כמדינה לא הכי סובלנית באופן כללי, מקפידה ארצנו הקטנטונת שלא להתחשב יתר על המידה בתושביה שחייהם כרוכים במוגבלות פיזית, גם בכל הקשור לתיירות פנים. על פי נתוני עמותת "נגישות בישראל" מרבית המוזיאונים, התיאטראות, בתי המלון, הצימרים, הפארקים, הקניונים (וכמובן גם משרדי הממשלה, הרשויות המקומיות, בתי המשפט והמרפאות, אבל נעזוב את זה), לא מאפשרים כניסה לאנשים עם מוגבלות. זה לא שהם לא רוצים, כן? הכל פשוט עניין של סדר עדיפויות.
מאחר שאנחנו עוסקים יותר בטיולים ופחות בפוליטיקה, הנה כמה אופציות מוצלחות - אבל למרבה הצער נדירות - למקומות בארץ שגם מאפשרים נגישות לכיסאות גלגלים, וגם מתאימים לטיול של שבת.
ספינת "פעמונית הים"
בהתאם לפתיח הנרגן כנראה לא תתפלאו לשמוע ש"פעמונית הים" היא הספינה הנגישה היחידה בארץ. ספינת המפרשים מחולקת לשלושה מפלסים, שבהם מוזמנים הנופשים - חוץ מלנשום אוויר צח ולהתגבר על הטלטלות - להתנסות בשיט, צלילה, שחייה, סקי, אבובים, דיג ספורטיבי ועוד שלל דברים שלהידרופובים לא כדאי לנסות. נשמע לכם מורכב? לא מבינים מה לאבובים ולכיסא גלגלים? ובכן, כדי להפוך את העניין לאפשרי, פשוט ואפילו מהנה לאללה, התקין קפטן הספינה, שמשון משיח, רמפה הידראולית מיוחדת, ובשילוב מדריך תת-ימי לכל נכה, מוזמנים גם המוגבלים פיזית שבינינו לרדת אל הים.
רוחבו של גשר העלייה לספינה הוא 80 ס"מ, והוא מצויד במאחזי יד בשני הצדדים ליושבים בכיסאות גלגלים. כל המים מסביב מעוררים את השלפוחית? שירותי נכים תקניים מחכים לכם בפנים, וגם מלתחה נגישה ומאובזרת במאחזי יד. על הסיפון תמצאו שולחנות נגישים ומערכת מיזוג אוויר לאלה שחום לבד יכול להפוך אותם למוגבלים. בעתיד מבטיחים בפעמונית להתקין גם מעלית שתעביר אתכם בקלילות בין המפלסים, ולנו לא נותר אלא לומר שאפו.
למי זה מתאים: יש הפלגות לבודדים, משפחות וקבוצות עד 150 איש.
איך מגיעים: דברו עם יעל 052-3834801, או דאלו לקפטן משיח: seabell@smile.net.il.
נמל תל אביב ושפך הירקון
אנחנו בעד נחלים ונמלים, אבל במקרה של הירקון רק נזהיר שאולי כדאי לחשוב היטב אם ארומת בקטריות זה מה שיסדר לכם את השבת. אם אתם גרים באזור מתועש ושותים מדי פעם מהברז, כנראה כבר אין לכם מה להפסיד: פארק הירקון הוא אחלה אטרקציה.
בפארק עצמו ממתינות דרכים סלולות - נוחות ומישוריות ברובן, עטופות מדשאות שמזמינות לפיקניק, מנוחה או על האש (רק תשתדלו להיות עדינים עם הדשא). במגרש החנייה שבכניסה למתחם הנמל ושפך הירקון אמנם אין מקומות שמורים לנכים, אבל האספלט מאפשר תנועה בכיסא גלגלים. משני צידי הירקון הטיילת נגישה, ובהמשך – גם בנמל המחודש. הגישה למרבית המסעדות קלה ונגישה, וברובן יש שירותי נכים.
למי זה מתאים: למי שמחפש יום שקט ונעים, בלי חול אבל עם ריח של ים, רצוי באמצע השבוע (קצת צפוף בשבתות וחגים).
איך מגיעים: מחנים בקצהו הצפוני של רחוב אבן גבירול או לאורכו של רחוב בני דן ויוצאים לשוטט.
מוזיאון ארץ ישראל
מוזיאון ארץ ישראל מציע שעות של סיור אינטליגנטי בין ביתנים של ארכיאולוגיה, יודאיקה, אתנוגרפיה, תולדות הארץ, אומנויות שימושיות ושלל תערוכות מתחלפות. הנגישות לא מושלמת, אך בהחלט מכובדת.
אחת הדרכים של המוזיאון להתחשב באורחיו בעלי המוגבלויות ולשדרג את החוויה היא האפשרות לתאם מראש כניסה עם הרכב לתוך מתחם המוזיאון. וזה בלי לוותר על חניית נכים בחוץ. כשאתם כבר בפנים, קלנועיות מיוחדות – לחמישה עד שבעה אנשים ולכיסא גלגלים אחד, יניידו אתכם בין האתרים והביתנים במוזיאון. גם את הקלנועיות מומלץ לתאם מראש, אבל אפשר גם לבקש בקופה. חלק גדול מהביתנים מותאמים גם לכבדי שמיעה.
אבל לא הכול ורוד – שירותי הנכים לא לגמרי נוחים, וגם גובה דלפקי השירות מקשה על היושבים בכיסא גלגלים לתקשר עם מי שמאחוריהם. גם באזור חפירות תל קסילה כיסאות גלגלים יעברו בקושי, אז השתדלו להביא איתכם מישהו שיוכל לעזור.
למי זה מתאים: לכאלה שמוצאים עניין בהיסטוריה תרבותית, זהות מקומית וכאלה.
איך מגיעים: חיים לבנון 2, רמת אביב, תל אביב. דברו איתם: 03-6415244. שעות הפתיחה הן בימים א' - ד' בין 10:00 ל-16:00, ה' בין 10:00 ל-20:00, ובשישי ושבת מ-10:00 ועד 14:00.
מרכז התיירות רמת רחל
מרכז התיירות ברמת רחל הוא פתרון מצוין למוגבלים פיזית המעוניינים לבלות ואף ללון בירושלים. יש בו מלון, תלים, מצפים, ובסיס נחמד לסיורים באזור. המלון במקום בנה שבעה חדרים המותאמים במיוחד לנכים, וגם מחוץ לחדרים יש שירותים נגישים וחנייה שמורה. מהמלון מאוד נוח ואף מומלץ לקפוץ לתל רמת רחל - אתר ארכיאולוגי ובו שרידי ארמון קדום, לפסל עצי הזית, שבו פסל סביבתי, או למצפה יאיר - נקודת תצפית ובה פסל סביבתי לזכר בן קיבוץ רמת רחל שנהרג בתאונת צצלילה.
במלון עצמו, כאמור, תמצאו התחשבות עילית למדי. בתל רמת רחל המסלול, שאורכו כ-100 מטר, נגיש לאללה אבל נטול שירותים, אז כדאי להיערך בהתאם.
גם למצפה יאיר לא קשה להגיע, אבל הדרך שיורדת מן התצפית עוברת במדרגות לולייניות ובלתי נגישות בעליל. באתר עצי הזית תוכלו להגיע היישר אל הפסל הסביבתי בשביל מישורי וידידותי למשתמש, אבל רשמו לפניכם שגם בו אין שירותי נכים.
למי זה מתאים: למי שמחפש להעביר יום יומיים בפאתי עיר הקודש.
איך מגיעים: דברו עם מלון רמת רחל: 02-6702555. כאן תוכלו לקרוא קצת על הקיבוץ.
>> הנחות מיוחדות באזור ירושלים
חופי נתניה
ים, זה שנדמה שהוא הכי בחינם, הכי לכולם, הוא מועקה לא קטנה לאלה שמתקשים לקפץ בביקיני בחולות. יש עוד חופי ים שמשתדלים לאפשר נגישות לכיסאות גלגלים, ורק נציין את חוף דדו בחיפה, חוף בית ינאי, חוף הצוק הצפוני, חוף הילטון וצ'ארלס קלור בתל אביב, אבל במרוץ לנגישות לוקחים החופים של נתניה.
החוף מאפשר גישה מאוד ידידותית - מעלית מיוחדת תאפשר לכם ירידה קלה לחוף עצמו, ומשטחי עץ שהונחו על החול יאפשרו נסיעה בכיסא גלגלים ממש עד קו המים. אבל ההיי-לייט הוא ללא ספק 12 עגלות נכים שצפות במים, ומאפשרות ממש לשכשך בהם ולא רק להשקיף מהחוף על שוברי הגלים של הים התיכון. זה נשמע טריוויאלי, אבל לחלוטין נדיר. כל מה שחסר זה מישהו שינקה את החול מהגלגלים.
למי זה מתאים: כל מי שרוצה להרהר, להביט אל האופק, לטבול במים, או פשוט ליהנות מדברים שעבור רבים הם עניין יומיומי ופשוט.
איך מגיעים: החופים המשודרגים הם חוף אמפי, חוף הרצל, חוף סירונית א' וחוף סירונית ב'. אז איך מגיעים? בנתניה, נו.
פארק נחל חרוד
לפני מספר שנים נחנך בפארק נחל חרוד שבעמק בית שאן שביל "בין הגשרים" – שלושה קילומטר של שביל אספלט סלול, נוח וידידותי למשתמש וגם לכיסא הגלגלים שאיתו. את המסלול, שעובר בין תחנות קמח משוחזרות, אפשר לעבור גם ברכב 4X4 - הנוף, העתיקות והנחל מפיצים שלווה גם דרך החלון.
מדובר במסלול פרקטי, נגיש ומשולט, כולל חניונים, פינות צל, שולחנות פיקניק ועמדות תצפית. בקיצור, יופי של חצי יום בטבע.
למי זה מתאים: לכל מי שרוצה להסתלבט, ועתיקות, דשא ושולחנות פיקניק מוצלים עושים לו טוב.
איך מגיעים: חונים בחניון על כביש 71, בכניסה לבית-שאן, ויוצאים לדרך. המסלול לא מעגלי אבל גם לא ארוך – אז בהחלט יש מקום להלוך-חזור.
>> הנחות מיוחדות באזור בית שאן