עבור רוב האנשים שאינם ירושלמים עיר הבירה שלנו מסתכמת בכותל, בחומת העיר העתיקה ובאוויר הרים צלול כיין. לכבוד יום ירושלים החלטנו ללכת על הצד השכונתי של העיר ואספנו את המקומות שכל אדם שמשחק "אבו-יויו" ואומר מ-א-תיים מכיר.

החומוסייה הקבועה, הפאב, בית הקפה ואפילו הסמבוסק – כך תרגישו ירושלמיים בעיר הקדושה. ואם אתם תושבי העיר ויש לכם עוד המלצות, טקבקו לנו אותן!

סטקיית חצות - טיול ירושלמי (צילום: אילן מור)
הכי מעורב ירושלמי. סטקיית חצות|צילום: אילן מור
אקספרס של חצות: סטקיית חצות

אם יש מאכל בשרי שמייצג את ירושלים זה ללא ספק המעורב הירושלמי. ואם יש מסעדה שמכינה את המאכל הזה קצת יותר טוב מהאחרות היא סטקיית חצות. "החצות זו מזללה מיתולוגית למעורב ירושלמי", אומר אילן, תושב העיר בן 56. "מדובר בסטקייה קטנה שהייתה מסעדת פועלים ששופצה לאחרונה. הם עושים בעיקר מעורב ירושלמי שמתאפיין בזה שיש בו הרבה פלפל". כן, יש ירושלמים שמוכנים להישבע שאין דבר יותר טעים בעולם מהמעורב של סטקיית חצות.
עוד מככבות: מסעדת אימא ("אחלה ממולאים"), מסעדת סימה ומסעדת אבו גוש החדשה.
מיקום: אגריפס 121, ירושלים.

ניגוב ירושלמי: חומוס בן סירא

ירושלים, מעבר לכך שהיא בירת ישראל, היא גם בירת החומוס (או לכל הפחות אחת מהן) העולמיות. לפי אחד הירושלמים איתם שוחחנו, חומוס בן סירא הינו "חומוס ללא מתחרים". מצד שני, יש מי שיתעקשו על פינתי ואבו שוקרי, ואנחנו גם מניחים שבין קוראי כתבה זו, יהיו מי שינקבו בשמה של חומוסייה אחרת כ"חומוסייה מספר אחת בירושלים!". אבל בסקר החומוסיות הלא מייצג בקרב הירושלמים, בן סירא עלתה על כולן. "אין הרבה כאלה בירושלים", סיפר ירון, תושב העיר בן 25. "זאת מסעדת פועלים קטנה בה מכינים את האוכל על המקום. יש גם אורז עם שעועית, שמיועד למשפחות העיראקיות ועוד כל מיני מאכלים ירושלמיים".
עוד מככבים: חומוס פינתי, חומוס אבו שוקרי.
מיקום: בן סירא 3, ירושלים

פעם חנות צעצועים, היום פאב מגניב: פאב הצעצוע

פאב הצעצוע הוא פאב הממוקם במרכז העיר, שקם על מה שהיה פעם חנות צעצועים ישנה. לפי ירושלמי ותיק, המאפיין הירושלמי בו הוא שמדובר במקום קטן יחסית. הפאב הוא פאב טיפוסי וגם מועדון ריקודים, כשהחלוקה הזו נעשית בשני מתחמים שונים בקומת הכניסה ובקומה אחת מתחתיה.
עוד מככבים: התקליט, בורלא, יהושע, וולנברג.
מיקום: דונואס 6, ירושלים.

פאב הצעצוע - טיול ירושלמי (צילום: איגור פרברוב)
היה פעם חנות צעצועים. פאב הצעצוע|צילום: איגור פרברוב
רוקדים בפאב הצעצוע
גם פאב וגם מועדון

משולש פראי: פיצה צ'ילי

פיצה היא ללא ספק אחד מסימני ההיכר העירוניים – כל עיר והמשולש שלה. אבל אם יש פיצה שממליצים ללכת אליה בירושלים וברוב גדול, היא פיצה צ'ילי. היא פתוחה 24 שעות ומושכת את הירושלמים בגלל המיקום שלה שבאזור הבילויים של העיר. זולה היא לא, כשמגש עם תוספת מתקרב ל-80 שקל, וגם כשרה היא לא (בשונה ממרבית עסקי המזון בעיר), ובכל זאת זה אולי מעיד על הרבגוניות של ירושלים ועל הסגנונות השונים של האנשים החיים בה.
עוד מככבות: פיצה ביג אפל, פי בריבוע.
מיקום: הלל 28, ירושלים.

ה-שוק: מחנה יהודה

שוק מחנה יהודה מוכר כמובן גם לאלה שאינם ירושלמים, אבל הוא ללא ספק שוק שנחשב גם אצל המקומיים, לצרכי יום יום ואפילו סתם כדי לספוג אווירה. השוק מלא בבסטות ודוכני מזון מכל הסוגים, בתי קפה, מסעדות ואפילו נערכים בו סדנאות קולינריות וסיורים במהלך כל השבוע. בלילות יש גם מסיבות באזור. טיפ של ירושלמים: אם אתם שם, קפצו למסעדת פסטה בסטה המתמחה בהכנת פסטה ביתית.
מיקום: בין רחוב מחנה יהודה לרחוב בית יעקב.

שוק מחנה יהודה - טיול ירושלמי (צילום: Hmbr at he.wikipedia)
מלא אווירה. שוק מחנה יהודה|צילום: Hmbr at he.wikipedia
שוק מחנה יהודה - טיול ירושלמי (צילום: Avishai Teicher)
בלילה יש גם מסיבות באזור|צילום: Avishai Teicher

אחרי היציאה נפגשים בסמבוסק: מפגש השייח

מקום נוסף שמייצג את הייחודיות של ירושלים הוא הסמבוסק, ומפגש השייח הוא סמבוסק שמסמל את הדו קיום בעיר הבירה. מדובר במקום בו עובדים גם יהודים וגם ערבים, שהמקומיים מגיעים אליו אחרי מסיבות ובילויים כדי לאכול. "אחרי בילוי באומן אוכלים סמבוסק", מספר יאיר, ירושלמי בן 24, "מאכל די ירושלמי שמייצג את האוכלוסייה הערבית שחיה פה". סמבוסק מפגש השייח פתוחים 24 שעות וממוקמים בתלפיות ובעיר.
מיקום: האומן 23, ירושלים.

מפגש השייח
מסמל את המפגש בין ערבים ליהודים בעיר. מפגש השייח

בית קפה מיתולוגי: קפית

לבית קפה קפית, שעובד כבר מעל 20 שנה בעיר יש כמה סניפים בירושלים. "קפית נחשב לקפה נורא ירושלמי, אל אף שעכשיו יש גם סניפים שלו מחוץ לעיר", סיפרה רונית, שגרה בעיר כבר שלושה עשורים. "אין בו משהו מיוחד ספציפי שאפשר להצביע עליו, אבל הוא פשוט אחד משלנו ותמיד מרגישים בו בבית. הוא אחד מבתי הקפה הוותיקים באזור, ולמרות שסניפיו גדלו והתפשטו ברחבי העיר, הוא עדיין מעניק יחס חם".
עוד מככבים: קפה יהושע, קדוש, הכל לאופה וגם קפה.
מיקום: יהודה בורלא 1, ירושלים, עמק רפאים 35, ירושלים וקניון מלחה.

בית קפה קפית מקרוב
פועל יותר מ-20 שנה במושבה הגרמנית בירושלים. קפה קפית
_OBJ
>> אם תרצו אין זו אגדה: מלון יו קורל ביץ' קלאב באילת