הישראלים, חובבי הטרנדים, התאהבו. אחרת אי-אפשר להסביר את שפע מלונות הבוטיק שצצו במחוזותינו כמו פטריות אחרי הגשם. חלקם קמו בזה אחר זה ובסמיכות גיאוגרפית במרכזי ערים, ובעיקר ב"עיר הלבנה" של תל-אביב, אך גם במדינת הצימרים הצפונית.
לא ברור כמה מלונות מונה כיום תעשיית הבוטיק הישראלית, אך נראה כי כל מלון קטן שקם כאן מתהדר בהגדרה בוטיק.
מלון בוטיק המכבד את עצמו - וקמו לא מעטים כאלה בארץ - הוא מלון השוכן בלוקיישן מדהים או במבנה (לרוב) לשימור עם סיפור היסטורי, ומתיימר להציע לזוגות ולבודדים (ילדים על-פי רוב מחוץ לתחום) את כל מה שהוא לא בניין קוביות עם 300 חדרים זהים. כלומר: מספר חדרים מצומצם יחסית המעוצבים לעילא (רצוי בידי מעצב בעל מוניטין), לצד אווירה אינטימית, רומנטית ושקטה מזו המוצעת במלונות הגדולים, ובמיוחד באלה ה"משפחתיים" עם צלילי אגדודו בבריכה.
לעומת זאת, בניגוד למלונות הגדולים, בחלק ממלונות הבוטיק אין פתרון קולינרי מקיף. קרי, למעט ארוחת בוקר, אין שירותי הסעדה בצהריים ובערב, ובאלה שיש (בדרך-כלל מסעדת שף לא כשרה), הכניסה אליה כרוכה בתשלום נפרד ולא זול.
גם אין בריכת שחייה, ורק במקרים בודדים יש ספא. וכל זה, ברמת מחירים שנעה סביב ה-1,000 שקל צפונה ללילה לאדם או לזוג (במקרים רבים אין הבדל במחיר לזוג וליחיד, ואם יש - מדובר בפער זניח).
הגדרה ערטילאית
לפי משרד התיירות לא קיימת הגדרה רשמית לבוטיק, ומכאן גם המלכוד. מפעם לפעם אנו עדים להטעיה צרכנית בוטה ומקוממת בשל היעדר הגדרה ופיקוח רשמיים בנושא.
כך למשל, לפני זמן מה נפלו תיירים מחו"ל קורבן להטעיה כזאת, כשהזמינו לתומם חדר במלון ששווק להם כמלון בוטיק בירושלים וגילו חורבה - אין מילה אחרת לתאר את החדר המצחין שקיבלו בסמוך לכותל המערבי במזרח העיר.
"מלונות בוטיק הם תופעה מבורכת ובריאה לענף התיירות. מצד שני, לכל אחד יש היום את האפשרות להגדיר עצמו מלון בוטיק. אין חוק מסודר בעניין הזה, ולכן תיירים צריכים להיזהר, וכבר ראינו מקרים מצערים של אירוח נחות ששווק כאירוח במלון בוטיק", אומר עמי פדרמן, נשיא התאחדות המלונות.
גורם מלונאי אחר מוסיף: "זה קל וזה חינם להגדיר את המלון שלך בוטיק, ויש כאלה שלא מהססים לעשות זאת גם אם הם לא עונים להגדרה".
אחרים טוענים כי בעידן של פורומים, רשתות חברתיות ואתרי אינטרנט כמו טריפ אדווייזר (tripadvisor.com), אין שום סיבה - אם בודקים - ליפול קורבן בנושא הזה.
כמה יעלה לכם לילה במלון בוטיק בעונת הקיץ הקרובה?
האפנדי, עכו
אחד המפוארים שבמלונות הבוטיק הוא האפנדי בעכו העתיקה. אחרי תהליך שימור יקר ומפרך, המסעדן אורי בורי (ירמיאס במקור) הפך את המבנה למלון בוטיק מרשים, שייחודו טמון באדריכלות צלבנית וביזנטית, בחללים גבוהים ובתקרות מצוירות. המרתף הצלבני הפך לבר יין שיקי עם למעלה מאלפיים בקבוקי יין, ומתחם החמאם המקורי הפך לספא הכולל גם טיפולי חמאם.
"כשנכנסתי בפעם הראשונה למבנה הנטוש ושובה הלב הזה, היה לי ברור שאני חייב לשפץ, לשמר ולהפוך אותו למלון", מסכם בורי.
מספר חדרים: 12.
מסעדה: מלבד ארוחת בוקר, מוגשות בהזמנה מראש ובתשלום נפרד ארוחות צהרים וערב. 10% הנחה במסעדת הדגים אורי בורי הסמוכה למלון.
ספא: יש. מגוון טיפולים, מ-270 שקל לטיפול.
מחיר: 1,700-3,200 שקל לזוג וליחיד ללילה.
אלגרה, ירושלים
בשכונת עין-כרם שבפאתי ירושלים שוכן מלון הבוטיק אלגרה, הקרוי על שמה של אלגרה היהודייה שנישאה לערבי-נוצרי אי-שם בשנות ה-20 של המאה הקודמת. כ-100 שנים מאוחר יותר, שני יזמים בוגרי בצלאל, ישי מלכה וגדי דלמן, שיפצו את המבנה במשך כשנתיים בהשקעה של 6 מיליון שקל והפכו אותו למלון בוטיק. במקום דונם וחצי של בוסתן, בריכת שכשוך וגג הצופה לנוף.
מספר חדרים: 7 סוויטות (+שתיים בבנייה).
מסעדה: ארוחת בוקר במסעדת שף (יונתן שרביט) במלון. ארוחת ערב (טעימות של 5-7 מנות) - 500 שקל לזוג, לא כולל יין.
ספא: חדר אחד (הזמנה מראש). סאונה רטובה.
מחיר: 1,900-2,300 שקל לזוג ו-1,520-1,840 שקל ליחיד ללילה בסוף שבוע על בסיס ארוחת בוקר.
עלמה, תל-אביב
קבוצת עדיס לייף סטייל, שעם חבריה נמנים האחים עדי ועירית שטראוס, גיל גבע והשף יונתן רושפלד, השקיעו כ-12 מיליון שקל בשיפוץ בניין היסטורי לשימור ברחוב יבנה בתל-אביב שהפך למלון בוטיק העונה לשם "עלמה", שכל אחד מ-15 חדריו (מהם 6 סוויטות) מעוצב בסגנון אקלקטי שונה.
המלון מציע גג רביצה המשקיף לנוף האורבני, גינת פטיו עם עציצי תבלין ופינות ישיבה המובילה למסעדת הטאפסים היוקרתית במלון: "עלמה לאונג'" בניצוחו של השף רושפלד.
מספר חדרים: 15.
מסעדה: ארוחת בוקר במסעדת "עלמה לאונג'" במלון. ארוחת ערב במסעדה - בתשלום.
ספא: אין. הזמנת טיפולים לחדר בתשלום.
מחיר: 1,600-2,000 שקל לזוג ו-1,520-1,920 שקל ליחיד ללילה על בסיס ארוחת בוקר
בראון, תל-אביב
בהשקעה של 7 מיליון שקל, חברת לאופרד הוספיטליטי הפכה את הבניין המשרדי ברחוב קלישר בתל-אביב, ששימש בעבר סניף של בנק לאומי למשכנתאות, למלון בוטיק בשם "בראון".
את המראה האפור תפס מראה חום בסגנון הרטרו של שנות ה-70. "בראון" מציע בין היתר חדר ישיבות, ספרייה בלובי ולאונג' בר בגינה הפתוח גם לאורחים מבחוץ. אולם גולת הכותרת של המלון היא ללא ספק הגג הגדול עם ספות, מיטות שיזוף ומקלחות חיצוניות.
מספר חדרים: 30.
מסעדה: אין. אורחי המלון מופנים לסעוד את ארוחת הבוקר באחת מ-3 המסעדות הסמוכות למלון.
ספא: חדר טיפולים זוגי, מ-350 שקל.
מחיר: 1,070 שקל לזוג ו-1,000 שקל ליחיד ללילה בסוף שבוע על בסיס ארוחת בוקר.
ביי קלאב, חיפה
המלון, שפתח את שעריו לפני כחודש, שוכן במבנה ששימש בימי השלטון הטורקי כמעונו של בן מושל העיר חיפה, ואחר-כך כבית המשפט המחוזי.
ברשת אטלס, הבעלים של המלון יחד עם היזם ישראל לוי, מאמינים שחיפה היא הלוקיישן הבוטיקי הטרנדי הבא, ומסיבה זו השקיעו 25 מיליון שקל בשימור ובהפיכת המבנה האמור, השוכן בשכונת הדר, למלון בוטיק המעוצב בסגנון שהם מכנים "גלם אירופאי", שבא לידי ביטוי בחדרים ובחללים הציבוריים: לובי עם אח ולאונג' עם ספות.
מספר חדרים: 52.
מסעדה: ארוחת בוקר. בערב - כיבוד קל ויין.
ספא: אין.
מחיר: 700 שקל לזוג ו-650 ליחיד ללילה באמצע ובסוף שבוע על בסיס ארוחת בוקר.
Townhouse, תל-אביב
משפחת קסטיאל, הידועה כ"מלבישה" של דירות היוקרה של האלפיון, ועו"ד אורי חיות השיקו ב-2012 את מלון הבוטיק תל-אביב "טאונהאוס" בהשקעה של כ-10 מיליון שקל.
"אנחנו מציעים לאורחינו מהארץ ומהעולם חוויה אורבנית ואישית הנבדלת מזו המוצעת במלונות הגדולים. אנחנו מבקשים בעצם להעניק פרשנות מעודכנת לסגנון האירוח הנוסטלגי מהמחצית הראשונה של המאה הקודמת, טרום עידן המלונות הגדולים, אז התהדרה תל-אביב בבתי-מלון פנסיונים קטנים שהציעו חווית אירוח אינטימית", אומר חיות.
מספר חדרים: 19.
מסעדה: ארוחת בוקר המוגשת בלובי.
ספא: אין.
מחיר: כ-900-1,500 שקל ללילה לזוג וליחיד באמצע ובסוף שבוע על בסיס ארוחת בוקר.