערן הוא Master Of Wine הראשון בארץ, תואר בינלאומי ויוקרתי (מתוך 350 מוסמכים בעולם בלבד).

ערן דוגל בעשיית יין אך ורק מענבים אשר גודלו וטופחו בכרמי היקב. יינות אלה מבטאים נאמנה את הטרואר הייחודי לכל כרם, והם נקראים על שם מקור מוצאם: "הרי יהודה" אדום ולבן, המייצגים את אזור היין של הרי יהודה; "שורש" אדום ולבן, מענבים הגדלים בכרם שורש הנטוע על טרסות עתיקות בצמוד למושב שורש; ויין הדגל "מיסטי הילס" המופק מחלקה מובחרת בעלת טרואר יוצא דופן.

היקב עושה רק בלנדים ולא יינות זנים, משתי סיבות עיקריות: האזור הוא במרכז ולא הזן הענבים, וביצירת בלנד ניתן ליצור ולתקן בדרך הטבעית ולהמנע מחומרים מלאכותיים, לדוגמא אם נרצה להוסיף צבע ליין ניעזר בענבי פטי ורדו. במקום מתקיימות טעימות יין, ליחידים ולקבוצות קטנות (עד 20 איש) בתיאום מראש. הטעימות כוללות הסברים על עולם היין ותפיסת הטרואר המיושמת ביקב צרעה ולצידן מוגשות גבינות, לחם טרי ושמן זית.

חובה לנסות: שורש לבן 2021 בשנה הזו הבלנד מורכב מ-80 אחוז סובניון בלאן, 20 אחוז שרדונה, 6 חודשים בחבית, מרענן, חומצי במידה אך בעל עומק ומורכבות.

מיקום: יקב צרעה, קיבוץ צרעה | שעות פתיחה: ראשון עד חמישי,10:00-15:00, שישי 09:00-13:00, שבת וחג סגור | מחיר: טעימות של 4 יינות בליווי גבינות, לחם ושמן זית 100 ₪ לאדם | פרטים נוספים באתר 

יקב צובה

מטה יהודה פינת דרום אפריקה

יקב צובה  (צילום: אדם שרז)
יין משובח וחוויה מרתקת. יקב צובה|צילום: אדם שרז

יקב צובה הוקם בשנת 2005 כיקב אסטייט המבוסס על ענבים הגדלים בכרמי קיבוץ צובה, הנטועים כבר משנת 1996. עד 2005 הקיבוץ מכר את הענבים ליקבים הסמוכים, ומשהבין את איכות הענבים, החליט להכין מהם יין. העבודה בכרם נעשית תוך שיתוף פעולה הדוק בין צוות הכרם לבין מנהל היקב והיינן פול דאב, שעלה לארץ בשנת 1996 מדרום אפריקה, שם גם למד ייננות וכורמות, החל לעבוד בכרמי הקיבוץ, וכשהיקב נפתח עבר לעבוד ביקב.

אל מול נופם המרהיב של הרי ירושלים, נמצא מרכז המבקרים של היקב. במרכז מתקיימים מפגשים של חווית יין קסומה ומרתקת, הכוללת הסברים וטעימות של 4 סוגי יינות. לצד היין ניתן להזמין פלטה עשירה הכוללת גבינות, לחם, עלי גפן, ירקות ומטבלים. היקב מציע לא רק יין, אלא גם חוויית ביקור נעימה שיכולה לכלול ביקור במלון הקיבוץ או ביקור ב"קיפצובה" עם הילדים. בימי חמישי יש הופעות וערבי נושא מומלצים.

חובה לנסות: מצודה - בלנד של קברנה סוביניון, מרלו וסירה. בלנד מהחלקות כרם הטובות ביותר, מיושן 18 חודשים בחבית, יין עשיר בטעמי פרי אדום, סיומת ארוכה.

מיקום: יקב צובה, קיבוץ צובה | שעות פתיחה: שני – חמישי 10:00-16:00, שישי 10:00-14:00 | מחיר: 55 שקל לאדם לטעימות, 90 שקל לפלטת גבינות זוגית | פרטים נוספים באתר או בטלפון: 02-5347000

נתי נעים הוא מנהל קבוצת יין יקבים ומה שביניהם ובעל חברת היין MyYain
פרטים נוספים בעמוד
 הפייסבוק והאינסטגרם