טיולים בצפון: נוף נצרת (צילום: איל שפירא)
מבט מעל העיר|צילום: איל שפירא

באחד מן הימים, לפני קצת יותר מאלפיים שנה, ירדה הבתולה מרים אל המעיין. בדרכה פגשה במלאך גבריאל, שבישר לה בכובד ראש כי היא בהריון, ולאו דווקא מבעלה. היתה זו התחלה מבטיחה לדת חדשה שכבשה חלקים נרחבים מהעולם. אחת מתוצאות הלוואי היא הפיכתה של העיר נצרת לקדושה לנצרות. ומה שטוב לבנדיקט ה-16 (האפיפיור, בשבילכם, שיגיע לעיר בשבוע הבא), טוב גם לכם.

9:30 – מבט-על:
מורי דרך אוהבים להתחיל טיולים בתצפית נוף. מין מסורת כזו שנועדה להעניק לכם אוריינטציה (או הבטחות שווא כגון "ביום טוב רואים מכאן את..."). התצפית שלנו הבוקר דווקא מקיימת הרבה. מדובר בטיילת החדשה (יחסית) בהר הקפיצה, הקרוי באופן רשמי "הר קדומים". מתחתיכם משתרעת העיר הערבית הגדולה ביותר בארץ, ואחת הערים הקדושות לנצרות. אל ההר הזה גררו יהודי המקום את ישו, כדי להשליכו לתהום, לאחר שהכריז על עצמו כמשיח. ברגע האחרון הוא קפץ בעצמו אל האינסוף – ונעלם. מכאן, ממרומי 397 המטרים, תזכו למבט על נצרת, כמו גם על עמק יזרעאל, הר תבור וחלקים נוספים מהגליל.
הגעה: מכביש 60, בקטע שעולה לנצרת עילית, פונים לכביש 3001 ומשם לפי השילוט.

10:30 - זמן נצרות:
טיול בנצרת ללא ביקור בכנסיית הבשורה דומה לטיול בירושלים ללא ביקור בכותל. זו פשוט חובה. הכנסייה – אחת החשובות בעולם הנוצרי - בנויה מעל המערה בה התבשרה מרים על הולדת ישו. היא תוכננה על ידי האדריכל האיטלקי ג'באני מוציו והוקמה בשנות השישים על ידי לא אחרת מחברת סולל בונה. במהלך השנים תרמו רבות ממדינות העולם ציורי קיר ופסיפסים עצומי-ממדים, המציגים לראווה את ישו ומרים. מעבר לרושם החזותי הכביר שיוצרות התמונות, התלויות על קירות החלל המרכזי, מרענן היה לצפות בגרסה היפנית, מלוכסנת העיניים, או בפרשנות האתיופית, כהת העור – לדמויותיהם של מבשר הנצרות ואמו.

טיולים בצפון: כנסיית הבשורה בנצרת  (צילום: איל שפירא)
כנסיית הבשורה. אתר חובה|צילום: איל שפירא



כנסייה נוספת, בעלות רייטינג נמוך יותר אך שופעת חן וקסם, היא כנסיית גבריאל הקדוש. מאחר שישנו ויכוח בין האסכלות השונות היכן בדיוק התרחשה הבשורה, יש המכנים אותה "כנסיית הבשורה היוונית-אורתודוקסית". עניין של כבוד. הכנסייה הקטנה והמסתורית עמוסה באיקונות, בעיטורים אמנותיים ובציורי קיר ותקרה מרשימים המתארים תחנות בחייו של ישוע. בחלקה התחתון והעתיק מפכים מים צלולים מתוך באר מים המכונה "באר מרים" (בשעות 10:00-12:00 היא סגורה, לכן השאירו אותה לסוף חלק זה).

נסו גם את כנסיית מנסה כריסטי ("שולחן המשיח"). המאמינים טוענים כי הסלע הגדול המצוי במרכזה שימש כשולחן שעליו סעד ישו עם תלמידיו. האבן נראית גסה ומחוספסת, אך אם תעבירו עליה את ידיכם, תגלו עד כמה חלקה ונעימה היא למגע. כנראה שרבבות צליינים שליטפוה באהבה ובקדושה, החליקו במהלך הדורות את פניה.
אל הכנסיות יש להגיע בלבוש צנוע.

12:30 - אוכלים:
אין התלבטות. אוכל בנצרת זה דיאנה. נכון, יש עוד הרבה מסעדות טובות וחומוסיות מצוינות, אבל דיאנה זו מסורת. כאן מייצרים כל העת שילובי טעמים חדשים ומפתיעים, וכמובן – הקבב הטעים ששמעו יצא למרחוק. רחוב פאולוס השישי 51, טלפון 04-6572919. בסופי שבוע רצוי מאוד להזמין מקומות מראש.
כבר הייתם? לכו על מסעדת תשרין שבכיכר המעיין, המציעה שילוב של מנות מזרחיות ומערביות, בתוך מבנה אבן עתיק. טלפון 04-6084666

14:00 - עושים שוק:
אין מצב שתצאו מהשוק של נצרת בידיים ריקות. אז מה יש פה? שלל דברי סדקית, בשמים "אורגינליים" בעשרה שקלים, מוכרי טבק המשמרים את טריותו בעזרת עלי חסה או כרוב, חנויות לקליית קפה, מבחר אינסופי של בגדים, כלי מטבח וצעצועי ילדים, חנויות ממתקים, ומה לא. וכמו בכל שוק המכבד את עצמו, גם כאן יש מקום נכבד לעולם התבלינים וצמחי המרפא: משמן שום לטיפול בהצטננות, דרך תערובות תבלינים תוצרת בית, ועד לשורש זלוע סורי להגברת האון.

טיולים בצפון: שוק נצרת (צילום: איל שפירא)
אין מצב לצאת בידיים ריקות. שוק נצרת|צילום: איל שפירא

16:00 - פולקלור מקומי:

טיולים בצפון: בית הפולקלור בנצרת (צילום: איל שפירא)
בית הפולקלור|צילום: איל שפירא
לאחר המולת השוק, קחו פסק זמן ב"בית הפולקלור אל-סיבאט", לא הרחק מכיכר המעיין. המקום, המכונה גם "מוזיאון בית המורשת", מציג לראווה גיבוב מקסים של חפצים ששימשו את תושבי העיר מאז תחילת המאה ה-19: כלים חקלאיים, כלי בישול, כלי עבודה של בעלי מקצוע, מסמכים, מטבעות, כתבי יד וספרים עתיקים, קישוטים, תכשיטים, לבוש מסורתי, תצלומים היסטוריים של העיר ועוד. לא ממש מוזיאון במלוא מובן המילה, אבל בהחלט כזה המעורר את הדמיון. טלפון: 04-6020935

17:00 - קפה אל רידא:
הוא החל כבית הקפה של אצולת הממון הנוצרית בעיר, והפך לקפה-מסעדה, כזה שבשבתות יש בו יותר תיירים מאשר נכבדי העיר. אבל בשעה זו, כאשר התיירים מתפוגגים, הגיע הזמן שלכם להתענג על אחד המקומות הכי מיוחדים בעיר. הוא מזכיר במשהו את הקפה האגדתי מהסרט קזבלנקה, במיוחד בשעות הערב. המוזיקה נעה בטבעיות בין אום כולתום, אידית פיאף, ונעימות בלוז אמריקאיות נושנות. פסנתר כבד, מדפים עמוסים בספרי אמנות, וגרמופון מאובק משלימים את התמונה, ועושים את בית הקפה לכזה שתשמחו לאמץ בכל פעם שתקלעו לאזור. רחוב אל בישארה 23, לא הרחק מכנסיית הבשורה, טלפון 04-6084404.

טיולים בצפון: קפה אל - רידה בנצרת (צילום: איל שפירא)
קפה אל רידא. כמו בקזבלנקה|צילום: איל שפירא

19:00 - פינוקים לקראת השינה:

טיולים בצפון: מלון סנט מרגרט בנצרת (צילום: איל שפירא)
מלון סנט מרגרט. אין טלוויזיה, יש נוף|צילום: איל שפירא
שתי האופציות הכי מומלצות ללינה בעיר טומנות בחובן אווירה מיוחדת, שתכניס אתכם בכיף אל תוך הלילה. האופציה הספרטנית – אך הציורית לעילא – היא מלון סנט מרגרט, על ההר מעל מרכז העיר. המקום נבנה בסוף המאה ה-19 כבית ספר נוצרי לבנות. יתרונו הגדול הוא בהיותו נטול מכשירי טלוויזיה – עניין שיצריך אתכם לשוחח, לקרוא, לכתוב או פשוט להתבונן ארוכות אל הנוף (או אל תוך עצמכם). החדרים פשוטים למדי, אך הנוף המרהיב, האווירה הפסטורלית והגינה הגדולה – ובה בריכת מים זעירה, מזרקה, וצמחייה המשתלבת היטב עם קירות האבן העבים – יגרמו לכם לתחושת דומיננטית של חו"ל. אל תשכחו לבקש חדר עם נוף. טלפון 04-6573507.

המקום השני מפנק הרבה יותר – זהו מלון פאוזי עאזר אין, המצוי בבניין עתיק המשמר אדריכלות מרהיבה. רצפת השיש בבניין יובאה מטורקיה, הרעפים ממרסי בצרפת ותקרת העץ עשויה מארזי הלבנון. מתחיל להיות מעניין? פרטים באתר .

9:30 – תקרות מצוירות או כפר עתיק?
אמנון גופר הוא מדריך טיולים גלילי, סופר וחוקר תרבויות. בין השאר, הוא מקיים סיורים יוצאי דופן בעקבות התקרות המצוירות של נצרת העתיקה – דרך בלתי שגרתית לסיים יממה בנצרת. מסתבר שבמאה ה-19, התקנאו סוחרים אמידים ופקידים רמי מעלה בסגנון הבנייה האירופאי, וביקשו לעטר את תקרות ביתם בציורים ססגוניים. קחו למשל את בית מנואר, בסמטה 6113. בחדר השינה מתגלה תקרה שצוירה בשנת 1889 על-ידי הצייר הירושלמי סליבא יוחנא, שדרש שכר של מטבע זהב ובקבוק עראק לכל יום עבודה. מבט ממושך בתקרה יגלה לכם עולם ומלואו של סצנות ממקומות רבים בארץ: בתי המושבה הטמפלרית וספינת קיטור בחיפה, מצודת וחומת העיר עכו, או סצנות צייד באחוזות אירופאיות מרהיבות. במרכז התקרה שלל צורות גיאומטריות, פרחים צבעוניים, ומלאכים תמימים. בבתים נוספים אפשר להתרשם מתקרות המתהדרות בציורי נוף, טבע דומם, עולם החי, דמויות אנושיות, סצנות תנ"כיות ועוד. פרטים באתר .
סיור זה דורש תיאום מראש והגעה בקבוצה (אם כי ניתן להצטרף לעיתים לקבוצה קיימת). 

טיולים בצפון: תקרה בנצרת (צילום: איל שפירא)
התקרות המצוירות של נצרת העתיקה|צילום: איל שפירא

אם לא מתקיים סיור, לכו על אופציה ב': "כפר נצרת". אתר זה, המתאים בעיקר למשפחות, משחזר את החיים בנצרת בראשית התקופה הרומית. ניתן ללמוד כאן על חקלאות קדומה, שיטות בניית בתי מגורים, אופי הביגוד והאוכל בתקופה הקדומה ההיא ועוד. להשלמת התמונה, ישנו באתר צוות שחקנים המגלם דמויות מן העבר. יש להתקשר מראש. פרטים באתר .

* טיול בנצרת מומלץ בכל ימות השבוע למעט בימי ראשון, בהם סגורים עסקים רבים.

במהלך חודש מאי יתקיימו בנצרת לילות אביב אמנותיים, שישלבו קונצרט, סיור לילי בעיר העתיקה, ביקור בתערוכת ציורים וארוחת טעימות נצרתית.
לפרטים נוספים: פאוזי עזאר אין ואל-מוטראן גסט האוס - 054-4322328 , 052-7229090

עוד טיולים עירוניים של 24 שעות