הקסם והרומנטיות של ראש פינה, כבר מזמן שבו את ליבם של המטיילים הישראלים. למושבה ההיסטורית היה תפקיד חשוב בבניית הארץ, כאשר היה זה הברון רוטשילד שהטביע בה את חותמו כאשר לקח אותה תחת חסותו. 

כיום היא אחת מהערים האהובות ביותר בישראל, כשהיא זוכה שנה אחר שנה להיות העיר ששווה לבקר בה בארץ. עם היסטוריה מרתקת, סמטאות ציוריות, גלריות וחנויות מהפנטות, קולינריה משובחת וחיי לילה מהטובים באזור, ראש פינה ממשיכה להצדיק את המוניטין שצברה עם השנים.

מה הדבר הראשון שחייבים לעשות ברגע שהגעתם לראש פינה?

 הביקור בראש פינה הוא תמיד בסימן רוגע, שלווה וחזרה לימים שבהם שיטוט בחיק הטבע היה הדבר הכי מסעיר בסביבה. בדיוק מסיבה זו, כבר בשנת 1886, לבקשתו של הברון רוטשילד, ניטע הגן במושבה הישנה של ראש פינה, שנקרא איך לא? - "גן הברון"

גן הברון ראש פינה (צילום: MoLarjung, shutterstock)
שער כניסה לגן הברון |צילום: MoLarjung, shutterstock

בעבר נהגו תושבי העיירה להגיע אל הגן לאחר שיטוט קצר בבולוואר (השדרה הראשית שכונתה כך בפי התושבים), על מנת לראות ולהיראות, כשהם עושים את דרכם לכיוון הגן, פוגשים את שכניהם ומכריהם ונהנים מהמטעים ופינות החמד. מאז מלחמת העולם הראשונה הוזנח הגן, אך הוא חזר לתפארתו בשנת 1996, כאשר הוחלט לשחזרו. 

כיום המבקרים יכולים להגיע אליו מגרם המדרגות הישן והציורי, לשוטט בין שביליו והעצים הבוגרים, ולהנות מפיקניק באחד הנקודות הקסומות במושבה. בגן מתקיימים לא פעם מופעים, כאשר בשנים האחרונות אירח המקום את יריד היין הגלילי, עם מוזיקה חיה, אווירה נעימה וכמובן הרבה מאוד יין.

גן הברון ראש פינה (צילום: Dekel Bar, shutterstock)
טבע ושקט בגן הברון |צילום: Dekel Bar, shutterstock

מה הדבר שחייבים לראות בראש פינה?

לא כל מי שמגיע לראש פינה, יודע שיש בקרבתה גם טבע שנמצא במרחק הליכה קצר. בקצה החניה הסמוכה לבית העלמין של ראש פינה, תוכלו לראות את השלט של רשות הטבע והגנים, שמוביל אתכם למסלול "נחל ראש פינה". תוכלו לטייל לאורך הנחל ולהגיע לעין פינה, בסמוך אליו מבנה כיפתי עתיק. אפשר לשכשך בתוך מי המעיין, לשבת ולהנות מהטבע הפראי ולעשות את הדרך חזרה באותו המסלול, סה"כ כשני ק"מ לכל כיוון.

המסלול עצמו בעלייה מתונה ומתאים לכל גיל, פלג המים נעים ומרענן ויש המון מקומות לעצור לאורך הדרך. המים זורמים בנחל כל ימי השנה ולאורך השביל תזהו עצי בוסתן כמו עצי זית, עצי תאנה ואם תגיעו בינואר תיהנו מפריחה משגעת של המון שקדיות לצד הנחל.

נחל ראש פינה (צילום: עינב לנדאו)
בסמוך למעיין נמצא מבנה כיפתי עתיק|צילום: עינב לנדאו
נחל ראש פינה (צילום: אבנר רינות, החברה להגנת הטבע)
אפשר לשכשך בתוך מי המעיין|צילום: אבנר רינות, החברה להגנת הטבע

באיזו מסעדה חייבים לאכול בראש פינה?

בשנים האחרונות רושמת ראש פינה קפיצה קולינרית מדהימה, עם שלל מסעדות, מאפיות ובתי קפה שמציעים לסועדים גם אוכל משובח וגם חוויה ששווה ביקור. בשירי ביסטרו, דואגים להשתמש בחומרי גלם מקומיים, כשהתפריט מורכב ממנות ים תיכוניות קלאסיות עם נגיעה אירופאית. למסעדה יש גם מבחר יינות גדול ומגוון, וכל הטוב הזה עם נוף עוצר נשימה של ראש פינה והסביבה. 

בית הקפה שוקולטה, גם הוא חוויה מתוקה ומיוחדת, כשהוא יושב בתוך מבנה אבן עתיק מהמאה ה-19 בלב המושבה הישנה. קשתות האבן, האמנות וכמובן השימוש בשוקולוד במבחר גדול של אפשרויות, הפכו את המקום לאחת מנקודות החובה של העיר. 


המקום ששווה לצאת אליו בערב? 

 המלצה שלנו? אל תבחרו מקום אחד, ראש פינה היא לא מקום גדול ובקלות אפשר להגיע ממקום אחד לאחרו. בג'וליאן בר תמצאו אווירה תוססת עם מוזיקה חיה, מסיבות ובליינים מראש פינה והסביבה שבאים להנות מהקוקטיילים המצויינים והאנרגיות הגבוהות. בטנג'רין בר, שנמצא במבנה אבן ברחוב הראשונים, האווירה אינטימית יותר ותוכלו להשיג פה משקאות איכותיים, כוס יין, פיצה טובה, כשלעיתים קרובות מתקיימים במקום ג'אם סשנים והופעות חיות. 


הרחוב שחייבים ללכת בו בראש פינה?

המושבה הישנה של ראש פינה מורכבת מכמה רחובות יפהפיים, אשר יחדיו יוצרים את "אתר השחזור". כדי להגיע לאתר, יש לחנות את הרכב ברחוב החלמוניות ומשם הדרך לאתר קצרה. בין הסמטאות הציוריות והמרוצפות של המושבה הישנה, תוכלו למצוא את בית פרופסור מר, בו התגורר ד"ר גדעון מר שחקר את המלריה. עוד בסמטאות גם בית הפקידות ששימש את פקידיו של רוטשילד, מלון אלתר שוורץ שאירח את טרומפלדור, בית הכנסת הישן ועוד מבנים היסטוריים. 

טיול בגליל העליון: ראש פינה (צילום: דוד רבקין)
המושבה הישנה מורכבת מרחובות מרוצפים שיוצרים את "אתר השחזור"|צילום: דוד רבקין

תוכלו לבקר גם ברחוב המכונה  "הרחוב העליון", שכשמו כן הוא - הגבוה ביותר בראש פינה. ברחוב ישנם עוד מבני אבן מרתקים, כאשר מביניהם בולט בעיקר "הבית האמריקאי" המרשים, הבנוי מאבני בזלת שחורות. 


התמונה שאתם חייבים לצלם למזכרת בביקור שלכם בראש פינה

אחת הנקודות המרתקות והמרגשות ביותר בראש פינה, היא "מצפה נמרוד". את המקום הקימה משפחתו של נמרוד שגב ז"ל, יליד ראש פינה, שנהרג בשנת 2006 במהלך מלחמת לבנון השנייה. המבקרים במצפה יכולים להאזין לסיפור חייו של נמרוד ולהנות מהצמחייה העשירה של המקום. המצפה יושב בגובה של 503 מטר מעל פני הים, והוא משקיף על העיירה ראש פינה, הגלילי העליון ורמת הגולן. בהחלט מקום ששווה להגיע אליו, להתחבר לטבע ולשקט ולהצטלם על רקע הנוף עוצר הנשימה.


איפה שווה לשים את הראש בראש פינה? 

גם בגזרת מקומות הלינה לא חסר לראש פינה, והיא מזמן הפכה לאחד היעדים האהובים ביותר בצפון, עם מלונות וצימרים מפנקים. אחד ממקומות האירוח המיוחדים בעיר היא "אחוזת המאירי", השוכנת בבית אבן היסטורי בן 120 שנה, הניצב על צלע ההר, בנקודה הגבוהה בראש פינה העתיקה, ומשקיפה אל הנוף המהפנט ביופיו של עמק החולה, הרי הגולן והחרמון. כל אחת מתשע הסוויטות במתחם מאופיינת בעיצוב ייחודי, ריהוט מעשה אומן ותקרות מקומרות. בשטח החוץ של האחוזה – בוסתן עצי פרי כשבמרכזו בריכת דגי זהב, סוכות גפנים ופינות ישיבה אינטימיות.

אופצייה נוספת היא במתחם אוליאה, פינה חמה, נעימה ונקייה לברוח אליה בימי הקורונה והחורף עם כל המשפחה.

צימר אחוזת המאירי (יח``צ: רועי חן,  יחסי ציבור )
בית האירוח שוכן בבניין בן 120 שנה|יח``צ: רועי חן, יחסי ציבור


הנתון הנוסף: מה אתם לא יודעים על ראש פינה?

ראש פינה זוכה להילה רומנטית במיוחד, וזאת הודות למבניה ההיסטוריים והסיפורים המרתקים בין סמטאותיה. אך למרות האווירה הפסטורלית, המושבה התחילה את דרכה עם לא מעט אתגרים. בראשית ההתיישבות במקום בשנת 1878, היו אלו משפחות יהודיות דתיות מצפת, שרכשו אדמות מתושביו הערביים של הכפר ג'עוני. על שם כפר זה, קראו המתיישבים למושבה "גיא אוני", כך שהשם סימל גם את כוחם ואונם של הראשונים (על שמם נקרא רחוב הראשונים בעיר). 

המטרה להקמת ההתיישבות הייתה הצורך ליישב את הארץ ולעבוד את האדמה. אך עד מהרה גילו הראשונים, שלא היו בעלי רקע חקלאי, כי האדמות שרכשו היו אדמות טרשים קשות, הבהמות והצאן לקו דבר ומחלות, וגם המתיישבים חלו וסבלו מרעב. שנה לאחר שהגיעו, נטשו המתיישבים את המקום. 

כמה שנים לאחר מכן, בשנת 1883, הגיעו מתיישבים מרומניה למקום, לאחר שרכשו מבעוד מועד את אדמותיהם של הראשונים ועוד אדמות מהכפר ג'עוני. הם החליטו לקרוא להתיישבות "ראש פינה", כשהתם מתבססים על הפסוק מספר תהילים פרק קי"ח "אבן מאסו הבונים היתה לראש פינה". כך, הדגישו כי אבני היסוד של היישוב החדש, יסמלו את ההצלחת התיישבותם ביישוב בפרט, ובארץ ישראל בפרט. 

_OBJ